Povežite se s nama

Međimurje

Umirovljene “hodačice” dogovorile susret na Dravi

Objavljeno:

- dana

ZDRAVLJE

Članice grupe za nordijsko hodanje Kluba za starije osobe Donja Dubrava prošlog su tjedna ugostile svoju sestrinsku grupu iz susjednog Preloga.

Obje grupe za nordijsko hodanje starijih osoba prošle su edukaciju za pravilno hodanje sa štapovima u sklopu sportsko-rekreativnog programa klubova za starije osobe. Članovi se otad aktivno bave ovom rekreacijom i sastaju se jednom tjedno. Voditeljica klubova Filipa Blažon Šumečki potaknula je susret dviju grupa, a članice kluba iz Donje Dubrave objeručke su prihvatile ideju. 

Ovog su se puta grupe prvi put srele na ruti od 5 kilometara uz Dravu. Članice su se rado družile i razmijenile svoja iskustva.
– Nordijsko hodanje je zdravo i zabavno – govore nam aktivne umirovljenice i zaljubljenice u ovaj sport koje su se nakon hodanja nastavile družiti uz šalicu toplog čaja i kave te dogovarale uzvratni posjet Prelogu.

Aktivnosti za starije uključuju sport, umjetnost, kreativu   i predavanja

Klubovi za starije osobe su program koji provodi Centar za pomoć u kući Međimurske županije, u sklopu kojeg organizira besplatne dnevne aktivnosti za starije osobe različitih tematika: sport, umjetnost, informatičke radionice, predavanja, kreativa, informiranje starijih osoba i slično. 

Više o klubovima i njihovim aktivnostima možete pronaći na njihovu Facebook profilu ili se obratiti voditeljici Filipi Blažon Šumečki na broj 095/9209682 ili na e-mail: [email protected].

Izvor:
Foto:

Međimurje

Na području Međimurske županije danas dva slučaja zaraženih COVID-om, u bolnici četiri pacijenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 66 uzoraka, od čega su evidentirana 2 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 3,03% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavila se 1 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 11. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 63.887 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 4 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih ni otpuštenih pacijenata, kao ni pacijenata na respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

I dalje se pozivaju svi oni koji se žele cijepiti da to mogu učiniti bez prethodne najave svaki radni dan od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 13 do 18 sati u prostorima Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Cividini uručila certifikate 48-ero prodavača na čakovečkoj tržnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedavno obnovljena čakovečka Gradska tržnica certificirana je seljačka tržnica, što znači da na njoj proizvode mogu prodavati i lokalni proizvođači.

Da je uistinu riječ o domaćim proizvodima, jamči certifikat koji se prodavačima dodjeljuje svake godine. Za 2021. certificiranje je provedeno u lipnju, dobilo ih je 48 proizvođača, a ove subote, 24. srpnja, uručila ih je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Prilikom uručivanja certifikata, gradonačelnica Cividini rekla je da se trendovi i briga za zdravlje građana s kupnje povrća i voća u supermarketima ponovno okreću prema domaćim, lokalno uzgojenim proizvodima.

– Stoga je važno da je roba koja se prodaje na Gradskoj tržnici uistinu proizvedena na našim seljačkim gospodarstvima. Upravo certificiranje svima nama potvrđuje da je ono što kupimo kod prodavača, plod rada i truda naših poljoprivrednika. Važno je i to što kupnjom takvih proizvoda pomažemo i našim seljacima te tako pridonosimo očuvanju domaće poljoprivrede koja se teško nosi s konkurencijom velikih trgovačkih lanaca – istaknula je Cividini.

„Proizvodi hrvatskog seljaka“

U pratnji gradonačelnice prilikom podjele certifikata bio je i direktor Gradskog komunalnog poduzeća ČAKOM Ivica Perhoč koji je rekao da se certificiranje provodi od 2012. godine, u skladu s pravilima Udruge hrvatskih tržnica.

Dodijeljenim certifikatom, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ostvaruje pravo uporabe oznake „Proizvodi hrvatskog seljaka“, koja je namijenjena označavanju poljoprivrednih proizvoda i prerađevina standardne kvalitete proizvedenih na području Hrvatske koji se izravno prodaju na tržnicama.

Svrha certifikacije je olakšati proizvođačima hrane izravnu prodaju svojih proizvoda potrošačima uz jamstvo porijekla proizvoda.

Prve godine bilo je certificirano 36 proizvođača, dok ih danas na čakovečkom placu ima 48.

Riječ je obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima iz Međimurja i okolnih županija koji prodaju na čakovečkoj tržnici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje