Povežite se s nama

Međimurje

Umirovljene “hodačice” dogovorile susret na Dravi

Objavljeno:

- dana

ZDRAVLJE

Članice grupe za nordijsko hodanje Kluba za starije osobe Donja Dubrava prošlog su tjedna ugostile svoju sestrinsku grupu iz susjednog Preloga.

Obje grupe za nordijsko hodanje starijih osoba prošle su edukaciju za pravilno hodanje sa štapovima u sklopu sportsko-rekreativnog programa klubova za starije osobe. Članovi se otad aktivno bave ovom rekreacijom i sastaju se jednom tjedno. Voditeljica klubova Filipa Blažon Šumečki potaknula je susret dviju grupa, a članice kluba iz Donje Dubrave objeručke su prihvatile ideju. 

Ovog su se puta grupe prvi put srele na ruti od 5 kilometara uz Dravu. Članice su se rado družile i razmijenile svoja iskustva.
– Nordijsko hodanje je zdravo i zabavno – govore nam aktivne umirovljenice i zaljubljenice u ovaj sport koje su se nakon hodanja nastavile družiti uz šalicu toplog čaja i kave te dogovarale uzvratni posjet Prelogu.

Aktivnosti za starije uključuju sport, umjetnost, kreativu   i predavanja

Klubovi za starije osobe su program koji provodi Centar za pomoć u kući Međimurske županije, u sklopu kojeg organizira besplatne dnevne aktivnosti za starije osobe različitih tematika: sport, umjetnost, informatičke radionice, predavanja, kreativa, informiranje starijih osoba i slično. 

Više o klubovima i njihovim aktivnostima možete pronaći na njihovu Facebook profilu ili se obratiti voditeljici Filipi Blažon Šumečki na broj 095/9209682 ili na e-mail: [email protected].

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Uoči Međimurskoga dana rijeke Mure: markiranje šetnice u Murskome Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šetnica uz rijeku Muru u Murskom Središću pretvara se u ozbiljan turistički proizvod koji okuplja značajan broj izletnika.

Šetnica je svake godine opremljena novim sadržajem: od beach bara, preko vježbališta, klupica oslikanima motivima grada, kapelice svete Barbare, rudarskih simbola, novih trasa, izletišta oko skele i slično. Novost je probijanje šetnice sve do Svetoga Martina na Muri, čime je staza proširena na 12 kilometara i time je još pogodnija za rekreacijski turizam. Također, cilj je stazu pretvoriti u poučnu stazu.

U suradnji s “Međimurskom prirodom” izrađuju se interpretacijske ploče koje će izletnike upoznati s biljnim i životinjskim svijetom, ali i obilježjima grada i pripadajućih naselja. Također, radi lakšeg snalaženja staza će se markirati.

Na području Murskoga Središća djeluje i jedno od najaktivnijih planinarskih društava, Planinarsko društvo “Bundek”. Uoči Međimurskoga dana rijeke Mure, koji će zajednički biti obilježen šetnjom po budućoj Serjojnskoj šetnici u nedjelju, 18. travnja, članovi PD-a “Bundek” markirali su stazu. Staza je markirana u zeleno-bijeloj varijanti, bojama koje su vidljive, a nalaze se i u bojama grba Grada Murskoga Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

Sedamnaestoga dana travnja u Međimurju 96 novopozitivnih na COVID-19, danas će se cijepiti još 1704 osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 227 uzoraka, od čega su evidentirana 94 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 41,4% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 59 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 605. Iz drugih županija javljeno je da je PCR-om dokazan SARS-Cov-2 kod 2 osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 50.449 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 47 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata primljeno je 8 pacijenata, otpušteno je 6 pacijenata te su 3 pacijenta na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji ukupno bilježimo 13.438 oboljelih osoba, a oporavilo se 12.577 osoba na SARS CoV 2 virus.

Danas se nastavlja akcija cijepljenja u Međimurskoj županiji te će se prvom dozom moći cijepiti 1704 osobe. Cijepljenje se odvija na tri punkta, u Nedelišću, Prelogu i Murskom Središću, a dostupne su sve tri vrste cjepiva.

Nastavite čitati