Povežite se s nama

Život i društvo

Učenici Prve gimnazije Varaždin dobili e-kolegije s praktičnim zadacima i eksperimentima

Objavljeno:

- dana

ZAVRŠIO PROJEKT

Što su to porezi, a što štednja samo su neke od tema o kojima će uskoro učiti učenici trećih i četvrtih razreda Prve gimnazije Varaždin u sklopu Financijske matematike.

Riječ je o jednom od ukupno sedam fakultativnih kurikuluma nastalih u sklopu projekta “Osnaživanje gimnazijskog obrazovanja provedbom kurikularne reforme STEM i ICT područja”. Uz Financijsku matematiku, učenici će moći fakultativno učiti Fiziku i IT, Osnove teorije računarstva, Praktikum kemije, Praktikum mikrobiologije, Statistiku te Uvod u digitalnu logiku.

Korak naprijed

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u 100-postotnom iznosu i vrijedan je 1.129.430,77 kuna. Nositelj projekta je Prva gimnazija Varaždin, dok su partneri Fakultet organizacije i informatike Varaždin, Prirodoslovno-matematički fakultet te Prehrambeno-biotehnološki fakultet iz Zagreba.

– Kurikulumi su bazirani na praktičnoj nastavi – istaknula je ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić

– Kurikulumi su osmišljeni na temelju informacija koje smo dobili od naših bivših učenika, koji su ocijenjeni kao nužni za nastavak obrazovanja u tehničkim i prirodnim znanostima. Ono što je važno da su oni bazirani na praktičnoj nastavi, a to je upravo ono što trenutno nedostaje u gimnazijskom programu – rekla je Janja Banić, ravnateljica Prve gimnazije Varaždin na završnoj konferenciji projekta u petak.

Upravo uz pomoć FOI-ja za svaki od kurikuluma razvijeni su e-kolegiji. Uz točan popis tema koje će se obrađivati i literaturu, učenici će s profesorima moći komunicirati putem foruma. Dekan FOI-ja prof. dr. sc. Neven Vrček istaknuo je kako su kroz ovaj projekt pokušali pokazati kako bi trebalo biti na svim predmetima.
– Vi ste nova, mlada generacija naviknuta na korištenje interneta i treba vam ponuditi sadržaje primjerene vašem načinu života – rekao je prof. dr. sc. Vrček.

Novi kurikulumi korak su naprijed i njima je Prva gimnazija Varaždin napravila iskorak u modernizaciji nastave.
Na ovom projektu radili su profesori Prve gimnazije, u suradnji s profesorima na fakultetima partnerima. Završnica projekta bila je prilika da profesori učenicima ukratko i predstave kurikulume koje su razvili.

Voditeljica kurikuluma Financijska matematika bila je Nikolina Ivačić, a stručni suradnik Marko Zrna, dok je voditeljica kurikuluma Statistika bila Milada Erhatić, a stručna suradnica Andreja Veršić. Voditeljica Praktikuma mikrobiologije bila je Lidija Klampfl, a za Praktikum kemije Anamarija Melnjak. Voditelj kurikuluma Fizika i IT bio je Matija Huzak, a s njim je radio stručni suradnik Dinko Meštrović. Voditeljica kurikuluma Uvod u digitalnu logiku bila je Vesna Novosel Martinić, a Osnova teorije računarstva Bojan Banić.

Interes gimnazijalaca za ove kurikulume bio je iznimno velik, grupe su već napravljene, a ovih dana započet će i nastava.

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Članovi reprezentacije UDVDR-a Vukovarsko-srijemske županije pobjedili na državnom natjecanju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članovi reprezentacije UDVDR-a Vukovarsko-srijemske županije ukupni su pobjednici 28. državnog natjecanja dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH „Varaždin 2024.” održanog 21. rujna.

Drugo mjesto, sa samo bodom zaostataka, osvojili su članovi reprezentacije UDVDR-a Istarske županije, dok su treće mjesto osvojili članovi UDVDR Međimurske županije.

Pobjednički pehar uručio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je naglasio kako se ovakvim susretima potpomaže očuvanje istine o ratu.

– Cijeli dan nazočim susretima hrvatskih branitelja. Raduje me činjenica da smo jedinstveni, prepoznajući prioritete koji su danas bitni za hrvatske branitelja, a Ministarstvo hrvatskih branitelja i Vlada uvijek podupiru te susrete i aktivnosti, koji su itekako bitni za očuvanje istine o Domovinskom ratu – poručio je potpredsjednik Vlade i minstar hrvatskih branitelja Tomo Medved čestitavši ujedno 33. obljetnicu oslobođenja Grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije.

Varaždinski župan Anđelko Stričak istaknuo je na svečanosti proglašenja pobjednika državnog športskog natjecanja dobrovoljaca i veterana da su se Varaždinci tijekom Domovinskog rata puno iskazali.

– Često imamo prilike čuti da je temelj suvremene, samostalne Republike Hrvatske Domovinski rat. A ja se usuđujem reći da su Varaždinci u te temelje ugradili armaturu. Nema tog bojišta, od Vukovara do Dubrovnika, na kojem nisu ratovale varaždinske postrojbe. Dva grada simbola Domovinskog rata, Vukovar i Knin, opet su vezani uz Varaždince – izjavio je Stričak, dodavši i da su se iskazali i u zbrinjavanju izbjeglica i prognanika.

Natjecanja u belotu i briškuli održana su u dvorani Općine Maruševec.

U Maruševcu su ih dočekali i toplu dobrodošlicu zaželjeli članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – ogranka Maruševec i predsjednik Tihomir Buden pojasnivši im organizaciju takmičenja, kao i program boravka u Maruševcu.

Okupljenim hrvatskim braniteljima riječi dobrodošlice uputio je i načelnik Općine Maruševec Mario Klapša istaknuvši kako je ovo natjecanje posvećeno braniteljima – simbolima hrabrosti, nesebičnosti i zajedništva.

  • Sport je prilika da se u duhu prijateljstva i natjecanja prisjetimo koliko toga možemo postići kada smo ujedinjeni. Maruševec je Općina koja s ponosom čuva svoju prošlost, ali i s optimizmom gleda na budućnost, stvarajući uvjete za ugodan život, obrazovanje i razvoj novih generacija. Nadam se da ćete u miru i tišini ruralnog života kakvog ovdje njegujemo ostvariti nova prijateljstva, sportske uspjehe i povrh svega lijepa sjećanja koja će vas navesti da nas ponovo posjetite – poručio je braniteljima načelnik Klapša.

Nakon glasnog pucanja iz kubura članica i članova Kuburaške udruge Maruševec koje je označilo početak natjecanja u Maruševcu, krenula su višesatna nadmetanja braniteljskih ekipa s područja 19 hrvatskih županija i Grada Zagreba. Na kraju, najbolji rezultat u belotu ostvarila je ekipa Varaždinske županije. Druga je bila ekipa Zagrebačke, a treće je mjesto osvojila ekipa iz Ličko-senjske županije.
U briškuli, prvo mjesto osvojili su predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, drugo mjesto Primorsko-goranske, a treće natjecatelji Šibensko-kninske županije.

Okrjepu u prostoru DVD-a Maruševec za sudionike natjecanja u Maruševcu pripremili su članovi UDVDR – ogranka Maruševec koji su s gostima posjetili Etno kuću u Čalincu, crkvu svetog Jurja mučenika u Maruševcu i obližnji spomenik poginulim braniteljima.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinu je kršten Jakov Miletić, sedmo dijete u obitelji Ivana i Svjetlane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Varaždinska biskupija

U župnoj crkvi sv. Fabijana i Sebastijana, mučenika u Varaždinu, varaždinski biskup Bože Radoš predslavio je u subotu, 21. rujna, na blagdan sv. Mateja apostola, sveto misno slavlje tijekom kojeg je krstio malenog Jakova, sedmo dijete Ivana i Svjetlane Miletić, objavila je Varaždinska biskupija.

U prigodnoj homiliji koju je temeljio na ulomku Evanđelja koje govori o Isusovu pozivu apostolu Mateju te ga povezao s trenutkom krštenja malenog Jakova, biskup je između ostalog progovorio o ozdravljenju koje je bilo potrebno apostolu Mateju, a koje je potrebno i čovjeku današnjeg vremena u različitim kontekstima.

Na svetoj misi uz Jakovljeve roditelje, kumove, rodbinu i prijatelje, bilo je prisutno šestero braće i sestara: Josip, Gordana, Dorotea Ana, Klara, Luka i Marija.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje