Povežite se s nama

U fokusu

Umirovljenci poručili: U ekstremnim slučajevima pohlepne trgovačke lance možemo natjerati i da “stave ključ u bravu”

Objavljeno:

- dana

Nakon što je DZS objavio najnovije podatke o prosječnoj bruto plaći i inflaciji za lipanj konačno je poznato i kako će najnovije usklađivanje mirovina biti 8,42%.

U Vladi kažu da je to rekordno usklađivanje, ali umirovljenici ne misle tako. Stoga su iz platforme Umirovljenici zajedno poslali oštro priopćenje u kojem, među ostalim, navode da je ovo još jedna rekordna pljačka, a najavili su i mogući bojkot trgovačkih lanaca koji su zbog visokih cijena ostvarili ekstraprofite.

Politička platforma je zajednički službeni (registrirani) naziv za koaliciju osam umirovljeničkih stranaka. Tri umirovljeničke stranke i to Stranka umirovljenika (SU), Blok umirovljenici zajedno (BUZ) i Demokratska stranka umirovljenika (DSU) su i u formalnoj koaliciji koje zajedno tvore jezgro Platformu Umirovljenici zajedno.

Stoga smo razgovarali s koordinatorima političke platforme Umirovljenici zajedno koju predstavljaju Milivoj Špika i Lazar Grujić. Među ostalim, iznijeli su svoje prijedloge vezane za mirovinsku reformu, koja ima za cilj smanjiti osiromašivanje umirovljenika. Od Vlade također očekuju da do kraja ovog mandata prosječna mirovina bude na 50 – 60% prosječne plaće.

Vlada se pohvalila rekordnim usklađivanjem mirovina, ali Vi ste upozorili kako se ovime samo nastavlja siromaštvo te da je spomenuto usklađivanje još jedna nepravda.

Da, to je još jedna nepravda, ovaj puta i rekordna jer će se istim postotkom odnosno sa 8,42% usklađivanja za sve samo povećati razlika između onih sa malim mirovinama i onih sa relativno velikim mirovinama, a “ručak za onoga sa malom i onoga velikom mirovinom je u odnosu na prošlu godinu skuplji za isti iznos”, dakle ne za isti postotak u odnosu na njegovu mirovinu već za isti iznos. Nije li logično da u tom slučaju i usklađenje poradi rasta troškova života bude za isti iznos svima neovisno o visini mirovine.

Borba protiv siromaštva se ne može dobiti linearnim usklađivanjima koji već siromašne umirovljenike čine samo još siromašnijima, a “bogate” još bogatijima. Ako pored svih mjera, rekordnih usklađivanja i povećanja mirovina, i dalje imamo sve više umirovljenika koji sa visinom svojih mirovina padaju ispod linije siromaštva onda je to i više no jasan signal da nešto nije u redu sa načinom kojim se rješava problem siromaštva. Ne možemo govoriti o uspješnoj borbi protiv siromaštva ako prosječne mirovine sve više padaju u odnosu na prosječnu plaću, a k tome i uz sve manju kupovnu moć.

Lazar Grujić i Milivoj Šipka

Želimo vjerovati i da Vlada želi najbolje svojim građanima, no uvjereni smo da ima boljih načina kojima se može puno bolje i dugoročno rješavati problem siromaštva. Treba posebno naglasiti kako se naši sveukupni prijedlozi potpuno poklapaju sa planom Vlade da do kraja ovog mandata prosječna mirovina bude na 50 – 60% prosječne plaće, kao i da naš kompletan paket prijedloga u svezi usklađivanja i novog izračuna mirovina za sve košta državni proračun manje od samo jednog prosječnog paketa mjera.

Mišljenja smo da je sve navedeno dodatni razlog Vladi da se naši prijedlozi što prije uzmu u ozbiljno razmatranje.

Koje mjere su po Vama nužne i kako bi Vlada trebala reagirati da se smanji osiromašivanje umirovljenika?

Naš temeljni zahtjev je provođenje ozbiljne mirovinske reforme na način da se za sve, dakle i za sadašnje, umirovljenike izvrši ponovni izračun osnovice na bazi 41 godine staža i navršenih 60-65 godina života (41/60-65). Po našem prijedlogu za 41/60-65 mirovina bi se trebala računati na bazi 75 – 80% neto plaće u posljednjih (najboljih) 10 ili 10 vezanih godina prije umirovljenja.

Sastavni dio ovog prijedloga je i povećanje AVM-a na minimalno 15 – 17 EUR za svaku godinu radnog staža što bi značilo da čak i osoba sa minimalnim primanjima tijekom punog radnog vijeka 41/60-65 ne bi imala mirovinu manju od 615 – 695EUR.

Uz navedeno bi bilo dobro i da se sve mirovine po posebnim propisima u cijelosti izdvoje iz “radničkog” dijela mirovinskog sustava i financiraju iz posebne stavke u proračunu RH.

Na prethodni prijedlog se nastavlja i zahtjev za ukidanje penalizacije za prijevremeno umirovljenje sa navršenih 65 godina života. Kod penalizacije imamo niz nelogičnosti i nepravdi, posebno kod stope penalizacije koja se kreće od 6,65% pa sve do 20,4% za pet godina prijevremenog umirovljenja, ovisno kada je nekoga zahvatila pojedina promjena stope. Napomene radi trenutno je stopa penalizacije za pet godina prijevremene mirovine 12%.

Glavni argument za ukidanje penalizacije je u činjenici da prijevremeni umirovljenici imaju u prosjeku 36,5 godina staža odnosno cca 5 godina radnog staža više od onih koji su sa navršenih 65 godina život otišli u punu starosnu mirovinu i prosjekom od cca 32 godine staža. Nema dakle nikakve logike da se doživotno penaliziraju oni sa duljim radnim stažom stoga i tražimo da se penalizacija ukine sa navršenih 65 godina života.

Pored navedenog je i cijeli niz važnih prijedloga poput onog za ostvarivanje prava na veći postotak prilikom nasljeđivanja dijela mirovine preminulog partnera koji je sada 20,7%, a mi tražimo da se postotak približi na 50%.

Uporište za povećanje mirovina, kao i drugih prava uz primjenu nove formule za izračun osnovice mirovina se temelji na trenutno relativno malom udjelu mirovina u odnosu na BDP Hrvatske. Udio naših mirovina u BDP- u Hrvatske je na razini 10,2%, a u velikom broju članica EU-a taj udio je od 12 do 15%. Mi kroz naše prijedloge tražimo od Vlade da se udio mirovina u BDP-u Hrvatske poveća na 12 – 13% odnosno na korektnih 12,5% što je nominalno 1,5 – 2 milijarde EUR na godišnjoj razini. Navedeno povećanje mase za mirovine je zapravo u visini samo jednog paketa mjera Vlade što još više snaži opravdanost naših prijedloga kojima se iz siromaštva izvlači velika većina umirovljenika koji su sada sa mirovinama ispod linije siromaštva.

Naš prijedlog gledajući kroz krajnje efekte se poklapa i sa programom aktualne Vlade RH za razdoblje 2020. – 2024. po kojem je sveukupne mirovine sa startnih cca 39% trebalo podići na razinu od 50 – 60% prosječne plaće. Na žalost umjesto realnog rasta mirovina do 50 – 60% prosječne plaće došlo je do obrnutog procesa odnosno smanjenja mirovina na 36% sa tendencijom daljnjeg pada. Da bi se sve akumulirane nepravde nastale tijekom proteklih godina ispravile neophodan je ponovni izračun osnovice mirovina za sve. To podrazumijeva eliminaciju linearnog povećanje mirovina kroz iste postotke radi čega su se u prethodnom razdoblju samo povećavale razlike odnosno nepravde među umirovljenicima.

Treba posebno naglasiti da se navedeni pad mirovina u odnosu na neto plaće dogodio usprkos činjenici da se kroz proteklih nekoliko godina postigao rekordni rast mirovina i usklađivanja istih. Kao posljedicu svega navedenog u Hrvatskoj imamo nikada veći broj umirovljenika koji su sa svojim primanjima pali ispod linije siromaštva što u ovom trenutku predstavlja naš najveći problem, stoga su naša rješenja i prijedlozi potpuno u funkciji borbe protiv siromaštva.

Uz navedeno, mišljenja samo da se treba povećati izdvajanje za I. mirovinski stup uz istovremeno resetiranje II. stupa koji nije polučio gotovo ništa od onoga radi čega je uveden prije nešto više od 20 godina. Enorman tranzicijski trošak, gotovo nikakva kontrola OMF – ova od strane predstavnika umirovljenika ili osiguranika, te činjenica da gotovo više od tri četvrtine onih koji odlaze u mirovinu “svoja” sredstva iz II. stupa prebacuje u I. mirovinski stup je i više no dovoljan dokaz da sa njime nešto opako nije u redu.

Kada bi se isključila mogućnost povlačenja 15% novca u gotovini iz II. stupa, na što su mnogi radi minusa na svojim tekućim računima naprosto prisiljeni uzeti, tek bi rijetki primali dio mirovine iz II. stupa.

Najavili ste i mogući bojkot trgovačkih lanaca? Na koji način se planirate organizirati? Koliko trenutno imate članova?

Građani trebaju znati da trgovci mogu potpuno slobodno formirati svoje cijene što oni i rade, često ne mareći za neke moralne uzuse ili poslovnu etiku. Profite koje u Hrvatskoj ostvaruju neki trgovački lanci nisu uobičajeni u poslovnom svijetu navedene branše, što znači da se radi o posljedici namjernog dizanja cijena isključivo vođeno pohlepom.

Ono što Vlada u ovom slučaju jedino može uraditi je da državni inspektorat i druga nadležna tijela istraže radi li se možda i o stvaranju trgovačkog kartela za što postoje veoma ozbiljne indicije….

Umirovljenici zajedno sa nekim udrugama već razmatramo i razrađujemo nekoliko aktivnosti koje kanimo u vrlo skoro vrijeme poduzeti prema trgovačkim lancima o čemu ćemo javnost pravodobno informirati. Naravno, ne očekujemo od trgovačkih lanaca da se “smiluju” našim sugrađanima, ali bi mogli npr. uvesti kartice sa “ozbiljnim” popustom za sve domicilne stanovnike ili pak neku od socijalnih skupina, a izostane li dobra volja onda su na redu sami građani….

Ono pak što mogu uraditi građani kao krajnju mjeru prema nekom od trgovačkih lanaca je provesti organizirano bojkotiranje. U ekstremnim slučajevima neke pohlepne lance možemo natjerati i da “stave ključ u bravu”.

Umirovljeničke stranke nekako su godinama bliske vlasti (bez obzira koja i čija Vlada bila), a s druge strane umirovljenici su nezadovoljni? Zašto je to tako i smatrate li da se do sad moglo učiniti više u pregovorima s Vladom?

Umirovljenici zajedno – politička platforma je u prvom redu je interesna politička opcija – stranka, što je jasno naglašeno i u našem zajedničkom programu. Da bi se ostvarili interesi umirovljenika naši politički predstavnici, posebno zastupnici u Hrvatskom saboru, naprosto moraju surađivati sa svakom Vladom bez obzira na njen ideološki ili svjetonazorski profil.

Ne može nitko kazati da se iskreno i dosljedno bori za prava umirovljenika, a da u toj borbi zbog ideološkog predznaka ne želi razgovarati sa “lijevom” ili u drugom slučaju “desnom” Vladom. Takav stav bi bio potpuno protivan interesima umirovljenika kojima pomoć odnosno veće mirovine i druga prava trebaju odmah i sada, bez obzira tko je na vlasti.

Ima veliki broj umirovljenika koji su isključivi kada je riječ o mogućoj suradnji bilo sa jednima ili drugima (“sa lijevima ili sa desnima”) ne shvaćajući da je takav stav poguban za umirovljenike, i da najviše odgovara upravo onima koji umirovljenike stalno nastoje razjediniti.

Vjerujemo da će upravo Umirovljenici zajedno okupljajući umirovljeničke stranke uz programsku suradnju sa umirovljeničkim udrugama pokazati da umirovljenici okupljeni oko istog programa i udruženim snagama mogu konačno okrenuti u svoju korist političke procese, posebno one koji im definiraju ili donose bolji životni standard.

Već jako dugo kroz naša priopćenja, tiskovne konferencije ili nastupima u raznim medijima objašnjavamo naše prijedloge koji u posljednjih nekoliko mjeseci sve više i češće zauzimaju određeni medijski prostor bez čega bi bilo iznimno teško dospjeti do sve većeg broja umirovljenika. Jasno je da udruženi na Platformi Umirovljenici zajedno imamo puno jaču pregovaračku poziciju u razgovor sa Vladom nego da to radimo svatko za sebe. Kako nam bude rasla potpora kod biračkog tijela, posebno umirovljenika, tako će rasti i izgledi da se naši prijedlozi u konačnici usvoje i počnu primjenjivati.

Koje su daljnje aktivnosti Vaše platforme?

Naše daljnje aktivnosti su usmjerene na intenzivnom promoviranju našeg programa kojeg smo uputili Vladi i javnosti predstavili u 12 točaka.

12 točaka programa koji su upućeni Vladi

 1. Da se za izračun osnovice za mirovinu na bazi 41 godina staža i 65 godina života (41/65) kao glavni parametar uzima 75 – 80% neto plaće iz posljednjih ili pak vezanih najboljih 10 godina. Uz navedeno kao dio isto prijedloga tražimo povećanje AVM na minimalno 15 – 17 EUR što bi značilo da osoba sa 41/65 ne može imati manju mirovinu od 615 EUR bez obzira na visinu plaće tijekom radnog vijeka.
 2. Da se nakon 65. godine života ukine penalizacija radi prijevremenog umirovljenja.
 3. Da se redovito usklađivanje mirovina radi kvartalno na bazi parametara rasta cijena i plaća uz primjenu 100% povoljnijeg faktora
 4. Da se u Zakonu o obiteljskim mirovinama pravo na nasljeđivanje dijela mirovine preminulog partnera poveća sa 27% na 50 – 60% uz podizanje limita na 1,5 prosječne plaće.
 5. Da se poveća stopa doprinosa za I mirovinski stup i detaljno analizira problem efikasnosti II mirovinskog stupa uz poduzimanje mjera za otklanjanje istih.
 6. Da se uvede određivanje minimalne cijene satnice rada za pojedine djelatnosti i zanimanja i na navedenim parametrima određuje (najmanja) bruto plaća
 7. Da se odmah krene sa ugradnjom dizala u višekatne stambene zgrade bez dizala
 8. Da se Uredbom ili Zakonom uredi obveza redovite isplate božićnice, uskrsnice i 13. mirovine.
 9. Da se uvede institut javnog pravobranitelja za umirovljenike i starije osobe.
 10. Da se tijekom studiranja po nekom od modela već primijenjenih u članicama EU omogući ostvarivanje prava na radni staž, najdulje u okviru roka redovnog studija
 11. Da se odmah ukine institut dosmrtnog uzdržavanja odnosno mogućnost sklapanja navedenih ugovora
 12. Da se omogući veća programska zastupljenost u javnim medijima odnosno HRT-a, da se konačno krene sa izgradnjom domova za umirovljenike i smještajnih jedinica, da se omogući bolja medicinska skrb (posebno palijativna), da se osigura besplatan javni gradski i prigradski prijevoz, da se omoguće jeftiniji lijekovi, da se sve mirovine po posebnim propisima u cijelosti izdvoje i financiraju iz posebne stavke proračuna RH…

U fokusu

Varteks je propao, ali neće “nestati“ – na području industrijskog kompleksa je zaštićeno čak 7 objekata!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Da je industrijska arhitektura, kao baština, ponos i prilika brojnih europskih gradova – nije nikakva novost. Stoga je razumljivo da prije svih, varaždinska kulturna javnost itekako brine o sudbini posebno vrijednog prostora za grad Varaždin, onog na adresi Zagrebačka ulica 94.

Riječ je, dakako, o sklopu povijesnih industrijskih građevina na području kompleksa tvornice „Varteks“ u Varaždinu. Jesu li neke od njih zaštićene, najlakše je otkriti pretraživanjem Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske.

U njemu ne piše da Varteks odlazi u stečaj, niti da je propao, ali iz onog što je navedeno može se zaključiti da dio zgrada bivšeg tekstilnog diva ipak neće „nestati“.

– Tvornica za proizvodnju tkanina i konfekcije, smještena izvan povijesne jezgre grada, svojom je specifičnom arhitekturom u velikoj mjeri obilježila južni dio grada i najstariju pristupnu prometnicu – Zagrebačku ulicu uz koju je nastala formirajući istočno pročelje kompleksa (u dužini od preko 400 m). U spomenutom istočnom dijelu kompleksa smješteni su najstariji očuvani objekti koji datiraju na početak 20. stoljeća – piše u uvodu opisa Sklopa povijesnih industrijskih građevina od kojih su najvrijednije djelo Josipa Dubskyja (Duboski) i Valentina Morandinija.

Predmetni sklop povijesnih industrijskih građevina tvornice „Varteks“ čine jednokatna zgrada sjedišta uprave iz 1906. godine i do nje objekt vratareve kuće…

– U periodu između dva svjetska rata od 1918. do 1939. godine u nastavku su, u istoj liniji uz uličnu ogradu, podignute četverokatna zgrada nekadašnjeg skladišta 1920. godine, kompleks gradske električne centrale na mjestu buduće tkaonice Sulzer 3 na krajnjem sjeverozapadnom dijelu s očuvanim objektom Munjare 1928. godine, krojačnica 1934. godine, iza nje zgrada pripreme proizvodnje 1936. godine te tvornički dimnjak 1934. godine – navodi se u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Drugim riječima, na području industrijskog kompleksa je zaštićeno čak 7 objekata, ali tek će se vidjeti kakva će biti njihova buduća namjena.    

Nastavite čitati

U fokusu

HZZO upozorio: Ako primite ovaj mail, odmah ga izbrišite i ne otvarajte linkove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je u četvrtak 11. srpnja otkrio da je u tijeku tzv. ‘spoofing’ napad – vrsta kibernetičkog napada kojim se napadači lažno predstavljaju kao HZZO s ciljem provedbe pripremnih radnji radi počinjenja kaznenog djela prijevare.

Upozoravamo građane da mailovi koje zaprime s adrese [email protected] nemaju veze s HZZO-om kao i da HZZO obavijesti sličnog sadržaja šalje isključivo putem sustava e-Građani, poručili su iz HZZO-a.

-Molimo građane da izbrišu mailove zaprimljene sa spomenute, u našem sustavu nepostojeće adrese, da na poruku ne odgovaraju niti da otvaraju privitke. U slučaju da je došlo do incidenta i nastanka štete za primatelje poruke, upućujemo građane da incident prijave MUP-u i nacionalnom CERT-u https://www.cert.hr/onama/kontakt/ – upozorili su.

U nastavku pogledajte kako izgleda lažni email.

.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje