Povežite se s nama

Kultura

Udruga „Ritam misli“ održala večer poezije i glazbe te ugostila dvoje zanimljivih autora

Objavljeno:

- dana

U večernjim satima 25. kolovoza u atriju Franjevačkog samostana u Varaždinu, u okviru 24. Špancirfesta, Udruga „Ritam misli“ održala je 6. glazbeno-poetsku večer pod nazivom „Impuls – poezija špancira“.

I ove su godine, po običaju predstavljanja publici domaćih i svjetskih bardova poetskog neba, organizatori i utemeljitelji Udruge Ljubica Ribić i Milan Novak uz potporu Turističke zajednice i Koncertnog ureda Grada Varaždina doveli dva zanimljiva gosta: izuzetnu književnicu i jednu od najpoznatijih suvremenih hrvatskih pjesnikinja Lanu Derkač, višestruko nagrađivanu autoricu u zemlji i inozemstvu, čija su djela prevedena na više od 20 stranih jezika, te književnika, scenarista i novinara Ferija Lainščeka, velikana moderne slovenske književnosti, također vrsnog romanopisca i pjesnika, autora više od 30 književnih naslova, među kojima su i brojni bestselleri i djela dobitnici brojnih nagrada, domaćih i inozemnih. 

Uz glavne goste, poetske velikane moderne lijepe književnosti iz Slovenije i Hrvatske, čaroliju večeri upotpunili su i domaćini Franjevci iz varaždinskog Franjevačkog samostana, čiji je gvardijan fra Dragan Grizelj prisutnima poželio dobrodošlicu te upoznao publiku s umjetničkim i poetskim djelovanjem  jednog od prvih talijanskih narodnih pjesnika srednjeg vijeka – Sv. Franje Asiškog.

Ispred njegovog su kipa u atriju samostana nastupili i gosti pjesnici grada domaćina – Hana Kunić, pjesnikinja i dramska umjetnica Varaždinskog HNK te pjesnik i književnik Ernest Fišer iz Varaždina, a pridružile su im se i pjesnikinje Branka Kamenšek iz Slovenskog Kamnika i Anka Dorić iz Zagreba.

Ova večer upotpunjena je glazbom – nastupom mlade harfistice iz Zagreba Tare Franjić (16), studentice Konzervatorija za glazbo in balet u Mariboru, i talentirane vokalistice, djevojke moćnog glasa Petre Antolić, koja je nastupila s pjesmama Leonarda Cohena, Arethe Franklin i Nine Simone.

Kultura

Proslava 70 godina muzeja Dvor Trakošćan uz izložbu, druženje s muzealcima, light show…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dvor Trakošćan s velikim zadovoljstvom poziva sve zainteresirane na službeno otvorenje izložbe „Tko tu koga ženi?” koja predstavlja središnje događanje povodom 70. obljetnice postojanja muzeja Dvor Trakošćan.

Otvorenje će se održati u dvorcu, 24. travnja, u srijedu, s početkom u 19 sati, a izložba će sve prisutne provesti kroz bogatu tematsku priču koja istražuje složene dinamike braka.

Osim službenog otvorenja izložbe, posjetitelje očekuje bogat glazbeni program, impresivan light show te prilika za druženje s muzealcima, što će upotpuniti ovo posebno događanje.

„Povezani kroz vrijeme”, kao slogan kojim Dvor Trakošćan želi obilježiti ovih 70 godina ističe važnost kontinuirane povezanosti s prošlošću, oblikovanje sadašnjosti te zajedničko stvaranje budućnosti.

Nastavite čitati

Kultura

U utorak završni koncert Međunarodnog natjecanja pijanista Memorijal Jurica Murai & Murai Grand Prix

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na posljednji dan međunarodnog natjecanja pijanista Memorijal Jurica Murai & Murai Grand Prix, u utorak 23. travnja, održat će se završni koncert i svečana dodjela nagrada pobjednicima natjecanja.

Koncert će se održati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu s početkom u 19 sati, a svi koji neće biti u mogućnosti prisustvovati koncertu, koncert će moći pratiti na službenoj YouTube stranici Glazbene škole u Varaždinu.

Međunarodno natjecanje pijanista Memorijal Jurica Murai & Murai Grand Prix započelo je u Glazbenoj školi 2015. godine zajedno sa međunarodnim natjecanjem puhača. Ovo bienalno natjecanje se održava u baroknoj palači Erdödy u kojoj je sjedište Škole. Škola sa svojom dugogodišnjom tradicijom djelovanja od 1828. promiče glazbeno obrazovanje te značajno obogaćuje kulturni život Varaždina. Natjecanja Škole predana su razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava, te turističkoj promociji Varaždina, Varaždinske županije i sjeverozapadne Hrvatske.

Glazbena škola u Varaždinu osnovala je ovo natjecanje sa ciljem razvoja umjetničkog talenta učenika, mladih profesionalnih glazbenika, kako bi doprinijela promoviranju pijanističke glazbe, razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava, te turističkoj promociji Varaždina. Iznimno velik broj kandidata svake godine samo je dodatna potvrda prestiža ovog natjecanja koje mladim i talentiranim pijanistima može poslužiti kao „odskočna daska“ u daljnjoj karijeri.

Ove godine čak 130 pijanista iz 21 zemlje sudjeluje na ovom prestižnom natjecanju dok će oni najbolji, laureati svake od kategorija, nastupiti na završnom koncertu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje