Povežite se s nama

Međimurje

Učili o postrojbama u VRO Bljesak i kajkavskom jeziku

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Povodom obilježavanja Dana Međimurske županije u dvorani za svečane namjene Muzeja Međimurja Čakovec, Udruga 34. inženjerijske bojne Hrvatske vojske tradicionalno je, kroz film, prezentaciju i panel raspravu, održala tribinu o doprinosu međimurskih postrojbi u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak.

Time su takvu vojnu tematiku približili srednjoškolcima iz Gimnazije Josipa Slavenskog, Ekonomske i trgovačke škole te Srednje škole Čakovec, kojima se tom prigodom obratio predsjednik Udruge Alan Srpak uz tajnika Zdenka Jančeca i članove, koji su se i ovom prilikom prisjetili davne 1995. kad je akcija provedena.

Prezentacija opreme

U okviru programa Oružane snage Republike Hrvatske prezentirale su najsuvremeniju opremu za razminiravanje: daljinski upravljanu mlatilicu za razminiravanje MV-4, robot tEODor za daljinsko razminiranje, teško zaštitno odijelo i ostalu opremu za razminiravanje. Održana je i izložba školskih i vježbovnih minsko-eksplozivnih sredstava s kojima su se sretali u Domovinskom ratu. Također, ovom su se prilikom predstavili i kadeti, stipendisti Oružanih snaga RH koji svoja prava, ali i obveze, ostvaruju ugovorom o kadetskoj službi s MORH-om. Prezentacija je održana unutar zidina Staroga grada Zrinskih na oduševljenje prisutnih učenika srednjih škola Međimurja, ali i zainteresiranih građana Međimurske županije.

– Izuzetna mi je čast što su Oružane snage Republike Hrvatske upriličile Dan Međimurske županije te što će se građanima pružiti prilika da se upoznaju s najsuvremenijom opremom za razminiravanje kojom raspolažu, robotima i drugim tehničkim stvarima, te na taj način dati zasluženi značaj i pažnju koju zaslužuju – rekao je prilikom svog obraćanja zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović.

Kajkavsko narječje

U isto vrijeme u zgradi Scheier dodijeljene su književne nagrade za radove na kajkavskom jeziku učenika osnovnih i srednjih škola.
Obilježavanje Spomendana na pogibiju Zrinskog i Frankopana svake godine svojim programima upotpuni Matica hrvatska – Ogranak Čakovec, a tako je bilo i ovog puta, kad se ogranak priključio nizom manifestacija. Već drugo u nizu bilo je zaključenje književnog natječaja za učenike osnovnih i srednjih škola Međimurske županije na kajkavskom jeziku.

Književne nagrade za radove na kajkavskom jeziku dodjeljuju se od 2012. godine

– Radi se o natječaju koji se provodi od 2012. godine, a dodjeljujemo tri nagrade za srednje i tri za osnovne škole. Uz to, odlučili smo da djeca zaslužuju još nagrada, pa smo dodijelili i posebne pohvalnice – napomenuo je predsjednik čakovečkog ogranka Ivan Pranjić i naglasio da se kajkavski posebno njeguje u međimurskim osnovnim školama te da upravo zbog njih kajkavski izraz nikako nije ugrožen. Natječaj je provelo prosudbeno povjerenstvo u sastavu Andrijana Kos-Lajtman, Katarina Bajuk i Vera Zemunić, koje je ocijenilo 86 radova iz 15 škola.

Nagrade i pohvale za vrijedne učenike

Među osnovnoškolcima književne nagrade primili su Ciara Danilović Tomšić iz 5. razreda OŠ Strahoninec s mentoricom Anom Horvat, Nina Doničar iz 1. razreda OŠ Gornji Mihaljevec s mentoricom Nadom Panić te Josip Đeri iz 4. razreda OŠ “Petar Zrinski” Šenkovec s mentoricom Snježanom Blagus. Pohvale su dobili Magdalena Žokalj iz 7. razreda OŠ Donji Kraljevec s mentoricom Dubravkom Horvat i Jona Jambrošić iz 5. razreda OŠ Ivanovec s mentoricom Dijanom Kozjak.

U kategoriji srednjoškolaca najbolji su Ivona Balenta iz 3. razreda Gimnazije Josipa Slavenskog s mentoricom Gabrijelom Detelj, Berta Bregović iz 2. razreda Gimnazije Josipa Slavenskog s mentoricom Nadom Čatlaić i Sebastian Soldat iz 1. razreda Gimnazije Josipa Slavenskog s mentoricom Mirjanom Vidović.
Pohvale je primilo dvoje gimnazijalaca, Silvio Činić i Sara Novak, uz mentorice Mirjanu Vidović i Zdravku Skoko. Čestitke im je uputila i zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman.

– Kada se netko bori, radi nešto vrijedno i za njim se vide rezultati, to će mu se sigurno vratiti višestruko, a sretna sam što iza vas ostaju vrijedna djela kojima ćemo se često vraćati. Slušajući vaše radove, vidim da ste prepoznali važnost njegovanja naše riječi “kaj”, a upravo je to ono najvažnije – naglasila je i još jednom potaknula učenice i učenike da koriste naše narječje i ponose se njime.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Koncerti na Porcijunkulovom uz COVID potvrdu, a možda će vam trebati i maska na otvorenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: ilustracija

Tradicionalno Porcijnkulovo ove će se godine održati u Čakovcu od 30. srpnja do 2. kolovoza.

Program je bogat, ali odvijat će se uz epidemiološke mjere.

Nina Badrić, Željko Bebek, Opća opasnost i Klapa Iskon nastupaju na Porcijunkulovu

Organizatori su najavili mjere kojih će se morati držati posjetitelji, a mi ih prenosimo:

Sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, na koncertima manifestacije mogu prisustvovati:

  • osobe s važećom EU digitalnom COVID potvrdom
  • osobe s važećom potvrdom o preboljenju bolesti COVID-19
  • osobe s pisanom potvrdom izdanom od strane ovlaštene zdravstvene ustanove o negativnom PCR-u ili brzom antigenskom testom
  • osobe s važećom potvrdom o provedenom cijepljenju

Prilikom ulaska tako ćemo tražiti da svatko od posjetitelja posjeduje jednu od gore navedenih potvrdi.

Također, bit će obaveza nošenja maski na otvorenom ukoliko se neće moći osigurati minimalni propisani fizički razmak.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Donji Vidovec: ekipa “Fljojsara II” najpreciznija na 11. Lovu na zlatarski prsten

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji članova Moto nautičkog kluba “Vidovski zlatari”, u Donjem Vidovcu održano je 11. izdanje Lova na zlatarski prsten pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Općine Donji Vidovec.

Manifestacijom se njeguje uspomena na poznate donjovidovske ispirače zlata koji su uvršteni na popis nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske, ali i na vidovske ratnike – Vidovske voke, koji su se u doba Zrinskih hrabro borili protiv Turaka.

Članovi Moto nautičkog kluba “Vidovski zlatari” ponovno su se iskazali kao odlični domaćini, a brojnim posjetiteljima dobru zabavu i dobrodošlicu u donje Međimurje poželio je predsjednik Zlatara Nenad Lukša. Manifestaciju su otvorili načelnica Općine Donji Vidovec Bojana Petrić i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec.

Ovogodišnje izdanje ove tradicionalne sportsko-turističke manifestacije okupilo je 18 ekipa koje su imale zadatak pogoditi viseću alku i osvojiti što više bodova. Najpreciznija je bila ekipa “Fljojsar II” iz Donje Dubrave u sastavu Dražen Miser, Tomo Radmanić i Darko Punčikar, koji su odnijeli pobjedu.

Drugo mjesto osvojila je ekipa “Labud II” iz Preloga u sastavu Katarina Novak Božidar Novak i Leo Novak, dok je bronca pripala ekipi “Gorčki voki” koju su činili Mario Moharić, Dubravko Vadlja i Krunoslav Vuk.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!