Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinka moliteljima: Rodila sam sa 16 godina i s guštom su mi prilijepili etiketu kurve

Objavljeno:

- dana

Bijesna na okolinu

U tijeku je kampanja 40 dana za život pod motom Život, dakle, biraj!, molitvena inicijativa za zaštitu majki i nerođene djece, a ove godine kampanji su se ponovno pridružili i Varaždinci, a molitelje je prozvala jedna Varaždinka koja tvrdi da su “joj život uništili takvi dušebrižnici”.

– Brižni molitelji, ja sam jedna od onih mladih žena koje nisu željele napraviti pobačaj. Da sam trudna saznala sam s nepunih šesnaest, na jednom liječničkom pregledu. Iako maloljetna, odlučila sam roditi dijete koje je bilo plod moje prve mladenačke ljubavi. Ja, eto, nisam, kako vi to olako tumačite, uništila život koji se začeo u meni, ali moj, kao i život mog djeteta, uništili su upravo takvi dušobrižnici i lažni moralisti koji su mi, iako sam imala tek 16, s guštom prilijepili etiketu kurve, a moje su dijete nazivali fačukom. Nitko od vas, glasnih protivnika pobačaja, nije mi, kada sam rodila, pružio baš nikakvu, pa čak ni moralnu potporu. Pitam vas gdje ste svi vi, koji stojite pred klinikama i „molite“, onda kada mlade majke, kakva sam i sama bila, izlaze iz rodilišta i trebaju pomoć? Pitam vas gdje ste tada, ali odgovor znam, tu ste, brusite jezike i zabijate noževe u leđa, jer baš kao i pobačaj, ni svako rođenje nije po pravilima vašeg skučenog dvorišta –  poručuje J. U. iz Varaždina za Index koja će, uvjerena je, svoju odluku da rodi izvanbračnu kći plaćati cijeli život.

Ipak, od svega me najviše boljelo to što se moj otac sramio svoje unuke, priča žena koja je, kako kaže, najgrublje stigmatizirana upravo od protivnika pobačaja i to zato što je rodila.

– Iako je odluka da rodim iz temelja promijenila moj život, zbog nje se niti na trenutak nisam pokajala, no kada se sjetim svega što sam proživjela kao samohrana majka izvanbračnog djeteta, s pravom mogu reći da je u zemlji spiljskog mentaliteta pravo na pobačaj vrlo često i pravo žene da nastavi život bez bolnih žigova – poručila je majka.

Izvor: Index.hr

Izvor:
Foto: ilustracija

Život i društvo

Policija najavila pojačani nadzor prometa na cijelom varaždinskom području za vikend

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Policijski službenici Postaje prometne policije Varaždin će tijekom noći sa subote na nedjelju, 10./11. lipnja, u vremenu od 21 do 5 sati, u sklopu lokalne akcije „Alkohol“ ciljano pojačano nadzirati promet te kontrolirati vozače na prisutnost alkohola i/ili droga.

Tijekom vikenda policijski službenici PU varaždinske pojačano će kontrolirati motocikliste i mopediste, kojom prilikom će se nadzirati prekršaji ove kategorije sudionika u prometu, poput nepropisne brzine kretanja, nekorištenja zaštitne kacige, prisutnosti alkohola u organizmu, tehničke neispravnosti i drugi.

Policija skreće pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojasa i druge. Također mole sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj Županiji.

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu u Varaždinu stanite i razgledajte „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 10. lipnja, Županijski savez poljoprivrednih udruga organizira „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“.

Sajam će se održat u Varaždinu, ispred Županijske palače, od 9 do 12 sati.

Uz Županijski savez poljoprivrednih udruga, na manifestaciji će se predstaviti 12 udruga članica s područja Varaždinske županije koje djeluju u različitim granama poljoprivredne proizvodnje.

Uz članove Saveza na manifestaciji će se predstaviti i Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske, Udruga kuhara Varaždinske županije, Gospodarska škola Varaždin te Srednja škola „Arboretum Opeka“ Marčan. Ujedno će im se pridružiti i udruge žena iz Trnovca, Sračinca, Maruševca i Kućana koje imaju jamstveni žig za svoje proizvode (tradicijska jela) ili su u postupku ishođenja istog.

Svi građani će se moći upoznati s radom udruga, koje su za posjetitelje priredile i degustaciju svojih proizvoda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje