Povežite se s nama

Život i društvo

Učenici Bruno Kosmačin i Viktor Pijanec zlatni, a Emanuel Tukač srebrni na ACSL natjecanju

prva gimnazija varaždin

Objavljeno:

- dana

Lijepa vijest ponovo dolazi iz Prve gimnazije Varaždin te Centara izvrsnosti Varaždinske županije: učenici su osvojili dva zlata i srebro na održanom American Computer Science League (ACSL) natjecanju.

Naime, i ove su školske godine na ACSL natjecanju ponovno sudjelovala dva tima učenika Prve gimnazije Varaždin, a ujedno i polaznika Centra izvrsnosti Varaždinske županije.

U četiri kola kvalifikacija sudjelovalo je više od 500 škola iz SAD-a, Kanade, Europe i Azije u više različitih kategorija, a učenici Prve gimnazije Varaždin uspjeli su se ponovno kvalificirati na finalno All Star American Computer Science League natjecanje koje se već drugu godinu zaredom, umjesto u SAD-u, održalo online u subotu, 28. svibnja.

U konkurenciji 640 učenika u kategoriji Intermediate i 561 učenika u kategoriji Junior iz cijelog svijeta također su sudjelovali i učenici Prve iz oba kvalificirana tima.

Učenici su se natjecali isključivo individualno na način da se prvi dio natjecanja sastojao od tri sata programiranja, a drugi od rješavanja čak 20 problemskih zadataka u vremenskom roku od jednog sata.

Ostvareni rezultati ponovno su bili odlični, s osvojene tri medalje. Tako su u timu Intermediate zlatnu medalju osvojili Bruno Kosmačin iz 2.g razreda i Viktor Pijanec iz 4.g razreda s osvojenim maksimalnim brojem bodova, a učenik Emanuel Tukač (3.g razred), srebrnu medalju.

Osim navedenih učenika, vrijedi istaknuti učenike koji su osvojili maksimalan broj bodova u jednom području. Tako su učenici Jana Furdi (2.g) i Marko Sokol (2g) osvojili maksimalan broj bodova u rješavanju problemskih zadataka, a učenici Marko Hrenić (1.g) i Antun Kralj (1.g) maksimalan broj bodova iz programiranja.

Učenici koji su također sudjelovali na natjecanju i zauzeli vrlo visoki plasman bili su Noah Sitar (2.g), Barbara Kelava (2.g), Vito Mudri (3.g) i Sebastjan Varga (3.IB) u kategoriji Intermediate, a u kategoriji Junior Jan Pavić (1.g), Vito Weiser (1.g), Luka Knapić (1.f) i Marko Bošnjaković (1.f).

– Svi nagrađeni učenici osvojili su vrijedne nagrade koje će im biti poslane na kućnu adresu. Na taj smo način nastavili tradiciju osvajanja medalja osvojenih na međunarodnim informatičkim natjecanjima, te se nadamo sudjelovanju na natjecanju i sljedeće godine, ali ovoga puta uživo. Mentor učenicima je Bojan Banić. Velike čestitke svima – poručuju iz Prve gimnazije Varaždin te Centra izvrsnosti.

Život i društvo

Prošloga tjedna s koronavirusom umrle tri osobe Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

U Varaždinskoj županiji je prošli tjedan PCR-om potvrđeno 18 Covid-19 pozitivnih osoba, što je 28 % manje u odnosu na prethodni tjedan. Brzim antigenskim testom u istom razdoblju potvrđene su 24 pozitivne osobe, što je manje u odnosu na prethodni tjedan kada je pozitivna bila 41 osoba, javio je 30. siječnja županijski Stožer.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin na današnji dan je 15 pacijenata. S Covidom-19 su prošloga tjedna umrle tri osobe.

Broj aktivnih slučajeva na današnji dan je osam.

Na današnji dan 14-dnevna incidencija za Varaždinsku županiju iznosi 27 novooboljelih osoba na 100.000 stanovnika.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije napominju da je od izuzetne važnosti da se osobe starije životne dobi i osobe koje boluju od kroničnih bolesti cijepe trećom ili četvrtom dozom protiv Covida-19 da se bolest ne bi komplicirala te da ne završe na bolničkom liječenju.

Cijepljenje protiv Covida-19, gripe i pneumokoka u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije može se obaviti utorkom, srijedom i četvrtkom od 8 do 12 sati.

Cijepljenje se može obaviti i u ambulantama izabranih liječnika uz prethodni dogovor i najavu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ludbreg: Welcome Spring festival svakog vikenda tijekom ožujka donosi uzbudljiva sportska natjecanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Welcome spring festival, najveći outdoor festival u Varaždinskoj županiji, održat će se treći puta zaredom kroz niz uzbudljivih vikend događanja u Ludbregu i tako okupiti ljubitelje sporta, rekreacije, zdravog i aktivnog života.

Punih pet vikenda, uz to što je poznat kao „centar svijeta“, Ludbreg će biti i centar raznolikih rekreativnih i sportskih događanja kojima se otvara sezona sportsko-rekreativnih manifestacija i dočekuje proljeće.

Welcome Spring festival svakog vikenda tijekom ožujka donosi posjetiteljima uzbudljiva sportska natjecanja popraćena zanimljivim programom. Organizatori pripremaju utrke za trkače, bicikliste, kajakaše, ali i sadržaje za izletnike željne iskušavanja novih stvari i boravka u prirodi.

Događaj započinje 4. ožujka dobro poznatom Crazy Hill Trail utrkom. Dan kasnije Ludbreg će biti domaćin Mini Crazy Hill run utrke namijenjene učenicima osnovnih škola. Nastavlja se 11. ožujka dječjim planinarskim pohodom, dok se dan kasnije, 12. ožujka, održava Planinarski pohod Kalnik – Ludbreg.

Istoga dana, u nedjelju, 12. ožujka, Ludbreg će se održati Watermark Kayak race, odnosno otvoreno prvenstvo grada Ludbrega na rijeci Bednji.

Trećeg vikenda, 18. ožujka, održat će se tradicionalna cestovna trkačka utrka Centrum Mundi, dok je nedjelja 19. ožujka rezervirana za nordijsko hodanje.

Predzadnjeg vikenda održavanja festivala, u subotu, 25. ožujka, održat će se Centrum mundi 2023., orijentacijsko trčanje, urbani sprint i štafeta za djecu osnovnih škola. U nedjelju, 26. ožujka, u Ludbregu se vozi uvijek zanimljiva gravel biciklistička utrka koja spaja brzinu cestovnih i uzbudljivost off-road vožnji. Za vrijeme trajanja utrke na Otoku mladosti održava se Give me 5!, program osmišljen kao sportsko-obiteljsko druženje.

Posljednjeg vikenda, 1. travnja, organizatori priređuju natjecanje za osobe s invaliditetom, a istog dana održava se i tWine&Walk, eno-gastro rekreacijska manifestacija.

Organizatori festivala su Grad Ludbreg, Turistička zajednica područja Centar svijeta, Trail Full Cycling Experience i BSV.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje