Povežite se s nama

Međimurje

Uručene povelje UNESCO-a povodom upisa međimurske popevke na listu nematerijalnih kulturnih dobara čovječanstva

Objavljeno:

- dana

Međimurska popevka stoljetna je baština hrvatskoga sjevera, a kao tradicionalni oblik pjevanja ovog dijela Hrvatske uvrštena je na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalnih kulturnih dobara čovječanstva, zahvaljujući generacijama ljudi koji su pjevajući pjesme uspjeli sačuvati ovaj tradicijski glazbeni izričaj od zaborava.

U petak, 2. lipnja, u zgradi Scheier u Čakovcu ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek je na prigodnoj svečanosti dodijelila povelje zaslužnima za uvrštenje međimurske popevke 2018. godine u Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva UNESCO-a.

Povelje su dodijeljene Međimurskoj županiji, Muzeju Međimurja Čakovec, Zajednici hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije, Općini Sveti Juraj na Bregu, Kulturno-umjetničkoj udruzi Seljačka sloga Nedelišće te Udruzi Matapur.

– Bili ste dio i snaga velikog kotača koji je pokrenuo projekt stvaranja ovog našeg spomenika, spomenika koji će ostati novim naraštajima, te pomogli da međimurska popevka postane institut. Da nije bilo popevke, Međimurje ne bi sačuvalo svoj jezik, identitet i ovo ne bi bio hrvatski kraj. Ona je uistinu blago čovječanstva i drago mi je da je UNESCO to prepoznao – rekao je međimurski župan Matija Posavec, dodavši da je međimurska popevka inspirirala slavne glazbene umjetnike i postala dijelom najljepših djela koje glazbena umjetnost Europe baštini.

– Zajednica hrvatskih kulturno – umjetničkih udruga koju vodi naš Dejan Buvač započela je taj kompleksan i neizvjestan proces priznanja i u njega uključila sve relevantne dionike da bi ga okrunila velikom, zasluženom pobjedom. Nastavite ponosno čuvati naše nasljeđe – poručio je župan Posavec.

Uzvanicima se obratila i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, rekavši da je u današnje vrijeme teško biti jedinstven te da upravo zato treba čuvati kulturno blago.

– Na sjeveru Hrvatske odavno smo shvatili da se posebno cijeni tradicija, a međimurska pjesma posebnost je našega kraja i niti jednog trenutka nije ostala zamrznuta u vremenu. Čakovec u vrh prioriteta stavlja ulaganja u kulturu i očuvanje tradicijerekla je gradonačelnica, zahvalivši Ministarstvu kulture i medija što je dodjelom povelja nagradilo zaslužne.

Predsjednik ZHKUU-a Međimurske županije Dejan Buvač naglasio je ponos i zahvalnost prema svim sudionicima ovog zahtjevnog procesa te pročitao pismo pokojne Tete Lize, najpoznatije izvođačice i promotorice međimurske popevke izvan granica Međimurja.

Teta Liza nije dočekala uvrštenje međimurske popevke u UNESCO-vu listu, međutim njezine izvedbe i danas odjekuju s nosača zvuka.

– Svaka međimurska pesma jedna je životna priča koja opisuje lepi ili manje lepi događaj. Nikaj vu Međimurju nije moglo prejti bez pesme. Denes se ne čuje gosto kak negda, ali se nadam da bo opstala… – napisala je Elizabeta Toplek – Teta Liza.

Svečanosti dodjele povelja Ministarstva kulture i medija, uz ministricu i suradnike, prisustvovali su brojni visoki uzvanici među kojima i glavna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO Rut Carek, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu Vesna Pascuttini Juraga, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina za potpredsjednikom Ivicom Baksom, saborska zastupnica Boška Ban Vlahek, gradonačelnici grada Preloga i Mursko Središće Ljubomir Kolarek i Dražen Srpak, načelnici općina, brojni predstavnici kulturno umjetničkih udruga, kulturnih ustanova, kao i brojni pojedinci koji su svojim potpisom dali potporu nominaciji međimurske popevke na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva.  

Međimursku popevku vrhunskim izvedbama uzvanicima su dočarali Neven Kolarić, članovi KUD-a Novakovec, Tamara Korunek i Marko Žerjav, te Cecilija Merkač Hodopisk.

Međimurje

Općina Podturen od 30. svibnja do 2. lipnja slavi Dane općine uz bogati program

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Podturen od 30. svibnja do 2. lipnja slavi Dane općine.

U nastavku donisimo cijeli program, a svi su pozvani da se pridruže:

30.05.2024.

7:00 – 13:00 OPĆINSKI RIBIČKI KUP – RIBNJAK NOVAKOVEC (organizator Srd Ostriž Novakovec)
10:00 TIJELOVSKA MISA S PROCESIJOM – PODTUREN
16:00 SVEČANA SJEDNICA OV OPĆINE PODTUREN – DOM PODTUREN

31.05.2024.

18:00 PREDSTAVA ZA NAJMLAĐE (ALI I ONE KOJI SE TAKO OSJEĆAJU) – MAĐIONIČAR Magic Leon – DRUŠTVENI DOM PODTUREN (BESPLATAN ULAZ)

01.06.2024.

12:00 – 17:00 – 1. TURENSKI KOTLIĆ – (NOGOMETNO IGRALIŠTE PODTUREN – organizacija NK PODTUREN), PRIJAVE MJEŠTANA – UDRUGA na sljedećem linku: https://forms.gle/ozc8XXL3H2LRJ4fr8 (ZABAVA UZ GRUPU ATOMI)

OD 14:00 – SPORTSKE IGRE I DRUŽENJE UDRUGA i MJEŠTANA – organizacija UDRUGA UMIROVLJENIKA

02.06.2024.
OD 15:00 – KU(KU)RUZIJADA (tradicija kukuruza kroz kulinarsko natjecanje) – DRUŠTVENI DOM SIVICA (organizacija Udruga žena Sivica)

Nastavite čitati

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje