Povežite se s nama

Kultura

Varaždin: U Glazbenoj školi nastup jednog od najdarovitijih gitarista na planeti

Objavljeno:

- dana

U Glazbenoj školi u Varaždinu u petak, 24. i subotu, 25. studenoga bit će održan 25. skup hrvatskih gitarista.

U sklopu Skupa predviđena su stručna predavanja, majstorske radionice, predstavljanje 25. broja časopisa “Gitara”, koncert te popratna izložba gitara, pribora i notnih izdanja.

Cjelovečnji koncert i majstorske radionice održat će poljski gitarist Marcin Dylla. Koncert će se održati u petak, 24. studenoga s početkom u 20 sati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu.

Poljski gitarist Marcin Dylla, kojeg je Washington Post proglasio “među najdarovitijim gitaristima na planeti”, rijedak je fenomen u novijoj povijesti klasične gitare. Mnogi glazbeni kritičari, poznavatelji i ljubitelji glazbe potvrđuju da je Marcin Dylla među svjetskom elitom svirača klasične gitare.

Tu je poziciju zaslužio, između ostalog, neusporedivim brojem nagrada uključujući 19 prvih nagrada od 1996. do 2007. na najprestižnijim međunarodnim glazbenim natjecanjima diljem svijeta. Njegov posljednji trijumf bila je zlatna medalja ‘2007 Guitar Foundation of America International Competition’ u Los Angelesu poznatom kao najprestižnije gitarističko natjecanje u svijetu nakon čega je uslijedila turneja u preko 50 gradova u Sjevernoj Americi, Meksiku i Kanadi tijekom sezone 2008-09. , video snimanje recitala uživo za Mel Bay Publications i snimanje CD-a za Naxos koji je dosegao Naxos ‘Top 10 najprodavanijih albuma’ u rujnu 2008.

Njegov DVD recitala uživo “Wawel Royal Castle at Dusk” bio je nominiran za nagradu Fryderyk 2010. (jednaku američkom Grammyju ) u kategoriji solo albuma klasične glazbe godine.

M. Dylla je debitirao na recitalu u Concertgebouwu u studenom 2016. tijekom naporne sezone 2016./2017., gdje je također bio imenovan profesorom na rezidenciji na Glazbenom konzervatoriju u San Franciscu za jesenski semestar 2016. Najvažnije nedavne turneje uključivale su pozive za povratak u Meksiko, Čile i recitale diljem Azije uključujući Japan u Tokiju, Nagoyi, Fukuoki, Hirošimi i Hokkaidu.

U Tajvanu u Taipei National Concert Hall sa Taipei Symphony Orchestra i Carnegie Hall debitirao je tijekom dvomjesečne turneje po Sjevernoj Americi s recitalima na obje obale. U Europi se vratio u Konzerthaus u Beču i pozvan je da nastupi na Međunarodnom gitarističkom festivalu i natjecanju u Koblenzu, velikom festivalu klasične gitare svake godine, gdje je omiljeni redoviti gost.

Redoviti pozivi za recitale u SAD-u odveli su ga u Cincinnati, Lexington, Chicago, Los Angeles, San Francisco, Sonomu, Cleveland, New York, Utah, Miami, Boston, New Jersey i Seattle, kao i pojavljivanje s Riverside Symphonia u Piazzollinom dvostruki koncert za gitaru i bandoneon. U Europi, opsežne turneje redovito ga vode u Ujedinjeno Kraljevstvo, Norvešku, Španjolsku, Mađarsku, Švedsku, Dansku, Poljsku i Italiju gdje se vratio da bude član uglednog žirija 42. izdanja Međunarodnog natjecanja klasične gitare Michele Pittaluga.

Kultura

U subotu obljetnički koncert varaždinskog zbora “Chorus angelicus”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u subotu, 24. veljače, u 19 sati održat će se koncert u 25. obljetničkoj sezoni zbora “Chorus angelicus” iz Varaždina.

Na programu je praizvedba djela varaždinskog skladatelja i zborovođe Anđelka Igreca: Quam dilecta te Requiem Johna Ruttera.

Uz Mješoviti pjevački zbor “Chorus angelicus” nastupit će i sopranistica Tia Pikija, te instrumentalni sastav: Melanija Gradečak, flauta Petra Labazan, oboa Ivan Urli, udaraljke Vedran Vujec, udaraljke Diana Grubišić-Ćiković, harfa Filip Igrec, violončelo i Bertalan Ablonczy, orgulje

Izvedbom će ravnati mo. Anđelko Igrec.

Ulaz na koncert je slobodan.

Nastavite čitati

Kultura

Teatar Gavran sutra u Ludbregu izvodi svjetsku hit-komediju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Centru za kulturu i informiranje u Ludbregu je 23. veljače na programu predstava Teatra Gavran pod nazivom “Sve o muškarcima”.

Muški svijet u ovoj se priči razotkriva s puno humora i neočekivanih sukoba, dok svaki od glumaca igra po nekoliko različitih uloga.

Radnja je smještena u današnji Zagreb, a pred publikom prolaze prepoznatljivi suvremeni likovi s kojima se svaki gledatelj može lako poistovjetiti. U ovoj dinamičnoj predstavi, glumci su odlučili pružiti istinsko teatarsko zadovoljstvo propitujući krajnje granice glumačkog umijeća.

Ovaj tekst Mire Gavrana do sada je imao 18 kazališnih premijera diljem svijeta, od Rio de Jeneira pa do Moskve.

Do sada je “Sve o muškarcima” vidjelo više od pola milijuna ljudi diljem svijeta.

Predstava počinje u 20 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje