Povežite se s nama

Život i društvo

Udruga mladih V.U.K. dobila više od 177 tisuća eura za provođenje Erasmus+ projekta

Objavljeno:

- dana

Udruga mladih Varaždinski underground klub (V.U.K.) dobila je od Agencije za mobilnost i programe EU ukupno 177.171 Euro za provođenje Erasmus+ projekta nazvanog „4M Storytelling“. 

Riječ je o dvogodišnjem europskom projektu kojim će koordinirati Udruga mladih V.U.K., a provodit će ga u suradnji sa sedam partnera: Izvan fokusa (Karlovac), Romska organizacija mladih Hrvatske (Zagreb), VRUM (Beč), Legebitra (Ljubljana), Illumniscate (Amsterdam), Hajde Creative (Lyon) i TDM 2000 (Sicilija). 

Cilj projekta „4M Storytelling“ je razviti metodu Storytellinga ili pričanja priča s 4 modula kao inovativnog pristupa za kreativno izražavanje, umrežavanje, društveno-socijalno uključivanje i snažnije pozicioniranje mladih u političkim i društvenim procesima, koristeći različite forme umjetničkog izražavanja i uključujući međunarodne partnere.

U sklopu projekta bit će razvijen i besplatan audio-vizualni sadržaj s uputama kako mladi mogu koristiti storytelling. Audio-vizualni sadržaj moći će koristiti i youth-workeri u svojem radu s mladim ljudima.

Provedba projekta počet će u ožujku ove godine, a jedna od zanimljivijih aktivnosti bit će festival storytellinga u Varaždinu u sklopu kojeg će biti predstavljeni rezultati projekta. 

Storytelling je vještina i tehnika pričanja priča s ciljem što jačeg povezivanja s publikom. Svaka obitelj, zajednica ili kultura imaju svoje priče, a pripovjedači priča koriste različite umjetničke elemente kako bi impresionirali svoju publiku i zadržali pažnju publike.

Pripovjedači priča su svi – od bake i djedova, do učiteljica, umjetnika i tvrtki koje koriste storytelling u brandingu, marketingu ili komunikaciji.

Spomenute tehnike i vještine imat će priliku usvojiti i mladi u sklopu V.U.K.-ovog projekta „4M Storytelling“.

Život i društvo

FOTO Učenici Srednje škole Novi Marof na terenskoj nastavi posjetili NP Sjeverni Velebit, Senj i Crikvenicu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici 1.G, 2.G, 3.G, 4.G i 4.E razreda Srednje škole Novi Marof sudjelovali su u petak, 13. svibnja, na terenskoj nastavi u okviru koje su posjetili NP Sjeverni Velebit, informacijski centar „Kuća Velebita“, meteorološku postaju Zavižan, vrh Vučjaki, Velebitski botanički vrt, zatim Senj s tvrđavom Nehaj i Parkom senjskih književnika te Crikvenicu, gdje su bili u Aquariumu.

U NP Sjeverni Velebit učenici su saznali o obilježjima planine Velebit, klimi, biljnim i životinjskim vrstama i staništima, kulturnoj baštini, geologiji i podzemlju. Kod planinarskog doma Zavižan su se upoznali s radom meteorološke postaje te vremenskim ćudima Zavižana.

Popevši se na vrh Vučjak otvorio se prekrasan pogled na kvarnerske otoke i prostor NP Sjeverni Velebit. U Velebitskom botaničkom vrtu naučili su o velebitskim endemima te prošetali oko Balinovačke ponikve.

Slijedio je silazak do Sjevernog hrvatskog primorja, u kojem su učenici posjetili gradove Senj i Crikvenicu. U Senju su obišli znamenitu uskočku tvrđavu Nehaj iz 16. stoljeća i Park senjskih književnika te su prošli pored Sunčanika, odnosno sunčanog sata koji je postavljen na mjestu gdje prolazi 45. paralela. U Crikvenici su posjetili Aquarium s posebno zanimljivim ribama Jadrana i tropskih mora.

 –Tijekom ove terenske nastave učenici su kroz različite oblike edukacije (stručna vodstva, vlastita izlaganja, demonstracija na terenu, materijali u terenskoj knjižici i drugo) naučili i ponovili gradiva iz geografije, povijesti, biologije i hrvatskog jezika. Terenskom nastavom kao oblikom izvanučioničke nastave učenici su u izvornoj stvarnosti i uz istraživačko učenje i raznolikost sadržaja na zabavniji način doživjeli nastavne sadržaje, a pritom se družili i međusobno bolje upoznali. Veselimo se idućoj terenskoj nastavi – objašnjavaju iz Škole.

Nastavite čitati

Život i društvo

Duga ulica u Varaždinskim Toplicama dobiva modernu rasvjetu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždinske Toplice nastavlja s kontinuiranim ulaganjem u uređenje komunalne infrastrukture na svojem području, pa je tako u ponedjeljak, 16. svibnja, potpisan ugovor za izvođenje radova na modernizaciji rasvjete u Dugoj ulici u Varaždinskim Toplicama.

Riječ je o projektu za koji je Grad Varaždinske Toplice osigurao 476.137,50 kuna s PDV-om, a ugovor su potpisale toplička gradonačelnica Dragica Ratković i direktorica tvrtke Elda Project d.o.o. iz Varaždina Ljerka Herega.

– Suvremenom LED rasvjetom u Dugoj ulici postići će se energetska učinkovitost i ostvariti ušteda, što i jesu ciljevi ovakvih projekata – kazala je Herega.

Radovi bi trebali početi za mjesec dana, a postavit će se ukupno 19 dekorativnih segmentnih rasvjetnih stupova visine 3,2 m s LED modulima.

– Ovo je još jedan dokaz da sve obećano i ostvarujemo te da nastavljamo s investicijama, kako bi našim građanima podigli kvalitetu života. Vrijedi svakako naglasiti da zamjena postojeće suvremenom LED rasvjetom u Dugoj ulici znači ne samo uštedu energije, već i veću sigurnost naših stanovnika – izjavila je gradonačelnica Ratković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje