Povežite se s nama

Međimurje

Učili o postrojbama u VRO Bljesak i kajkavskom jeziku

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Povodom obilježavanja Dana Međimurske županije u dvorani za svečane namjene Muzeja Međimurja Čakovec, Udruga 34. inženjerijske bojne Hrvatske vojske tradicionalno je, kroz film, prezentaciju i panel raspravu, održala tribinu o doprinosu međimurskih postrojbi u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak.

Time su takvu vojnu tematiku približili srednjoškolcima iz Gimnazije Josipa Slavenskog, Ekonomske i trgovačke škole te Srednje škole Čakovec, kojima se tom prigodom obratio predsjednik Udruge Alan Srpak uz tajnika Zdenka Jančeca i članove, koji su se i ovom prilikom prisjetili davne 1995. kad je akcija provedena.

Prezentacija opreme

U okviru programa Oružane snage Republike Hrvatske prezentirale su najsuvremeniju opremu za razminiravanje: daljinski upravljanu mlatilicu za razminiravanje MV-4, robot tEODor za daljinsko razminiranje, teško zaštitno odijelo i ostalu opremu za razminiravanje. Održana je i izložba školskih i vježbovnih minsko-eksplozivnih sredstava s kojima su se sretali u Domovinskom ratu. Također, ovom su se prilikom predstavili i kadeti, stipendisti Oružanih snaga RH koji svoja prava, ali i obveze, ostvaruju ugovorom o kadetskoj službi s MORH-om. Prezentacija je održana unutar zidina Staroga grada Zrinskih na oduševljenje prisutnih učenika srednjih škola Međimurja, ali i zainteresiranih građana Međimurske županije.

– Izuzetna mi je čast što su Oružane snage Republike Hrvatske upriličile Dan Međimurske županije te što će se građanima pružiti prilika da se upoznaju s najsuvremenijom opremom za razminiravanje kojom raspolažu, robotima i drugim tehničkim stvarima, te na taj način dati zasluženi značaj i pažnju koju zaslužuju – rekao je prilikom svog obraćanja zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović.

Kajkavsko narječje

U isto vrijeme u zgradi Scheier dodijeljene su književne nagrade za radove na kajkavskom jeziku učenika osnovnih i srednjih škola.
Obilježavanje Spomendana na pogibiju Zrinskog i Frankopana svake godine svojim programima upotpuni Matica hrvatska – Ogranak Čakovec, a tako je bilo i ovog puta, kad se ogranak priključio nizom manifestacija. Već drugo u nizu bilo je zaključenje književnog natječaja za učenike osnovnih i srednjih škola Međimurske županije na kajkavskom jeziku.

Književne nagrade za radove na kajkavskom jeziku dodjeljuju se od 2012. godine

– Radi se o natječaju koji se provodi od 2012. godine, a dodjeljujemo tri nagrade za srednje i tri za osnovne škole. Uz to, odlučili smo da djeca zaslužuju još nagrada, pa smo dodijelili i posebne pohvalnice – napomenuo je predsjednik čakovečkog ogranka Ivan Pranjić i naglasio da se kajkavski posebno njeguje u međimurskim osnovnim školama te da upravo zbog njih kajkavski izraz nikako nije ugrožen. Natječaj je provelo prosudbeno povjerenstvo u sastavu Andrijana Kos-Lajtman, Katarina Bajuk i Vera Zemunić, koje je ocijenilo 86 radova iz 15 škola.

Nagrade i pohvale za vrijedne učenike

Među osnovnoškolcima književne nagrade primili su Ciara Danilović Tomšić iz 5. razreda OŠ Strahoninec s mentoricom Anom Horvat, Nina Doničar iz 1. razreda OŠ Gornji Mihaljevec s mentoricom Nadom Panić te Josip Đeri iz 4. razreda OŠ “Petar Zrinski” Šenkovec s mentoricom Snježanom Blagus. Pohvale su dobili Magdalena Žokalj iz 7. razreda OŠ Donji Kraljevec s mentoricom Dubravkom Horvat i Jona Jambrošić iz 5. razreda OŠ Ivanovec s mentoricom Dijanom Kozjak.

U kategoriji srednjoškolaca najbolji su Ivona Balenta iz 3. razreda Gimnazije Josipa Slavenskog s mentoricom Gabrijelom Detelj, Berta Bregović iz 2. razreda Gimnazije Josipa Slavenskog s mentoricom Nadom Čatlaić i Sebastian Soldat iz 1. razreda Gimnazije Josipa Slavenskog s mentoricom Mirjanom Vidović.
Pohvale je primilo dvoje gimnazijalaca, Silvio Činić i Sara Novak, uz mentorice Mirjanu Vidović i Zdravku Skoko. Čestitke im je uputila i zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman.

– Kada se netko bori, radi nešto vrijedno i za njim se vide rezultati, to će mu se sigurno vratiti višestruko, a sretna sam što iza vas ostaju vrijedna djela kojima ćemo se često vraćati. Slušajući vaše radove, vidim da ste prepoznali važnost njegovanja naše riječi “kaj”, a upravo je to ono najvažnije – naglasila je i još jednom potaknula učenice i učenike da koriste naše narječje i ponose se njime.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Objavljen poziv projekta „Zaželi-pomoć je tu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na temelju Odluke o financiranju Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, Grad Mursko Središće u sklopu projekta „Zaželi-pomoć je tu“ objavilo je trajni javni poziv.

Poziv se odnosi za iskaz interesa za korištenje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom u sklopu projekta „Zaželi – pomoć je tu“.

Cilj projekta

Projekt će doprinijeti prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalne uključenosti ranjivih skupina na području Grada Murskog Središća, Općine Selnica i Općine Mala Subotica pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Ostale informacije nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Međimurje

Zimska škola informatike u Čakovcu okupila najbolje mlade informatičare iz cijele države

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu se treću godinu zaredom održava Zimska škola informatike, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara uz suradnju s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) i Međimurskim informatičkim klubom (MIK).

Međimurje je već treći puta domaćin ovog edukativnog programa koji okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje, zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije u obrazovanje te podršci udrugama koje promiču informatiku kao iznimno važno područje te educiraju mlade.

Na otvorenju u Graditeljskoj školi Čakovec je istaknuto da je 29. Zimska škole informatike u Čakovcu okupila stotinjak mladih informatičara i IT stručnjaka te da je riječ o organizaciji od velikog značaja za Međimursku županiju kao regiju koja prednjači i po inicijativama za razvoj informatičkog obrazovanja mladih u našoj zemlji.

Na svečanosti otvorenja u Graditeljskoj školi, župan Matija Posavec je naglasio da su sadržaji, poput ovog edukativnog programa, od iznimne važnosti u svjetlu razvojnog zamaha u području suvremenih, digitalnih tehnologija, kojem svjedočimo: „Drago mi je da vam ponovo mogu poželjeti dobrodošlicu u Međimurje i uspješno provođenje ovog edukativnog programa u području obrazovanja koje postaje najvažnijim. Živimo u vremenu u kojem je od presudne važnosti biti informatički pismen. Zato mi je iznimno drago što Međimurje prednjači po snazi naših udruga i centara izvrsnosti i u tom području.“

U radu Zimske škole informatike, do 24. veljače, sudjelovat će 30-ak stručnjaka iz cijele Hrvatske kojima su se pridružili članovi Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije. Voditelji Zimske škole su Alenka Dogan Capan, iz Hrvatskog saveza informatičara, i Dejan Drabić, potpredsjednik Hrvatskog saveza informatičara, te predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Ova edukativna manifestacija okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele države, uključujući osnovnoškolce i srednjoškolce, stvarajući platformu na kojoj talentirana mladež razmjenjuje znanje, stvara mreže i nadograđuje informatičke vještine. Sudionici će imati priliku prisustvovati kvalitetnim radionicama koje će ih pripremiti za izazove na najzahtjevnijim informatičkim natjecanjima, posebice iz područja računalnih algoritama. Fokus će biti na raznim područjima informatike, posebice na programiranju te će sudionici imati priliku sudjelovati u raznovrsnim radionicama, uključujući računalne Algoritme, Logo napredni, Python, C/C++/STL, 3D modeliranje i ispis, Lego robotika, Scratch Lego, te mnoge druge. Također, organizirat će se posebna radionica namijenjena nastavnicima informatike, kako bi im se dala prilika za unaprjeđenje znanja i vještina.

Otvorenju su prisustvovali i Ljerka Cividini, gradonačelnica grada Čakovca, odakle je Zimskoj školi također pružena podrška, zatim državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara, Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, te brojni drugi uzvanici kojima je dobrodošlicu poželio i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec.

Svečanost otvorenja glazbenim nastupom su uljepšali učenici III. osnovne škole Čakovec Laura, Noa i Luka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje