Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinci u kapama i kaputima na predavanju u III. MO kojem je Vartop isključio grijanje

Objavljeno:

- dana

GRIJANJA U ZAGREBAČKOJ 17 JOŠ NEMA

U prostorijama III. mjesnog odbora u Zagrebačkoj ulici 17 Udruga BIOVRT – u skladu s prirodom u suradnji s Udrugom Gredica danas prijepodne održala je predavanje pod nazivom “Očuvajmo bioraznolikost – upoznajmo životinjske saveznike u vrtu”.

Na predavanju se okupilo više od 50-tak građana koji su predavanje slušali u hladnim prostorijama obučeni u kapute i kape!

– Ispričavam se zbog uvjeta koji su vas dočekali u prostorijama našeg mjesnog odbora – rekao je Nenad Koščak, predsjednik Vijeća III. MO iz Reformista, na čemu su građani posebno “zahvalili” Gradu, Vartopu i nadležnim gradskih službama.

Koščak ističe da je termin predavanja bio unaprijed dogovoren i nije bilo mogućnosti odgode.

– Još jednom apeliram na Grad i Vartop da hitno nađu rješenje za problem isključenog grijanja u Zagrebačkoj 17, kako se ovakve neugodne situacije ne bi ponovile – poručio je. 

Nenad Koščak, predsjednik Vijeća III. MO Varaždin

Izvor:
Foto:

U fokusu

Do danas 2021. poginulo 10 osoba, a u istom periodu prošle godine tri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

U cilju zaustavljanja nepovoljnog trenda događanja teških prometnih nesreća policijski službenici PU varaždinske će svakodnevno provoditi pojačani nadzor svih sudionika u prometu. 

Tijekom prvih osam mjeseci 2021. godine na području Policijske uprave varaždinske evidentirano je ukupno 847 prometnih nesreća (2020. godine – 558), od kojih 8 prometnih nesreća s poginulim osobama u kojima je 8 osoba smrtno stradalo (2020. godine – 3), 206 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama (2020. godine – 160) u kojima je 40 osoba zadobilo teške tjelesne ozljede (2020.- 43), 231 osoba lake tjelesne ozljede (2020. – 166) i 633 prometne nesreće s materijalnom štetom (2020. godine – 395).

Sagledavanjem događanja prometnih nesreća tijekom prvih osam mjeseci 2021. godine u usporedbi s istim razdobljem u 2020. godini, vidljivo je:

–       povećanje ukupnog broja prometnih nesreća za 52%
–       povećanje broja prometnih nesreća s poginulim osoba za 167%
–       povećanje broja prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama za 29%
–       povećanje broja prometnih nesreća s materijalnom štetom za 60%
–       povećanje broja poginulih osoba za 167%
–       smanjenje broja teško ozlijeđenih osoba za 7%
–       povećanje broja lako ozlijeđenih osoba 39%

Posebice zabrinjava činjenica kako je i tijekom mjeseca rujna nastavljen negativni trend smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama. Tako je do današnjeg dana tijekom 2021. godine na području PU varaždinske smrtno stradalo 10 osoba, a u istom periodu prošle godine 3 osobe, što čini povećanje od 233 %, objašnjavaju iz varaždinske policije.

S obzirom da je vrijeme berbi grožđa, policija će tijekom  vikenda, provoditi pojačani nadzor prometa te poduzimati mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Ovog vikenda, od 25. do 26., rujna policijski službenici će na području Policijske uprave varaždinske ciljano pojačano nadzirati promet i kontrolirati vozače na prisutnost alkohola i/ili droga.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinskoj županiji ove godine 240 prekršaja nasilja u obitelji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas se u Hrvatskoj obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Tim je povodom Županijski tim za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Varaždinske županije poslao priopćenje.

Voditelj Tima je Siniša Česi, mag. soc. ped; univ. spec. soc. rada.

Priopćenje prenosimo u nastavku.

Na današnji dan prije 22 godine na zagrebačkom Općinskom sudu je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

U spomen na tri ubijene žene 1999. godine, u Hrvatskoj se 22. rujna obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Problem nasilja nad ženama ne smije ostati tajna već o toj temi treba javno govoriti, problem osvijestiti, a društvo i institucije, koje bi se time trebale intenzivno baviti, potaknuti na međusobnu suradnju i aktivnost.

Upravo je međuresorna suradnja jedna od zadaća Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Varaždinske županije. Članovi Tima su predstavnici institucija koje se bave nasiljem u obitelji te nad ženama, a glavne zadaće su unaprijediti zaštitu žrtava nasilja u obitelji, senzibilizirati javnost o neprihvatljivosti nasilničkog ponašanja te promicanje nulte stope tolerancije prema nasilju nad ženama i u obitelji.

Kad su u pitanju prekršaji po Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, podaci Policijske uprave varaždinske pokazuju da je u 2021. godini počinjeno 240 takvih prekršaja, 18 % manje nego u istom razdoblju prošle godine. Evidentirano je 299 počinitelja, ali i više oštećenika, njih 378, među kojima je 38 djece i 20 maloljetnika.

U Varaždinskoj županiji je u prvih osam mjeseci evidentirano i 40 posto manje kaznenih djela „nasilja u obitelji“, koje se, prema Kaznenom zakonu, odnosi na osobe koje teško krše propise o zaštiti od nasilja u obitelji i time kod člana obitelji ili bliske osobe izazovu strah za osobnu sigurnost ili sigurnost bliskih osoba ili ih dovedu u ponižavajući položaj ili stanje dugotrajne patnje, a čime nije počinjeno teže kazneno djelo.

Međutim, istovremeno je broj tjelesnih ozljeda u porastu za 33 posto, dok je u blagom porastu i broj evidentiranih kaznenih djela prijetnje, kojih je u prvih osam mjeseci PU varaždinska evidentirala 47 na štetu članova obitelji, dva više nego lani.

Županijski tim je prošle godine pokrenuo Facebook stranicu https://www.facebook.com/zupanijskitim.varazdin1.

Svi zainteresirani putem stranice mogu dobiti informacije o vrstama i posljedicama nasilja, kao i informacije o tome kome se mogu javiti ili prijaviti nekoga u slučaju nasilja u obitelji i šire.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje