Povežite se s nama

U fokusu

Zbog krize u Njemačkoj drvoprerađivači smanjili proizvodnju, Požgaj grupa našla nova tržišta

Objavljeno:

- dana

Kako je drvno-prerađivačku industriju i graditeljstvo pogodila kriza, ponajprije u Njemačkoj, čini se da se po prvi put događa da Hrvatske šume ne mogu prodati predviđenu količinu trupaca. Odnosno, prema nekim informacijama do kojih je došao Lider, imaju višak.

Pad narudžbi je očekivan, jer nakon štete izazvane olujnim nevremenom uslijedila je kriza u Njemačkoj koju sve više osjećaju i druge europske zemlje. Potvrđuje to i čelni čovjek Požgaj grupe Nikola Požgaj koji kaže da se pad narudžbi mogao očekivati čak i da krize u Njemačkoj nije bilo s obzirom na to da su 2021. i 2022. bile rekordne godine u proizvodnji i izvozu drvno-prerađivačke industrije.

Naime, to su godine nakon pandemije kada su kupci nastojali popuniti skladišta robom koju su k tome plaćali skuplje, pa kad su se trgovci namirili, bilo je za očekivati pad bez obzira na krizu u Njemačkoj.

Doduše, on ne vjeruje da je došlo do ukupnog pada narudžbi drvnoprerađivačkih proizvoda i posljedično tome pojave viška trupaca zbog toga, nego kao jedini mogući uzrok neprodanih trupaca vidi u spomenutoj vjetrolomnoj oluji koja je oštetila mnoga stabla.

– Nisam siguran da ima viška trupaca u Hrvatskim šumama jer ih i oni režu onoliko koliko treba. Ako bi ih rezali više, to bi značilo da trupci negdje leže i postoji opasnost da počnu trunuti. Ali u HŠ najbolje znaju taj podatak, a ono što se može reći jeste da je s nekih tržišta, tu prvenstveno mislim na njemačko, naručeno manje drvno-prerađivačke robe u zadnje vrijeme – kaže Požgaj.

No dodao je da Požgaj grupa i dalje radi s istim kapacitetom, odnosno, pad njemačkih narudžbi nadomještaju novim narudžbama iz drugih zemalja.

Više o svemu pročitajte OVDJE

U fokusu

Izgleda da za oko 60 % rastu plaće premijeru, ministrima, saborskim zastupnicima…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je dugo odgađao nepopularni potez, premijer Andrej Plenković je odlučio snažno podići plaće ministrima, saborskim zastupnicima, državnim tajnicima, ustavnim sucima, ali i svim ostalim državnim dužnosnicima, javljaju 24sata.

Kako neslužbeno doznaju iz vlade, najrealnija i najvjerojatnija opcija je dizanje osnovice za izračun plaća čak 83 %. Prema računici portala, to bi značilo povećanje neto plaće od 60-ak posto za najviše državne dužnosnike.

U 24sata su izračunali da porast osnovice donosi Plenkoviću rast plaće za oko 2000 eura u neto iznosu.

Plaća premijera Andreja Plenkovića trenutno je 4646 eura bruto mjesečno. To je veća plaća nego premijera Srbije, Crne Gore, BIH, Slovenije, Albanije i Slovačke. Slična je kao plaća premijera Poljske te puno manja nego premijera Mađarske, Češke i Estonije.

S prosječnom plaćom između 3500 i 4000 eura bruto ministri u Hrvatskoj imaju oko 2.2 puta veću plaću od prosječne državne plaće, piše index.hr. Plaća im je veća nego kolegama u Sloveniji u apsolutnom iznosu i relativno je veća u odnosu na prosječnu plaću u državi, 2.2 puta u odnosu na slovenskih 1.6 puta.

Nastavite čitati

U fokusu

Najviše radnika u godinu dana izgubili su Hrvatska pošta, Kaufland i Boxmark

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Broj zaposlenih u Hrvatskoj već godinama kontinuirano raste, a posebno je to izraženo lani i ove godine.

No, ima tvrtki koje su prošle godine zabilježile osjetniji pad broj zaposlenih, iz različitih razloga. Podaci Financijske agencije otkrivaju kako je najviše radnika izgubila Hrvatska pošta, koja je lani ostala bez čak 426 ljudi, piše Danica.

U skupini najvećih hrvatskih tvrtki po prihodima, značajno manje zaposlenih nego prethodne godine bilježe i Kaufland (268), Boxmark (250) te Kraš (166).

Među 10 velikih tvrtki koje su izgubile najviše zaposlenih, najveću prosječnu neto plaću isplaćivali su lani INA i Telemach (po 1840 eura), a slijede samoborska Klimaoprema (1730), Kaufland (1390) i Hrvatske šume (1130).

Istodobno, najmanju plaću u toj skupini isplaćivao je Kraš, tek 970 eura neto mjesečno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje