Povežite se s nama

Život i društvo

Uložit će se u opremanje Velike dvorane dvorca Drašković u Klenovniku

Objavljeno:

- dana

U Velikoj dvorani dvorca Drašković u Klenovniku u nedjelju, 16. veljače, predstavljen je projekt Opće bolnice Varaždin – „Zamjena klasičnih rasvjetnih tijela s novom LED rasvjetom i opremanje audio-vizualnom opremom u Velikoj dvorani dvorca Drašković u Klenovniku“.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, dr. med., naglasio je da se radi o još jednom projektu koji je proveden, a financira se nacionalnim bespovratnim sredstvima.

– Ovdje govorimo o programu ulaganju u zajednicu koji se financira od strane Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova. Krajem godine uvidjeli smo mogućnost da i Opća bolnica Varaždin aplicira za određena sredstva. Zbog kratkoće provedbe projekta i zbog vremenskih ograničenja po pitanju javne nabave, pokrenuli smo projekt revitalizacije velike dvorane u dvorcu Drašković na lokaciji Klenovnik u manjoj vrijednosti i odlučili nabaviti novu LED rasvjetu i novu audio-vizualnu opremu – pojasnio je ravnatelj Kudelić.

Vrijednost projekta je 148.000 kuna, od čega je 100.000 kuna bespovratnih sredstava, a razlika je financirana donacijama pravnih osoba.

– Sam projekt obuhvaća program ulaganja u zajednicu te smo u tom duhu danas održali i kratko predavanje o nacionalnom programu borbe protiv karcinoma, o programu probira karcinom pluća, predstavnicima zajednice u Klenovniku – dodao je Kudelić.

Uz ovaj projekt, u Općoj bolnici Varaždin u tijeku je i energetska obnova šest objekata, tri na lokaciji u Varaždinu i tri na lokaciji u Klenovniku.

– Naravno da će to značiti puno jer energetska obnova ne znači samo zamjenu stolarije i fasade, nego korištenje obnovljivih izvora energije, nove sustave grijanja, u slučaju Klenovnika novi poseban sustav ventilacije koji je vrlo važan za liječenje plućnih bolesnika na ovoj lokaciji. To znači, nove, puno kvalitetnije uvjete prvenstveno za bolesnike, ali i naše djelatnike koji u tim zgradama rade. Naravno da ostaje još jedan veliki objekt u Klenovniku, a to je sam dvorac. Budući da dosad nije bilo financirana obnova spomenika kulture, taj dvorac nismo mogli obnavljati, ali imamo najave da će u budućnosti biti moguće i to – kazao je ravnatelj Opće bolnice Varaždin.

I predsjednik Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin, Zlatko Koračević, istaknuo je važnost projekta u tijeku, posebno u Klenovniku.

– Bolnica Klenovnik, Služba za plućne bolesti i TBC, dio je jednog velikog sustava Opće bolnice Varaždin i izuzetno je važna s obzirom na bolesti koje rješava, ne samo na nacionalnoj razini nego i izvan države. Poznato je da tu dolaze pacijenti iz drugih država. Ovo je početak nečega što je ovaj dvorac, najveći u Hrvatskoj, zavrijedio. Radovi koje smo započeli na nekim objektima ove bolnice u sklopu cjelokupnog investiranja u Općoj bolnici Varaždin su izuzetno važni jer se radi o objektima koji nisu dirnuti 50 pa čak i 70 godina. Vrijeme koje je pred nama i okruženje u kojem živimo jednostavno zahtjeva od nas punu odgovornost da i u ovoj bolnici stvorimo uvjete, nisu to samo fasade i prozori, tu su i ljudi, tu je i oprema i sve ostalo. Da smo na dobrom tragu govori i činjenica da imamo izuzetno dobru suradnju s Medicinskim fakultetom u Zagrebu – zaključio je Koračević.

Život i društvo

Tradicionalna manifestacija “Dani pere” u subotu proslavila jubilarnih 10 godina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ove je subote na prostoru Etno parka Gradišće održana manifestacija “Dani pere” u organizaciji Etno udruge Greben iz Madžareva.

Radi se o tradicionalnoj manifestaciji koja ove godine obilježava jubilarnih deset godina, a odnosi se na peru, tradicionalni kolač koji se pripremao u svakodnevnom životu. Manifestacija je spoj gastronomije, povijesti i kulture, s posebnim naglaskom na tradiciju i očuvanje običaja novomarofskog kraja, a udruga na taj način nastoji očuvati njezinu pripremu i konzumaciju od zaborava.

Posjetitelji su tako mogli uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu, vidjeti kako se priprema pera, a održan je i izbor za najljepšu nošnju. Mnogi mještani na ocjenjivanje su donijeli svoju peru, a najboljim su podijeljene vrijedne nagrade.

Zadovoljstvo jubilarnim izdanjem manifestacije istaknuo je gradonačelnik Grada Novog Marofa, Siniša Jenkač.

– Dani pere je jedna od interesantnih manifestacija na području Novog Marofa. Specifična, možemo reći autohtona u Novom Marofu, uz Dane vrganja. Svakako jedan autohtoni starinski proizvod koji se lokalno proizvodio i koji se upravo ovakvim aktivnostima čuva od zaborava. Privlači mnoštvo posjetitelja i kuharica koje se žele okušati u proizvodnji, kako one starinske pere tako i modernijih pera. Hvala svima, pogotovo našoj Udruzi Greben što čuva tradiciju na jedno takvo jelo – rekao je gradonačelnik te ovim putem pozvao sve one koji još nisu probali pero, da se odazovu na buduće manifestacije ili da, uz najavu, dođu u Udrugu Greben i probaju pero.

Voditeljica ureda Turističke zajednica Grada Novog Marofa, Renata Horvatić rekla je kako je očuvanje tradicije nekog kraja neizmjerno bogatstvo za zajednicu.

– Ako manifestacija kojom se promovira uspije okupiti i druge sudionike koji svojim aktivnostima doprinose boljoj posjećenosti i vidljivosti, turistička zajednica je ponosna. Gastro turizam sve je češći motiv dolaska u neku destinaciju, stoga takve manifestacije i potičemo i podržavamo – poručila je Horvatić.

Dodajmo i da je udruga Mladi za Marof organizirala planinarski pohod iz Madžareva do Velikog Lubenjaka na Grebengradu.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Policijski pas Benđi prije nogometne utakmice u Varaždinu našao bengalke zakopane pod travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: PU varaždinska

U subotu, 25. svibnja, prije odigravanja nogometne utakmice između NK „Varaždina“ i NK „Osijeka“, policijski službenici Regionalne protueksplozijske jedinice Zagreb, obavili su protueksplozijski pregled Gradskog stadiona Varteksa u Varaždinu.

U pregledu je korišten i službeni pas za detekciju eksploziva Benđi koji je to prilikom markirao na travnatoj površini pri vrhu južne tribine, objavila je PU varaždinska. Policijski su službenici potom uklonili travnate busene na markiranom mjestu, ispod kojih su pronađene zakopane četiri PVC vrećice sa sadržajem od ukupno 71 komada bengalki, bljeskalica, topovskih udara i dimnih kutija.

Navedeno je oduzeto i pohranjeno do uništenja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje