Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždin: Korisnicima pučke kuhinje prvi put u tanjurima osvanula domaća veprovina!

Objavljeno:

- dana

KAD LOVCI ČASTE:

Predstavnici Lovačkog društva „Fazan“ Varaždin u srijedu su za potrebe pučke kuhinje Caritasa Varaždinske biskupije donirali čak 100 kilograma mesa divlje svinje. Ovom gestom koja zaslužuje svaku pohvalu, našim su socijalno ugroženim sugrađanima osigurali „repro materijal“ za spravljanje dva slasna lovačka gulaša!

Ovo je još nezabilježen slučaj, u proteklih 16 godina nismo doživjeli da nas ovako počasti jedna udruga koja okuplja lovce, istaknuo je Ante Šola, ravnatelj biskupijskog Caritasa.

– Zahvaljujem Lovačkom društvu na doniranom mesu jer nam za pripremu obroka za korisnike treba oko 46 kilograma mesa i imat ćemo ga dovoljno za pripremu dva ručka. Dosad nismo imali slučaj da korisnicima spremimo glavno jelo bazirano na mesu divljači – izjavio je Šola tijekom preuzimanja veprovine.

Inače, pučka kuhinja dnevno priprema oko 280 obroka i za nabavku namirnica izdvaja od četiri do 9 tisuća kuna, ukoliko njeni kuhari spravljaju solidniji ručak.

– Caritasu nisu toliko bitne donacije u količini ili njihovoj vrijednosti. Važnije je da cijela zajednica, pa tako i ovo Lovačko društvo misle na ljude u potrebi i uključe se u pomaganje kako bi svi zajedno stvorili jedan lijepi mozaik. U njemu je svaki kamenčić bitan, kako bi rješavali životne probleme ljudi kojima treba naša pomoć – naglasio je Šola.

Korisnici pučke kuhinje na Banfici dobivaju kvalitetne obroke koji se pripremaju svakodnevno od svježih namirnica, a posao ekonoma nije nimalo jednostavan jer se moraju osigurati tone voća i povrća.

– Voća imamo dovoljno za cijelu zimu, a zahvaljujući potpuno novom prostoru, korisnici napokon dostojanstveno objeduju. Jedino žalimo što ovdje nije izgrađena nova zgrada za smještaj beskućnika kojima treba toplo prenoćište. Šteta je da je u financiranju takvog projekta Varaždinska biskupija zasad usamljena. Slično je i s dnevnim boravkom za invalidnu djecu ili pak odrasle osobe. Roditelji i staratelji koji rade ih nemaju kome ostaviti prijepodne na brigu – rekao je Šola.

Napomenuo je da Varaždinu, gradu baroka i europske kulture itekako treba hospicij.

– Činjenica je da smo sve stariji i ljudima treba osigurati dostojanstveno zbrinjavanje prije nego nas napuste – zaključio je ravnatelj biskupijskog Caritasa.

Na njega se nadovezao Branko Kostanjevac, predsjednik LD Fazan koje ove godine slavi 95. obljetnicu rada, i ovom gestom na najbolji način pokazuje kako se treba društveno odgovorno ponašati.             

 – Raduje nas da smo pokrenuli dobru suradnju s Caritasom, za to nikada nije kasno. Osjetili smo za to potrebu u godini kada obilježavamo naš veliki jubilej jer smo najstarija lovačka udruga, i smatramo da je dobro dati ovakav primjer ostalima. Za božićne blagdane pripremili smo vrijedan poklon, riječ je o dvije divlje svinje od kojih je svaka imala oko 100 kilograma čistog – obrađenog mesa. Preporučam kuharima da korisnike pučke kuhinje počaste dobrim lovačkim gulašom – istaknuo je Kostanjevac.

Dodao je da se lovci uvijek međusobno pomažu te da će nastojati razviti još bolju suradnju s karitativnim ustanovama. Ujedno je pozvao i kolege iz drugih lovačkih udruga da se što više uključe u humanitarno djelovanje.

– Probili smo led, a budući da poznajem karakter lovaca, uvjeren sam kako nećemo ostati usamljeni u svojoj namjeri. Bude li prilike, korisnicima pučke kuhinje omogućit ćemo da kušaju i posebnu juhu, odnosno ragu od fazana koji krijepi dušu i tijelo – najavljuje čelni čovjek Lovačkog društva „Fazan“ čiji su članovi i pravi prijatelji prirode,

No, Kostanjevec je napomenuo da lovci ne žele biti „začahureni u šumi“, već na korist zajednici koju pomažu ovakvim humanitarnim akcijama.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Dječjem vrtiću Lepoglava 1,1 milijun kuna za unaprjeđenje usluga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ne samo slatki paketi kojima je Grad Lepoglava na blagdan svetog Nikole darivao vrtićke mališane, osmijehe i radost svih u Dječjem vrtiću Lepoglava izmamio je još jedan dar.

Gradonačelnik Marijan Škvarić ravnateljici Dječjeg vrtića Lepoglava Valentini Husnjak Ribić uručio je odluku o financiranju projekta “Unaprjeđenje usluga za djecu u Dječjem vrtiću Lepoglava”, vrijednog 1.120.338 kuna.

Odluka o financiranju projekta na gradsku je adresu stigla iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava i socijalne politike koje je provelo natječaj za financiranje projekata unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. U okviru navedenog natječaja odobreno je financiranje projekta, i to u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova, koji će Dječjem vrtiću Lepoglava omogućiti pokretanje novih programskih sadržaja kao i nova zapošljavanja.

– Nakon što smo uredili i nadogradili objekt Dječjeg vrtića Lepoglava, dobivši pri tom jedan moderan i funkcionalan prostor koji zadovoljava najviše vrtićke standarde, nastavljamo s ulaganjima u Dječji vrtić Lepoglava, ovaj put u proširivanje programskih sadržaja. I u ovom ćemo slučaju to učiniti sredstvima koja smo osigurali iz drugih izvora – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić najavivši još dva projekta koji će povećati vrtićke programske sadržaje.

– Dječji vrtić Lepoglava ući će u županijski program centara izvrsnosti. Pored toga, početkom iduće godine planiramo pokrenuti programa u okviru kojeg će se vrtićki mališani, u većoj mjeri i pod vodstvom stručnih trenera, baviti tjelesnim aktivnostima. To je izuzetno važno za zdravlje mališana koji su također osjetili posljedice ograničenja kretanja, druženja i bavljenja sportskim aktivnostima zbog opasnosti od širenja virusa COVID-19 – dodao je gradonačelnik Škvarić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Još jedna godina ulaganja i prosperiteta hrvatske članice Leier grupe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj je izražena sklonost gradnji opekom, vođena kvalitetom i dugovječnošću proizvoda, bilo da je riječ o razvojnim projektima nacionalnog i lokalnog interesa ili o investicijama na individualnoj razini. Zbog toga u proizvodnoj tvrtki Leier-Leitl d. o. o. kontinuirano poduzimaju nužne korake za povećanje kvalitete na svim razinama.

Rezimirajući 2021. godinu, tvrtka Leier-Leitl d. o. o., koja pripada jednoj od najvećih europskih tvrtki za proizvodnju građevinskih materijala, može biti više nego zadovoljna. Tijekom godine zaključeno je višemilijunsko ulaganje u robotizaciju, pojačano održavanje proizvodnog pogona, vozni park i upravnu zgradu. Osnovno načelo cjelokupne investicije bilo je racionalizirati potrošnju energenata, povećati kvalitetu opeke te ostvariti bolje uvjete za rad zaposlenika.

Iako su spomenute investicije došle u turbulentnom vremenu, u Leier-Leitlu ponosno ističu da su se isplatile. Implementacijom robota usavršili su i osuvremenili proizvodni proces i približili se zahtjevima tržišta. Što je još važnije, njihovi zaposlenici danas trebaju uložiti manje fizičke snage i napora za postignuti rezultat, čime je učinjen velik iskorak po pitanju njihova zdravlja i sigurnosti na radu.

Kraj godine obilježile su konferencije i međunarodni sastanci.
Leier Grupa je 1. listopada u LCC u Leier centrali u Győru (Jura) organizirala međunarodni sastanak menadžmenta. Vodstva poduzeća Leier Grupe koja uspješno posluju u sedam zemalja – Austriji, Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj, Hrvatskoj i Ukrajini – razgovarala su o postignutim rezultatima, realiziranim investicijama i budućim planiranim ulaganjima prema ekološki osviještenoj proizvodnji. To je moguće jer je cijela grupacija u 2020. godini ostvarila promet veći od 300.000.000 eura.

Austrijska gospodarska komora (WKO) je 12. i 13. listopada u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u Zagrebu organizirala konferenciju pod nazivom “Proširenje prometnih koridora u Hrvatskoj – težište cesta” s ciljem unapređenja suradnje austrijskih i hrvatskih tvrtki u realizaciji budućih projekata u tom sektoru. Konferencija je Leier-Leitlu d. o. o. bila idealna prilika za ponovni susret s najvažnijim hrvatskim tvrtkama i institucijama zainteresiranima za te projekte. Zaključak konferencije je bio da će, zahvaljujući EU fondovima, Hrvatska u idućih 10 godina na raspolaganju imati sredstva u visini većoj od 20 milijardi eura za proširenje brojnih područja poslovanja u zemlji, te ih je potrebno početi koristiti što prije.

Godinu 2021. Leier-Leitl d. o. o. pamtit će kao prosperitetnu, punu izazova čijem je ostvarenju još boljih rezultata svojim elanom, radom i odgovornošću pridonio svaki pojedini zaposlenik, te završava dodjelom izdašnih božićnica, jer osnovni i glavni cilj i dalje ostaje zadovoljstvo zaposlenika. Kao što gospodin Michael Leier kaže: „Sve što danas čini Leier Grupu jakom i stabilnom ne bi bilo moguće bez naših angažiranih i motiviranih zaposlenika te iskreno zahvaljujem svakom od njih pojedinačno.”

Naravno, zahvalama i čestitkama pridružuje se vodeći tim Leier-Leitla d. o. o.

Tvrtka Leier-Leitl je svoje društveno odgovorno ponašanje pokazala i dokazala nakon razornog potresa na području Banovine. U tom angažiranom djelovanju ističe se i donacija opeke za izgradnju obiteljske kuće u Petrinji, čime se osiguralo da četveročlana obitelj Kajić ponovno izgradi svoj dom i što brže zaboravi nedaću zbog koje su svoj prvi dom izgubili.

Kvaliteta opeke koja se izrađuje u proizvodnom pogonu u Turčinu pravi je odabir za važne projekte diljem Hrvatske – od krajnjeg istoka do krajnjeg juga. Jedan od najudaljenijih projekata realiziranih opekom iz proizvodnog pogona u Turčinu te Leier sustavom dimnjaka je Policijska postaja u Imotskom, udaljena više od 570 kilometara. Za pregradne zidove spomenute zgrade utrošeno je 7500 komada visokokvalitetne Leiertherm opeke 25 U+Z. Zanimljiva je činjenica da je u izgradnju Arene living Zagreb, objekta sa 130 stambenih jedinica i šest poslovnih prostora, ugrađeno više od 21.000 Leiertherm opeke, također za pregradne zidove.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje