Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinska županija: ove godine poginula tri biciklista i jedan pješak

nesreća, biciklist, ilustracija
Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Biciklisti i pješaci pripadaju među najugroženije sudionike u prometu, koji u pravilu pri sudjelovanju u prometnim nesrećama uvijek prolaze s težim posljedicama, neovisno o tome tko je izazvao prometnu nesreću.

To potvrđuju i statistički podaci prometnih nesreća PU varaždinske. Iako biciklisti i pješaci sudjeluju u relativno malom ukupnom broju prometnih nesreća, gotovo u svim tim događajima dolazi do njihovog stradavanja.

– U prvih devet mjeseci ove godine ukupno su se dogodile 62 prometne nesreće u kojima su sudjelovali vozači bicikla. Od toga su smrtno stradala tri biciklista, 10 biciklista je teže ozlijeđeno, dok ih je 30 zadobilo lake tjelesne ozljede. Pješaci su sudjelovali u ukupno 28 prometnih nesreća, od toga je jedan pješak smrtno stradao, 7 ih je teže, a 19 lakše ozlijeđeno.
Kako je u navedenom razdoblju ukupno smrtno stradalo 10 sudionika u prometu, možemo zaključiti da je gotovo svaka druga osoba smrtno stradala u prometu bila pješak ili vozač bicikla – podaci su PU varaždinske.

Pregledom događaja vidljivo je, da se određeni broj prometnih nesreća dogodio u vrijeme noćnih ili uvjeta smanjene vidljivosti, a po provedenom očevidu utvrđeno je da vozači bicikla i pješaci nisu koristili svijetlo, reflektirajući prsluk ili reflektirajući materija niti su bili na bilo koji drugi način označeni.

– Ovim putem skrećemo pozornost vozačima bicikla koji se kreću kolnikom, da su na cesti dužni noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. Pješaci koji se kreću kolnikom, dužni su noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom – upozorava policija.

U fokusu

Vlada potvrdila: kazne za nepoštivanje predočenja COVID potvrda od 30.000 do 50.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, koje je Vlada sa sjednice uputila u hitnu saborsku proceduru, propisuju se kazne u iznosu od 30.000 do 50.000 kuna za odgovorne osobe koje ne poštuju obvezu predočenja COVID potvrda u javnopravnim tijelima, piše HRT.

Predloženim se izmjenama Zakona definiraju javnopravna tijela zadužena za provođenje mjera iz Zakona te odgovorne osobe u javnopravnim tijelima – čelnik tijela državne vlasti, čelnik tijela državne uprave i drugog državnog tijela, župan, gradonačelnik i načelnik, kao i zakonski zastupnik pravne osobe, sukladno posebnim propisima.

– Zakonskim se prijedlogom uvodi nova sigurnosna mjera koja se odnosi na obavezu predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti radi ulaska u određene prostore te se detaljnije razrađuje primjena navedene sigurnosne mjere prilikom ulaska u prostore javnopravnih tijela, kao i obaveza odgovornih osoba u javnopravnim tijelima da osiguraju njenu provedbu – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Radi toga se dopunjuju ovlasti sanitarnih inspektora Državnog inspektorata u izvršavanju nadzora nad provedbom nove sigurnosne mjere te se propisuje prekršajna kazna za odgovornu osobu ako ne osigura njezino provođenje, i to u spomenutom iznosu od 30.000 do 50.000 kuna.

Bez obveznog cijepljenja

Uoči sjednice Vlade ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je da se ne boji da će doći do prosvjeda zbog uvođenja ovih kazni, a ponovio je i da Vlada ne razmišlja o tome da se uvede obvezno cijepljenje.

– Postoje spekulacije na razini EK i EU, a mi smo u više navrata rekli da nećemo uvoditi obvezno cijepljenje – rekao je Malenica.

Na pitanje o tome što će se poduzeti ako neki od čelnika tijela, primjerice Ured predsjednika, neće pustiti državnog inspektora da provjeri primjenjuje li se zakon, Malenica je rekao da ne zna detalje propisa kojim je uređeno postupanje nadležnih tijela, ali pretpostavlja da se u takvim situacijama može koristiti i pomoć policije.

– Meni je neshvatljivo da netko, da neka državna institucija ili jedinica lokalne samouprave ne poštuje zakon i propis i neće dopustiti sanitarnom inspektoru ulazak. Ja jednostavno ne mogu vjerovati da se to može dogoditi, da se na takav način ne poštuje zakon koji ide u smjeru da se smanji mogućnost širenja zaraze – dodao je ministar pravosuđa i uprave.

Nastavite čitati

U fokusu

Ove se subote u Varaždinskoj županiji ponovo cijepi u 86 ordinacija obiteljske i opće medicine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskoj županiji će ove subote, 4. prosinca, ponovno biti održan Dan cijepljenja u  ordinacijama obiteljske i opće medicine.

Građani će se moći cijepiti prvom, drugom ili trećom dozom u 86 ordinacija diljem županije od 8 do 12 sati. Riječ je cijepljenju po jedinstvenom modelu u Hrvatskoj, koje je u Varaždinskoj županiji prvi put održano 13. studenoga.

Građani se na cijepljenje mogu najaviti svojem izabranom obiteljskom liječniku, no mogu doći i bez najave.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje