Povežite se s nama

Međimurje

Udruge MIS i MIK te Metalska jezgra Čakovec medicinskom osoblju donirali zaštitne vizire

Objavljeno:

- dana

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS), Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) i Metalska jezgra Čakovec zajedničkim su snagama krenule u izradu zaštitnih vizira za medicinsko osoblje.

– Sve se počelo odvijati u istim trenucima diljem države pa smo tako napravili i zajedničku online grupu “Print@sjever” u kojoj se nalazi i kolega s Fakulteta organizacije i informatike Varaždin. Kako bismo pojačali kapacitete, iz Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje su nam ustupili svoj 3-D pisač. Zasad smo uspjeli ispisati dijelove za oko 50 zaštitnih vizira, pribavili traku te putem donacije folije za vizire – navode iz Udruga MIS i MIK, i dodaju:

– Drago nam je što tako možemo dati svoj doprinos i pomoći onima kojima su zaštitni viziri neophodni. Naši proizvodni kapaciteti ne omogućuju nam proizvodnju velikih serija, no svi zaštitni viziri koje smo uspjeli napravili bit će naša donacija onima koji se nesebično dovode u opasnost kako bi pomogli drugima – ističu.

Zaštitni vizir se sastoji od nosača (gornjeg i donjeg) koji ispisuju 3-D pisači i na njega se pričvršćuje prozirna folija (vizir) koja služi kao zaštitni zaslon. Na kraju dolazi elastična guma koja se stavlja iza glave. Za ispis jednog seta dijelova putem 3-D pisača potrebna su gotovo tri sata.

– Rad udruga usmjeren je na edukaciju djece i na razvoj njihove izvrsnosti na polju informacijsko-komunikacijske i robotičke tehnologije, a sada kad su djeca kod kuće, nastojimo dati svoj doprinos te pomoći kako god možemo. Sirovinu smo kupili sami, dok smo ostale dijelove nabavili putem donacija. Nakon objave da ćemo zaštitne maske donirati, samoinicijativno nam se javio još jedan roditelj koji ima 3-D pisač i priključio se akciji. Nedostaje nam sirovine, no jučer su nam se javili iz Hrvatske zajednice tehničke kulture te nam najavili isporuku repromaterijala. Vrijedi spomenuti da su udruge MIS i MIK članice Zajednice tehničke kulture Međimurske županije, pa je put komunikacije logičan slijed suradnje – objašnjavaju.

Prvih 50 zaštitnih maski je danas, 30. ožujka, donirano Županijskoj bolnici Čakovec i Domu zdravlja Čakovec.

Međimurje

Grad Mursko Središće kupio kuću kraj crkve, a uredit će se rođendaonica i poslovni prostori

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće u pravilu u centru grada kad se pokaže prilika kupuje zemljište i nekretnine, jer tako može najkvalitetnije upravljati s prostorom koji se nalazi u centru grada.

Tako je nedavno otkupljena kuća kraj crkve gdje su kroz cijelu mjesnu povijest bile trgovine mješovitom robom, cipelama…

Kuća je kupljena na temelju procjene sudskog vještaka za iznos 43.200 eura, a obzirom da objekt nije za rušenje, već se neko vrijeme razmišljalo o namjeni tog prostora. Obzirom što u gradu nema organizirani prostor u kojem najmlađi mogu proslaviti rođendane ili slične događaje gradonačelnik Dražen Srpak će na iduću sjednicu Gradskog vijeća uputiti prijedlog da se u donjem dijelu objekta uredi rođendaonica spojena s dvorištem u kojem bi bilo smješteno dječje igralište, a uz to dvorište je u potpunosti ograđeno te će tako djeca biti potpuno sigurna.

U gornjem dijelu objekta pak će se urediti tri poslovna prostora/ureda, a plan je da se i rođendaonica i ti uredi daju u najam.

Zgradu treba obnoviti i samom obnovom privesti je željenoj svrsi za što će se pokušati naći sredstva putem EU fondova ili pak državnog proračuna, a sam centar grada dobit će još jedan novi sadržaj te u potpunosti obnovljenu zgradu.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Podturen od 30. svibnja do 2. lipnja slavi Dane općine uz bogati program

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Podturen od 30. svibnja do 2. lipnja slavi Dane općine.

U nastavku donisimo cijeli program, a svi su pozvani da se pridruže:

30.05.2024.

7:00 – 13:00 OPĆINSKI RIBIČKI KUP – RIBNJAK NOVAKOVEC (organizator Srd Ostriž Novakovec)
10:00 TIJELOVSKA MISA S PROCESIJOM – PODTUREN
16:00 SVEČANA SJEDNICA OV OPĆINE PODTUREN – DOM PODTUREN

31.05.2024.

18:00 PREDSTAVA ZA NAJMLAĐE (ALI I ONE KOJI SE TAKO OSJEĆAJU) – MAĐIONIČAR Magic Leon – DRUŠTVENI DOM PODTUREN (BESPLATAN ULAZ)

01.06.2024.

12:00 – 17:00 – 1. TURENSKI KOTLIĆ – (NOGOMETNO IGRALIŠTE PODTUREN – organizacija NK PODTUREN), PRIJAVE MJEŠTANA – UDRUGA na sljedećem linku: https://forms.gle/ozc8XXL3H2LRJ4fr8 (ZABAVA UZ GRUPU ATOMI)

OD 14:00 – SPORTSKE IGRE I DRUŽENJE UDRUGA i MJEŠTANA – organizacija UDRUGA UMIROVLJENIKA

02.06.2024.
OD 15:00 – KU(KU)RUZIJADA (tradicija kukuruza kroz kulinarsko natjecanje) – DRUŠTVENI DOM SIVICA (organizacija Udruga žena Sivica)

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje