Povežite se s nama

U fokusu

Upitnik za Bosilja: Kako su Petrići povezani s tvrtkama za obradu otpada i tko će biti direktor Čistoće?

Objavljeno:

- dana

Na Facebook stranici ”Varaždinci za Čehoka” pojavio se upitnik za gradonačelnika Bosilja. Zanimljivo je da se u tim pitanjima imenom i prezimenom spominje ime novog direktora Čistoće.

Traju prepirke tko je kriv što se ne odvozi smeće, sazvan je Nadzorni odbor “Čistoće”

Također, spominje se i odvjetničko društvo Petrić, inače koalicijski partner Bosiljevog SDP-a…

Bosilj: Da sam ja Uprava Čistoće, smeće bi išlo u Univerzal…

Upitnik prenosimo u cijelosti.

“G. Bosilj, odgovorite na pitanja:

1. Je li Inspekcija zaštite okoliša zabranila Čistoći prikupljanje i odvoz? Ako jest, zašto tjerate direktora Čistoće da to nastavi raditi? Suprotno nalazu Inspekcije?

2. Gradonačelniče, ne poštujete službene nalaze i rješenja Inspekcije? Jeste li Vi iznad zakona?

3. Kako je sada direktor kriv ako ste Vi, Neven Bosilj, sredinom lipnja obećali “mi smo pred rješenjem” i hvalili se kako ste baš Vi, a ne župan, riješili dio otpada?! Ako ste riješili tada, kako sada ne možete?

4. Zašto forsirate Univerzal i govorite da ne treba javna nabava? Nije li uvijek bolje s nabavom? Gdje Univerzal ima deponiju? Navedite gdje? Kamo će to Univerzal odvesti? Tko će platiti razliku u cijeni? Građani?

5. Tko je bio odvjetnik Univerzala, barem ranije, ako nije i sada? Je li to jedan od Vaših koalicijskih partnera?

6. Jesu li Vaši koalicijski partneri, obitelj Petrić, od kojih su neki od prvoga dana prisutni na razgovorima oko otpada u Vijećnici, vezani na bilo koji način s tvrtkama za obradu otpada? Ako jesu, zašto ste ih pozivali čak i kad nisu bili još vijećnici? Je li to eklatantan sukob interesa?

7. Zašto konstantno medijski ali očito i izravno prisiljavate ili tjerate direktora Čistoće na protuzakonito postupanje govoreći “kakva nabava”, sugerirajući da je mogao neposrednom pogodbom osigurati Piškornicu? Ako je on mogao, zašto sada Vi ne sklopite izravnu pogodbu, tko Vam brani?

8. Odakle Vam pravo da kao jedan od članova Skupštine predlažete smjenu direktora na protuzakonit način? Jeste li ponovno iznad zakona?

9. Cijelo vrijeme se kunete u otvorenost i transparentnost, javne natječaje, dovođenje najboljih… Kako to da za novoga direktora Čistoće predlažete g. Sašu Avirovića bez natječaja, bez životopisa, bez predstavljanja javnosti? Je li to Vaša čuvena transparentnost?

10. Zašto ste predložili g. Avirovića ako postoje nekoliko medijskih objava iz kojih se može ozbiljno posumnjati u način na koji je obnašao funkciju tehničkog direktora Čakoma? Koje su njegove reference?

11. Zašto to činite na protuzakonit način, ignorirajući jasnu uputu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da direktore i članove nadzornih i upravnih vijeća možete predložiti samo preko Gradskog vijeća?

12. Na kraju, da ne zaboravimo: u kampanji ste ponosno i samouvjereno isticali da ste potpuno spremni za obnašanje dužnosti. Kako sad odjednom više ništa niste znali, niste ni mogli znati, nije Vam bilo jasno, bivši su vam smjestili, dočekali su Vas problemi itd.? Jeste li onda lagali ili sada lažete?

13. I, sad na kraju: građani jedva preživljavaju promjene, smeće im je u stanovima i u kućama i dvorištima, kad mislite početi odvoziti otpad i konačno početi obavljati ono za što ste plaćeni – uspostaviti normalan način obavljanja komunalne djelatnosti, dakle, kada smrad iz naših stanova odlazi?”

U fokusu

Novi uvjeti programa COVID-19 zajma, “Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj” i “ESIF jamstva”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Temeljem odluke Vlade RH, Upravni odbor Hrvatske agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) na današnjoj je sjednici donio odluku o izmijeni uvjeta za tri programa financijskih instrumenata: ”COVID-19 zajma za obrtna sredstva”, “Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj” i “ESIF jamstva”.

Donesenim izmjenama poduzetnicima su na raspolaganju programi po znatno povoljnijim uvjetima, piše u priopćenju HAMAG-BICRO.

U financijskom instrumentu “COVID-19 zajam za obrtna sredstva” određen je maksimalni iznos zajma od 750.000,00 kuna, a prihvatljivi prijavitelji su svi mikro, mali i srednji poduzetnici koji su u 2020. godini ostvarili pad prihoda minimalno 20%. Ovom izmjenom se želi omogućiti dodatna likvidnost i poduzetnicima na koje pandemija nije imala izrazito jak utjecaj, ali je ipak ostavila trag na njihovom poslovanju. Poduzetnici se mogu prijaviti na ”COVID-19 zajam za obrtna sredstva” do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. prosinca 2021. godine.

U Programu “ESIF jamstva” povećava se maksimalni iznos jamstva kod ESIF Pojedinačnih jamstava sa 4.000.000 eura na 10.000.000 eura uz uvjet da se kod jamstava preko 4.000.000 eura jamči do najviše 50% glavnice kredita/leasinga. Dosadašnji iznos pokazao se nedovoljan kod većih, kapitalnih investicija zbog čega se bankama odobravao manji postotak jamstva ili je banka bila primorana razdijeliti investiciju na dva kredita kako bi bila adekvatno osigurana, zbog čega je posljedično poduzetnik imao veće troškove.

Osluškujući potrebe potencijalnih korisnika/krajnjih primatelja, Ministarstvo poljoprivrede je, u suradnji s HAMAG-BICRO-om i Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, izmijenilo Sporazum o financiranju na način da se gornji iznos dostupan za financiranje malih zajmova u programu  “Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj” povećao s dosadašnjih 50.000,00 eura na 100.000,00 eura. Ovom izmjenom nastoji se smanjiti postojeće teškoće u pristupu kapitalu s kojim se susreću potencijalni krajnji primatelji u sektorima poljoprivrede, prerade i šumarstva.

– Osluškujući potrebe tržišta, u suradnji s Vladom RH, relaksirali smo uvjete triju financijskih instrumenata za koje se pokazalo kako postoji značajan interes poduzetnika. Proizvodi su jedinstveni na tržištu te se poduzetnici mogu već od sutra prijavljivati po novim, boljim uvjetima. Isto tako, izmjenom uvjeta COVID-19 zajma s minimalnim padom prihoda od 20%, pokazatelj je koliko su ranije provedene mjere bile pravovremene za sve poduzetnike čije poslovanje je bilo ugroženo – izjavio je predsjednik Uprave, Vjeran Vrbanec. 

Prijave na navedene financijske instrumente po novim, izmijenjenim uvjetima bit će moguće od utorka 21. rujna 2021. godine od 8 sati. Više informacija o programima dostupno je na službenim stranicama Agencije www.hamagbicro.hr.

Nastavite čitati

U fokusu

Po kućama krenuli lažni popisivači, evo kako prepoznati ovlaštene

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Popisivači će tek u ponedjeljak, 27. rujna, početi popisivati stanovništvo pa je Ivana Sopta iz Državnoga zavoda za statistiku pozvala u nedjelju građane na oprez zbog pojave lažnih popisivača, podsjetivši da do 26. rujna traje prva faza popisa – samopopisivanje na portalu e-Građani.

Sopta je za HRT istaknula da je Državni zavod za statistiku (DZS) obavijestio Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) o pojavi lažnih popisivača. Naime, prije nekoliko dana 93-godišnja gospođa iz Zagreba je zbog dvije prevarantice ostala bez novca i nakita, a Sopta je rekla da je bilo još nekoliko takvih pokušaja.

Objasnila je da će popisivači imati prepoznatljive bijele i plave majice i maske, kao i akreditaciju s logom DZS-a i Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021.

Na teren će izaći s laptopima, a morat će imati i EU digitalnu COVID potvrdu, dodala je Sopta i pozvala građane da, u slučaju da im na vrata dođu lažni popisivači, odmah obavijeste policiju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje