Povežite se s nama

Život i društvo

Uz novu signalizaciju veća sigurnost na cesti D2 od Sračinca do Cestice

Objavljeno:

- dana

U prostorijama Općine Sračinec održan je radni sastanak člana uprave Hrvatskih cesta Alena Leverića s načelnicima općina zapadno od Varaždina, koje osim geografskog područja vežu i isti prometni problemi.

Sastanku su u ime Općine Sračinec prisustvovali načelnik Božidar Novoselec i njegov zamjenik Krunoslav Lukačić te načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj i Općine Petrijanec Željko Posavec.

– Jedan od najvećih prioriteta Hrvatskih cesta je sigurnost sudionika u prometu, a znamo da je na državnoj cesti D2 od Varaždina do državne granice promet izuzetni gust. Svjesni smo činjenice da imamo problema s osvjetljenjem pješačkih prelaza. Hrvatske ceste su zbog toga raspisale natječaj za signalizaciju i osvjetljavanje pješačkih prelaza. Natječaj je završen i uskoro ćemo krenuti s postavljanjem signalizacije i rasvjete na pet pješačkih prelaza u Sračincu, tri u Petrijancu i tri u Cestici. Izabrali smo u suradnji s načelnicima one pješačke prelaze koji su najfrekventniji, a u idućim ćemo godinama jednak posao odraditi i na ostalim prelazima – istaknuo je Alen Leverić, član uprave Hrvatskih cesta.

Radove u cijelosti financiraju Hrvatske ceste, a očekuje se da će do kraja godine, tj. do početka zimske sezone oni biti i završeni.

– Inzistirao sam na ovom sastanku i provedbi ovog projekta zbog učestalih prometnih nesreća na dionici državne ceste D2 kroz Sračinec. Ona je duga samo 2.5 kilometra, ali cijeli život Sračinca vezan je za ovu prometnicu. Imamo 5.000 stanovnika, na ovoj su cesti škola, općina, ljekarna, liječnik… Uz to je Sračinec i tranzitno mjesto kroz koje svakodnevno prolazi cijeli promet iz zapadnih općina prema Varaždinu i natrag, a gust je i kamionski promet prema granici i od nje. Utvrdili smo da se najčešće prometne nesreće događaju upravo u blizini pješačkih prelaza. Mi smo kao Općina već financirali posebno označavanje prelaza kod škole, ali opet su se događale nesreće. Prije nekoliko dana je upravo kod škole bila prometna nesreća u kojoj na svu sreću djeca nisu nastradala. Osim Sračinca, zatražili smo da se označavanje i osvjetljavanje riješi i u Hraščici, koja je prirodno vezana uz Sračinec – rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Osvijetljeni pješački prelazi bit će u Babincu, kod doma umirovljenika, u Falinić Bregu te u Gornjem Vratnu u općini Cestica, u centru Petrijanca, kod OŠ Petrijanec i u Majerju u općini Petrijanec, te kod OŠ Sračinec, pored pošte, u centru te kod Doma kulture u Sračincu, a bit će postavljen i novi osvijetljeni pješački prijelaz kod dućana MCI.

– Za poboljšanje sigurnosti prometa na državnoj cesti D2 kroz Cesticu, očekujem od Hrvatskih cesta i proširenje ceste od Brezja Dravskog do graničnog prelaza jer su i tamo ugroženi sudionici u prometu, osobito pješaci, pogotovo za vrijeme praznika kada je promet izuzetno gust i kada se stvaraju velike kolone na graničnom prelazu Dubrava Križovljanska. Uvjeren sam da će Hrvatske ceste riješiti i taj problem. – izjavio je načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj.

Nakon radnog sastanka načelnici su obišli i mjesto nedavne prometne nesreće pored pješačkog prelaza u Sračincu kod osnovne škole i još se jednom uvjerili u potrebu za rješavanjem ovog problema.

– Osim tri osvjetljena pješačka prelaza u Općini Petrijanec, radimo i na postavljanju LED rasvjete na dionici državne ceste D2 koja prolazi Petrijancem. Mijenjamo ukupno 191 rasvjetno tijelo pa ćemo i tako povećati sigurnost na ovoj cesti s izuzetno gustim prometom. – naglasio je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec (SDP).

Sigurno je da će se ovim rješenjima povećati sigurnost na prometnici, ali ono neće dovesti do rasterećenja prometno preopterećene državne ceste D2. Do njega će doći izgradnjom alternativnog pravca koji bi trebao biti izgrađen na južnoj strani ovih triju općina, paralelno s cestom D2, a koji bi se vezao za zapadnu zaobilaznicu grada Varaždina. I o ovoj je temi bilo riječi, očekuje se da će u idućih nekoliko godina biti dovršena projektna dokumentacija i ishođena građevinska dozvola.

Život i društvo

Tjedan započinjemo pretežno sunčano, od srijede danju osjetno toplije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U središnjoj će Hrvatskoj novi tjedan započeti pretežno sunčano, s time da je ujutro i prijepodne velika mogućnost mjestimične pojave magle.

Minimalna temperatura zraka u Varaždinu u Čakovcu kretat će se od 1 do 4, a maksimalna od 14 do 16 °C.

U danima koji slijede u unutrašnjosti će se povremeno pojaviti umjerena naoblaka, a jutra i prijepodneva bit će mjestimice maglovita.

Više oblaka bit će potkraj srijede i osobito u četvrtak, kada će u gorju biti kiše.

Vjetar uglavnom slab, a tijekom srijede zapuhat će jugozapadnjak, koji će u četvrtak ponegdje biti i vrlo jak. Jutra i dalje poprilično svježa, tek od četvrtka toplija.

Danju će od srijede biti osjetno toplije, a najviša će temperatura zraka biti oko 20 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Trnovec: Općina i Agro udruga zajedno u uređenju poljskih puteva, a planova ima još

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najbrojnijih udruga na području općine Trnovec Bartolovečki je Agro udruga koja djeluje od 2012. godine, a njezinih se više od 220 članova bavi prvenstveno zemljoradnjom te očuvanjem okoliša.

Članovi Agro udruge Općine Trnovec Bartolovečki u subotu su održali svoju redovnu godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj je, između ostalog, bilo riječi o njihovom radu u proteklih godinu dana te je naglašeno da su bili vrlo aktivni u prikupljanju humanitarne pomoći za stanovništvo stradalo u potresu na Banovini. U tri su navrata organizirali prikupljanje robe, ali i novčane pomoći, a budući da je riječ uglavnom o poljoprivrednicima, prikupili su i značajne količine hrane za životinje te građevinski materijal.

Iako zbog pandemije nije išlo baš sve po planu, Agro udruga uspjela je provesti neke od planiranih aktivnosti.

Jedan od planova je i uređenje prostorije Udruge, a Levak je istaknuo da vjeruje da će se i to uskoro realizirati, budući da je suradnja s Općinom Trnovec Bartolovečki onakva kakva i treba biti.

Iako dužnost obnaša tek nekoliko mjeseci, trnovečka načelnica Verica Vitković već je dobro upoznata s radom Agro udruge za koju kaže da je jedna od najaktivnijih na području općine Trnovec Bartolovečki.

– Odmah kad sam preuzela dužnost načelnice, počela sam aktivniju suradnju s Udrugom, saslušala sam njihove želje i prijedloge, njihove probleme. Prvi nam je zajednički cilj bio sanacija poljskih puteva koji se 20 godina nisu sanirali, čistili ni popravljali na odgovarajući način. U toj akciji sudjeluju zajedno Općina i poljoprivrednici, a Općina je svoj dio dosad odradila, pa smo tako očistili puteve, pošišali grane drveća i učinili sve drugo što je bilo potrebno – istaknula je načelnica dodavši da je upravo osiguran potreban  materija za navoz velikih jaraka, a na subotnjoj je sjednici dogovoreno koji će se poljoprivrednici aktivno uključiti i svojim dobrovoljnim radom doprinijeti da se poljski putevi saniraju i urede.

– Mislim da je ovo jedna hvalevrijedna zajednička akcija kako što jednostavnije i bezbolnije, bez značajnijih financijskih izdataka, dovesti ovu granu u red – dodala je Vitković.

Načelnica je kazala i kako je na skupštinu Agro udruge došla iz još jednog razloga.

– Imamo planirana proračunska sredstva koja nisu dovoljno iskorištena, što znači da negdje postoji problem, odnosno da to možda nisu mjere koje su našim poljoprivrednicima potrebne. Mi smo tu da surađujemo i jedinica lokalne samouprave mora stajati iza svojih poljoprivrednika jer oni su naša snaga. Mi imamo hektara i hektara poljoprivrednog zemljišta koje treba dovesti u red i ona koja se ne obrađuju, a zainteresiranih ljudi ima. Svakako želim istaknuti i da je komasacija dosad bila provedena samo za naselja Zamlaka i Šemovec, a upravo sam dala prijavu kao kandidaturu da smo zainteresirani, naravno uz potporu sredstava Europske unije, da se provede komasacija i na ostalom dijelu poljoprivrednih površina naše općine – zaključila je načelnica Verica Vitković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje