Povežite se s nama

U fokusu

Uz 25. rođendan “Puma“ prvi put održana sportska manifestacija “Semper Primus“

Objavljeno:

- dana

UVIJEK PRVI!

Povodom 25. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade Hrvatske vojske “Puma” u utorak, 24. listopada, održana je sportska manifestacija “Semper Primus”.

Zahvalnost braniteljima

Priredba je realizirana u organizaciji Školskoga sportskog saveza Varaždinske županije, a na inicijativu Udruge veterana 7. gardijske brigade “Puma“ i Varaždinske županije. Nositelji aktivnosti bili su sedam srednjih škola iz Varaždinske županije: Glazbena škola Varaždin,  Druga gimnazija Varaždin, Elektrostrojarska škola Varaždin, Strojarska i prometna škola Varaždin, Prva gimnazija Varaždin, Gospodarska škola Varaždin te Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin.

Manifestaciju su podržali Grad Varaždin, Županija, saborski zastupnici…

Naziv ove prigodne svečanosti, “Semper Primus“, ujedno je i znamenito geslo 7. gardijske brigade, koje jasno ukazuje na ključnu ulogu “Puma“ u Domovinskom ratu. Naime, akcije poduzete u najznačajnijim bitkama Domovinskoga rata bile su prevaga na bojištima i doprinijele su oslobađanju okupiranih dijelova Hrvatske. Danas, dvadeset i pet godina nakon osnutka 7. gardijske brigade, s ponosom se prisjećamo i izražavamo zahvalnost hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima koji su žrtvovali zdravlje ili dali svoje živote za domovinu.

Himnu Republike Hrvatske izveo je kvartet Glazbene škole Varaždin, nakon čega je minutom šutnje odana počast svim palima i nestalima braniteljima 7. gardijske brigade “Puma“ i svima koji su dali svoje živote za Hrvatsku.

Kulturno-umjetnički dio programa bio je ispunjen glazbom, pjesmom, plesom i recitacijama

Manifestaciju su podržali, obrativši se punim tribinama i parteru te uvaženim uzvanicima, gostima i ravnateljima škola, predsjednik Udruge “Puma“ Robert Puja, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Zlatan Avar, zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak i zastupnik u Hrvatskom saboru Anđelko Stričak. U kulturno-umjetničkom dijelu programa spomenute srednje škole predstavile su se izvedbama učenika.

Prva gimnazija Varaždin je pod mentorstvom profesorice Slavice Kelemen izvela vedru i motivirajuću točku „Why worry“, dok su čitanjem pjesama „I nisu to zvona“ Vladimira Korotaja te „Siem vam viečna fala i slava“ Ivice Jembriha učenici trećeg razreda Paula Horvatić i Filip Mirić pod mentorstvom profesora Tomislava Zvonara predstavili Strojarsku i prometnu školu Varaždin. Učenica trećeg razreda Gospodarske škole Marta Vuković otpjevala je antologijsku pjesmu „Fala“ pod mentorstvom profesorice Nikoline Vujasinović, a školski band B-32 Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole izveo je skladbu „Ruža hrvatska“.

Za sva vremena

Potom su učenici Glazbene škole Varaždin izveli skladbu Georga Philippa Telemanna „Five Heroic Marches“, I. stavak „La Réjouissance“ pod mentorstvom profesora Nikole Novaka, a Druga gimnazija Varaždin predstavila se plesnom izvedbom latinoameričkih plesova samba i jive plesnog para, osvajača brojnih prvih mjesta u Republici Hrvatskoj i svijetu. Inače, učenici i voditelji Elektrostrojarske škole svojim su projektom Prve školske televizije medijski popratili ovu svečanost, i tako su se zapravo pobrinuli da dvadeset i peta obljetnica osnutka 7. gardijske brigade „Puma“ ostane arhivirana za buduće generacije.

Neviđena sinergija sporta, pjesme, plesa i lijepe riječi uz obilje glazbe

U sportskom dijelu manifestacije učenici su svoje vještine demonstrirali u odbojci, u odbojkaškom turniru mješovitih ekipa škola. Po završetku manifestacije svim sudionicima se u ime Školskoga sportskog saveza obratila glavna tajnica Ivana Putarek te su im predsjednik Udruge „Puma“ Robert Puja i tajnik Igor Tkalec dodijelili zahvalnice. Dodajmo da je manifestacija „Semper Primus“ prva takve vrste u Varaždinskoj županiji. Štoviše, prvi put je u organizaciji veterana legendarne 7. gardijske brigade, Varaždinske županije i Školskoga sportskog saveza uključeno više srednjih škola u obilježavanje važnoga povijesnog zbivanja i odavanju počasti zaslužnima u stvaranju Republike Hrvatske. Sve je obavljeno na način kako to samo mladost može izvesti: kroz sinergiju sporta, pjesme, plesa, lijepe riječi, glazbe i uz ogromnu količinu pozitivne energije koja nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

U fokusu

Aerodrom Lučko zatvoren. Je li Varaždin letačima jedina (prava) alternativa?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojni problemi koji duže vrijeme opterećuju normalno funkcioniranje zagrebačkog Aerodroma Lučko, ovih dana su eskalirali do te mjere da je zatvoren za sve operacije do 31. kolovoza, a to se može i produžiti.

Kako javlja portal AvioRadar, najveći aerodrom generalnog zrakoplovstva u Hrvatskoj i dalje je zatvoren, i to usred ljetne sezone letenja. Odnosno, zatvoren je u razdoblju kada bi se na Lučkom da čekao red na polijetanje ili slijetanje.

Podsjećamo Aerodrom Lučko je u suvlasništvu/suoperatorstvu MORH-a i Aerokluba Zagreb. Grad Zagreb nema sekundarnog aerodroma, kao niti aerodroma za generalno zrakoplovstvo u pravom smislu te riječi.

Jedina prava – najbliža alternativa letačima koji već sele svoje avione je LDVA. Međutim, tek će se vidjeti hoće li varaždinski Parkovi ovu situaciju uopće znati iskoristiti.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje