Povežite se s nama

U fokusu

Traju prepirke tko je kriv što se ne odvozi smeće, sazvan je Nadzorni odbor “Čistoće”

Objavljeno:

- dana

Čistoća komunalni odpad ne odvozi iz Varaždina i 14 jednica lokalne samouprave jer nemaju kamo s njime, točnije nemaju dogovoreno odlagalište.

Ipak, prepirke čelnih ljudi tko je kriv za nastalu situaciju se ne smiruju.

– Neću tolerirati da se direktno i namjerno ugrožava zdravlje stanovnika Varaždina. Vjerujem da će već sutra savjest i čast članova Nadzornog odbora Čistoće pridonijeti rješavanju problema bahatosti, nesposobnosti i nerada direktora. Nastavno na Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj smatra da zbog namjernog ugrožavanja zdravlja građana donošenjem jednostrane odluke o obustavi odvoza mješovitog komunalnog otpada direktor Čistoće mora podnijeti neopozivu ostavku ili biti opozvan – rekao je 6. srpnja gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj.

Također, sukladno Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom pružatelj usluge odgovara za sigurnost, redovitost i kvalitetu usluge.

– Dosta je prebacivanja loptice na Grad kada to direktoru odgovara. Jasno je kako nije dorastao poslu i funkciji koju obnaša i kao što sam rekao ne planiram dalje raditi posao za koji je dobro plaćen. Učinio je sve što je mogao kako bi opstruirao rad Gradske uprave, radimo njegov posao već tri tjedna, sve mogu, ali da će svojim odlukama ugrožavati zdravlje naših sugrađana ne mogu i neću više tolerirati. Vjerujem u savjest i čast članova Nadzornog odbora i nadam se kako će ipak članovima NO Čistoće koje je postavio bivši gradonačelnik Čehok: Aureliji Šemiga, Lovorki Gotal Dmitrović i predstavniku radnika, zdravlje naših građana biti ispred političkih igara bivšeg gradonačelnika i da će sutra nazočiti sjednici – zaključio je varaždinski gradonačelnik.

Kao jedan od opcija razmatra se mogućnost odvoza otpada na odlagalište u Jerovcu, na području Grada Ivanca, ali tu odluku mora donijeti nadležno ministarstvo. Ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić tome se protivi kako i većina građana.

Odlagalište u Jerovcu jedino je odlagalište u Varaždinskoj županiji koje, temeljem zakonskog dokumenta koji se zove „Dinamika zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području RH“, ima uvjete za nastavak rada i prihvat miješanog komunalnog otpada, ali samo iz gradova Ivanca i Lepoglave te iz općina Maruševec, Klenovnik, Bednja i Donja Voća. To su jedini JLS-ovi koji u Jerovcu smiju odlagati otpad.

Što se tiče inspekcijskog nadzora koji spominje Bosilj, inspekcija može provesti nadzor i naložiti da se smeće makne, ali ne može naložiti da se doveze u Jerovec jer bi tako nešto bilo protivno svim važećim zakonskim dokumentima – kategoričan je Batinić te pojašnjava: “Takvu odluku može donijeti samo ministar. No, u tom slučaju takva bi odluka najprije morala proći kroz zakonsku proceduru savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, pri čemu bi Grad Ivanec sigurno imao što za reći. Ako pak ministar ipak donese takvu odluku, tada će imati ogroman problem jer ni ja, a ni građani sigurno nećemo dozvoliti odlaganje tuđeg otpada u Jerovcu – jasan je Batinić.”

Ovaj deponij, podsjeća, ima svoju povijest:

– Građani toga kraja već su prosvjedovali i blokirali cestu i pristup deponiju zbog puno manjih razloga nego što je ovaj. Upozoravam da su građani izrazito senzibilizirani za ovu temu, da zbog pritiska na Ivanec među njima već vrije i da vrlo pažljivo prate zbivanja oko ove situacije. U slučaju da ministar donese odluku kojom će dopustiti odlaganje varaždinskog smeća u Jerovcu i time ići direktno protiv interesa građana ovoga kraja, ali i HDZ-ova biračkog tijela koje je toj stranci najvjernije upravo u Jerovcu, ovdje će imati građanski bunt i barikade. Ja osobno ne samo da ću iskoristiti sve svoje zakonske nadležnosti da spriječim ovakav scenarij, već ću biti prvi koji će stati na čelo prosvjeda i s građanima blokirati pristup deponiju – poručio je ivanečki gradonačelnik.

Izjavio je da je naložio Ivkomu d.d. poduzimanje pojačanih mjera oko kontrole ulaska na odlagalište u Jerovcu te angažman zaštitarske službe.

Postoji i još jedna strana ove priče, objašnjavaju iz Grada Ivanca, a to je sljedeće: prilikom sanacije (koju su s 40 % sredstava sufinancirali građani ivanečkoga kraja) ovaj je deponij bio kapacitiran isključivo za prihvat količine otpada s područja bivše općine Ivanec (nikako ne iz bilo kojih drugih gradova i općina). A to znači da bi se – po postojećim izračunima – eventualnim odlaganjem varaždinskog smeća u Jerovcu u kratko vrijeme popunili njegovi kapaciteti pa se onda postavlja glavno pitanje:

A kamo će onda Ivanec i ostalih pet gradova i općina ovoga kraja odlagati svoj miješani komunalni otpad? Da li će i oni po Hrvatskoj tražiti deponij koji bi bio spreman zbrinuti njihov otpad? I po kakvoj cijeni?

– Prije više od pola godine, kada je bivši gradonačelnik Varaždina I. Čehok na Ivanec zbog istih razloga vršio pritisak, isticao sam kako vjerujem da je prihvat tada traženih 1.500 tona smeća trebao biti samo početak dovoza daleko većih količina varaždinskog smeća u Jerovec. Najnovija situacija u Varaždinu sada mi samo potvrđuje da sam bio u pravu. Sugeriram još jednom da se prestane vršiti presija na Ivanec! Građani ni u primisli neće dopustiti da im se problem zvan varaždinsko smeće i afere koje se vežu uz njega na kraju presele na rješavanje u njihovo dvorište – zaključuje Batinić.

U nekim općinama iz kojih je prestao odvoz otpada na vlasti je HNS. Stranka je poslala priopćenje koga oni smatraju odgovornim za nastali problem. Vršitelj dužnosti predsjednika Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije i gradonačelnik grada Lepoglave, Marijan Škvarić, reagirao je na obavijest društva Čistoća d.o.o. Varaždin o obustavi odvoza miješanog komunalnog otpada.

– Nakon obavijesti o obustavi odvoza miješanog komunalnog otpada društva Čistoća iz Varaždina, koja je koncesionar za grad Varaždin i 14 JLS-ova u županiji, mi u HNS-a smatramo da politička prepucavanja koja trenutno pune medijske stupce nisu rješenje problema i odlažu rješenje istog, a time su na štetu građana kojima se usluga ne isporučuje. Kroz svoje političko djelovanje naglašavali smo da čovjek mora biti na prvom mjestu, stoga su svi koji su se kandidirali bili svjesni činjenice da moraju hitno rješavati probleme, a ne ljetovati ili prebacivati odgovornost. „Pobjednička alijansa“ u gradu Varaždinu, koju čine SDP, Reformisti i Budimo grad, koji je cijelo svoje političko djelovanje temeljio na rješenju problema bala i otpada općenito, ne preuzima odgovornost za rješavanje problema, dapače neki i šute (op.a. Budimo grad). Uz nabrojane aktere ne izuzimamo ni odgovornost uprave Čistoće za nastanak ali i rješavanje problema. Apeliramo na sve spomenute aktere, posebice na novoizabranog gradonačelnika, da hitno riješe problem, jer jedini koji ispaštaju u igricama prebacivanja odgovornosti, pogleda u prošlost i nerada su građani, koji siguran sam, nisu to birali – zaključio je Škvarić.

U fokusu

HZZO više neće plaćati bolovanja?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: ilustracija

U Ministarstvu zdravstva radi se na dugo najavljivanoj reformi zdravstva, a jedan od prijedloga reforme je da izdaci za bolovanja i porodiljne dopuste više ne budu na teret HZZO-a, iako se ne navodi kamo bi se ti troškovi prelili. To je izazvalo negodovanje kod udruga pacijenata, koje navode da će se tako oštetiti pacijenti, piše Index.

– Svakim danom se ukida sve više mogućnosti oko liječenja i dijagnostike na teret HZZO-a – rekla je Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, za Index koja je komentirala da je ovaj prijedlog “autoritaran način ophođenja osiguranja prema bolesti, koji je vrlo diskriminirajuć”.

– Ova situacija samo potvrđuje da HZZO ne radi ništa u korist svojih osiguranika. A imamo i realne pokazatelje jer se najviše pritužbi pacijenata odnosi na prava iz osiguranja, odnosno prava osiguranika. Svakim danom se ukida sve više mogućnosti oko liječenja i dijagnostike na teret HZZO-a. Sada se ukidaju i osnovne stvari koje su značile sigurnost pacijenata, kao što su bolovanje i porodiljni dopust – dodala je Karačić.

Navodi da je potpuno nevjerojatno da se informira javnost da naknade neće biti na teret HZZO-a, bez da se jasno utvrdi tko će snositi taj trošak. Te stavke su, ističe, nedorečene te nadodaje da uvode nemire za pacijente i poslodavce. To, kaže, sigurno nije praksa u drugim EU zemljama na koje se pozivaju.

Izvor: Index.hr

Nastavite čitati

U fokusu

Kaos u HNK: Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio ostavku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio je neopozivu ostavku, i to ubrzo nakon što je isto učinila njegova zamjenica Snježana Tramburovski.

Njegovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Politički pokrovitelji intendantice HNK u Varaždinu Jasne Jakovljević, i to svih političkih boja, dosjetili su se već otrcanog načina; umjesto da se govori o nezakonitostima, pogodovanjima (hrvatska riječ za korupciju), neredu i neradu koji godinama vladaju u Kazalištu, META JE KAZALIŠNO VIJEĆE koje je, zajedno sa gradskim revizorom, započelo otkrivati rabote dotične gospođe. U farsi koja se pred nama odigrava ističe se lik stanovite M., redikulozne pojave u političkom životu Varaždina, koju je izmislio bivši gradonačelnik. U tom “teatru” ne želim više sudjelovati niti kao promatrač. Dajem (neka i na veselje politikantsko-interesne bulumente čiji je eksponent J. J.) neopozivu ostavku na funkciju predsjednika Kazališnog vijeća HNK u Varaždinu, sa danom 25. listopada 2021.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje