Povežite se s nama

Sport

Vanja Šomođi i Nino Vinković nastupit će na jednom od najtežih ultramaratna današnjice

Objavljeno:

- dana

Nevjerojatan pothvat

Na startu utrke duge 170km sa 10.000m uspona, koja se trči po surovom terenu područja koje okružuje Mont Blanc, sam po sebi simbolom ljudske izdržljivosti, te kroz tri države (Francuska, Italija i Švicarska) i na kojoj se penje na deset vrhova u području oko Mont Blanca, 1.rujna biti će i dva varaždinca – Nino Vinković i Vanja Šomođi.

Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB), jedan je od najtežih ultra maratona današnjice i simbol ljudske izdržljivosti, koja za svakog ozbiljnog trkača ima kultni status. To je najnemilosrdnija europska utrka koja se trči po surovom alpskom terenu, veći dio staze je iznad 2000 metara nadmorske visine i trči se u različitim vremenskim uvjetima. Prolazeći kroz rijeke, glečere i surov alpski teren i tri zemlje ova najnemilosrdnija europska utrka natjecatelje vodi na čak 10 planinskih vrhova. Sa startom i ciljem u Chamonix –u, većina natjecatelja na stazi provede dvije noći, budući je vremenski limit za završiti utrku 46 sati i 30 minuta.

Vanji Šomođi 2015.godine je trebalo 45 sati, 23 minuta i 24 sekunde da stigne do cilja u Chamonixu i tako ostvari svoj san. Ove godine nastupa već drugi puta a s njime je i Nino Vinković, kolega iz kluba SRD 315 Sjeverozapad s kojim je protekle godine odradio brojne kilometre treninga i pripreme. U realizaciji nastupa na ovoj prestižnoj trci trebalo je, osim napornog treninga i odricanja, zatvoriti i financijsku konstrukciju u čemu su im pomogli, i kojima se od srca zahvaljuju, slijedeći sponzori: HPD Bilogora, Parkovi d.d., Appenture d.o.o., Magic Net, TTS, Geo Mucko, Oprema Strojevi d.d., Termo Tim d.o.o., Bauerfeind, Varaždinska Biskupija, Kociper, Lim Mont.

UTMB  nije samo teško završiti. Na nju se teško i kvalificirati. Za kvalificirati se na tu utrku moralo se sakupiti 9 ITRA bodova u posljednje dvije godine, i to u maksimalno tri utrke. Nakon što se sakupe bodovi i izvrši prijava na utrku slijedi izvlačenje. Samo sretnici dobivaju priliku, obzirom na znatno veći broj prijavljenih od ukupnog mogućeg broja sudionika. Iz kluba SRD 315 Sjeverozapad 4 trkača su se kvalificirala, ali u nemilosrdnom ždrijebu nisu svi imali sreće da udu izvučeni.

 

Poželimo stoga Nini i Vanji sreću tog 1.rujna u 18 sati i prolazak kroz cilj u centru Chamonixa u nedjelju! ‘courage!’ ‘allez, allez!’

Izvor:
Foto: SRD 315 Sjeverozapad

Sport

3. NL: Varteks u derbiju ugošćuje Rudar, Podravine kod Pitomače

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varteks se nalazi u ključnom dijelu sezone. Ukoliko Bumbari žele pokušati u rang više, morali bi pobijediti sve do kraja, a prvi na putu je Rudar, koji na drugom mjestu bježi osam bodova. Susret je na rasporedu u subotu, 4. svibnja u 17 sati na stadionu Sloboda.

I Rudar je u proteklom kolu poražen na domaćem terenu od Pitomače, dok je Varteks izgubio kod Poleta.

Do kraja sezone je još pet kola, a nakon Rudara, Varteks će na ‘noge’ Pitomači. Drugo mjesto je možda predaleko, ali treće je dostižno, jer Pitomača ‘bježi’ dva boda.

Pa dobro, što se tiče trećeg mjesta, sve je još uvijek u našim nogama. Ali ne kalkuliramo mi, idemo sve pobijediti, pa kak bude – istaknuo je Matija Kanceljak, sjajni napadač stigao ovog ljeta iz NK Varaždina.

U isto vrijeme, Podravina odlaze u goste trećeplasiranoj Pitomači.

Nastavite čitati

Sport

Šafarić prije Hajduka: Publika se vraća na Poljud, idemo guštati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon poraza (1:0) od Dinama, nogometašima Varaždina u nedjelju, 5. svibnja u 17 sati slijedi susret kod Hajduka na Poljudu u sklopu 33. kola SuperSport HNL-a.

Četiri kola prije kraja Hajduk je zacementirani na 3. mjestu, a Varaždinci se bore za 6. poziciju.

– Sada igraju rasterećeno, lepršavo. Nekako kao da im je pao kamen s leđa kad su ispali iz utrke za naslov. No, nama dobra predstava protiv Dinama daje zapravo da se nadamo pozitivnom rezultatu na Poljudu. Također, publika se vraća na Poljud pa ćemo baš guštati – rekao je Nikola Šafarić, trener i sportski direktor Varaždina.

U zadnjem međusobnom susretu Hajduk je slavio s 5:0. Bilo je to u četvrtfinalu Hrvatskog kupa. Imali su Varaždinci u tom susretu više od igre na 0:0 i gađali okvir vrata, no Hajduk je zabijao.

– Utakmica se igra zbog golova, a ne zbog dojma. To nam je i dobra škola te se nadam da smo nešto i naučili – zaključio je Šafarić kojem za utakmicu za Poljudu nedostaju kartonirani Nekić i ozlijeđeni Vukušić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje