Povežite se s nama

U fokusu

Udvostručeni proizvodni kapaciteti u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

HAIX

Predsjednik Uprave HAIX-a Ewald Haimerl s prokuristom i voditeljem tvornice HAIX Obuće Markusom Linsom u subotu je svečano otvorio novoizgrađena dva nova pogona u tvornici HAIX Obuće u Maloj Subotici.

Najnovijom investicijom poznata njemačka tvrtka, čiju obuću nose vojska i vatrogasci diljem svijeta, udvostručila je proizvodne kapacitete u Hrvatskoj na 15.200 m2, kapacitet proizvodnje povećan je na 10.000 pari cipela na dan te su stvoreni uvjeti za zapošljavanje novih 170 radnika.

Iz Azije u Europu 

– Izgradnja novih pogona dodatna je potvrda ispravnosti naše odluke iz 2004., kada smo otvorili svoju tvrtku kćer Haix Obuća i započeli s realizacijom naše strategije vraćanja obućarske industrije iz Azije u Europu. Zahvaljujući najnovijoj investiciji sve naše cipele bit će kompletno proizvedne u Europi – istaknuo je predsjednik Uprave HAIX-a Ewald Haimerl. Od samih početaka do danas u izgradnju pogona u Maloj Subotici HAIX je uložio više od 10 milijuna eura, u opremu i strojeve još dodatnih 6,5 milijuna eura, a ukupno je otvoreno 750 radnih mjesta.

 

Zahvaljujući najnovijoj investiciji otvoreno je novih 170 radnih mjesta

– U 2015. proizveli smo više od milijun pari cipela i na  razini cijele HAIX grupe ostvarili 27 % rast ukupnog prometa, dok je za 2016. plan ostvariti 112,4 milijuna eura na razini cijele grupe. U Hrvatskoj smo u 2014. ostvarili ukupni promet u iznosu od 13,5 milijuna eura i u 2015. povećali ga na 16 milijuna eura ukupnog prometa – istaknuo je Haimerl. HAIX Obuća surađuje s brojnim domaćim i dobavljačima iz regije te na taj način osigurava više od od 2.000 radnih mjesta u Hrvatskoj i izvan nje, a osim toga surađuju s obrazovnim institucijama u Čakovcu kako bi dobili potreban stručan kadar. HAIX kontinuirano ulaže u daljnje obrazovanje i školovanje djelatnika iz svih odjela, organizira tečajeve njemačkog i engleskog jezika, a za kolege  iz Njemačke tečajeve hrvatskog jezika. Otvorenjem novih pogona unaprijeđeni su i uvjeti na radnom mjestu. Ponovno je omogućen rad u dvije smjene umjesto dosadašnjeg trosmjenskog rada.

Brzo do papira

Predstavnici HAIX-a pohvalili su i suradnju s lokalnom i državnom vlasti, te brizinom kojom su uspjeli dobiti svu potrebnu dokumentaciju potrebnu za investicije. Štoviše, u Hrvatskoj su sve potrebne papire uspjeli ishoditi prije nego u Njemačkoj!  Uz brojne poslovne partnere, na svečanom otvorenju bio je Vladimir Domjanić, načelnik Općine Mala Subotica i međimurski župan Matija Posavec.

– Ovo nije kraj, oni će zasigurno i dalje investirati ovdje, što znači i otvaranje novih radnih mjesta – rekao je Posavec.

EKO HAIX

Proizvodni pogoni tvornice HAIX Obuća u Maloj Subotici izgrađeni su sukladno standardima održivog poslovanja i nisko energetske gradnje. Uvedena je zelena energija i korištenje podzemne vode za hlađenje pogona, a koristi se i toplina koju otpuštaju strojevi i to za zagrijavanje pogona.Klima uređaji u pogonima tvornice HAIX obuća  opremljeni su izmjenjivačima topline.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci sve više mijenjaju imena, a sklopljeno je nešto manje brakova nego prošle i pretprošle godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mladenci diljem Varaždinske županije s veseljem su, ali i nestrpljenjem dočekali ljetne mjesece kako bi konačno izrekli sudbonosno “da”, s obzirom na to da su neki unazad dvije godine zbog koronavirusa i aktualnih epidemioloških uvjeta svadbenu svečanost odgađali nekoliko puta.

Ljubav kroz statistiku

Je li stoga ljetos, prije dva do tri mjeseca, u ovom kraju obavljen rekordan broj vjenčanja, crkvenih i građanskih, provjerili smo kod matičnih ureda Varaždinske županije, odnosno nadležnoga Upravnog odjela za opću upravu, na čijem je čelu privremeni pročelnik Miljenko Plukavec.

Naime, ove je godine sklopljeno 245 crkvenih i 271 građanski brak. Građanski oblik braka podrazumijeva sklapanje braka pred matičarem, dok se u vjerskom obliku s učincima građanskog braka sklapa pred službenikom vjerske zajednice koja s Hrvatskom ima uređene pravne odnose. Tako je ukupan broj svih brakova sklopljenih 2019. godine 752, dok je u 2020. godini sklopljeno nešto manje, 676 brakova.

Nadalje, pročelnika Plukavca upitali smo i o najvećem dnevnom broju sklopljenih brakova u Varaždinskoj županiji, na što odgovara da je ovoga kolovoza u jednom danu vjenčano čak sedam parova. Nevjesta i ženik mogu se vjenčati i u inozemstvu, a ukupan broj brakova sklopljenih izvan granica Hrvatske u 2021. godini iznosi 62.

Izvan službenih prostorija, odnosno matičnih ureda, u ovoj je godini održano ukupno 10 vjenčanja, što se, naravno, i dodatno naplaćuje. Cijena se izračunava prema prosječnoj bruto plaći zaposlenih u Hrvatskoj za mjesec u kojem se radi zapisnik za vjenčanje, prema danu u tjednu i satu održavanja vjenčanja, a raspon cijena je od 2500 do čak 6500 kuna.

U Varaždinskoj županiji trenutno djeluje 10 matičara, a ako želite da vas jedan od njih vjenča, za upravne pristojbe potrebno je izdvojiti 210 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka i 140 kuna za čin sklapanja braka pred matičarem).

Odlučite li se na brak u vjerskom obliku s učincima građanskog braka, to će vas stajati nešto manje – 90 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka, odnosno upravnu pristojbu propisanu za sastavljanje zapisnika prijave o sklapanju braka, te 20 kuna za izdavanje dviju potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku).

Ove godine je izdano i 245 potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka, a brakova stranih državljana nije bilo. Unutar tri godine sklopljena su i dva životna partnerstva, oba u 2020. godini, a riječ je o hrvatskim državljanima.

Zanimljiv je i podatak da je ove godine zabilježen jedan slučaj u kojem je ženik uzeo prezime nevjeste, s obzirom na to da u većini slučajeva nevjesta uzima prezime ženika ili dodaje svom prezimenu i prezime ženika, izvijestio je Plukavec.

Promjena imena

Osim što nadležni upravni odjel obavlja djelatnosti vezane uz maticu vjenčanih, izdaje i druge isprave i dokumente, poput zahtjeva za promjenu osobnog imena. U 2019. godini takvih je zahtjeva bilo 83, u 2020. godini 89, a do 30. rujna 2021. godine upućen je čak 121 zahtjev za promjenu osobnog imena.

– Razlozi promjene osobnog imena su različiti, najčešći razlog je vraćanje na prezime prije sklapanja braka (ako je prošao rok od godine dana od dana razvoda) – objašnjavaju iz matičnih ureda Varaždinske županije.

Pritom napominju da nema određenog popisa zabranjenih imena u Hrvatskoj te da se promjena osobnog imena neće odobriti ako se, primjerice, predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral i slično.

Ove je godine provedeno i 1119 upisa djece u maticu rođenih. Unazad tri godine dvoje djece je rođeno kod kuće (jedno 2020. godine i jedno ove godine), a ostala u nadležnim ustanovama, bolnicama. Provedena su i ukupno 93 upisa djece rođene u inozemstvu u ovoj godini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje