Povežite se s nama

U fokusu

Ugodnija vožnja za bolesnike iz Varaždinske županije: stigla četiri nova sanitetska vozila

Objavljeno:

- dana

ZAVOD ZA HITNU MEDICINU

Danas su ispred Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije svečano predana četiri nova sanitetska vozila ukupne vrijednosti od 1,14 milijuna kuna.

Ravnatelju Zavoda Mladenu Smoljancu ključeve je simbolično predao župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Riječ je o vozilima marke „Peugeot“ koja su naručena za mandata prethodnog župana, a nabavljena su sredstvima Županije i decentraliziranih sredstava. Vozila su opremljena sa najsuvremenijom opremom za sanitetski prijevoz i bit će raspoređena na lokacijama u Ivancu, Novom Marofu, Ludbregu i Varaždinu kako bi se pokriti čitavo područje županije.

Obnova voznog parka i Nastavni centar

“Mi smo jedan od osam integriranih sustava sanitetske i hitne službe. Kao građani županije ne možemo se žaliti na kvalitetu vozila jer je njih devet mlađe od dvije godine, a četiri su mlađa od osam mjeseci. Cijeli sustav ima 35 vozila, od čega znači 26 treba obnavljati, a među njima je 13 vozila starijih od 10 godina koja bi se trebala zamijeniti u slijedeće dvije godine”, kazao je župan Čačić koji je istaknuo visoku razinu obrazovanosti kadra Hitne službe.

Ravnatelj Smoljanec kazao je kako populacija na prostoru županije sve više stari što zahtijeva više prijevoznih sredstava. Također je istaknuta važnost regionalnog Nastavnog centra Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije u Ispostavi Ludbreg gdje se održavaju tečajevi izvanbolničke hitne medicinske službe za osoblje iz više okolnih županija.

Izvor:
Foto: MGA

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje