Povežite se s nama

Kultura

Umjetnik i njegova trajna veza s Gradom

Objavljeno:

- dana

UMJETNIK

Veliki varaždinski umjetnik Živko Toplak slavi 70. rođendan i 50 godina umjetničkog rada.

Za proslavu pola stoljeća Toplakovog djelovanja osmišljen je projekt „Trag umjetnika“, u kojem se naglasak stavlja na neraskidivu vezu umjetnika i Varaždina. Rad u Varaždinu je, kako sam kaže, obilježio njegovo cjelokupno stvaralaštvo. Kao dvije glavne aktivnosti projekta „Trag umjetnika“ ističu se završna izložba u Gradskome muzeju Varaždin 2016., koja predstavlja cjelokupnu sliku i rezultat dokumentarističkog istraživanja projekta, te monografija kao tiskani trajni zapis projekta. Izložba je otvorena prošlog tjedna u sklopu Srijede u Muzeju.

Izložbe i nagrade 

U pola stoljeća rada, Toplak je realizirao tridesetak samostalnih izložbi u velikim galerijama, sudjelovao na godišnjim predstavljanjima HDLU-a, LUV-a… Bio je na 70 likovnih kolonija i više od stotinu likovnih radionica humanitarnoga karaktera. Izlagao je u Beču, Budimpešti, Münchenu, Berlinu… Živko Toplak dobio je brojna priznanja i nagrade.

Živko Toplak 50 je godina aktivni član varaždinske kulturne scene

Umjetnik je svih 50 godina aktivni član varaždinske kulturne scene. Inicijator je brojnih izložbi, likovnih kolonija te drugih kulturnih događanja, kao što je izdavanje monografije „100 slikara i kipara“ autora Jurja Baldanija. O umjetniku i njegovu radu tijekom pola stoljeća na domaćoj i inozemnoj kulturnoj sceni sve se može saznati iz monografije, kao trajnog zapisa o životu i radu Živka Toplaka.

Izvor:
Foto:

Kultura

U Lepoglavi otvorena izložba “Čipka u filateliji”, može se razgledati do 30. kolovoza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u Lepoglavi, u utorak, 16. kolovoza otvorena je izložba “Čipka u filateliji” autora Milka Lineca iz Maribora.

Na 15-ak panoa autor je predstavio hrvatske čipkarske centre koristeći filatelističke materijale kao i informacije koje je prikupio istražujući pojedinosti o svakom od predstavljenih centara.
Tako se uz čipku i način njene izrade, posjetitelji mogu upoznati s krajem iz kojeg predstavljena čipka dolazi, počecima čipkarstva u navedenom kraju, okolnostima u kojima je započela njena izrada te drugim zanimljivim podacima. Najviše, na izložbi predstavljenog materijala odnosi se na lepoglavsku čipku koju Milko Linec, autor izložbe, neumorno promovira na čemu mu je, ispred domaćina izložbe – Gradske knjižnice Ivana Belostenca, zahvalila njena ravnateljica Karmela Geček.

Izložba nudi brojne odgovore o čipki, naglasio je Linec, a što je, govoreći o izložbi, potvrdio i Josip Jelenečki iz Varaždinskog kluba kolekcionara istaknuvši pri tom da je Linec jedan od rijetkih osoba koja ima uvid u širinu čipkarskih centara u Hrvatskoj i Sloveniji. Izložbu je otvorio predsjednik Varaždinskog kluba kolekcionara, ujedno i potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Lepoglave Milan Pavleković rekavši pri tom da je riječ o vrijednoj izložbi koja na reprezentativni način predstavlja 10 hrvatskih čipkarskih centara. Dodao je da je filatelija redoviti pratitelj Međunarodnih festivala čipke u Lepoglavi, a da je autor izložbe zaljubljeniku filateliju.

U glazbenom dijelu otvorenja izložbe, koja će se moći razgledati do 30. kolovoza u radnom vremenu Gradske knjižnice Ivana Belostenca, nastupio je Ženski pjevački zbor Collegium artisticum iz Lepoglave. Izložba je otvorena ususret 26. Međunarodnom festivalu čipke koji će se u Lepoglavi održavati od 9. do 11. rujna.

Nastavite čitati

Kultura

U Ludbreg stiže međunarodna izložba radova djece i mladih „Peaceful Sky for Ukraine“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Centru za kulturu i informiranje Ludbreg organizira se međunarodna izložba radova djece i mladih „Peaceful Sky for Ukraine“/“Mirno nebo za Ukrajinu“. Otvorenje izložbe je u četvrtak, 18. kolovoza, u 18 sati u izložbenom prostoru dvorca Batthyany u Ludbregu.

Izložbu u Ludbreg dovodi pokret mladih „Zdrava Ukrajina“, koji od 2014. godine organizira program rehabilitacije putem likovnog stvaranja za djecu pogođenu ratom.

Intenziviranjem rata u Ukrajini, 2022. godine, projekt razvija humanitarnu notu te pod nazivom „Peaceful Sky for Ukraine“ izlaže radove mladih umjetnika diljem Europe.

Svim posjetiteljima, naročito onima koji žele doprinijeti akciji, važno je napomenuti da će se, osim donacijama, pomoć moći pružiti i kupnjom nekih od izloženih slika, ističu organizatori.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje