Povežite se s nama

Život i društvo

U Varaždinu treći po redu Humanitarni pub quiz

Objavljeno:

- dana

Rotaract klub Varaždin

U Medinoj škrinji u Varaždinu u četvrtak, 29. prosinca, s početkom u 20 sati održati će se III. Humanitarnim pub quiz u organizaciji Rotaract kluba Varaždin.

Sudjelovati možete u grupama od 2 do 5 članova, a kotizacija po članu je 20 kuna.

Rotaract je međunarodna organizacija mladih između 18 i 30 godina starosti koji svojim djelovanjem pridonose lokalnoj zajednici te time međusobno oplemenjuju svoja znanja. Pod pokroviteljstvom i mentorstvom Rotary-a, ova organizacija globalno djeluje u više od 100 zemalja s preko 300.000 članova. Rotaract klub Varaždin započeo je s djelovanjem u veljači 1995. godine, kao podmladak Rotary kluba Varaždin. Danas klub okuplja 15-ak aktivnih članova i kandidata iz raznih strukovnih područja. Klub je dio međunarodne Rotaract organizacije, a na području Republike Hrvatske djeluje 13 klubova.

Članovi klubova su mladi profesionalci i studenti koji provode različite humanitarne, kulturne i društveno korisne projekte te se povezuju i druže s drugim Rotaract klubovima iz Hrvatske i svijeta. Rotaract omogućuje mladim i ambicioznim ljudima da prepoznaju potrebe zajednice u kojoj žive te da kroz vlastiti doprinos i angažman u ispunjavanju tih potreba razvijaju i unaprjeđuju svoja znanja i vještine i tako izgrađuju visoka etička načela u poslovnom i društvenom životu.

Kako je sam smisao pub quiza dobra zabava, natjecanje, druženje i smijeh, u podlozi pub quiza je, zapravo, humanitarna akcija. Dakle, sav prihod od kotizacija ide u humanitarne svrhe, odnosno njime ćemo kupiti plahte, jastuke, jastučnice i deke za Odjel pojačane njege Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin.

Prijaviti se možete putem Facebook stranice Rotaract kluba Varaždin (inbox) ili na e-mail [email protected] do 27. prosinca.

Izvor:
Foto: ilustracija

Život i društvo

Zaklada za pomoć djeci VITA lani prikupila rekordnu svotu donacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zaklada za pomoć djeci VITA je, unatoč pandemiji, u 2020. godini prikupila rekordnu svotu od 172.075,74 kuna.

Iako protekle godine Zaklada nije bila u mogućnosti organizirati humanitarne aktivnosti i prikupljati financijska sredstva uživo, u odnosu na 2019. godinu, zabilježen je porast prihoda od čak 130 posto, istaknuto je u godišnjem izvješću o radu koje su prihvatili županijski vijećnici na ovotjednoj sjednici Županijske skupštine.

Upraviteljica Zaklade Natalija Martinčević zahvalila je svim donatorima koji omogućavaju redovito osiguravanje potrebnih sredstva djeci oboljeloj od rijetkih, teških i malignih oboljenja.

– U 2020. smo, nažalost, imali i porast broja korisnika za 17 %, stoga nam je povezivanje s donatorima bilo jako važno. Na “Kajkavskoj večeri” u Stuttgartu prikupili smo 60.000 kuna, podržao nas je Sportsko i rekreativni klub Sparta s 40.000 kuna, potpisali smo ugovor o sponzorstvu sa Zagrebačkom bankom d.d. u iznosu od 30.000 kuna, a hvala i Autolakirnici Kocijan i MDV centru na donacijama, kao i svim građanima koji su nas podržali.  Drago nam je da je naša misija prepoznata, iako radi pandemije nismo bili aktivni na terenu kao i prijašnjih godina. S optimizmom gledamo u ovu godinu, vjerujemo da ćemo imati mogućnosti organizirati više toga i dodatno promovirati važnost našeg djelovanja te ponovo imati rekordnu godinu, u smislu realiziranih donacija – pojasnila je Martinčević.r

Prošli tjedan je održana i prva sjednica Upravnog odbora u 2021. godini na kojoj je s 3.000 kuna potpore za svakog od deset korisnika osigurana pomoć za sufinanciranje logopedskih i defektoloških terapija, radnih terapija te lijekova, terapijsko penjanje, fizioterapiju, radnih i senzornih terapija, održavanje slušnih aparatića te podmirenje dijela putnih troškova i odlaska na kontrole.

Riječ je o djeci koja boluju od hodgkinovog limfona, epilepsije, autizma i razvojnog  poremećaja, zloćudnog tumora u predjelu malog mozga, razvojnih teškoća, razvojnih anomalija mozga, razvojnog zaostajanja, cerebralne paralize, tumora zametnih stanica testisa, gubitka sluha, dijabetesa melitus 1 i autoimunih bolesti.

U prošloj godini je novčana pomoć dodijeljena 41 korisniku. 

Nastavite čitati

Život i društvo

Breznički Hum: novorođenčadi i njihovim roditeljima novčane potpore

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od kolijevke i đačkog doba, preko srednjoškolskog i visokog obrazovanja pa do duboke starosti općina Breznički Hum skrbi o svojim žiteljima na način da svake godine novorođene bebe i njihove roditelje pomaže s tisuću kuna kod prvog i drugog djeteta te s dvije tisuće kod trećeg i svakog narednog novorođenčeta.

Potom mališani polaze dječju igraonicu, odnosno općinski vrtić Čarobna šuma, što općina sufinancira sa po 700 kuna po djetetu mjesečno. Osnovnoškolcima osiguravaju bilježnice i radne bilježnice, srednjoškolcima putem Županije učenički prijevoz, a studentima s područja Huma i s prosjekom ocjena 3,5 daju studentske stipendije.

O starima i nemoćnim žiteljima općine brinu gerontodomaćice obilazeći staračka domaćinstva i pomažući pri nabavi namirnica.

– Pomoć je najpotrebnija u situaciji kada netko od naših žitelja oboli, tada općina također uskače u granicama svojih mogućnosti jer znademo da je u bolesti svaka pomoć dobrodošla – ističe načelnik Hegedić.

Danas su dodijeljene financijske potpore novorođenim bebama s područja općine u iznosima od po tisuću ili dvije tisuće kuna, ovisno je li riječ o prvoj ili drugoj, odnosno trećoj bebi u obitelji, a od 11-tero novorođenih Humljaka u 2020. godini dvije su bebe blizanci čime i treće i četvrto dijete u istoj obitelji.

– Ova vijest posebno veseli jer je prosjek novorođenih u općini proteklih godina bio jedanaestero djece, a od prošlogodišnjih 11 prinova 5 je djevojčica i 6 dječaka – zaključio je Hegedić.

Nastavite čitati