Povežite se s nama

Život i društvo

Učenici Osnovne škole Trnovec najbolji na Vjeronaučnoj olimpijadi

Objavljeno:

- dana

Osnovna škola Vladimira Nazora u Sv. Iliji ponovno je ugostila vjeronaučne olimpijce i njihove mentore povodom međužupanijske-biskupijske razine natjecanja Vjeronaučna olimpijada 2024., čija je ovogodišnja tema bila „Socijalni nauk Crkve“.

U Natjecanju su sudjelovali učenici sedam škola iz Varaždinske biskupije: OŠ Kneginec Gornji, OŠ „Gustav Krklec“ iz Maruševca, OŠ „Petar Zrinski“ iz Šenkovca, OŠ Donja Dubrava, OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ iz Koprivnice, OŠ Koprivnički Ivanec te OŠ Trnovec.

Natjecatelji su potom prionuli pisanome ispitu koji je trajao 45 minuta, a po završetku pisanja opustili su se na plesnoj radionici koju je za njih pripremila učiteljica Jelena Keretić. Za to su vrijeme mentori u pratnji pedagoginje Ines Pranjić Furjan i s. Leopolde Kefelja posjetili Samostan Presvetog Trojstva te Dječji vrtić „Anđeo“ u Svetome Iliji. Po završetku radionice natjecatelji su pristupili završnome dijelu Natjecanja – kvizu „Milijunak“.

Najbolji rezultat na Natjecanju ostvarili su učenici iz OŠ Trnovec pod vodstvom mentorice Ljiljane Mišak. Drugo je mjesto zauzela ekipa iz OŠ Koprivnički Ivanec s mentoricom Marijom Šokec, a treće mjesto učenici OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ iz Koprivnice čija je mentorica Đurđica Šmic. Učenicima, mentorima i članovima povjerenstva podijeljene su pohvalnice i zahvalnice koje su pripremile knjižničarka Tatjana Slunjski i vjeroučiteljica Gordana Šimunec, „Iljanska damica“ koja je rad naših vrijednih zadrugara, primjerak školskoga lista „Ilek“ te prigodna vrećica sponzora Školske knjige.

Život i društvo

Hrvatsko-američki redatelj N. Knez nastavlja snimati dokumentarce o braniteljima sa sjevera Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatsko – američki redatelj Nikola Knez svako malo javlja se s nekim novim dokumentarnim filmom, pretežno o stvaranju hrvatske države, odnosno hrvatskim braniteljima.

Riječ je o vrhunskom redatelju, koji je dosad na raznim međunarodnim filmskim festivalima osvojio oko 70 nagrada i priznanja, a ono što je ipak najvažnije je činjenica da svojim dokumentarnim filmovima prenosi istinu i ljepote Hrvatske.

Podsjećamo, u Americi ima svoju filmsku tvrtku „iFilms LLC“, a lani je snimio i dokumentarni film o Mladenu Pavkoviću, varaždinskom novinaru i publicisti, te hrvatskom branitelju i predsjedniku Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Ovih dana završio je još jedan svoj film. Ovog puta o hrvatskim braniteljima iz Legrada! Naime, u ovom je mjestu jedno vrijeme proveo i svoje djetinjstvo, a potom je otišao u Texas, gdje i danas živi i radi, i gdje je osnovao Hrvatski filmski institut.

Dokumentarni film „Hrvatski branitelji iz Legrada“, u trajanju od 40 minuta, može se pogledati na Youtubeu.

– Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) sklopila je Sporazum s Općinom Legrad o izgradnji spomenika hrvatskim braniteljima u gradskom parku u Legradu, pa će sa svečanim otvorenjem spomenika biti prikazan i Knezov film – naveo je u priopćenju Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Simply the best” nagrada za Dane vrganja u Paki i Udrugu žena Vidovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Simply the best je godišnja nagrada koju za inovativnost i kreativnost u turizmu dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija, poslovno turistička burza PUT i magazin Way to Croatia.

Ove nahrade ove su godine stigle i u Varaždinsku županiju.

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki osvojili su godišnju turističku nagradu za kvalitetu i kreativnost manifestacije jer svojim raznolikim sadržajima i specifičnom gastro-ponudom obogaćuju atraktivnost turističke ponude destinacije.

Nagradu su dobili u kategoriji “Manifestacije”, podkategorija hrane i pića.

Turističkoj zajednici Grada Novoga Marofa je nagradu u kategoriji manifestacija u Biogradu dodijelila Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia.

Nagrađena je i Udruga žena Vidovec iz Vidovca u kategoriji udruga. Nagrada je dodijeljena za čuvanje baštine te za gastro i druge ativnosti kojima se promovira lokalna zajednica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje