Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždin u nacionalnom projektu CikloParking

Objavljeno:

- dana

Novi projekt Grada Varaždina vezan uz razvoj biciklističke infrastrukture pod nazivom CikloParking predstavljen je prošle srijede na konferenciji za novinare.

Uz Miroslava Markovića, zamjenika gradonačelnika Grada Varaždina, o  projektu CikloParkinga govorili su  voditelj projekta i direktor ACADEMICA d.o.o. Denis Buhin, mag. ing. traff.  te  Snježana Galić Grozaj, mag. ing. traff. iz Odsjeka za urbanizam, promet i zaštitu okoliša UO za gradnju i komunalno gospodarstvo Grada Varaždina.

Riječ je o projektu Nacionalne baze biciklističke parkirališne ponude i potražnje kojim se želi potaknuti  aktivnu interakciju stanovnika, gospodarstvenika, struke i javne uprave s ciljem unaprjeđenja postojećeg prometnog sustava, sukladno stručno definiranim pokazateljima i podacima identificiranim od strane stanovnika Grada Varaždina. Predstavljeni su stručno razvijeni alati i projektne aktivnostima za učinkovito upravljanje biciklističkom parkirališnom ponudom i potražnjom, unaprjeđenje postojećeg prometnog sustava, usklađivanje postojeće biciklističke infrastrukture s Pravilnikom o biciklističkoj infrastrukturi, pripremu projektne dokumentacije za pristupanje natječajima sufinanciranja unaprjeđenja pojedinih elemenata postojećeg prometnog sustava i ispunjavanje obveza praćenja smjernica Europske deklaracije o biciklizmu, Nacionalnog plana razvoja biciklističkog prometa za razdoblje 2023. – 2027. godine,  Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske i ostale legislative Republike Hrvatske poput Pravilnika o biciklističkoj infrastrukturi.

– Ova gradska uprava predana je tome da napravimo zelenu tranziciju i da se što više građana prebaci na zdravi način prijevoza. Želja nam je da  što više naših sugrađana koristi bicikl kao prijevozno sredstvo. Tako smo ponovo pokrenuli javni poziv za sufinanciranje kupnje i servisiranje bicikla, sve ulice koje rekonstruiramo pokušavamo prilagoditi biciklistima kako bi se sigurnije osjećali. Postavit ćemo i kvalitetne stalke  za bicikle pred školama.  Projekt CikloParking je samo jedno od poboljšanja koji će koristiti našim sugrađanima ali i svima koji biciklom dolaze u Varaždin – rekao je Miroslav Marković.

Voditelj projekta Denis Buhin predstavio je projekt Nacionalne baze biciklističke parkirališne ponude i potražnje koji se sastoji od šest aplikacija za kvalitetno prikupljanje i obradu  podataka o parkiralištima i stalcima za bicikle. Pohvalio je Grad Varaždin koji prednjači u Hrvatskoj po razvoju biciklističke infrastrukture te je među prvima podržao projekt koji bi u konačnici trebao olakšati apliciranje projekata za dobivanje sredstava za izgradnju biciklističke infrastrukture iz državnih  fondova. Podsjetio je na odredbe Pravilnika o biciklističkoj infrastrukturi po kojem su jedinice lokalne samouprave imale rok za prilagođavanje. Jedan od elemenata usklađivanja s pravilnikom, upozorio je u izlaganju, jest unapređenje  stalaka za parkiranje bicikla.  Pravilnik propisuje da stalak za bicikl mora biti učvršćen za tlo i mora omogućiti vezanje bicikla za okvir. Sustav od šest aplikacija omoguće stanovnicima, jedinicama lokalne samouprave i gospodarstvenicima da prikupljaju podatke koji su transparentni i vidljivi te predstavljaju dobro polazište za poboljšanje infrastrukture i usklađenje s pravilnikom. – rečeno je uz prezentaciju.

Snježana Galić Grozaj istaknula je kako je cilj pozvati što više građana da aktivno koriste aplikaciju i putem nje daju podatke i ocjene lokaciju, opremljenost i kapacitet svih stalaka za bicikle.

Građani su pozvani također da ispune upitnik u na poveznici:

https://cikloparking.academica.hr/app/resident/questionnaire

Aplikacija za korištenje na pametnim telefonima  nalazi se  na poveznici:

https://cikloparking.academica.hr/app/resident

Život i društvo

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Donja Dubrava u završnoj fazi pokusnog rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Donjoj Dubravi je prilikom terenskog obilaska Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava predstavljen rad uređaja.

Uređaj je sastavni dio jednog od najvećih i najvažnijih infrastrukturnih projekata u Međimurskoj županiji – projekta izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava. Međimurske vode potpisale su Sporazum o izgradnji uređaja u siječnju 2021. godine, a u pokusni rad je pušten 23. listopada 2023. godine.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava  sufinancira se iz Kohezijskog fonda Europske unije i nacionalnih sredstava, a vrijedan je 33.054.461,80 EUR bez PDV-a. Bespovratna sredstva iznose oko 72 posto, dok se preostali dio pokriva iz Državnog proračuna, proračuna Hrvatskih voda i proračuna jedinica lokalne samouprave.

-Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda  Donja Dubrava kapaciteta je 13 000 ekvivalent stanovnika s uključenim III. stupnjem pročišćavanja i kompletnim postrojenjem za obradu mulja. Uređaj će pročišćavati sanitarne otpadne vode sa područja Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba) – izjavio je voditelj projekta u Međimurskim vodama, Marin Leskovar.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda se provodi s početkom u veljači 2020. godine kroz realizaciju 6 komponenti. Predviđena je izgradnja sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda na području Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba).

Nastavite čitati

Život i društvo

U Visokom odigran 24. Memorijalni malonogometni turnir “Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju je u Visokom proslavljen blagdan Presvetog Trojstva, zaštitnika Župe i Općine Visoko, te je tim povodom tradicionalno održan i 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju.

Visočki branitelj Zvonko Simon, pripadnik 7. gardijske brigade Pume, poginuo je u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja s 26 godina. Kao i svake godine dosad, delegacija udruga branitelja, načelnik Dragutin Mateković i varaždinski župan Anđelko Stričak, zajedno s obitelji pokojnog hrvatskog branitelja, i ove su godine odali počast poginulom Zvonku Simonu polaganjem vijenca na mjesnom groblju u Visokom.

Nakon svete mise koju je predvodio Denis Barić, otvoren je 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” na kojem su sudjelovale ekipe iz Varaždinske, Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije. Prvo mjesto pritom je osvojila ekipa Magoi Drašković, drugo mjesto pripalo je ekipi MNK Visoko, a treće ekipi Junajted. Najboljim igračem proglašen je Jan Jež, a najboljim golmanom Miroslav Plantić.

Općinski načelnik Dragutin Mateković zahvalio je svima koji su se i ove godine uključili u organizaciju ovoga turnira.

– Drago mi je da na ovaj način i u ovolikom broju možemo odati počast našemu branitelju, našemu Zvonku Simonu, ali i svim drugim poginulim braniteljima. Njihov doprinos u Domovinskom ratu je neizreciv, stoga im velika hvala, zauvijek će biti u našim mislima i srcima – rekao je načelnik Mateković.

Nagrade pobjednicima dodijelio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, rekavši kako je lijepo vidjeti mladost i na sportskim terenima i kao pripomoć organizatoru UDVDR Klub Visoko, da poštuju one koji su ugradili sebe kod stvaranja domovine.

– 24. Memorijalni turnir „Zvonko Simon” je jedan od najstarijih takvih turnira u našoj domovini. Održava se u spomen na sve poginule branitelja, nazvan je po Zvonku koji je rođen i pokopan na Visokom, a poginuo je prvog dana VRO-a Oluja kao pripadnik 7. gbr Puma. O doprinosu Visočkih branitelja obrani i oslobađanju domovine najbolje govori podatak da je rijetka kuća iz koje nije bilo branitelja – poručio je župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje