U salonu varaždinske Gradske vijećnice održana konferencija za novinare na kojoj je najavljen Climathon 2019. riječ je o projektu koji je zamišljen kao 12-satni događaj prilikom kojeg se odvija inovativni proces rješavanja klimatskih problema specifičnih za grad u kojem se organizira, na način da građani sudjeluju u poboljšanju klimatskih uvjeta u svojim gradovima.

Grad Varaždin je drugu godinu za redom dio ovog hakatona za klimu, uz više od stotinu gradova diljem svijeta koji će na isti dan “hakirati” klimu.

Tema ovogodišnjeg Climathona je “Varaždin, solarni grad” s naglaskom na inovacije za pojačano korištenje sunčeve energije u gradu i regiji. Climathon su predstavili zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar i dr.sc. Robert Pašičko, docent na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu.

– Ove su se godine Climathonu priključili i gradovi  Rijeka i Zagreb, a u Varaždinu će se događaj održati u petak, 15. listopada, od 8 do 20 sati na Geotehničkom fakultetu Varaždin. Borba s klimatskim (ne)prilikama zahtjeva primjenu novih tehnologija pa se i ICT sektor mora bolje organizirati. Varaždin ima prednost jer je jedini grad u kojem radi tvrtka za proizvodnju solarnih panela. Svi zainteresirani još uvijek se mogu prijaviti na Climathonovoj internetskoj stranici i očekujemo zanimljivu diskusiju stotinjak sudionika – istaknuo je Pašičko.

Na njega se nadovezao Zlatan Avar ustvrdivši kako su Vraždinci zainteresirani za ulaganje u primjenu novih tehnologija.

– Na klimatske promjene pozitivno utječu i mini kotlovnice koje smo instalirali u Krležinoj ulici, a moramo paziti i na to kako postupamo s otpadom. Grad ima uspješnu suradnju s Geotehničkim fakultetom i Sveučilištem Sjever, a najbolje ideje koje se prezentiraju na Climathonu, bit će opet nagrađene – naglasio je zamjenik gradonačelnika.

Dodajmo da varaždin i Hrvatsku očekuje još puno posla s opremanjem solarnih krovova jer ih trenutno u cijeloj RH ima oko 1000, dok ih je u njemačkoj u upotrebi oko dva milijuna!

 

 

Komentari

Komentara