Povežite se s nama

U fokusu

Varaždin: Višemilijunske odvjetničke troškove gradske vlasti srezale za trećinu

Objavljeno:

- dana

Nakon što je za 10 posto smanjio broj zaposlenih, Grad Varaždin će i na troškovima odvjetnika uštedjeti dodatnih milijun i pol kuna, izjavio je Ivan Čehok na današnjem kolegiju gradonačelnika.

Dodao je da nitko od odvjetnika, koji su gradski proračun u razdoblju od 2013- do 2017. godine koštali vrtoglavih 7,5 milijuna kuna,  nije smijenjen.

– Ostali smo frapirani nakon spoznaje da su u zadnjoj godini Habuševe vlasti usluge odvjetnika plaćene oko 2 milijuna kuna. Štoviše, u mojem prethodnom gradonačelničkom mandatu svoj posao radili su za oko 500.000 kuna i plaćani su paušalno. Dosadašnjim odvjetnicima je 30. lipnja 2017. istekao ugovor i bilo je logično da potražimo povoljniju opciju za Grad  – podsjeća Čehok.

Tako će Grad po povoljnijoj cijeni zastupati odvjetničke kuće Ilaković, Šabijan i Cecelja.

– Koštaju nas tri puta manje, a Grad je spreman pregovarati u svim predmetima kako bi se sporovi riješili mirnim putem, bez nepotrebnih troškova. Riječ je uglavnom o civilnim parnicama i više se ne smijemo dovesti u situaciju da gradske tvrtke tuže jedna drugu – rekao je gradonačelnik dodavši kako novoangažirani odvjetnici nemaju nikakve veze s njegovim kaznenim postupcima.

Gradu su prioritet sudske ili izvansudske nagodbe kako bi izgubio što manje novaca u parnicama poput one koja se godinama vuče oko JUGS-a.

– Pred rješenjem smo, jer je apsurd da se tuže Grad i država, a ne rješavaju se brojne molbe za kupnju POS stanova. Bolje je nastaviti s njihovom izgradnjom čim riješimo dugovanje Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama – zaključio je Čehok.

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje