Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinska županija osigurala besplatnu prehranu u školi za 3047 učenika

Prehrana učenici škola obrok

Objavljeno:

- dana

Varaždinska županija je ove školske godine osigurala besplatne školske obroke za 3047 učenika u riziku od siromaštva koji pohađaju 33 županijske škole, što je 30 posto od ukupnog broja osnovnoškolaca.

Putem EU projekta „Užina za sve“ školska kuhinja će se financirati za 1.492 učenika. Projekt je Županija još u rujnu prošle godine prijavila na poziv „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2018. – 2019.)“ Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Za projekt je krajem prošloga mjeseca iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije odobren maksimalni iznos od 1.499.627,85 kuna.

Za 1.555 učenika besplatni obroci će se financirati vlastitim sredstvima, iz županijskog proračuna će biti izdvojeno 1.413.021,75 kuna. Osnovne škole, čiji osnivač je Županija, pohađa 9.926 učenika, a besplatna prehrana će time biti osigurana za svih 3.047 učenika koji su u riziku od siromaštva. Ukupno će biti izdvojeno gotovo 3 milijuna kuna.

– I dok je u drugim županijama i gradovima standard da financiranje prehrane ostaje na razini dobivenog bespovratnog europskog novca, u Varaždinskoj županiji smo prepoznali potrebu te smo ove školske godine odlučili udvostručiti iznos za besplatnu prehranu djece vlastitim sredstvima. Zahvaljujući tome će u projekt biti uključeni svi učenici koji zadovoljavaju kriterij rizika od siromaštva, pri čemu je glavni kriterij visina dječjeg doplatka – rekao je župan Radimir Čačić.

Analiza napravljena prošle godine pokazala je da se udio djece koja su dobivala besplatan obrok, u 33 škole kretao od 10 posto do čak 56 posto učenika. S obzirom da problem ne nestaje upisom djece u srednje škole, Varaždinska županija je prva u Hrvatskoj pokrenula projekt financiranja školskih obroka za učenike osnovnih škola. Glavni kriterij je također visina dječjeg doplatka, a pravo na sufinanciranje školske prehrane ostvaruju svi učenici čiji prosječni mjesečni dohodak po članu kućanstva ne prelazi 543,14 kuna, odnosno 374,18 kuna za dijete s oštećenjem zdravlja.

Iz 13 srednjih škola kojima je osnivač Varaždinska županija se na prvi javni poziv javilo 120 učenika. Prehrana im se sufinancira sa sedam kuna po nastavnom danu, odnosno s ukupno 546 kuna za razdoblje od rujna do prosinca 2018. godine. Projekt se nastavlja i u drugom polugodištu, a javni poziv će biti otvoren trajno, pa je za očekivati da će broj prijavljenih srednjoškolaca biti veći. Naime, prema anonimnim anketama provedenima prije početka provođenja projekta, 651 učenik izjasnio se da prima dječji doplatak iz prve cenzusne grupe.

Podsjećamo da je Varaždinska županija još prošle godine zatražila da se sufinanciranje prehrane iz EU fondova omogući i za srednje škole.

– S obzirom da cijela osnovnoškolska populacija u našoj Županiji nastavlja školovanje, isti problem se javlja i u srednjim školama zbog čega smo uputili inicijativu Ministarstvu znanosti i obrazovanja – naveo je župan Radimir Čačić.

Život i društvo

Prošloga tjedna s koronavirusom umrle tri osobe Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

U Varaždinskoj županiji je prošli tjedan PCR-om potvrđeno 18 Covid-19 pozitivnih osoba, što je 28 % manje u odnosu na prethodni tjedan. Brzim antigenskim testom u istom razdoblju potvrđene su 24 pozitivne osobe, što je manje u odnosu na prethodni tjedan kada je pozitivna bila 41 osoba, javio je 30. siječnja županijski Stožer.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin na današnji dan je 15 pacijenata. S Covidom-19 su prošloga tjedna umrle tri osobe.

Broj aktivnih slučajeva na današnji dan je osam.

Na današnji dan 14-dnevna incidencija za Varaždinsku županiju iznosi 27 novooboljelih osoba na 100.000 stanovnika.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije napominju da je od izuzetne važnosti da se osobe starije životne dobi i osobe koje boluju od kroničnih bolesti cijepe trećom ili četvrtom dozom protiv Covida-19 da se bolest ne bi komplicirala te da ne završe na bolničkom liječenju.

Cijepljenje protiv Covida-19, gripe i pneumokoka u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije može se obaviti utorkom, srijedom i četvrtkom od 8 do 12 sati.

Cijepljenje se može obaviti i u ambulantama izabranih liječnika uz prethodni dogovor i najavu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ludbreg: Welcome Spring festival svakog vikenda tijekom ožujka donosi uzbudljiva sportska natjecanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Welcome spring festival, najveći outdoor festival u Varaždinskoj županiji, održat će se treći puta zaredom kroz niz uzbudljivih vikend događanja u Ludbregu i tako okupiti ljubitelje sporta, rekreacije, zdravog i aktivnog života.

Punih pet vikenda, uz to što je poznat kao „centar svijeta“, Ludbreg će biti i centar raznolikih rekreativnih i sportskih događanja kojima se otvara sezona sportsko-rekreativnih manifestacija i dočekuje proljeće.

Welcome Spring festival svakog vikenda tijekom ožujka donosi posjetiteljima uzbudljiva sportska natjecanja popraćena zanimljivim programom. Organizatori pripremaju utrke za trkače, bicikliste, kajakaše, ali i sadržaje za izletnike željne iskušavanja novih stvari i boravka u prirodi.

Događaj započinje 4. ožujka dobro poznatom Crazy Hill Trail utrkom. Dan kasnije Ludbreg će biti domaćin Mini Crazy Hill run utrke namijenjene učenicima osnovnih škola. Nastavlja se 11. ožujka dječjim planinarskim pohodom, dok se dan kasnije, 12. ožujka, održava Planinarski pohod Kalnik – Ludbreg.

Istoga dana, u nedjelju, 12. ožujka, Ludbreg će se održati Watermark Kayak race, odnosno otvoreno prvenstvo grada Ludbrega na rijeci Bednji.

Trećeg vikenda, 18. ožujka, održat će se tradicionalna cestovna trkačka utrka Centrum Mundi, dok je nedjelja 19. ožujka rezervirana za nordijsko hodanje.

Predzadnjeg vikenda održavanja festivala, u subotu, 25. ožujka, održat će se Centrum mundi 2023., orijentacijsko trčanje, urbani sprint i štafeta za djecu osnovnih škola. U nedjelju, 26. ožujka, u Ludbregu se vozi uvijek zanimljiva gravel biciklistička utrka koja spaja brzinu cestovnih i uzbudljivost off-road vožnji. Za vrijeme trajanja utrke na Otoku mladosti održava se Give me 5!, program osmišljen kao sportsko-obiteljsko druženje.

Posljednjeg vikenda, 1. travnja, organizatori priređuju natjecanje za osobe s invaliditetom, a istog dana održava se i tWine&Walk, eno-gastro rekreacijska manifestacija.

Organizatori festivala su Grad Ludbreg, Turistička zajednica područja Centar svijeta, Trail Full Cycling Experience i BSV.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje