Povežite se s nama

U fokusu

Varaždin dobio novih 25 obrtnika majstora – najviše frizera, kuhara, autolimara i natkonobara

Objavljeno:

- dana

Obrtnici

Obrtnička komora Varaždinske županije dodijelila je 25 majstorskih diploma. Predsjednik Komore, Mario Milak najviše je diploma, osam njih, uručio frizerima, pet su diploma primili kuhari, četiri natkonobari i autolimari dok je za ostala obrtnička zanimanja dodijeljena po jedna diploma.

Praktički smo zaustavili zatvaranje obrta. Svi majstori rade, ali nema tko raditi kod njih. Napokon imamo posla ali ga nemamo s kim odrađivati.

–  Očekuje nas još jesenski rok pa ćemo vjerojatno premašiti lanjski broj kad ih je bilo 37, rekao je Milak te istaknuo kako je majstor obrtnik cijenjeno zanimanje u svijetu i kod nas. – Cijenjen majstor je uvijek cijenjen. Na području Županije je više od 2600 obrtnika i gotovo svi su majstori. Danas bez majstorske diplome nije moguće otvoriti obrt.

Milak se osvrnuo i na aktualno stanje u obrtništvu i rekao kako se stanje poboljšava. – Praktički smo zaustavili zatvaranje obrta. Svi majstori rade, ali nema tko raditi kod njih. Napokon imamo posla ali ga nemamo s kim odrađivati.

 

Novinari su predsjednika županijske obrtničke komore pitali i što očekuje od budučeg ministra obrtništva. – Za ono za što smo se zauzimali kod ove vlade zauzimati ćemo se i kod slijedeće. Moramo poraditi na školstvu, na percepciji obrtničkih zanimanja cijenjenih kao zanimanja. Da škole rade drukčije nego do sada. Još je puno prostora za poboljšanja kao recimo u izmjeni poreznih zakona.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Varaždin: Pod naplatu i veliko parkiralište kod zgrade bivše Glazbene škole

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Ovih dana pod naplatu je stavljeno i jedno od posljednjih besplatnih parkirališta u centru Varaždina. Naime, na parkiralištu u Ulici Kralja Petra Krešimira IV kod zgrade bivše Glazbene škole, u kojoj je neko vrijeme djelovao i DND, osvanule su table s informacijom o naplati parkiranja u 2. zoni.

Iako Varaždinci negoduju radi uzurpiranja besplatnih parkirnih mjesta, ovaj put Grad tu ne može ništa. Naime, varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok tvrdi da je riječ o privatnoj parceli u vlasništvu FOI-ja.

– Nažalost, taj prostor nije gradski od 2013. godine, kada ga je bivši gradonačelnik Goran Habuš predao FOI-ju. Riječ je o ugovoru koji je meni osobno potpuno neprihvatljiv, jer su dobili na korištenje gradsko zemljište bez klauzule u kojoj stoji do kojeg roka su ga dužni privesti svrsi – naglasio je Čehok.

Dodao je da je „FOI taj koji određuje pravila igre u tom prostoru“. No, ukazao je i da su netočne informacije kojima se špekulira da „Grad i Crtorad stoje iza ovog poteza“.

– To nema nikakve veze s Gradom Varaždinom, jer nismo vlasnici ni tog zemljišta ni parkinga. Smatram da je taj parkirni prostor trebao ostati besplatan – zaključio je gradonačelnik.

Odgovor na to zašto je i kako FOI stavio parking pod naplatu, zatražili smo od Fakulteta organizacije i informatike, te ćemo ga objaviti kad pristigne u redakciju Regionalnog tjednika.     

Nastavite čitati

U fokusu

Petak: u Hrvatskoj koronavirusom zaražene još 643 osobe, a preminule su 32

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U posljednja 24 sata zabilježena su 643 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3321, priopćio je 22. siječnja Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među njima je 1518 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 145 pacijenata.

Preminule su 32 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 227.969 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4770 preminulo, ukupno se oporavilo 219.878 osoba, od toga 796 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 15.878 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.144.819 osoba, od toga 4863 u posljednja 24 sata.

Nastavite čitati