Povežite se s nama

Međimurje

Utrke u invalidskim kolicima i novi Volonterski centar “Za zajednicu”

Objavljeno:

- dana

AKTIVNO

Rujan je za članove Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije (DOSTI Čakovec) bio vrlo aktivan.

Nekoliko je članova ostvarilo vrlo dobre rezultate na natjecanju osoba s invaliditetom koje je održano 21. rujna u Koprivnici. Udruga invalidta Koprivničko-križevačke županije povodom Europskog tjedna kretanja, koje se održalo od 16. do 22. rujna, organiziralo je 12. maraton u invalidskim kolicima pod nazivom „Koprivnica 2017.“

Prva među ženama

Članovi brojnih udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom, među kojima su bili i članovi iz Međimurja, okupili su se 21. rujna ispred sjedišta koprivničke udruge, koje se nalazi u Centru „Podravsko sunce“ te su pod policijskom pratnjom krenuli do Zrinskog trga, gdje je održan maraton. Natjecanje je održano u četiri kategorije, u kojima su Međimurci i Međimurke osvojili čak  tri vodeća mjesta. U kategoriji za žene međimurska članica Melanija Krčmar osvojila je prvo mjesto. U kategoriji sportaša s invaliditetom Međimurec Alen Janković osvojio je drugo mjesto, dok je u kategoriji natjecatelja s elektromotornim kolicima treće mjesto također osvojio natjecatelj iz Međimurja, Ivan Biber. Iz DOSTI-ja kažu da je natjecateljima nakon maratona bila poslužena zaslužena okrepa te su dan proveli u ugodnom druženju.

Na 12. maratonu u kolicima Međimurci osvojili vodeća mjesta u tri kategorije

Natjecanje u Koprivnici bilo je samo dobro zagrijavanje za 29. susret osoba s invaliditetom pod nazivom “Jesen v Međimorjo”, koji organizira DOSTI Čakovec. Ovo tradicionalno druženje osoba s invaliditetom iz cijele Hrvatske održano je u subotu, 30. rujna, u prostorijama sportsko-rekreacijskog centra “DG-Sport” u Prelogu. Glavne aktivnosti usmjerene su na druženje i  rekreativna natjecanja u raznim disciplinama, tako da su se svi mogli okušati u belotu, pikadu, visećoj kuglani, šahu, a također i u utrkama u kolicima, kao i u Koprivnici.

Volontiranje

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije (DOSTI Čakovec) jedan je od glavnih inicijatora osnivanja nove udruge koja će djelovati kao Volonterski centar pod nazivom “Za zajednicu”. Osnivačka skupština nove udruge održana je 26. rujna, a Volonterski centar pokreće se u sklopu projekta „Mijenjam svijet, volontiram“, a partneri su Grad Prelog i Općina Domašinec. Voditeljica  projekta Karmen Zadravec govorila je o aktivnostima projekta.
– Svrha projekta je promicanje volonterstva na području donjeg dijela Međimurja, osnaživanje i razvoj pojedinaca i društva te popularizacija volontiranja. Želimo zagovarati javne politike koje doprinose razvoju volonterstva, povećanju broja volonterskih programa i građana uključenih u volontiranje. Također, nastojimo osnažiti organizatore volontiranja te poboljšati položaj socijalno isključenih osoba i osoba u riziku od socijalne isključenosti – ističu osnivači novog volonterskog centra.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Mursko Središće: za završetak tribina na igralištu NK Rudara dobiveno novih 850.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradu Murskom Središću odobreno je dodatno sufinanciranje radova na završetku izgradnje tribina i popratnih sportskih prostorija na terenima Nogometnog kluba Rudar. Naime, putem natječaja Ministarstva turizma i sporta, Mursko Središće je dobilo 850.000 kuna što će u velikoj mjeri olakšati financiranje ovog projekta.

U obnovu i dogradnju stadiona do sada je već uloženo oko 1,5 milijuna kuna, a za preostale radove na završetku tribine potrebno je namaknuti 2,66 milijuna kuna. Dobivenim novcem od Ministarstva znatno lakše će se kraju privesti zahtjevni projekt koji će gradskom trećeligašu omogućiti moderne infrastrukturne uvjete. U okviru Kluba djeluje i Škola nogometa koja okuplja više od 150 djece.

– Postoje već i projekti za pomoćno nogometno igralište, a naručen je i projekt za sportski park koji će se nalaziti u smjeru od nogometnog igrališta prema ribnjaku Zalešće. Uz jedan od najljepših ribičkih domova na Zalešću, planinarski dom za koji je osigurano zemljište od Šuderke prema rijeci Muri, vanjska sportska igrališta i sportsku dvoranu, Mursko Središće će dobiti jedinstveni sportski kompleks kakvim se malo gradova može pohvaliti – poručuju iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Plivanje, košarka i rukomet na otvorenju još jedne sezone Ljetnih sportskih kampova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove godine brojni čakovečki osnovnoškolarci su nakon završetka školskih obveza pohrlili na Ljetne sportske kampove koji se punih 18 godina pod nazivom „Svaki tjedan sport jedan“ održavaju u organizaciji Zajednice sportskih udruga Čakovca. Djeci su na raspolaganju čak 23 kampa iz 18 različitih sportova, a novu sezonu Ljetnih sportskih kampova otvorili su plivanje, košarka i rukomet.

Najviše zainteresiranih školaraca je na kampu iz plivanja kojeg na Gradskim bazenima „Marija Ružić“ provodi Čakovečki plivački klub. Čak 160 djece odlučilo je isprobati ovaj sport. Kako je objasnio predsjednik ČPK-a Goran Kolarić, sa školarcima radi 13 trenera, a podijeljeni su u skupine prema plivačkom znanju. Poseban program provodi se s neplivačima s kojima se radi prilagodba na vodu, ronjenje, plutanje i učenje tehnika plivanja.

– S plivačima se pak radi na usavršavanju tehnika plivanja, skokovima u vodu i okretima. Posebnost ovih kampova je što po prvi put osim u unutrašnjim radimo i na novootvorenim vanjskim bazenima – izjavio je Kolarić.

Upravo zbog vanjskih bazena polaznici kampova nisu morali biti podijeljeni u grupe već se cjelokupni program provodi prijepodne od 9 do 11 sati.

U poslijepodnevnom terminu pak školarci mogu upoznati čari košarke. Košarkaški klub Međimurje provodi kamp u dvorani I. Osnovne škole, a voditelj je proslavljeni igrač i trener Mario Novak.

– Djeca su podijeljena u homogenizirane grupe po dobi i spolu. Najviše se vesele igrama pa su i treninzi koncipirani na taj način. Želja nam je kroz zabavu djeci približiti košarkašku igru i zainteresirati ih za košarku kao i bavljenje sportom općenito – rekao je Novak.

U dvorani II. Osnovne škole u prijepodnevnim satima kamp iz rukometa provodi Ženski rukometni klub Zrinski. I ovaj, kao i ostali kampovi namijenjeni su i djevojčicama i dječacima.

Cilj kampova je pružiti školarcima kvalitetno, sportsko i sigurno provođenje ljetnih praznika pod stručnim nadzorom. Tijekom dva sata, svakog radnog dana s djecom na kampu rade školovani stručnjaci; profesori, apsolventi kineziologije i stručni treneri. Kampove djeca s područja grada Čakovca plaćaju 100 kuna, a iz drugih dijelova Međimurja 150 kuna, a prijave i uplate se obavljaju na recepciji čakovečkih Gradskih bazena „Marija Ružić“ i traju tijekom cijelog ljeta. Za to dobivaju mogućnost neograničenog broja dolazaka na sportske kampove, osvježenje, bočicu za piće i majicu. Posebne nagrade osigurane su za najsportaše, odnosno one koji će imati najveći broj dolazaka na kampove. Pokrovitelj kampova je Grad Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje