Povežite se s nama

Život i društvo

U Varaždinu u subotu obilježavanje Dana nacionalnih manjina, predstavit će se i Ukrajinci

Objavljeno:

- dana

U subotu, 21. svibnja, u vremenu od 10 do 13 sati na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu obilježit će se Dan nacionalnih manjina, najavljeno je na zajedničkoj konferenciji za medije Grada Varaždina, Varaždinske županije i predstavnika nacionalnih manjina.

Ove godine u programu obilježavanja Dana nacionalnih manjina sudjeluju, albanska, bošnjačka, slovenska i srpska nacionalna manjina.

Organizatori Dana nacionalnih manjina od 2016. godine su Grad Varaždin i Varaždinske županija.

Građane Grada Varaždina, kao i stanovnike Varaždinske županije na obilježavanje ove manifestacije koja se odvija na sam Svjetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj pozvala je zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

– Cilj manifestacije promicanje je raznolikosti, kulture, običaja, tradicije, gastronomije, zapravo svega onoga što čini identitet jednog naroda. Prihvaćanjem različitosti, upoznavanjem drugih kultura i mi postajemo bolji. Krajnji zajednički cilj je da postanemo društvo uvažavanja, razumijevanja, tolerancije i prihvaćanja jer to su ključni preduvjeti za miran i kvalitetan suživot – naglasila je zamjenica župana.

Program obilježavanja Dana nacionalnih manjina najavili su i predstavnik albanske nacionalne manjine Varaždinske županije Filip Perdedaj, predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Varaždinske županije Salko Ikanović, predstavnica slovenske nacionalne manjine Grada Varaždina Ana Antolić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Varaždina Mile Sekulić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Varaždinske županije Milan Mirčetić i zamjenica predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Varaždina Jagoda Kralj Novak.

– Dan nacionalnih manjina upravo je prigoda da nacionalne manjine Grada Varaždina i Varaždinske županije približe svoje posebnosti svim Varaždinkama i Varaždincima kao i svim stanovnicima Varaždinske županije. Pozivam sve sugrađanke i sugrađane da se pridruže obilježavanju Dana nacionalnih manjina na Trgu kralja Tomislava gdje će moći uživati u kulturno umjetničkom programu koji su pripremile nacionalne manjine kao i u gastro ponudi. Dan nacionalnih manjina manifestacija je koja promiče dijalog između većinskog i manjinskog naroda te dokaz da je Grad Varaždin tolerantan grad. Ove godine na Danu nacionalnih manjina predstavit će se i Ukrajinci koji se zbog trenutne situacije u Ukrajini nalaze na području Grada Varaždina i Varaždinske županije – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković.

Život i društvo

FOTO “Opaki“ trkači na Čevu iskapili po dvije litre gemišta i dobro se zabavili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Na Čevo se i šesti puta “opako” krenulo, a ovogodišnje izdanje utrke kulminiralo je s veselicom, bez i najmanjeg incidenta.

Organizatore je poslužilo vrijeme a sudionicima utrke pridružili su se i brojni navijači željni dobrih vibracija koje ona sa sobom uvijek donosi.

Kakva je bila atmosfera na natjecanju pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Uz 25. obljetnicu Varaždinske biskupije – veliko hodočašće u Rim s audijencijom kod Pape!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska biskupija ove godine proslavlja srebrni jubilej, 25. obljetnicu svoga osnutka. Tim povodom bit će organizirano zahvalno hodočašće Varaždinske biskupije u Vječni Grad – Rim – od 16. do 22. listopada.

Hodočasnici će pohoditi 4 velike bazilike, sudjelovati na audijenciji sa Svetim Ocem te obići i druga važna mjesta okupljanja hodočasnika.

Cijena hodočašća je 2.400 kuna ili 318,50 Eura, a u cijenu su uključeni: prijevoz turističkim autobusom, ulaznica u katakombe i 4 polupansiona u smještaju Fraterna Domus u Sacrofanu pored Rima.

Zainteresirani za ovo hodočašće mogu se prijaviti do 15. rujna 2022. godine u svojim župama ili izravno u Biskupski ordinarijat putem elektroničke pošte: [email protected]

Uz prijavu traži se plaćanje akontacije u iznosu od 50 % cijene aranžmana (1.200 kuna) vlastitom župniku u gotovini ili kod prijave u Biskupski ordinarijat na IBAN: HR8323600001101733121 s naznakom – ZA HODOČAŠĆE U RIM uz IME I PREZIME uplatitelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje