Povežite se s nama

Ostali sportovi

Varaždinci u elitnom društvu

Objavljeno:

- dana

ŠAH

Hotelsko naselje „Solaris“ pokraj Šibenika bilo je u vremenu od 22.  rujna do 02. listopada   mjesto održavanja 21. ekipnog državnog prvenstva I hrvatske šahovske seniorske lige za 2012. godinu.

Samo prvenstvo odvijalo se istovremeno kroz tri takmičenja, i to muška IA i IB liga, te I ženska liga. Ove godine zbog financijskih teškoća neki su klubovi odustali od nastupa, pa je tako samo prvenstvo bilo okrnjeno. Od predviđenih po 10 ponajboljih hrvatskih šahovskih klubova u svakoj od kategorija, u IB ligi nastupilo je samo 8, a u ženskoj I ligi 9 klubova. Varaždinski šahisti, članovi ŠD“Varaždin“ nastupili su u IB ligi i svojim nastupom postigli vrlo zapažen uspjeh. Nakon sedam odigranih kola protiv klubova iz Pule, Rijeke, Šibenika, Dubrovnika, Zagreba, Vukovara i Požege, Varaždinci su uz četiri pobjede i tri neriješena rezultata, osvojili 11 bodova, 1 bod više od ekipe šahovskog kluba „Vukovar 91“  te tako zauzeli 1. mjesto.  Na taj su način te dvije ekipe osigurale slijedeće godine nastup u elitnom razredu, odnosno IA ligi. O vrijednosti postignutog rezultata govori podatak da je u desetodnevnom nadmetanju u IB ligi nastupilo 64 šahista, među kojima je bilo 11 velemajstora, 13 međunarodnih majstora, 19 majstora FIDE, 1 nacionalni majstor i 20 majstorskih kandidata. Varaždinci su pod vodstvom predsjednika kluba, FIDE majstora Tihomira Cara, svojim ozbiljnim pristupom prezentirali solidnu igru na svim pločama podjednako uspješno, te pokazali da su  pretvrd orah za ostale suparnike. Svakako bi vrijedilo istaknuti da su ravnopravno, rame uz rame, nastupali i osvajali bodove borbom na crno bijelim poljima, najpoznatiji varaždinski šahist FIDE majstor Ljubomir Orak, te dva mlada igrača, Janko Havaš i Ivan Vujec. Ta su dvojica majstorskih kandidata  prije samo dva mjeseca na državnom pojedinačnom juniorskom prvenstvu u Topuskom osvojila četvrto odnosno sedmo mjesto u kategoriji igrača do 19 godina. Ipak treba istaknuti da je najbolji rezultat od Varaždinaca postigao majstorski kandidat Goran Šegović sa osvojenih 5 bodova iz 7 partija i to bez poraza. Samo takmičenje u „Solarisu“  održano je po Bergerovom sustavu natjecanja.  Tempo igre bio je 90 minuta za 40 poteza, uz dodatak od 30 minuta za ostatak partije, te dodatak od 30 sekundi po svakom odigranom potezu od početka partije. Pobjednici u ostale dvije kategorije, u IA ligi  i u I ženskoj ligi su članovi ŠK „Liburnija“ iz Rijeke.

 

Izvor:
Foto:

Ostali sportovi

U Trnovcu Bartolovečkom osnovan Stolnoteniski klub Visia

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu 7. travnja održana je skupština udruge Sportskog društva Žabnik, na kojoj je došlo do preimenovanja udruge u STK Visia Trnovec Bartolovečki.  Uz dosadašnje djelatnosti, klub će se baviti razvojem i djelovanjem masovnog i sportskog – rekreativnog stolnog tenisa i surađivati sa školama, sličnim klubovima i društvima.  Izabrana je nova predsjednica Goranka Vincek i novo rukovodstvo.

Iz novog kluba zahvaljuju se na podršci svim članovima udruge, a osobito načelniku općine Trnovec Bartolovečki, Zvonku Šamecu.

Nastavite čitati

Ostali sportovi

STK Starr u finalu HEP Superlige!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

STK Starr je i u drugom polufinalnom susretu s STK Pula slavio, ovaj puta rezultatom 4:1.

Najprije je Zeng Jia bio uvjerljiv protiv Tomislava Marakovića 3:0 (11:9, 11:3, 12:10), zatim je Nikola Horvat izgubio od Marina Runjića, iako je vodio 2:1 na kraju je bilo 2:3 (11:7, 7:11, 13:11, 10:12, 10:12). zatim Ronald Ređep dobiva Frane Runjića 3:1 (11:8, 7:11, 11:6, 11:8). U igri parova ponovo bolji varaždinski par Ređep/Zeng od F. Runjić/M. Runjić 3:0 (11:5, 11:6, 11:5) i “točku na i” stavlja Zeng Jia pobijedivši Marina Runjića 3:1 (9:11, 11:6, 11:5, 11:8).

Slijedi repriza prošlogodišnjeg finala s ekipom STK Libertas Marinkolor. Prošle godine su Dubrovčani slavili u tri susreta, a ove godine Varaždinci žele i mogu uzvratiti. U finalu STK Starr nastupit će u punom sastavu, ekipi će se pridružiti i Tan Ruiwu, Kinez s hrvatskom putovnicom koji se sprema u Kini za finalnu seriju. Ovo je je za STK Starr vrhunac i cilj sezone koji su si postavili još jesenas. Osvajanje naslova prvaka Hrvatske za STK Satrr bi značio veliki korak naprijed i najvjerojatnije ulazak u prvih 16 klubova Europe te nastup u Ligi prvaka. Kako je veliki ulog u igri, u klubu ozbiljno prilaze završnim pripremama kako ih ništa ne bi iznenadilo u pohodu na titulu najboljih. Nakon što je ženski sastav ušao u Superligu, sljedeće sezone STK Starr bit će vodeći vrhunski stolnoteniski klub u Hrvatskoj. Takav golemi uspjeh zasigurno će prepoznati i lokalna uprava te sponzori i partneri koji podupiru vrhunske rezultate kako u radu s najmlađima tako i u seniorskom sastavu.
Prvi finalni susret igra se u Varaždinu 17. travnja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje