Povežite se s nama

U fokusu

Traju prepirke tko je kriv što se ne odvozi smeće, sazvan je Nadzorni odbor “Čistoće”

Objavljeno:

- dana

Čistoća komunalni odpad ne odvozi iz Varaždina i 14 jednica lokalne samouprave jer nemaju kamo s njime, točnije nemaju dogovoreno odlagalište.

Ipak, prepirke čelnih ljudi tko je kriv za nastalu situaciju se ne smiruju.

– Neću tolerirati da se direktno i namjerno ugrožava zdravlje stanovnika Varaždina. Vjerujem da će već sutra savjest i čast članova Nadzornog odbora Čistoće pridonijeti rješavanju problema bahatosti, nesposobnosti i nerada direktora. Nastavno na Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj smatra da zbog namjernog ugrožavanja zdravlja građana donošenjem jednostrane odluke o obustavi odvoza mješovitog komunalnog otpada direktor Čistoće mora podnijeti neopozivu ostavku ili biti opozvan – rekao je 6. srpnja gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj.

Također, sukladno Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom pružatelj usluge odgovara za sigurnost, redovitost i kvalitetu usluge.

– Dosta je prebacivanja loptice na Grad kada to direktoru odgovara. Jasno je kako nije dorastao poslu i funkciji koju obnaša i kao što sam rekao ne planiram dalje raditi posao za koji je dobro plaćen. Učinio je sve što je mogao kako bi opstruirao rad Gradske uprave, radimo njegov posao već tri tjedna, sve mogu, ali da će svojim odlukama ugrožavati zdravlje naših sugrađana ne mogu i neću više tolerirati. Vjerujem u savjest i čast članova Nadzornog odbora i nadam se kako će ipak članovima NO Čistoće koje je postavio bivši gradonačelnik Čehok: Aureliji Šemiga, Lovorki Gotal Dmitrović i predstavniku radnika, zdravlje naših građana biti ispred političkih igara bivšeg gradonačelnika i da će sutra nazočiti sjednici – zaključio je varaždinski gradonačelnik.

Kao jedan od opcija razmatra se mogućnost odvoza otpada na odlagalište u Jerovcu, na području Grada Ivanca, ali tu odluku mora donijeti nadležno ministarstvo. Ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić tome se protivi kako i većina građana.

Odlagalište u Jerovcu jedino je odlagalište u Varaždinskoj županiji koje, temeljem zakonskog dokumenta koji se zove „Dinamika zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području RH“, ima uvjete za nastavak rada i prihvat miješanog komunalnog otpada, ali samo iz gradova Ivanca i Lepoglave te iz općina Maruševec, Klenovnik, Bednja i Donja Voća. To su jedini JLS-ovi koji u Jerovcu smiju odlagati otpad.

Što se tiče inspekcijskog nadzora koji spominje Bosilj, inspekcija može provesti nadzor i naložiti da se smeće makne, ali ne može naložiti da se doveze u Jerovec jer bi tako nešto bilo protivno svim važećim zakonskim dokumentima – kategoričan je Batinić te pojašnjava: “Takvu odluku može donijeti samo ministar. No, u tom slučaju takva bi odluka najprije morala proći kroz zakonsku proceduru savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, pri čemu bi Grad Ivanec sigurno imao što za reći. Ako pak ministar ipak donese takvu odluku, tada će imati ogroman problem jer ni ja, a ni građani sigurno nećemo dozvoliti odlaganje tuđeg otpada u Jerovcu – jasan je Batinić.”

Ovaj deponij, podsjeća, ima svoju povijest:

– Građani toga kraja već su prosvjedovali i blokirali cestu i pristup deponiju zbog puno manjih razloga nego što je ovaj. Upozoravam da su građani izrazito senzibilizirani za ovu temu, da zbog pritiska na Ivanec među njima već vrije i da vrlo pažljivo prate zbivanja oko ove situacije. U slučaju da ministar donese odluku kojom će dopustiti odlaganje varaždinskog smeća u Jerovcu i time ići direktno protiv interesa građana ovoga kraja, ali i HDZ-ova biračkog tijela koje je toj stranci najvjernije upravo u Jerovcu, ovdje će imati građanski bunt i barikade. Ja osobno ne samo da ću iskoristiti sve svoje zakonske nadležnosti da spriječim ovakav scenarij, već ću biti prvi koji će stati na čelo prosvjeda i s građanima blokirati pristup deponiju – poručio je ivanečki gradonačelnik.

Izjavio je da je naložio Ivkomu d.d. poduzimanje pojačanih mjera oko kontrole ulaska na odlagalište u Jerovcu te angažman zaštitarske službe.

Postoji i još jedna strana ove priče, objašnjavaju iz Grada Ivanca, a to je sljedeće: prilikom sanacije (koju su s 40 % sredstava sufinancirali građani ivanečkoga kraja) ovaj je deponij bio kapacitiran isključivo za prihvat količine otpada s područja bivše općine Ivanec (nikako ne iz bilo kojih drugih gradova i općina). A to znači da bi se – po postojećim izračunima – eventualnim odlaganjem varaždinskog smeća u Jerovcu u kratko vrijeme popunili njegovi kapaciteti pa se onda postavlja glavno pitanje:

A kamo će onda Ivanec i ostalih pet gradova i općina ovoga kraja odlagati svoj miješani komunalni otpad? Da li će i oni po Hrvatskoj tražiti deponij koji bi bio spreman zbrinuti njihov otpad? I po kakvoj cijeni?

– Prije više od pola godine, kada je bivši gradonačelnik Varaždina I. Čehok na Ivanec zbog istih razloga vršio pritisak, isticao sam kako vjerujem da je prihvat tada traženih 1.500 tona smeća trebao biti samo početak dovoza daleko većih količina varaždinskog smeća u Jerovec. Najnovija situacija u Varaždinu sada mi samo potvrđuje da sam bio u pravu. Sugeriram još jednom da se prestane vršiti presija na Ivanec! Građani ni u primisli neće dopustiti da im se problem zvan varaždinsko smeće i afere koje se vežu uz njega na kraju presele na rješavanje u njihovo dvorište – zaključuje Batinić.

U nekim općinama iz kojih je prestao odvoz otpada na vlasti je HNS. Stranka je poslala priopćenje koga oni smatraju odgovornim za nastali problem. Vršitelj dužnosti predsjednika Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije i gradonačelnik grada Lepoglave, Marijan Škvarić, reagirao je na obavijest društva Čistoća d.o.o. Varaždin o obustavi odvoza miješanog komunalnog otpada.

– Nakon obavijesti o obustavi odvoza miješanog komunalnog otpada društva Čistoća iz Varaždina, koja je koncesionar za grad Varaždin i 14 JLS-ova u županiji, mi u HNS-a smatramo da politička prepucavanja koja trenutno pune medijske stupce nisu rješenje problema i odlažu rješenje istog, a time su na štetu građana kojima se usluga ne isporučuje. Kroz svoje političko djelovanje naglašavali smo da čovjek mora biti na prvom mjestu, stoga su svi koji su se kandidirali bili svjesni činjenice da moraju hitno rješavati probleme, a ne ljetovati ili prebacivati odgovornost. „Pobjednička alijansa“ u gradu Varaždinu, koju čine SDP, Reformisti i Budimo grad, koji je cijelo svoje političko djelovanje temeljio na rješenju problema bala i otpada općenito, ne preuzima odgovornost za rješavanje problema, dapače neki i šute (op.a. Budimo grad). Uz nabrojane aktere ne izuzimamo ni odgovornost uprave Čistoće za nastanak ali i rješavanje problema. Apeliramo na sve spomenute aktere, posebice na novoizabranog gradonačelnika, da hitno riješe problem, jer jedini koji ispaštaju u igricama prebacivanja odgovornosti, pogleda u prošlost i nerada su građani, koji siguran sam, nisu to birali – zaključio je Škvarić.

U fokusu

Provjerili smo koji su gradovi i općine povećali porez na kuće za odmor u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Porezna uprava pozvala je sve građane da do 31. ožujka ove godine predaju prijavu u kojoj će navesti koje im nekretnine služe za odmor, a ako to ne učine, dužnost i nadležnost gradova i općina je da to učine umjesto njih. Radi se o temi zanimljivoj svima koji posjeduju bilo koju vrstu kuće za odmor, a posljednjih je dana vrlo aktualna.

Porez na kuće za odmor reguliran je Zakonom o lokalnim porezima.

Kućom za odmor smatra se svaka zgrada ili dio zgrade ili stan koji se koriste povremeno ili sezonski. Gospodarstvene zgrade koje služe za smještaj poljoprivrednih strojeva, oruđa i drugog pribora ne spadaju u kuće za odmor.

Porezni obveznik je pravna i fizička osoba koja je vlasnik kuće za odmor i to ako je grad odnosno općina na čijem području se nalazi kuća za odmor propisala plaćanje toga poreza.
Podatke bitne za oporezivanje (mjesto gdje se nalazi kuća za odmor, korisnu površinu kuće za odmor te podatke o poreznom obvezniku) obveznik treba dostaviti nadležnom poreznom tijelu do 31. ožujka godine za koju se utvrđuje porez na kuće za odmor. Za obveznike koji ne dostave podatke za utvrđivanje poreza na kuće za odmor predviđene su novčane kazne.

Porez na kuće za odmor plaća se u iznosu od 0,60 do 5 eura po metru četvornom korisne površine kuće za odmor. Visinu poreza na kuće za odmor propisuje svojom odlukom predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave, znači grad ili općina na čijem se području kuća nalazi.

Prijava prebivališta na adresu kuće za odmor nije osnova za oslobođenje od plaćanja poreza nego stvarno postojanje prebivališta treba dokazati drugom dokumentacijom, objavila je Porezna uprava. To se može dokazati primjerice računima za komunalne usluge, dokumentacijom za mjesno izabranog obiteljskog liječnika, potvrdom o prijavi prebivališta članova uže obitelji odnosno za djecu ako se ista nalaze na poreznoj kartici i slično.
Plaća se u roku od 15 dana od dana dostave rješenja o utvrđivanju poreza.

Ovo znači da su mnogi već plaćali porez na kuće za odmor, samo će većina poreznim izmjenama plaćati više, a za druge se ne mijenja ništa.

Porezna uprava objavila je podatke o tome kakvi su bili porezi na kuće za odmor po lokalnim jedinicama u 2023. godini, a kakvi u ovoj godini. Za povećanje u aktualnoj godini odlučilo se u našoj zemlji 240 jedinica lokalne samouprave. Podsjetimo, u Hrvatskoj djeluje 566 jedinica lokalne samouprave.

Sjever

Provjerili smo podatke Porezne uprave za neke općine i gradove u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji. U Čakovcu i Varaždinu vlasnici i dalje ništa ne naplaćuju. Porez na kuće za odmor u ova dva grada i dalje iznosi nula eura. Jednako je u brojnim gradovima i općinama.

U Murskom Središću, jednako kao lani, ovaj porez iznosi 1,20 eura, a u Prelogu i Nedelišću je on nula eura. U Međimurju najveći porez na kuće za odmor imaju Sveti Juraj na Bregu i Selnica te on iznosi 1,60 eura po metru četvornom.

U Varaždinskoj županiji u odnosu na 2023. porez na kuće za odmor povećao je Grad Ivanec, s 0,93 na 1,50 eura. U Ludbregu ovaj porez iznosi između 1,33 i 1,66 eura, a u Lepoglavi jedan euro, što je povećanje od 20 centi u odnosu na 2023. Varaždinske Toplice su također povećale navedeni porez, s 1,33 eura na 2,50 eura. Novi Marof je također za ovu godinu povećao ovaj porez – s 1,33 eura na 1,40.

Najveće poreze na kuće za odmor u Varaždinskoj županiji imaju Ljubešćica, Maruševec, Petrijanec i Vidovec te on iznosi tri eura po metru četvornom. Najveće povećanje je za Općinu Petrijanec; s nula eura na tri.

Liječnička potvrda za vikendicu?

Radi netočnih navoda medijskih članaka proteklih tjedana da stiže novi porez na vikendice te da će onome tko ga želi izbjeći trebati potvrda liječnika opće prakse oglasila se i Porezna uprava.

– Prema Zakonu o lokalnim porezima (ZLP), porez na kuće za odmor je opcijski porez što znači da jedinice lokalne samouprave svojom odlukom odlučuju o uvođenju poreza na kuće za odmor. Uz donošenje odluke o uvođenju poreza na kuće za odmor, jedinice lokalne samouprave ovlaštene su propisati visinu poreza, u granicama propisanim odredbama ZLP-a, ovisno o mjestu, starosti, stanju infrastrukture te drugim okolnostima bitnim za korištenje kuće za odmor te nadležno porezno tijelo za utvrđivanje i naplatu poreza. Za utvrđivanje obveze poreza na kuće za odmor bitno je utvrditi radi li se o zgradi ili dijelu zgrade ili stanu koji se koristi povremeno ili sezonski odnosno bitno je utvrditi da predmetna nekretnina nema namjenu trajnog korištenja (za stanovanje vlasnika ili druge osobe ili u drugu trajnu svrhu korištenja). Nekretnina koja se koristi tijekom cijele godine (neovisno o načinu njenog korištenja odnosno o tome koristi li je vlasnik za svoje stanovanje ili je ona u najmu ili zakupu tijekom cijele godine) ne smatra se kućom za odmor u smislu ZLP-a. Ako se pak nekretnina ili njen dio za iznajmljivanje koristi povremeno ili sezonski, dok se ostatak godine ne koristi, ta se nekretnina smatra kućom za odmor u smislu ZLP-a i njen je vlasnik obveznik plaćanja poreza na kuće za odmor. Teret dokazivanja svih činjenica i okolnosti prema kojima se utvrđuje da se određena nekretnina ne koristi povremeno ili sezonski nego za stalno stanovanje snosi porezni obveznik. Isto tako sama činjenica da porezni obveznik ima prijavljeno prebivalište na toj nekretnini i/ili činjenica da se radi o jedinoj nekretnini koju ima porezni obveznik ili porezni obveznik ima prijavljen privremeni boravak na mjestu gdje se nalazi nekretnina same po sebi ne znači da se nekretnina koristi za stalno stanovanje. Prilikom provođenja postupka dokazivanja statusa kuće za odmor prema odredbama Općeg poreznog zakona porezno tijelo dužno je utvrđivati sve činjenice koje su bitne za donošenje zakonite i pravilne odluke, pri čemu je s jednakom pažnjom dužno utvrditi i one činjenice koje idu u prilog poreznog obveznika, te samo utvrđuje koje će se radnje u postupku poduzimati i u kojem opsegu. Ovim putem naglašavamo kako Zakonom o lokalnim porezima nije propisana dokumentacija za postupak utvrđivanja statusa korištenja kuće za odmor, kao ni to da je primjerice liječnička potvrda odlučujući dokaz u provođenju tog postupka – pojasnili su iz Porezne uprave.

Nastavite čitati

U fokusu

Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv međimurskog župana Matije Posavca za zloporabu ovlasti i primanje mita kako bi njegov suoptuženik Josip Kobal bio ponovno imenovan za člana upravnog vijeća Županijske uprave za ceste.

– Sud nije prihvatio argumentaciju obrane te ćemo tijekom glavne rasprave nastaviti dokazivati ono što smo tvrdili u dosadašnjem tijeku postupka – rekao je nakon sjednice odvjetnik Tomislav Barišić koji brani trećeoptuženog Milorada Novkovića, javlja dnevnik.hr.

Dodao je da je sud odbio prijedloge obrane za izdvajanjem dokaza za koje obrana smatra da su nezakonito prikupljeni.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje