Povežite se s nama

Život i društvo

Učenici su se odlično snašli na vježbi evakuacije i vatrogasnoj vježbi u topličkoj školi

Objavljeno:

- dana

U petak, 19. svibnja, dugotrajno je zvono označilo početak vježbe evakuacije iz topličke škole zbog “eksplozije” i izbijanja “požara”.

Prema Planu evakuacije svi su učenici s učiteljima uspješno izišli iz škole, izvan zone opasnosti od povrede i požara, a pridružilo im se tehničko i administrativno osoblje. Iako nije bilo pravog požara, već se radilo o vježbi, ubrzo su na poziv stigli operativni članovi vatrogasne postrojbe pod vodstvom zapovjednika DVD-a “Varaždinske Toplice”. Vatrogasna postrojba došla je na mjesto intervencije te pristupila pretraživanju za spašavanje ozlijeđenih koji predstavlja prvi korak prilikom dolaska na intervenciju, a ujedno i gašenju požara. Izvela se i vježba spašavanja lakše ozlijeđenih osoba, a voditelj intervencije isključio je struju i plin kako bi osigurao vatrogasce od novih i mogućih opasnosti. Najzanimljiviji dio vatrogasne vježbe za učenike bilo je spašavanje ugroženog radnika pomoću autoljestvi.

Učenici su na kraju dobili priliku dodatno razgledati vatrogasna vozila i opremu. Nakon završetka vježbe zapovjednik intervencije postrojio je interventnu jedinicu i predao izvješće ravnateljici o izvršenoj intervenciji gašenja požara i spašavanja ozlijeđenih u Osnovnoj školi Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice.

Život i društvo

U subotu u Varaždinu stanite i razgledajte „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 10. lipnja, Županijski savez poljoprivrednih udruga organizira „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“.

Sajam će se održat u Varaždinu, ispred Županijske palače, od 9 do 12 sati.

Uz Županijski savez poljoprivrednih udruga, na manifestaciji će se predstaviti 12 udruga članica s područja Varaždinske županije koje djeluju u različitim granama poljoprivredne proizvodnje.

Uz članove Saveza na manifestaciji će se predstaviti i Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske, Udruga kuhara Varaždinske županije, Gospodarska škola Varaždin te Srednja škola „Arboretum Opeka“ Marčan. Ujedno će im se pridružiti i udruge žena iz Trnovca, Sračinca, Maruševca i Kućana koje imaju jamstveni žig za svoje proizvode (tradicijska jela) ili su u postupku ishođenja istog.

Svi građani će se moći upoznati s radom udruga, koje su za posjetitelje priredile i degustaciju svojih proizvoda.

Nastavite čitati

Život i društvo

Učenici Srednje škole Novi Marof odlični na državnom natjecanju iz geografije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Osnovna škola „Lijepa naša“ u Tuhlju u Krapinsko-zagorskoj županiji bila je domaćin državnog natjecanja u geografiji na kojem je sudjelovalo i troje učenika iz Srednje škole Novi Marof koji su postigli izvrsne rezultate.

Sanjin Milevčić (2.g) zauzeo je drugo mjesto. Isti uspjeh postigla je i Jasmina Klopotan (4.e), dok je njezin kolega iz razreda Matej Koren potvrdio izvrsne uspjehe novomarofske Srednje škole plasmanom na 4. mjesto.

Milevčić se natjecao u vrlo jakoj konkurenciji učenika 2. razreda gimnazije te je najbolje riješio istraživački rad, a do prvog mjesta ga je dijelilo samo 0,5 boda.

Klopotan i Koren iskazali su se kao ponajbolji poznavatelji geografije među natjecateljima strukovnih škola (B kategorija). Treba istaknuti da je Matej Koren, učenik s tjelesnim teškoćama, imao najbolje riješeni ispit znanja. Do ovih izvrsni rezultate učenike je vodio njihov mentor prof. Dominik Benjak.

Što se tiče samog natjecanja, ono je održano u dva termina. Za maturante je natjecanje bilo održano online u matičnim školama krajem svibnja, dok je za ostale učenike natjecanje održano u OŠ „Lijepa naša“ u Tuhlju od 5. do 7. lipnja 2023. Natjecanje je organizirano u dva dijela. Prvog dana učenici su pisali istraživački rad, a drugog dana ispit znanja.

Ravnatelj škole Nikola Žganec čestitao je učenicima i mentoru na sjajnom uspjehu, dodavši da su upravo uspješni učenici i njihovi odlični rezultati najbolji promotori Srednje škole Novi Marof.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje