Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinka Nikolina oči u oči s tigrovima, jahala na slonovima, jela kukce i posjećivala hramove

Objavljeno:

- dana

TAJLANDSKA AVANTURA

Varaždinka Nikolina Mišak i troje njezinih prijatelja na deset su dana zamijenili život u Varaždinu s egzotičnim i uzbudljivim Tajlandom, odnosno otokom Phuketom.

Što su sve vidjeli i doživjeli, koju su neobičnu hranu jeli i je li Tajland ispunio njihova očekivanja, ispričala je 23-godišnja Varaždinka Nikolina Mišak, kojoj je ovo prvo putovanje izvan Europe.

Uzbudljivi Tajland

Tajlandska avantura započela je letom iz Budimpešte za Ujedinjene Arapske Emirate, odnosno grad Dubai, koji su imali prilike razgledati kada su čekali ukrcaj na let za otok Phuket.

– Iako je Phuket turistički otok, nije toliko skup – objasnila je Nikolina

Nakon što je avion sletio na otok Phuket, krenuli su u upoznavanje čari Tajlanda. Odmah na izlasku iz hotela opili su ih razni mirisi Tajlanda, ali i vrućina te lokalno stanovništvo, koje na svakom koraku strancima nudi taksi vožnje, hranu i piće. Posebno su je dojmile žene ispred salona za masažu koje turiste doslovce vuku za ruku da bi privukle pozornost.

– S obzirom na to da je riječ o potpuno drugačijoj kulturi od naše, sve je novo i zanimljivo. Prvog smo dana uzeli poludnevni izlet u kojem smo posjetili “Tiger Kingdom”, gdje smo se susreli s tigrovima oči u oči. Priznajem, to mi je bila najstrašnija stvar koju sam ikad napravila. Ušli smo u veliki kavez u kojem su bila tri tigra od tri godine. Iako su izgledali ogromno, rečeno nam je da tigrovi još nisu dosegli svoju punu težinu i visinu – objašnjava Nikolina.

Nakon druženja i slikanja s tigrovima otišli su na jahanje sa slonovima, što je Nikolini bio prvi bliski susret sa slonovima.

– Toliko mi se dopalo da sam predzadnjeg dana odlučila otići još jednom! Uz to, pružila mi se prilika da sjedim direktno na slonu i da mu govorim kuda da ide. S obzirom na to da mi tajlandski jezik nije najjača strana, slonica Noa je vrludala kuda je htjela – s uzbuđenjem priča Nikolina.
Vesela ekipa posjetila je i Big Buddhu, najveći spomenik Budi na svijetu. Nalazi se na 25 metara nadmorske visine, a gradnja je započela 2004. godine i još uvijek nije do kraja dovršena.

“Ne postoji ništa bolje od skakanja u toplo Andamansko more i istraživanja podmorja koje buja životom.”

– Dah vam zastane kada tako nešto vidite ispred sebe. Također, s točke na kojoj se nalazi Big Buddha pruža se veličanstven pogled na Chalong zaljev, a kada je jasno nebo, može se vidjeti sve do Phang Nga zaljeva. Također, na cesti koja vodi do Big Buddhe postoji nekoliko vidikovaca i restorana s kojih se pruža prekrasan pogled na drugi zaljev, koji se zove Karon. Posjetili smo i What Chalong hramove, koji su izgrađeni početkom 19. stoljeća te su najveći i najposjećeniji budistički hramovi u Phuketu. Najveća zgrada, „Chedi“, visoka je 60 metara, a zidovi i stropovi ukrašeni su predivnim slikama koje predstavljaju život Bude. Svako malo možete čuti glasnu eksploziju petardi, koja dolazi iz peći izrađene od opeke. To je jedan od načina odavanja zahvalnosti za ostvarene želje – rekla je Nikolina.

Posjetili su i okolno otočje Phang-Nga, koje ju je oduševilo prirodom i bujnim životom. 
– Jedan od najboljih načina za istraživanje Phang-Nga zaljeva je bukiranje izleta kajacima, što smo i učinili. Polagano smo se kretali među divovskim klifovima i uživali u tihoj atmosferi, istraživali smo špilje i zatvorene lagune. Posebno mi svidjelo selo Koh Panyi, nedaleko od tzv. “James Bond otoka”. To je muslimansko selo izgrađeno na vodi prije oko 200 godina. Samo se jedan mali dio sela, dio gdje je izgrađena džamija, nalazi na čvrstom tlu. Tu smo imali obilan i vrlo ukusan ručak, nakon kojeg smo istraživali uske prolaze i uličice. Lako se izgubite u tome moru suvenira, odjeće i zamamnih mirisa, tako da je potrebno pažljivo pratiti u kojem smjeru se krećete – rekla je.

Posjetili su i PhiPhi otočje, poznato po filmu “The Beach”, u kojem glumi Leonardo Di Caprio.
– Tamo smo vidjeli PhiPhi Don, PhiPhi Leh, Viking Cave i, naravno, otišli smo na ronjenje. Ne postoji ništa bolje od skakanja u toplo Andamansko more i istraživanja podmorja koje buja životom. Nikada u životu toliko riba nije plivalo kraj mene – objašnjava Nikolina.

Uslijedili su posjeti tvornici nakita Wang Talang, tvornici meda i tvornici za preradu indijskog oraščića, a vidjeli su i farmu kornjača. Tijekom vikenda su, objašnjava Nikolina, otvorene velike tržnice na kojima se može kupiti apsolutno sve: od hrane, odjeće, suvenira do lijekova, a može se čak i obaviti liječničke preglede.

– Šetali smo od štanda do štanda i isprobavali apsolutno sve! Probali smo čak i skakavce. Kada sam se vratila kući, glavno pitanje je bilo: “Kakvi su kukci?“ Hrskavi i slani, kao da jedete čips, ništa posebno. Sam pojam da jedete kukce je strašniji od okusa. Jako su mi se svidjele pogačice od morskih algi, tajlandske palačinke i tajlandski sladoled. Također, velika sam obožavateljica sushija, tako da sam opelješila sushi štand – rekla je Nikolina.

Vesela ekipa posjetila je najveći spomenik Budi na svijetu, koji se nalazi na 25 metara nadmorske visine

Opisala je i noćni život Phuketa, koji, kaže, opisuje buka, šarenilo, kič i ekstravagancija. Otok živi danonoćno, a Bangla Road je najpopularnije odredište svih željnih nesvakidašnje zabave. – To je ulica u kojoj se nalaze najveći klubovi koji mame svojim ekscentričnim izgledom, no ako se i tada ne odlučite popiti koje piće, thai djevojke će vas zaustavljati, zavoditi i na svakojake načine pokušati pridobiti na piće.

Tajland je poznat po transvestitima, tako da ih na svakom koraku možete vidjeti. Definitivno se isplati pogledati njihove nastupe u klubovima, koji su nas nasmijali do suza – rekla je Nikolina i dodala da Phuket, iako je turističko središte, nije skup otok. 

– Ako kupujete na ulici ili u noćnim marketima, pa čak i kada dogovarate izlete i naručujete taksi, možete se cjenkati, pa se cijena ponekad smanji i za polovicu, ovisno o vašim pregovaračkim tehnikama. Ako usporedimo cijene hrane i pića po restoranima, tada su puno jeftiniji od naše jadranske obale – objasnila je ova zaljubljenica u putovanja koja već razmišlja koju će svjetsku destinaciju sa svojim društvom posjetiti iduće godine.

 

Izvor: RT
Foto: Nikolina Mišak

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Državni inspektorat objavio: U ovim autima uočeni su problemi, javite se trgovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni inspektorat ovog je tjedna objavio je nekoliko obavijesti o tome da su u nekim vozilima uočene određene poteškoće i nedostatci te bi se vlasnici trebali javiti trgovcima kod kojih su kupili svoja vozila.

Osobna vozila / kombi Eos, Golf, Golf Plus, Golf Cabrio, Sharan, Passat CC, Passat, Polo, Fox, Vivo Classic, Crafter

Kada se zračni jastuk vozača aktivira, kvar u generatoru plina zračnog jastuka može dovesti do nekontroliranog napuhavanja i oslobađanja metalnih fragmenata, što može uzrokovati ozljede putnika, piše N1.

Motocikli CBR600RA/RR, CBR1000RA/RR/S1/S2, GL1800/BD/B/DA

Zbog promjene metode izrade impelera pumpe goriva, gustoća impelera je smanjena. Preveliko skupljanje tijkom procesa sušenja je razlog što se impeler iskrivljuje, pa dolazi do pucanja površinskog sloja.

Osobna vozila Honda ZR-V

Naslon za glavu na prednjem desnom sjedalu može biti deformiran i savijen prema naprijed, te ukoliko dođe do sudara neće adekvatno zaštititi putnike.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje