Povežite se s nama

Međimurje

Učili o postrojbama u VRO Bljesak i kajkavskom jeziku

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Povodom obilježavanja Dana Međimurske županije u dvorani za svečane namjene Muzeja Međimurja Čakovec, Udruga 34. inženjerijske bojne Hrvatske vojske tradicionalno je, kroz film, prezentaciju i panel raspravu, održala tribinu o doprinosu međimurskih postrojbi u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak.

Time su takvu vojnu tematiku približili srednjoškolcima iz Gimnazije Josipa Slavenskog, Ekonomske i trgovačke škole te Srednje škole Čakovec, kojima se tom prigodom obratio predsjednik Udruge Alan Srpak uz tajnika Zdenka Jančeca i članove, koji su se i ovom prilikom prisjetili davne 1995. kad je akcija provedena.

Prezentacija opreme

U okviru programa Oružane snage Republike Hrvatske prezentirale su najsuvremeniju opremu za razminiravanje: daljinski upravljanu mlatilicu za razminiravanje MV-4, robot tEODor za daljinsko razminiranje, teško zaštitno odijelo i ostalu opremu za razminiravanje. Održana je i izložba školskih i vježbovnih minsko-eksplozivnih sredstava s kojima su se sretali u Domovinskom ratu. Također, ovom su se prilikom predstavili i kadeti, stipendisti Oružanih snaga RH koji svoja prava, ali i obveze, ostvaruju ugovorom o kadetskoj službi s MORH-om. Prezentacija je održana unutar zidina Staroga grada Zrinskih na oduševljenje prisutnih učenika srednjih škola Međimurja, ali i zainteresiranih građana Međimurske županije.

– Izuzetna mi je čast što su Oružane snage Republike Hrvatske upriličile Dan Međimurske županije te što će se građanima pružiti prilika da se upoznaju s najsuvremenijom opremom za razminiravanje kojom raspolažu, robotima i drugim tehničkim stvarima, te na taj način dati zasluženi značaj i pažnju koju zaslužuju – rekao je prilikom svog obraćanja zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović.

Kajkavsko narječje

U isto vrijeme u zgradi Scheier dodijeljene su književne nagrade za radove na kajkavskom jeziku učenika osnovnih i srednjih škola.
Obilježavanje Spomendana na pogibiju Zrinskog i Frankopana svake godine svojim programima upotpuni Matica hrvatska – Ogranak Čakovec, a tako je bilo i ovog puta, kad se ogranak priključio nizom manifestacija. Već drugo u nizu bilo je zaključenje književnog natječaja za učenike osnovnih i srednjih škola Međimurske županije na kajkavskom jeziku.

Književne nagrade za radove na kajkavskom jeziku dodjeljuju se od 2012. godine

– Radi se o natječaju koji se provodi od 2012. godine, a dodjeljujemo tri nagrade za srednje i tri za osnovne škole. Uz to, odlučili smo da djeca zaslužuju još nagrada, pa smo dodijelili i posebne pohvalnice – napomenuo je predsjednik čakovečkog ogranka Ivan Pranjić i naglasio da se kajkavski posebno njeguje u međimurskim osnovnim školama te da upravo zbog njih kajkavski izraz nikako nije ugrožen. Natječaj je provelo prosudbeno povjerenstvo u sastavu Andrijana Kos-Lajtman, Katarina Bajuk i Vera Zemunić, koje je ocijenilo 86 radova iz 15 škola.

Nagrade i pohvale za vrijedne učenike

Među osnovnoškolcima književne nagrade primili su Ciara Danilović Tomšić iz 5. razreda OŠ Strahoninec s mentoricom Anom Horvat, Nina Doničar iz 1. razreda OŠ Gornji Mihaljevec s mentoricom Nadom Panić te Josip Đeri iz 4. razreda OŠ “Petar Zrinski” Šenkovec s mentoricom Snježanom Blagus. Pohvale su dobili Magdalena Žokalj iz 7. razreda OŠ Donji Kraljevec s mentoricom Dubravkom Horvat i Jona Jambrošić iz 5. razreda OŠ Ivanovec s mentoricom Dijanom Kozjak.

U kategoriji srednjoškolaca najbolji su Ivona Balenta iz 3. razreda Gimnazije Josipa Slavenskog s mentoricom Gabrijelom Detelj, Berta Bregović iz 2. razreda Gimnazije Josipa Slavenskog s mentoricom Nadom Čatlaić i Sebastian Soldat iz 1. razreda Gimnazije Josipa Slavenskog s mentoricom Mirjanom Vidović.
Pohvale je primilo dvoje gimnazijalaca, Silvio Činić i Sara Novak, uz mentorice Mirjanu Vidović i Zdravku Skoko. Čestitke im je uputila i zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman.

– Kada se netko bori, radi nešto vrijedno i za njim se vide rezultati, to će mu se sigurno vratiti višestruko, a sretna sam što iza vas ostaju vrijedna djela kojima ćemo se često vraćati. Slušajući vaše radove, vidim da ste prepoznali važnost njegovanja naše riječi “kaj”, a upravo je to ono najvažnije – naglasila je i još jednom potaknula učenice i učenike da koriste naše narječje i ponose se njime.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Međimurju osamnaestoga dana nove godine 8 zaraženih, preminule dvije osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata evidentirano je 8 pozitivnih slučajeva na COVID-19 u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 46 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 332. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 35.905 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 75 pacijenata pozitivnih na virus COVID 19. U protekla 24 sata nije hospitaliziran ni jedan novi pacijent, dok je otpušten jedan pacijent, a na invazivnoj respiraciji nalazi se jedna osoba. U protekla 24 sata preminule su dvije osobe.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi [email protected]. Detaljnije upute se nalaze na web stranici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. Pozivni centar je na broju 040/386-835, svakodnevno od 8 – 20 sati, uključivo subotom i nedjeljom. Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 372-372.

Nastavite čitati

Međimurje

Ravnatelj ŽB Čakovec Tomislav Novinščak: “Budućnost infektologije u Međimurju je osigurana!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Protekloga tjedna priopćenjem povezanim s odlaskom infektologinje Tanje Potočnik-Hunjadi iz čakovečke Bolnice oglasio se SDP Međimurske županije. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Saznavši da je našu Županijsku bolnicu Čakovec napustila jedina stalno zaposlena specijalistica infektologije Tanja Potočnik-Hunjadi, dr. med., smatramo da je o navedenom potrebno obavijestiti javnost. Neugodno smo iznenađeni činjenicom da o odlasku infektologinje u jeku epidemije ravnatelj Bolnice doc.dr.sc. Tomislav Novinščak, dr.med. i župan Matija Posavec nisu našli potrebnim potruditi se zadržati liječnicu, niti pak obavijestiti Međimurke i Međimurce (koji su svojim doprinosima gradili Bolnicu) tko će ih dalje liječiti te koja je budućnost Odjela infektologije. Okolnosti koje su dovele do toga da je dr. Potočnik-Hunjadi bila prisiljena dati otkaz i otišla raditi u susjednu županiju ne služe na čast ni ravnatelju, zamjeniku ravnatelja, ni predsjednici Upravnog vijeća, a osobito ne županu Posavcu kojem su puna usta hvale na račun sadašnje uprave Bolnice.

Naši sugrađani zaslužuju znati barem osnovne činjenice: Odjel infektologije u Županijskoj bolnici postoji od 1974. U studenome 2014., nakon preustroja odjela i odsjeka u bolnicama u Republici Hrvatskoj, tadašnji šef Infektologije prim.dr. sc. Dragutin Golubić, dr. med. te sanacijski upravitelj, a sada zamjenik ravnatelja Miroslav Horvat, dr. med. na sastanku u Općoj bolnici Varaždin dogovarali su spajanje naše i varaždinske infektologije, poput svojevrsnog „pilot projekta“, što se uz višestruke napore dr. Potočnik-Hunjadi uz podršku Hrvatskog društva infektologa te SDP-a Međimurja zaustavilo kod tadašnjeg ministra zdravlja Varge u srpnju 2015. godine.

Svih tih godina do sada dr. Potočnik-Hunjadi na svojim je leđima, uz pomoć dvoje, potom troje specijalizanata, nosila na leđima odjel Infektologije, radeći svakodnevno, „i petkom, i svetkom“, čuvajući time opstojnost odjela.

Povrh brojnih problema na koje su, osobito tijekom prošle godine, u više navrata upozoravale liječničke udruge i brojni zaposlenici Bolnice, potom i SDP Međimurja, a tiču se rada sadašnjeg ravnatelja Novinščaka, poteškoće s kojima se susretala Infektologija u većoj mjeri javile su se početkom pandemije COVID-19 u ožujku 2020.g., kada je ravnatelj Novinščak pristao imenovati koordinatora za borbu protiv pandemije tek na intervenciju ministra Beroša.

Kulminacija problema dogodila se u rujnu 2020.g., kada je, nakon odbijanja ravnatelja da posluša savjete struke, tj. koordinatora-doktorice Potočnik-Hunjadi, svojim pristupom problemu pandemije prisilio dr. Potočnik-Hunjadi da podnese ostavku na mjesto koordinatorice. Za „nagradu“ odmah idući dan smijenio ju je s mjesta voditeljice Odjela infektologije. Do danas odjel Infektologije u našoj bolnici radi bez voditelja odjela-infektologa.

Unatoč želji dr. Potočnik-Hunjadi da bude maksimalno angažirana u sustavnom zbrinjavanju oboljelih od COVID-19, nastavilo se njeno šikaniranje i omalovažavanje te je potom bila prisiljena dati otkaz. O svemu su informirani i župan Matija Posavec i predsjednica Upravnog vijeća Bolnice dr.sc. Sonja Tošić-Grlač, koji se na zadnjem sastanku 14.12.2020.g. nisu potrudili uvjeriti ravnatelja Novinščaka i njegovog zamjenika da za našu Bolnicu nije dobro da izgubimo specijalisticu infektologije.

Veliki trud u zbrinjavanju oboljelih daju specijalisti i specijalizanti interne medicine naše Bolnice, uz troje vrijednih specijalizanata infektologije i specijalizanata drugih struka, na čemu im se zahvaljujemo, uz povremenu, većinom telefonsku pomoć dvoje umirovljenih infektologa (od kojih je jedan spomenuti prim. Golubić koji je tek nedavno angažiran), no postavljamo pitanja: Koja je budućnost infektologije u našoj Bolnici? Ostvaruje li se san spomenutih pojedinaca iz 2014. godine da ostanemo bez Infektologije u našoj Bolnici? Je li župan Posavec ovime otvorio vrata HDZ-u, tj. njegovom ministru za osnivanje regionalnog centra infektologije u susjednoj županiji?

Slažemo se s nedavnim komentarom župana Posavca da se država, tj. HDZ maćehinski odnose prema Međimurju kad je u pitanju financiranje zdravstva, o čemu su u više navrata u Saboru upozoravali i naši saborski zastupnici. Stoga se nameće logično pitanje: Zašto župan Posavec tako grčevito drži ravnatelja Novinščaka, inače višegodišnjeg člana HDZ-a, na čelu Bolnice? Zašto se nisu izborili za veća financijska sredstva, tzv. limit našoj Bolnici?

Da je u Županijskoj bolnici Čakovec sve sjajno, ne bismo nimalo reagirali ni tražili odgovornost sadašnjeg Ravnatelja, uprave Bolnice, predsjednice Upravnog vijeća, ni župana Posavca. No problema je mnogo, ne dopiru u javnost, stoga tražimo odgovore na navedena pitanja.”

Na konferenciji za medije koja je održana prošloga četvrtka odlazak infektologinje kratko je prokomentirao ravnatelj ŽB Čakovec, doc. dr. sc. Tomislav Novinščak:

– U ŽB Čakovec napustila nas je dr. Tanja Potočnik-Hunjadi, kojoj smo se zahvalili na angažmanu. Nema straha za budućnost infektologije u našoj županiji; ona je osigurana.

Nastavite čitati