Povežite se s nama

Međimurje

Udruga žena Zlatne ruke iz Čakovca svoje radove izlagala u Lendavi

Objavljeno:

- dana

Proteklog vikenda članice Udruge žena za očuvanje tradicije i kulturne baštine Zlatne ruke Čakovec izlagale su svoje ručne radove u Lendavi.

Izložbom je nastavljena suradnja koja traje više od deset godina. Prva iskra suradnje javila se 2011. godine kada se Grad Čakovec predstavljao Lendavi povodom 350 godina dolazaka franjevaca u Čakovec. Tom prigodom Udruga žena Zlatne ruke Čakovec dobila je prigodu da se predstave svojim ručnim radovima u Kulturnom centru Lendava.

Žene iz Krožeka ročnih del, koji djeluje u Zvezi upokojencev Lendava, uočile su da su Zlatne ruke po djelatnosti, stilu i načinu izlaganja vrlo slične njima. U kratkom je kontaktu dogovoreno da se organiziraju zajedničke izložbe svake godine. Jedne godine održat će se u Lendavi, a sljedeće u Čakovcu. Tako su članice Krožeka ročnih del izlagale prošle godine u Čakovcu, a ove godine su Zlatne ruke izlagale u Lendavi.

Takva suradnja ima višestruki značaj. Radi se o međunarodnoj i međunacionalnoj suradnji. Višekulturalna je suradnja jer se isprepliću slovenska, mađarska i hrvatska kultura. Ističu se dobri međususjedski odnosi. Najvažnije u toj suradnji je prijateljstvo koje je iskreno i čisto i svake godine sve stabilnije i ljepše.

U petak je, 20. listopada, pet osoba iz Udruge Zlatne ruke u prijepodnevnim satima postavljalo izložbu i prisustvovale su svečanom otvorenju zajedničke izložbe. Drugog dana izložbu je razgledale osam članica iz Čakovca, da bi u nedjelju, zadnjeg dana, otišle još dvije članice po izloške. Na taj je način bilo omogućeno svakoj članici iz jedne i druge udruge vidjeti prelijepo postavljenu izložbu s najljepšim uradcima.

Članice jedne i druge strane svaki put iskazuju radost i ponos zajedničkom radu. Razmjenjuju se ideje i iskustva.

Naredna izložba planira se 8. i 9. ožujka 2024. u zgradi Scheier u Čakovcu.

Međimurje

Objavljen poziv projekta „Zaželi-pomoć je tu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na temelju Odluke o financiranju Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, Grad Mursko Središće u sklopu projekta „Zaželi-pomoć je tu“ objavilo je trajni javni poziv.

Poziv se odnosi za iskaz interesa za korištenje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom u sklopu projekta „Zaželi – pomoć je tu“.

Cilj projekta

Projekt će doprinijeti prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalne uključenosti ranjivih skupina na području Grada Murskog Središća, Općine Selnica i Općine Mala Subotica pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Ostale informacije nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Međimurje

Zimska škola informatike u Čakovcu okupila najbolje mlade informatičare iz cijele države

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu se treću godinu zaredom održava Zimska škola informatike, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara uz suradnju s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) i Međimurskim informatičkim klubom (MIK).

Međimurje je već treći puta domaćin ovog edukativnog programa koji okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje, zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije u obrazovanje te podršci udrugama koje promiču informatiku kao iznimno važno područje te educiraju mlade.

Na otvorenju u Graditeljskoj školi Čakovec je istaknuto da je 29. Zimska škole informatike u Čakovcu okupila stotinjak mladih informatičara i IT stručnjaka te da je riječ o organizaciji od velikog značaja za Međimursku županiju kao regiju koja prednjači i po inicijativama za razvoj informatičkog obrazovanja mladih u našoj zemlji.

Na svečanosti otvorenja u Graditeljskoj školi, župan Matija Posavec je naglasio da su sadržaji, poput ovog edukativnog programa, od iznimne važnosti u svjetlu razvojnog zamaha u području suvremenih, digitalnih tehnologija, kojem svjedočimo: „Drago mi je da vam ponovo mogu poželjeti dobrodošlicu u Međimurje i uspješno provođenje ovog edukativnog programa u području obrazovanja koje postaje najvažnijim. Živimo u vremenu u kojem je od presudne važnosti biti informatički pismen. Zato mi je iznimno drago što Međimurje prednjači po snazi naših udruga i centara izvrsnosti i u tom području.“

U radu Zimske škole informatike, do 24. veljače, sudjelovat će 30-ak stručnjaka iz cijele Hrvatske kojima su se pridružili članovi Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije. Voditelji Zimske škole su Alenka Dogan Capan, iz Hrvatskog saveza informatičara, i Dejan Drabić, potpredsjednik Hrvatskog saveza informatičara, te predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Ova edukativna manifestacija okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele države, uključujući osnovnoškolce i srednjoškolce, stvarajući platformu na kojoj talentirana mladež razmjenjuje znanje, stvara mreže i nadograđuje informatičke vještine. Sudionici će imati priliku prisustvovati kvalitetnim radionicama koje će ih pripremiti za izazove na najzahtjevnijim informatičkim natjecanjima, posebice iz područja računalnih algoritama. Fokus će biti na raznim područjima informatike, posebice na programiranju te će sudionici imati priliku sudjelovati u raznovrsnim radionicama, uključujući računalne Algoritme, Logo napredni, Python, C/C++/STL, 3D modeliranje i ispis, Lego robotika, Scratch Lego, te mnoge druge. Također, organizirat će se posebna radionica namijenjena nastavnicima informatike, kako bi im se dala prilika za unaprjeđenje znanja i vještina.

Otvorenju su prisustvovali i Ljerka Cividini, gradonačelnica grada Čakovca, odakle je Zimskoj školi također pružena podrška, zatim državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara, Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, te brojni drugi uzvanici kojima je dobrodošlicu poželio i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec.

Svečanost otvorenja glazbenim nastupom su uljepšali učenici III. osnovne škole Čakovec Laura, Noa i Luka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje