Povežite se s nama

U fokusu

Umrli na radnom mjestu, ali i na putu do posla

Objavljeno:

- dana

SVJETSKI DAN SIGURNOSTI NA RADU 28. TRAVANJ

Na radnom mjestu treba spriječiti obolijevanje radnika i ozljede na radu. I ove godine je to glavna poruka Svjetskog dana sigurnosti i zaštite zdravlja na radu, kojeg Međunarodna organizacija rada (ILO) obilježava na današnji dan, 28. travnja, od 2003. godine.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u našoj zemlji se broj ozljeda na radu smanjuje: u 2010. godini na radnom mjestu je ozlijeđen 15.791 radnik, što je 19,3 posto manje u odnosu na godinu dana ranije.  

Najviše radnika poginulo u građevinarstvu

No broj smrtno stradalih nije manji: u Hrvatskoj je 2010. godine na radnom mjestu život izgubilo 35 radnika, a na putu na posao ili s posla smrtno su stradala tri radnika. I 2009. godine bilo je 38 smrtno stradalih osoba na radu.

Najrizičnije je raditi u građevinarstvu, djelatnosti u kojoj je 2010. godine smrtno stradalo 15 radnika, čak 39,5 posto do ukupnog broja preminulih. Slijede poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo te prerađivačka industrija.

Hrvatska ima Nacionalni program zaštite zdravlja i sigurnosti na radu 2009. – 2013. godine, čiji su osnovni ciljevi također smanjenje broja ozljeda i nezgoda na radu, kao i smanjenje broja profesionalnih bolesti.

Azbestoza – svaka druga prijavljena profesionalna bolest

U 2010. godini, prema izvješću HZJZ-a, najčešće prijavljene profesionalne bolesti su one dišnog sustava uzrokovane azbestozom. Na njih se odnosi gotovo 50 posto prijava.

Slijede bolesti kože uzrokovane tvarima kojima je znanstveno potvrđeno alergijsko ili nadražujuće djelovanje (12,9%), bolesti uzrokovane vibracijama koje se prenose na ruke (9,9%) i sindromi prenaprezanja uzrokovani kumulativnom traumom (7,9%).

Poslove zdravstvenog osiguranja zaštite zdravlja na radu od početka prošle godine preuzeo je HZZO, u čijim ispostavama se prijavljuje ozljeda na radu ili profesionalna bolest.

Koja prava imate u slučaju da se ozlijedite na radnom mjestu i koju dokumentaciju treba prikupiti, saznati možete na www.hzzo-net.hr,  klikom na „Zaštita zdravlja na radu“.

 

Na poslu provodimo trećinu života
Kampanju za zdrava radna mjesta ovaj je mjesec počela provoditi Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu, a provodit će je tijekom cijele ove te sljedeće godine. Tema je „Radimo zajedno na prevenciji rizika“, a posebno je usmjerena na vodstvo u tvrtkama i sudjelovanje radnika.
– Svaki čovjek ima pravo na sigurno radno mjesto i zdravo okruženje koje će mu omogućiti normalan socijalni i ekonomski produktivan život. Ovo ima poseban značaj jer radeći provodimo trećinu svog života –  ističu u Zavodu za javno zdravstvo „Andrija Štampar“.

Izvor:
Foto: wikimedia.org

U fokusu

Varaždin: počinje isplata „božićnica“ za djecu i umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, u petak, 3. prosinca, počinje isplata božićnica djeci i umirovljenicima u Varaždinu putem poštanskih uputnica na kućne adrese korisnika, a prema podacima Hrvatske pošte ista bi mogla trajati do Božića.

Božićnice za najmlađe, u iznosu od 150 kuna, obuhvaćaju djecu rođenu od 1. siječnja 2004. godine s prebivalištem na području Grada Varaždina. Grad Varaždin je u tu svrhu za ukupno 6.897 mališana osigurao iznos od  1.034.550,00 kuna u Proračunu. Isplate za novorođenu djecu, rođenu od 20. studenog do 31. prosinca ove godine,  vršiti će se po službenoj dužnosti te će ista biti isplaćena na tekući račun podnositelja zahtjeva.

Također, počinje isplata božićnica i za umirovljenike čija ukupna mirovinska primanja ne premašuju limit od 2.500 kuna, osobe s invaliditetom koje su korisnici osobne invalidnine CZS Varaždin i osobe koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin.

Grad Varaždin je u tu svrhu osigurao preko 800 tisuća kuna, a božićnicu u iznosu od 200 kuna primit će ukupno 4 tisuće korisnika.

Reklamacije za dječje i „božićnice“ za umirovljenike biti će moguće nakon isplate o čemu će svi korisnici biti pravovremeno obaviješteni.

Nastavite čitati

U fokusu

Nemojte čekati u redu: mobitelom rezervirajte termin za izradu osobne ili vozačke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte čekati u redu, već si rezervirajte mobitelom termin za izradu potrebnih dokumenta.

Putem aplikacije za mobilni pristup redomat.mup.hr građani od srijede, 1. prosinca, mogu rezervirati svoj termin za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole na Odjelu za upravne poslove Policijske uprave varaždinske na adresi Augusta Cesarca 18, Varaždin, dok u drugim policijskim postajama trenutno ova aplikacija nije moguća.

Aplikacijom, na jednostavan i brz način građani, putem svog pametnog mobitela ili računala osim zahtjeva za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole, mogu rezervirati i termin za izradu putovnice, prijavu prebivališta i boravišta, te za preuzimanje dokumenata.

Mogućnost rezervacije termina zasigurno će doprinijeti smanjenju gužvi na Odjelu za upravne poslove budući da će u rezerviranom terminu građanin biti pozvan na prvi slobodan šalter. Upute za rezervaciju termina sadržane su unutar aplikacije.

Ujedno molimo građane da poštuju pravilo jedna punoljetna osoba – jedan broj, te da u slučaju spriječenosti dolaska, otkažu svoj termin kroz aplikaciju.

Također iz PU varaždinske sreću pozornost, kako se u šalter sali Odjela za upravne poslove nalazi kiosk za aktivaciju osobnih iskaznica gdje građanima službenici pomažu u aktivaciji osobnih iskaznica. Aktiviranim osobnim iskaznicama građani dalje mogu koristiti usluge sustava e-građani.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje