Povežite se s nama

Međimurje

Učili o postrojbama u VRO Bljesak i kajkavskom jeziku

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Povodom obilježavanja Dana Međimurske županije u dvorani za svečane namjene Muzeja Međimurja Čakovec, Udruga 34. inženjerijske bojne Hrvatske vojske tradicionalno je, kroz film, prezentaciju i panel raspravu, održala tribinu o doprinosu međimurskih postrojbi u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak.

Time su takvu vojnu tematiku približili srednjoškolcima iz Gimnazije Josipa Slavenskog, Ekonomske i trgovačke škole te Srednje škole Čakovec, kojima se tom prigodom obratio predsjednik Udruge Alan Srpak uz tajnika Zdenka Jančeca i članove, koji su se i ovom prilikom prisjetili davne 1995. kad je akcija provedena.

Prezentacija opreme

U okviru programa Oružane snage Republike Hrvatske prezentirale su najsuvremeniju opremu za razminiravanje: daljinski upravljanu mlatilicu za razminiravanje MV-4, robot tEODor za daljinsko razminiranje, teško zaštitno odijelo i ostalu opremu za razminiravanje. Održana je i izložba školskih i vježbovnih minsko-eksplozivnih sredstava s kojima su se sretali u Domovinskom ratu. Također, ovom su se prilikom predstavili i kadeti, stipendisti Oružanih snaga RH koji svoja prava, ali i obveze, ostvaruju ugovorom o kadetskoj službi s MORH-om. Prezentacija je održana unutar zidina Staroga grada Zrinskih na oduševljenje prisutnih učenika srednjih škola Međimurja, ali i zainteresiranih građana Međimurske županije.

– Izuzetna mi je čast što su Oružane snage Republike Hrvatske upriličile Dan Međimurske županije te što će se građanima pružiti prilika da se upoznaju s najsuvremenijom opremom za razminiravanje kojom raspolažu, robotima i drugim tehničkim stvarima, te na taj način dati zasluženi značaj i pažnju koju zaslužuju – rekao je prilikom svog obraćanja zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović.

Kajkavsko narječje

U isto vrijeme u zgradi Scheier dodijeljene su književne nagrade za radove na kajkavskom jeziku učenika osnovnih i srednjih škola.
Obilježavanje Spomendana na pogibiju Zrinskog i Frankopana svake godine svojim programima upotpuni Matica hrvatska – Ogranak Čakovec, a tako je bilo i ovog puta, kad se ogranak priključio nizom manifestacija. Već drugo u nizu bilo je zaključenje književnog natječaja za učenike osnovnih i srednjih škola Međimurske županije na kajkavskom jeziku.

Književne nagrade za radove na kajkavskom jeziku dodjeljuju se od 2012. godine

– Radi se o natječaju koji se provodi od 2012. godine, a dodjeljujemo tri nagrade za srednje i tri za osnovne škole. Uz to, odlučili smo da djeca zaslužuju još nagrada, pa smo dodijelili i posebne pohvalnice – napomenuo je predsjednik čakovečkog ogranka Ivan Pranjić i naglasio da se kajkavski posebno njeguje u međimurskim osnovnim školama te da upravo zbog njih kajkavski izraz nikako nije ugrožen. Natječaj je provelo prosudbeno povjerenstvo u sastavu Andrijana Kos-Lajtman, Katarina Bajuk i Vera Zemunić, koje je ocijenilo 86 radova iz 15 škola.

Nagrade i pohvale za vrijedne učenike

Među osnovnoškolcima književne nagrade primili su Ciara Danilović Tomšić iz 5. razreda OŠ Strahoninec s mentoricom Anom Horvat, Nina Doničar iz 1. razreda OŠ Gornji Mihaljevec s mentoricom Nadom Panić te Josip Đeri iz 4. razreda OŠ “Petar Zrinski” Šenkovec s mentoricom Snježanom Blagus. Pohvale su dobili Magdalena Žokalj iz 7. razreda OŠ Donji Kraljevec s mentoricom Dubravkom Horvat i Jona Jambrošić iz 5. razreda OŠ Ivanovec s mentoricom Dijanom Kozjak.

U kategoriji srednjoškolaca najbolji su Ivona Balenta iz 3. razreda Gimnazije Josipa Slavenskog s mentoricom Gabrijelom Detelj, Berta Bregović iz 2. razreda Gimnazije Josipa Slavenskog s mentoricom Nadom Čatlaić i Sebastian Soldat iz 1. razreda Gimnazije Josipa Slavenskog s mentoricom Mirjanom Vidović.
Pohvale je primilo dvoje gimnazijalaca, Silvio Činić i Sara Novak, uz mentorice Mirjanu Vidović i Zdravku Skoko. Čestitke im je uputila i zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman.

– Kada se netko bori, radi nešto vrijedno i za njim se vide rezultati, to će mu se sigurno vratiti višestruko, a sretna sam što iza vas ostaju vrijedna djela kojima ćemo se često vraćati. Slušajući vaše radove, vidim da ste prepoznali važnost njegovanja naše riječi “kaj”, a upravo je to ono najvažnije – naglasila je i još jednom potaknula učenice i učenike da koriste naše narječje i ponose se njime.

Izvor:
Foto:

Međimurje

KUU „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca gostuje povodom proštenja u Hlapičini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 26. srpnja, u sklopu manifestacije „Ljeto uz Muru 2024“ u Hlapičini, u Društvenom domu, nastupa Kulturno umjetnička udruga „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca.

Vikend proštenja u Hlapičini slavi se povodom blagdana svete Ane i Joakima, a čiji imendan je u katoličkom kalendaru 26. srpnja, a sveta Ana jest zaštitnica filijalne crkve u Hlapičini.

Program započinje nagrađivanom predstavom u tri čina „Ljubav s dva lica“ u režiji Franje Halabarec. Izvedba započinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovec dobio novi kružni tok vrijedan više od milijun eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. srpnja, je u poslijepodnevnim satima za promet otvoreno novo kružno raskrižje na križanju Ulice Stjepana Radića, Sajmišne, Ulice Vjekoslava Špinčića i Ulice 34. inženjerijske bojne.

Riječ je o projektu vrijednom više od milijun eura čijom je realizacijom napravljen važan korak prema poboljšanju protoka vozila i sigurnosti u tom dijelu grada. Samo kružno raskrižje je jednotračno, a okvirna propusna moć je 20.000 vozila na dan.

U sklopu projekta rekonstrukcije prometnice i izgradnje novog kružnog raskrižja dovršavaju se i radovi na rekonstrukciji podvožnjaka, a postavljen je i bukobran, oslikan bojama Grada Čakovca i detaljima vezanim uz njegove simbole i povijest.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje