Povežite se s nama

Kultura

Varaždin iza vugla na 42 fotografije članova Foto kluba Varaždin

Objavljeno:

- dana

Izložba

U prostoru Kina Galerija u Gajevoj ulici u utorak, 29. studenog, od19 sati članovi Foto kluba Varaždin otvorit će izložbu “Varaždin iza vugla“.

Bit će izložene 42 fotografije, a upravo su motivi koje su pronašli iza svakog ugla u gradu ti koji su ih kreativno inspirirali da naprave fotografsku priču.

– Smatramo da motivi grada koje ponekad zapažamo u obliku sitnica a svakodnevno su tu kraj nas „iza vugla“, isto tako Varaždincima u životu trebaju biti pozitivan izvor inspiracije. Ovom izložbom članovi Foto kluba Varaždin čestitaju svom voljenom Varaždinu Dan Grada a svim Varaždincima i dobronamjernicima žele uljepšati nadolazeće adventske dane – ističu iz Foto kluba Varaždin.

Izvor:
Foto:

Kultura

U srijedu projekcija dokumentarnih filmova o Varaždinu iz Jugoslavenske kinoteke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu Srijede u Muzeju 6. ožujka u palači Herzer GMV-a održava se projekcija dokumentarnih filmova vezanih uz Varaždin i okolicu nastalih u prvoj polovici 20. stoljeća.

Filmovi su iz Jugoslavenske kinoteke u Beogradu, jednom od većih arhiva u regiji, u čijem je fundusu Gradski muzej Varaždin uspio istražiti, a potom i na rok od pet godina otkupiti autorska prava za njihovo prikazivanje.

U filmovima su prikazani varaždinski domobrani kao austrougarski vojnici u Beču, kralj Aleksandar Karađorđević, Slavko Kvaternik, Ante Pavelić, radnici Tivara, purgari, vjerske procesije, posjetitelji muzeja u Starom gradu i ostali prizori iz tog razdoblja, a zastupljeni su i kadrovi iz Varaždinskih Toplica.

Velik dio hrvatske povijesne filmske građe uslijed različitih okolnosti izgubljen je tijekom 20. stoljeća. Istu sudbinu dijele i filmski zapisi o Varaždinu, zbog čega je iznimno važno da se istražuju arhivi koji tu građu čuvaju, bez obzira na to kako su je stekli: pohranom, kao ratni plijen ili na neki drugi način. Ova srijeda vratit će nas u prošlost Varaždina kroz filmske kadrove s prizorima iz nekih bivših država, na kojima su uz mnoge poznate osobe i „obični“ ljudi, ovdašnji stanovnici i često samo promatrači događaja koji su na razne načine oblikovali njihove živote i mijenjali ovaj grad.

Uvodne tekstove uz projekciju filmova pripremila je muzejska savjetnica u GMV-u Spomenka Težak, a interpretirat će ih novinar Kristijan Petrović.

Projekcija filmova počinje u 19 sati. Ulaz je besplatan. Gradski muzej Varaždin ovom prigodom poziva građane koji posjeduju stare filmske zapise, ponajprije one s dokumentarnim kadrovima eksterijera i interijera s područja Varaždina i okolice, da ih donesu u Muzej, gdje će se digitalizirati i time sačuvati dio varaždinske prošlosti.

Nastavite čitati

Kultura

Koncertom “Domovinu ljubim pjesmom” započeo projekt KUT u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Kongresnoj dvorani Hotela Minerva u Varaždinskim Toplicama u srijedu je koncertom “Domovinu ljubim pjesmom” započeo projekt KUT – Kultura u toplicama.

Radi se o prvom koncertu od pet kulturno-umjetničkih događanja planiranih projektom KUT. Radi se o projektu u sklopu kojeg će se, do početka lipnja ove godine, održati izvedbe i pjesnička večer korisnicima Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, ali i svim građanima Varaždinskih Toplica.

Organizator projekta je Muški vokalni ansambl Špansko iz Zagreba, a upravo su oni bili izvođači na prvom koncertu. Zagrebački muški zbor, koji se sastoji od 25 pjevača, izveo je sakralne i svjetovne skladbe hrvatske glazbene baštine te obrade narodnih napjeva iz raznih dijelova Lijepe naše.

Prisutni su tako imali prilike čuti pjesme “Jadranu”, “U boj, u boj”, “Međimurski cvetnjak”, “Izajdi na prozor”, “Ružo moja crvena”, “Ne diraj moju ljubav”…

Projekt je pohvalila i toplička gradonačelnica Dragica Ratković.

– Hvala Muškom vokalnom ansamblu Špansko na projektu, vjerujem da svi, prije svega korisnici Specijalne bolnice, cijene njihovu inicijativu. Ovo je prvi koncert u nizu i nadam se da će svima onima koji su na rehabilitaciji bar malo olakšati boravak u bolnici – rekla je gradonačelnica. Ratković  te istaknula kako sada slijede još tri koncerta te jedna pjesnička večer.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje