Povežite se s nama

Međimurje

UNICEF I MURID provode program ranog otkrivanja teškoća kod djece iz obitelji u nepovoljnom položaju

Objavljeno:

- dana

Za djecu s teškoćama ključno je da imaju podršku stručnjaka od najranije dobi kako bi razvili svoj puni potencijal.

Kao ključni izazov kod obitelji koje žive u nepovoljnom položaju primjećuje se nedostupnost sustavne brige, zbog čega izostaje rano otkrivanje eventualnih teškoća ili zaostajanja u razvoju, češće se otkriju tek u školi.

Upravo zato UNICEF u suradnji s provedbenim partnerima, u sklopu pilot-programa „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj“ financiranog sredstvima Europske unije, koji se provodi u Međimurskoj županiji, radi na ranom otkrivanju kako bi djeca što ranije dobila kvalitetnu podršku za uspješan razvoj.

Kako bi intervencije bile ispravno usmjerene, UNICEF je proveo Istraživanje i analizu usluga rane intervencije,u kojem su sudjelovali pedijatri i liječnici obiteljske medicine, patronažne službe, stručni suradnici te roditelji djece s teškoćama u razvoju.

Rezultati su pokazali da aktualni kapaciteti zdravstvenog sustava i sustava socijalne skrbi te udruga izvan mreže pružatelja socijalnih udruga na području Međimurske županije mogu obuhvatiti tek oko 50 posto djece koja imaju potrebu za takvom podrškom.

Međuresorna suradnja

UNICEF je uspostavio i međuresornu suradnju te je 44-ero stručnjaka educirano upravo u tom području. Usto, u suradnji s provedbenim partnerima Liječnici svijeta (Médecins du Monde) te Centrom za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID, oformljeni su mobilni timovi i uspostavljeno je Mjesto pristupa ranoj intervenciji.

Mobilni timovi sastavljeni su odstručnjaka rane intervencije, pedijatra, ginekologa, psihologa, sociologa, romskih kulturnih medijatora i asistenata te pružaju podršku obiteljima u njihovim domovima što usluge čini dostupnijima.

– Cilj našeg tima je obilazak i ulazak u kuće naših romskih obitelji kako bismo vidjeli okruženje u kojem djeca odrastaju, sve rizične čimbenike za njihov razvoj djece, shvatili uzroke problema i pomogli im da koriste zdravstvenu zaštitu i socijalna prava djece, dakle sveobuhvatni pristup djetetu u okruženju u kojemu živi – rekla je pedijatrica prim. mr. sc. Marija Jungvirth.

Mobilni timovi obilaze šest naselja kako bi unaprijedili osnovne životne uvjete djece i roditelja.

– Rana intervencija je važna, cilj ovog programa je da se detektiraju mogući rizici te da se ta djeca upute pravovremeno prema programima koji im mogu pružiti podršku. Želimo se približiti obitelji i djelovati tamo gdje obitelj funkcionira. Kontekst djetetovog razvoja je obitelj, ne ustanove, nego upravo dom gdje ono ima svoje svakodnevne aktivnosti – pojasnila je Marijana Konkoli Zdešić, stručnjakinja rane intervencije.

Zadovoljni roditelji i djeca

Djelovanjem mobilnih timova i pomoći koju pružaju zadovoljni su i roditelji i djeca.

– Puno mi pomaže kada dođe doktorica. Baš je super, hvala joj. Kad zatrebamo pomoć, tu je. Pomogla mi je s lijekovima za djecu, ranije nam je pokazivala vježbe koje moram raditi s djecom. To nam pomaže, ne samo meni nego i djeci. Baš super – zadovoljna je majka Slađana Lajtman, kojoj su puno pomogli i ostali članovi tima.

Mobilni timovi dosad su pružili podršku za 538-ero djece i 415-ero roditelja te 1614 usluga savjetovanja skrbnicima i roditeljima vezanih uz zdravlje, prehranu i rani razvoj djeteta.

– Puno nam pomaže što liječnici dolaze k nama da pregledaju moju kćer, vježbaju s njom, da nam pomognu u prijevodu i svemu ostalome – navela je majka Zvjezdana Oršuš, kojoj stručnjaci pomažu i sa znakovnim jezikom.

S ciljem osiguravanja održivosti usluga rane intervencije u djetinjstvu izrađen je i integrirani Akcijski plan za intervencije u ranom djetinjstvu u Međimurskoj županiji, koji se temelji na mapiranju i analizi usluga rane intervencije.

– Kad vidimo da ono što radimo izravno pomaže, to je jako nagrađujuće. Za neke probleme je potrebna i pomoć šireg sustava i to je nešto na čemu se radi, radimo na tome da se dugoročno mehanizmi uvedu ili promijene, jer to je već dugo tu potrebno. Promjena ima – i kod djece i kod obitelji i kod roditelja, tako da je to za nas važno – zaključio je psiholog Ante Župić.

Pokrenuta platforma za zdravstvene djelatnike

Uz pružanje koordinirane i integrirane kvalitetne usluge, intervencije se odnose i na jačanje znanja i vještina stručnjaka pa je tako u suradnji s Akademijom za razvojnu rehabilitaciju pokrenuta online edukacijska platforma namijenjena zdravstvenim djelatnicima.

Cilj edukacije dodatni je razvoj vještina zdravstvenih djelatnika te drugih stručnjaka, a organizirana je putem sedam interaktivnih modula.

– Edukacijska platforma je iznimno korisna te je preporučam svim zdravstvenim i drugim djelatnicima koji rade s djecom. Puna je interaktivnog sadržaja koji olakšavaju učenje i shvaćanje sadržaja. Zahvalna sam stručnjacima na izradi edukacijske platforme koja mi je pružila uvid u nova znanja te me zainteresirala za daljnju edukaciju da bih što bolje obavljala svoj budući posao – rekla je Petra Švenda, doktorica medicine, specijalizantica fizikalne medicine i rehabilitacije.

Međimurje

Povodom Dana policije nagrađeni interventni policajci PU međimurske jer su na Pagu na ramenima nosili brodolomce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: MUP/PU međimurska

U novoj konferencijskoj dvorani sjedišta Ministarstva unutarnjih poslova, uz moto “Zajedno gradimo siguran svijet”, svečano je 29. rujna obilježen Dan hrvatske policije i blagdan njenog zaštitnika sv. Mihovila.

Domaćini svečanosti bili su izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović te glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Tijekom današnjesvečane akademije, pojedincima i skupinama koji su se u proteklih godinu dana ostvarili iznimne radne rezultate uručene su nagrade, priznanja i zahvalnice Ministarstva unutarnjih poslova.

Ove godine iz redova međimurskih policajaca zahvalnice su primili policijski službenici Interventne jedinice policije. Zahvalnica se dodjeljuje policijskim službenicima Ministarstva koji su nesebično pomažući ostvarenju prava građana te na sličan način djelujući u njihovu korist, doprinijeli ugledu policije ili na drugi način dali dodatni doprinos policijskom djelovanju u zajednici.

– Krajem lipnja ove godine četvorica policijskih službenika iz Interventne jedinice policije sudjelovali su u spašavanju trojice brodolomaca tijekom pružanja ispomoći kolegama iz Policijske postaje Novalja na otoku Pagu. Radilo se iznimno zahtjevnom pothvatu, pošto su temperature bile vrlo visoke, a teren iznimno nepristupačan. Njemački državljani nakon brodoloma bili su fizički i emocionalno iscrpljeni te se bosi nisu mogli kretati po oštrim stijenama i škarpama. Ujedno, za jednim od brodolomaca morali su dodatno tragati jer se odvojio od ostale dvojice. Kako bi im pomogli i time spasili živote, požrtvovni interventnih policajci nosili su ih, čak i na ramenima, te ih uspješno prenijeli na sigurno – objavila je PU međimurska.

Zahvalnice su iz ruku ministra unutarnjih poslova i glavnog ravnatelja policije primili Nenad Veselko (zapovjednik tima interventne policije), Dalibor Turk (vođa grupe interventne policije), Dragutin Horvat (policijski službenik interventne policije) i Marko Jagić (policijski službenik interventne policije).

Motoristi

Policijaci PU međimurske iskazali su se na još jednom mjestu.
U srijedu, 27. rujna u Puli je održano 13. po redu natjecanje policijskih motorista, koje od 2015. godine nosi naziv Memorijal Šime Buzov. Natjecanje nosi naziv po policijskom službeniku PU splitsko-dalmatinske Šimi Buzovu koji je 26. rujna 2014. godine smrtno stradao u prometnoj nesreći kod Starigrada, putujući službenim motociklom na natjecanje u Pulu.

Natjecanje su organizirali Uprava za javni red i sigurnost, Služba prometne policije i Policijska akademija, uz organizacijsku podršku Policijske uprave istarske, a svoje vještine pokazalo je četrdesetak najboljih policijskih motociklista, po dva iz svake policijske uprave i dva iz Mobilne jedinice prometne policije.

Natjecanje se odvijalo pojedinačno i ekipno, a u konkurenciji pojedinačno, prvo mjesto osvojio je Ivan Ljubas iz PU osječko-baranjske. Drugo mjesto pripalo je Slavku Lijiću, također iz PU osječko-baranjske, dok je treći bio Tomislav Soldo iz PU istarske. U konkurenciji ekipno, najbolja je bila ekipa iz PU osječko-baranjske (Ivan Ljubas i Slavko Lijić). Drugo mjesto osvojila je ekipa PU istarske (Tomislav Soldo i Zvonimir Mijačević), dok su treća mjesto osvojili policijski službenici PU međimurske, Neven Celinger i Branimir Leko iz Postaje prometne policije Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Čakovcu obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Čakovca, u suradnji s Hrvatskim zavodom za socijalni rad – Područni ured Čakovec, Obiteljskim centrom – Područna služba međimurska, Policijskom upravom međimurskom, Domom za žrtve obiteljskog nasilja „Sigurna kuća“ Čakovec i Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Međimurske županije u Čakovcu, obilježilo je 22. rujna, Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Uz slogan i nit vodilju obilježavanja „Reci ‘ne nasilju’“, na čakovečkom Trgu republike poslali su poruku nulte stope tolerancije na nasilje, uz simboliku 13 pari cipela za 13 preminulih žena u 2022.

U akciju su se uključili i učenici Srednje škole Čakovec i Gospodarske škole Čakovec koji su na prigodnom štandu učili o važnosti prevencije i edukacije te poslali i osobnu poruku osude nasilja.

Ispred Povjerenstava za ravnopravnost spolova Grada Čakovca i Međimurske županije predsjednica gradskog povjerenstva Franciska Ćetković, ujedno predsjednica Udruge umirovljenika Grada Čakovca, pritom je naglasila da je upravo prevencija najvažnija i da je ključno educirati djecu i mlade kako bi bili socijalno odgovorne osobe.

Kako je pritom napomenuto, rodno uvjetovano nasilje nije privatna stvar pojedinca, već se radi o općem društvenom problemu.

Stoga organizatori obilježavanja ovakvih tipa traže odlučnije postupanje institucija društva u zaštiti žrtava, suzbijanju nasilja u obitelji, kao i bilo kojeg oblika nasilja.

Prema riječima predsjednice povjerenstva, Hrvatska je 3. zemlja u Europi prema broju ubijenih žena, a u posljednjih 20 godina u našoj zemlji život je izgubili gotovo 400 žena.

Niz zakonskih promjena

Pomaka u prevenciji ovakvih nemilih događaja, u smanjenju crne brojke, ali i većim kaznama za prekršitelje ima, pa je tako najavljen niz zakonskih promjena u ingerenciji Vlade RH.

Kako kažu, upravo je to odrađeno dijelom i na inicijativu nevladinih udruga civilnih društva, čemu su doprinijele i akcije ovakvog tipa koje osvješćuju javnost o ovom problemu.

– Vlada RH prije nepunih mjesec dana donijela je niz zakonskih promjena koje se odnose na kazneni i obiteljski zakon, Zakon o sprečavanju nasilja u obitelji te što je posebno važno uvodi se kazneno djelo femicida, to je ubojstvo žena na posebno okrutan način. Očekuje se da se s novim promjenama ide u javnu raspravu, nakon toga u saborsku proceduru, a uvođenje se očekuje od 1. siječnja 2024. godine. U novom setu zakona, osim uvođenja kaznenog dijela femicida, spolno zlostavljanje iz prekršajnog prelazi u kazneno djelo, a nizom zakonskih obveza intencija je zaštititi žrtvu – objasnila je Ćetković i dodala da se osniva fond pri resornom ministarstvu koji će zaštititi roditelja kojem se za djecu ne plaća alimentacija, što je ujedno jedan vid zlostavljanja i zanemarivanja.

Novina je i mjera približavanja koja će iznositi najmanje 50 metara, a ako se mjera prekrši, zamjenjuje se kaznom istražnog zatvora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje