Povežite se s nama

U fokusu

Uz 25. rođendan “Puma“ prvi put održana sportska manifestacija “Semper Primus“

Objavljeno:

- dana

UVIJEK PRVI!

Povodom 25. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade Hrvatske vojske “Puma” u utorak, 24. listopada, održana je sportska manifestacija “Semper Primus”.

Zahvalnost braniteljima

Priredba je realizirana u organizaciji Školskoga sportskog saveza Varaždinske županije, a na inicijativu Udruge veterana 7. gardijske brigade “Puma“ i Varaždinske županije. Nositelji aktivnosti bili su sedam srednjih škola iz Varaždinske županije: Glazbena škola Varaždin,  Druga gimnazija Varaždin, Elektrostrojarska škola Varaždin, Strojarska i prometna škola Varaždin, Prva gimnazija Varaždin, Gospodarska škola Varaždin te Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin.

Manifestaciju su podržali Grad Varaždin, Županija, saborski zastupnici…

Naziv ove prigodne svečanosti, “Semper Primus“, ujedno je i znamenito geslo 7. gardijske brigade, koje jasno ukazuje na ključnu ulogu “Puma“ u Domovinskom ratu. Naime, akcije poduzete u najznačajnijim bitkama Domovinskoga rata bile su prevaga na bojištima i doprinijele su oslobađanju okupiranih dijelova Hrvatske. Danas, dvadeset i pet godina nakon osnutka 7. gardijske brigade, s ponosom se prisjećamo i izražavamo zahvalnost hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima koji su žrtvovali zdravlje ili dali svoje živote za domovinu.

Himnu Republike Hrvatske izveo je kvartet Glazbene škole Varaždin, nakon čega je minutom šutnje odana počast svim palima i nestalima braniteljima 7. gardijske brigade “Puma“ i svima koji su dali svoje živote za Hrvatsku.

Kulturno-umjetnički dio programa bio je ispunjen glazbom, pjesmom, plesom i recitacijama

Manifestaciju su podržali, obrativši se punim tribinama i parteru te uvaženim uzvanicima, gostima i ravnateljima škola, predsjednik Udruge “Puma“ Robert Puja, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Zlatan Avar, zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak i zastupnik u Hrvatskom saboru Anđelko Stričak. U kulturno-umjetničkom dijelu programa spomenute srednje škole predstavile su se izvedbama učenika.

Prva gimnazija Varaždin je pod mentorstvom profesorice Slavice Kelemen izvela vedru i motivirajuću točku „Why worry“, dok su čitanjem pjesama „I nisu to zvona“ Vladimira Korotaja te „Siem vam viečna fala i slava“ Ivice Jembriha učenici trećeg razreda Paula Horvatić i Filip Mirić pod mentorstvom profesora Tomislava Zvonara predstavili Strojarsku i prometnu školu Varaždin. Učenica trećeg razreda Gospodarske škole Marta Vuković otpjevala je antologijsku pjesmu „Fala“ pod mentorstvom profesorice Nikoline Vujasinović, a školski band B-32 Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole izveo je skladbu „Ruža hrvatska“.

Za sva vremena

Potom su učenici Glazbene škole Varaždin izveli skladbu Georga Philippa Telemanna „Five Heroic Marches“, I. stavak „La Réjouissance“ pod mentorstvom profesora Nikole Novaka, a Druga gimnazija Varaždin predstavila se plesnom izvedbom latinoameričkih plesova samba i jive plesnog para, osvajača brojnih prvih mjesta u Republici Hrvatskoj i svijetu. Inače, učenici i voditelji Elektrostrojarske škole svojim su projektom Prve školske televizije medijski popratili ovu svečanost, i tako su se zapravo pobrinuli da dvadeset i peta obljetnica osnutka 7. gardijske brigade „Puma“ ostane arhivirana za buduće generacije.

Neviđena sinergija sporta, pjesme, plesa i lijepe riječi uz obilje glazbe

U sportskom dijelu manifestacije učenici su svoje vještine demonstrirali u odbojci, u odbojkaškom turniru mješovitih ekipa škola. Po završetku manifestacije svim sudionicima se u ime Školskoga sportskog saveza obratila glavna tajnica Ivana Putarek te su im predsjednik Udruge „Puma“ Robert Puja i tajnik Igor Tkalec dodijelili zahvalnice. Dodajmo da je manifestacija „Semper Primus“ prva takve vrste u Varaždinskoj županiji. Štoviše, prvi put je u organizaciji veterana legendarne 7. gardijske brigade, Varaždinske županije i Školskoga sportskog saveza uključeno više srednjih škola u obilježavanje važnoga povijesnog zbivanja i odavanju počasti zaslužnima u stvaranju Republike Hrvatske. Sve je obavljeno na način kako to samo mladost može izvesti: kroz sinergiju sporta, pjesme, plesa, lijepe riječi, glazbe i uz ogromnu količinu pozitivne energije koja nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

U fokusu

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na parkiralištu u Trakošćanskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na proširenju parkirališta u varaždinskoj Trakošćanskoj ulici.

Podsjetimo, tamo se ruše breze i proširuje se parkirališe od prošlog tjedna. Mnogim građanima se ovo nije svidjelo, iz niza razloga, te su upozorili na nepravilnosti gradsku upravu Varaždina.

FOTO Žena u Trakošćanskoj stala ispred stroja i ne da rušiti zdrava stabla

Gradnja parkirališta bila je i tema aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća, održane, 22. veljače. SDP-ov Neven Bosilj tada je pitao ima li Grad sve potrebne dozvole za grdanju, ali konkretan odgovor nije dobio.

Bosilj je objavio da je on prijavio Grad građevinskoj inspekciji, a isto je učinila inicijativa Budimo grad.

Nepravilnosti su uočene i Građevinska inspekcija je zatvorila gradilište, te je postavljen njihov znak upozorenja.

– Još prošli četvrtak 18.2. sam osobno predao prijavu građevinskoj inspekciji zbog sumnje na protuzakonito uništavanje zelene površine u Trakošćanskoj koju je gradska vlast naumila pretvoriti u parking. TEK jučer (23.2.) je gradonačelnik Čehok dao nalog i elektroničkim putem je potpisan glavni projekt i prijava gradilišta. Tek je jučer, 23.2. inspekcija zatvorila gradilište i dala rok da svi nedostaci uklone – napisao je Bosilj.

Gradonačelnik Ivan Čehok potvrdio je zatvaranje gradilišta, rekao je da je Grad predao svu potrebnu dokumentaciju i očekuje vrlo brzo otvaranje gradilišta.

Nastavite čitati

U fokusu

U tijeku radovi na rekonstrukciji Trga Svetog Petra u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec

U Općini Petrijanec nastavljaju se velika ulaganja u podizanje razine komunalnih usluga i standarda.

U veljači 2020. godine Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja raspisalo je Javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2020. godini. Na temelju tog poziva Općini Petrijanec je u lipnju 2020. godine odobreno sufinanciranje rekonstrukcije Trga Svetog Petra, centra i javnih površina u iznosu od 168.000 kuna.

Predmetnom lokacijom danas prolazi nerazvrstana prometnica, s koje je moguć prilaz na trg i okolne parcele uz trg. Prometnica trga urediti će se i spojiti sa novouređenom ulicom Butina. Na trg su orijentirane povijesne zgrade: zgrada Stare vijećnice i zgrada stare škole koje su upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. S istočne strane na trg su orijentirane i zgrade vatrogasnog doma DVD-a Petrijanec i društveni dom Petrijanec, dok je sa zapadne strane crkva svetog Petra, a u nastavku se nalazi i zdravstvena i stomatološka ambulanta.

– Ukupna vrijednost investicije je 948.931,25 kuna. Nakon provedenog postupka nabave ugovoren je izvođač, a vrijednost ugovora o izvođenju iznosi 803.506,88 kuna. Glavne aktivnosti koje će se projektom ostvariti su rekonstrukcija postojeće nerazvrstane prometnice, parterno uređenje središnjeg pješačkog trga, izgradnja parkirališta za osobna vozila kod ambulante i uređenje površine parka te opločenje šetnih staza. Ovo je prva faza projekta uređenja trga, a iduće godine krenuti ćemo sa drugom fazom u kojoj ćemo u potpunosti urediti sve popratne površine uz trg, hortikulturno uređenje i prilaz kućama koje se nalaze na trgu – pojasnio je načelnik Općine Željko Posavec te dodao da će uređen Trg biti reprezentativan prostor uređen za mnoge sadržaje na području Općine Petrijanec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!