Povežite se s nama

Kultura

Udruga „Ritam misli“ održala večer poezije i glazbe te ugostila dvoje zanimljivih autora

Objavljeno:

- dana

U večernjim satima 25. kolovoza u atriju Franjevačkog samostana u Varaždinu, u okviru 24. Špancirfesta, Udruga „Ritam misli“ održala je 6. glazbeno-poetsku večer pod nazivom „Impuls – poezija špancira“.

I ove su godine, po običaju predstavljanja publici domaćih i svjetskih bardova poetskog neba, organizatori i utemeljitelji Udruge Ljubica Ribić i Milan Novak uz potporu Turističke zajednice i Koncertnog ureda Grada Varaždina doveli dva zanimljiva gosta: izuzetnu književnicu i jednu od najpoznatijih suvremenih hrvatskih pjesnikinja Lanu Derkač, višestruko nagrađivanu autoricu u zemlji i inozemstvu, čija su djela prevedena na više od 20 stranih jezika, te književnika, scenarista i novinara Ferija Lainščeka, velikana moderne slovenske književnosti, također vrsnog romanopisca i pjesnika, autora više od 30 književnih naslova, među kojima su i brojni bestselleri i djela dobitnici brojnih nagrada, domaćih i inozemnih. 

Uz glavne goste, poetske velikane moderne lijepe književnosti iz Slovenije i Hrvatske, čaroliju večeri upotpunili su i domaćini Franjevci iz varaždinskog Franjevačkog samostana, čiji je gvardijan fra Dragan Grizelj prisutnima poželio dobrodošlicu te upoznao publiku s umjetničkim i poetskim djelovanjem  jednog od prvih talijanskih narodnih pjesnika srednjeg vijeka – Sv. Franje Asiškog.

Ispred njegovog su kipa u atriju samostana nastupili i gosti pjesnici grada domaćina – Hana Kunić, pjesnikinja i dramska umjetnica Varaždinskog HNK te pjesnik i književnik Ernest Fišer iz Varaždina, a pridružile su im se i pjesnikinje Branka Kamenšek iz Slovenskog Kamnika i Anka Dorić iz Zagreba.

Ova večer upotpunjena je glazbom – nastupom mlade harfistice iz Zagreba Tare Franjić (16), studentice Konzervatorija za glazbo in balet u Mariboru, i talentirane vokalistice, djevojke moćnog glasa Petre Antolić, koja je nastupila s pjesmama Leonarda Cohena, Arethe Franklin i Nine Simone.

Kultura

Centar tradicijske kulture svečanim koncertom obilježit će 30 godina rada Krešimira Plantaka Večerina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 16. prosinca 2022. godine, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu Centar tradicijske kulture održat će svečani cjelovečernji koncert pod nazivom „Pa kak već?!“.

Riječ je o koncertu koji obilježava 30 godina rada umjetničkog voditelja folklornog ansambla Krešimira Plantaka Večerina.

Krešimir Plantak Večerin rođen je 1976. godine u Varaždinu. Po profesiji je magistar ranog i predškolskog odgoja. U amaterskom životu grada Varaždina počinje participirati kao dijete davne 1987. godine kao član radničkog kulturno umjetničkog društa „Vilko Jurec“, kasnije KUD-a „Varteks“ Varaždin te nakon toga Centra tradicijske kulture Varaždin, gdje djeluje kao umjetnički voditelj još od 1992. godine.

– Kao krunu svog tridesetogodišnjeg umjetničkog rada na koncertu „Pa kak već?!“ predstavit će nam nešto drugačiji oblik cjelovečernjeg koncerta od onog na koji smo navikli! Tako će se na repertoaru, koji će izvesti nekoliko sekcija Centra tradicijske kulture Varaždin, pronaći točke koje će uprizoriti plesove i pjesme iz gotovo svih krajeva Hrvatske, a kako će to postati drugačije od uobičajenog – pogledajte iz prve ruke – poručuju iz CTK-a.

Koncert će se održati u petak u varaždinskom HNK-u s početkom u 19 sati i 30 minuta.

Ulaznicu možete nabaviti na blagajni HNK-a u Varaždinu svakim radnim danom od 10 do 12 sati ili od 18 do 19:30 po cijeni od 60 kuna.

Pripremu i realizaciju koncerta financijski su omogućili Grad Varaždin, PZC Varaždin d.d. te Gradska tržnica Varaždin.

Nastavite čitati

Kultura

U četvrtak u Kuli stražarnici otvorenje Godišnje izložbe članova HDLU Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 8. prosinca, u 18 sati održat će se otvorenje Godišnje izložbe članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin.

Izložba će biti otvorena u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin.

Izlažu autori: Nenad Opačić, Wanda Tudja Strahonja, Dražen Pavlović, Igor Brkić, Ivana Gabričević, Velimir Ivezić, Jasmina Jakopnec, Ljiljana Belavić Kliček, Željko Prstec, Monika Rusak, Nedjeljko Klarić , Jurica Mihinjač, Sandra Horvat, Branko Bobić, Sunčanica Tuk, Valentina Meštrić, Živko Toplak, Krunoslav Martinović, Darwin Butković, Rajko Novak, Dražen Eisenbeisser i Nedjeljko Krčar.

Izložba će biti otvorena do 22. siječnja 2023. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje