Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinska županija osigurala besplatnu prehranu u školi za 3047 učenika

Prehrana učenici škola obrok

Objavljeno:

- dana

Varaždinska županija je ove školske godine osigurala besplatne školske obroke za 3047 učenika u riziku od siromaštva koji pohađaju 33 županijske škole, što je 30 posto od ukupnog broja osnovnoškolaca.

Putem EU projekta „Užina za sve“ školska kuhinja će se financirati za 1.492 učenika. Projekt je Županija još u rujnu prošle godine prijavila na poziv „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2018. – 2019.)“ Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Za projekt je krajem prošloga mjeseca iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije odobren maksimalni iznos od 1.499.627,85 kuna.

Za 1.555 učenika besplatni obroci će se financirati vlastitim sredstvima, iz županijskog proračuna će biti izdvojeno 1.413.021,75 kuna. Osnovne škole, čiji osnivač je Županija, pohađa 9.926 učenika, a besplatna prehrana će time biti osigurana za svih 3.047 učenika koji su u riziku od siromaštva. Ukupno će biti izdvojeno gotovo 3 milijuna kuna.

– I dok je u drugim županijama i gradovima standard da financiranje prehrane ostaje na razini dobivenog bespovratnog europskog novca, u Varaždinskoj županiji smo prepoznali potrebu te smo ove školske godine odlučili udvostručiti iznos za besplatnu prehranu djece vlastitim sredstvima. Zahvaljujući tome će u projekt biti uključeni svi učenici koji zadovoljavaju kriterij rizika od siromaštva, pri čemu je glavni kriterij visina dječjeg doplatka – rekao je župan Radimir Čačić.

Analiza napravljena prošle godine pokazala je da se udio djece koja su dobivala besplatan obrok, u 33 škole kretao od 10 posto do čak 56 posto učenika. S obzirom da problem ne nestaje upisom djece u srednje škole, Varaždinska županija je prva u Hrvatskoj pokrenula projekt financiranja školskih obroka za učenike osnovnih škola. Glavni kriterij je također visina dječjeg doplatka, a pravo na sufinanciranje školske prehrane ostvaruju svi učenici čiji prosječni mjesečni dohodak po članu kućanstva ne prelazi 543,14 kuna, odnosno 374,18 kuna za dijete s oštećenjem zdravlja.

Iz 13 srednjih škola kojima je osnivač Varaždinska županija se na prvi javni poziv javilo 120 učenika. Prehrana im se sufinancira sa sedam kuna po nastavnom danu, odnosno s ukupno 546 kuna za razdoblje od rujna do prosinca 2018. godine. Projekt se nastavlja i u drugom polugodištu, a javni poziv će biti otvoren trajno, pa je za očekivati da će broj prijavljenih srednjoškolaca biti veći. Naime, prema anonimnim anketama provedenima prije početka provođenja projekta, 651 učenik izjasnio se da prima dječji doplatak iz prve cenzusne grupe.

Podsjećamo da je Varaždinska županija još prošle godine zatražila da se sufinanciranje prehrane iz EU fondova omogući i za srednje škole.

– S obzirom da cijela osnovnoškolska populacija u našoj Županiji nastavlja školovanje, isti problem se javlja i u srednjim školama zbog čega smo uputili inicijativu Ministarstvu znanosti i obrazovanja – naveo je župan Radimir Čačić.

Život i društvo

FOTO Na Bio sajmu u Jurketincu velika ponuda domaćih sjemenja i prirodnih proizvoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jurketinec je i ove godine bio domaćin 2. Bio sajma kojemu je bio cilj organizirana razmjena domaćih sorti sjemenja među lokalnim stanovništvom, ali i među svim ljubiteljima prirodnog uzgoja.

Stare ili starinske sorte sjemenja manjih su prinosa, ali su otporne na bolesti i štetočine, a okusom i mirisom zaslužuju uzgajanje u manjim obiteljskim vrtovima. Ovakvi sajmovi važni su ne samo radi diseminacije takvih sorti sjemenja već i zbog prenošenja znanja, informacija i savjeta, ne bi li poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a poljoprivrednici  uspješniji.

Organizatori Bio sajma Đurđica bili su Općina Maruševec i Turistička zajednica područja Sjever Zagorja uz potporu OPG-a Štefanec.

Bio sajam Đurđica postao je jedan od brendova Maruševca i na njemu su se ponovo okupili izlagači sa sjevera Hrvatske koji su ga prepoznali kao mjesto gdje se može razmijeniti sjeme, sadnice i lukovice te predstaviti ekoproizvodi zainteresiranim građanima.

–Ovo je jedinstveni sajam u Varaždinskoj županiji s čijom smo organizacijom po prvi put započeli prošle godine i već smo dospjeli na kalendar sajmova takve vrste. Ove smo godine imali više izlagača iz Varaždinske, Međimurske i Virovitičko-podravske županije te više zainteresiranih posjetitelja koji su mogli pronaći nešto za svoj vrt, cvijetnjak ili voćnjak ali i probati proizvode domaće proizvodnje – kazao je načelnik Mario Klapša te najavio kako su iduće godine u planu izlagači iz susjednih država te internacionalizacija sajma.

Općina Maruševec zahvaljuje sudionicima sajma na dolasku, kao i predstavnicima Srednje škole Arboretum Opeka iz Vinice na individualnim savjetima posjetiteljima sajma o uzgoju sadnica te prezentaciji različitih vrsta ukrasnog drveća, grmlja i cvijeća.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinu za vikend djelomično sunčano uz umjereni vjetar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U noći s petka na subotu padala je kiša i Varaždinci su se u subotu, 24. veljače probudili sa 7 Celzijusa.

Tijekom subote očekuje nas djelomično sunčano vrijeme uz dnevni maksimalac od 13 Celzijusa. Puhati će slab do umjereni južni i jugozapadni vjetar.

U nedjelju, slično vrijeme uz stupanj toplije – 14 Celzijusa. Također, nas očekuje južni i jugozapadni vjetar.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje