Povežite se s nama

U fokusu

Ovrhe se digitalizirale: U Hrvatskoj više od 241 tisuća onih koji ne mogu podmiriti obveze

novac, krađa

Objavljeno:

- dana

Ovrhe su se digitalizirale, ali informacije o ovršnom postupku i dalje putuju poštom. Prije oko tri tjedna započela je s radom aplikacija e-ovrhe, a novost je da će prije samog pokretanja ovrhe na kućnu adresu stizati najprije obavijest, a tek nakon toga i prijedlog za ovrhu.

U aplikaciju e-ovrhe vjerovnici su već počeli unositi svoja potraživanja. Uz detaljan opis: koji je račun nepodmiren te iznos kamata. Proces je digitaliziran, no i dalje će biti opterećen troškovima, iako malo manjim nego dosad, objavio je HRT.

– Troškovi su se smanjili. Ono što će se direktno moći vidjeti to je da je ukinuta naknada za potvrdu pravomoćnosti i ovršnosti što iznosi, odnosno dosad je iznosila više od 350 kuna, tako da je sigurno taj trošak manji, Rekla je Vinka Ilak iz Fine za HRT.

Najveća je novost slanje prethodne obavijesti na kućnu adresu i putem sustava e-Građani za one koji se njime koriste. To je nešto poput opomena, koje su nekad davno slali vjerovnici.

– Mislim da je to nedovoljno da se napravi reda, kojeg je izazvao ovaj ovršni zakon. Dakle, potrebno je sveobuhvatno, promijeniti ovršni zakon. Ova aplikacija se trebala pojaviti prije nekoliko desetaka godina – smatra Sarajko Baksa iz Udruge Blokirani.

U Hrvatskoj je i dalje 241 tisuća onih koji ne mogu podmiriti dospjele obveze, a koji duguju, samo za glavnicu, više od 18 milijardi kuna.

U fokusu

Ove se subote u Varaždinskoj županiji ponovo cijepi u 86 ordinacija obiteljske i opće medicine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskoj županiji će ove subote, 4. prosinca, ponovno biti održan Dan cijepljenja u  ordinacijama obiteljske i opće medicine.

Građani će se moći cijepiti prvom, drugom ili trećom dozom u 86 ordinacija diljem županije od 8 do 12 sati. Riječ je cijepljenju po jedinstvenom modelu u Hrvatskoj, koje je u Varaždinskoj županiji prvi put održano 13. studenoga.

Građani se na cijepljenje mogu najaviti svojem izabranom obiteljskom liječniku, no mogu doći i bez najave.

Nastavite čitati

U fokusu

Šokirani vlasnik: naslonili su panoramski kotač na kuću koja je kulturno dobro, ispod kotača su instalacije!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Turistička zajednica Grada Varaždina jučer se pohvalila novom atrakcijom – panoramskim kotačem, koji je postavljen u Gajevoj ulici. Međutim, problem je što je taj kotač gotovo naslonjen na privatnu kuću, koja je još k tome i kulturno dobro.

Osim toga, kuća je djelomično oštećena u potresu, a trenutno se tamo obavljaju i radovi na sanaciji i renoviranju. Vlasnici stoga upozoravaju na potencijalnu opasnost za ljude i imovinu zbog vibracije kotača na tlu ispod kojeg se nalaze instalacije.

– Ovo je van svake pameti. Iz Turističke zajednice su nam javili da će postaviti taj kotač, ali tri metra od naše kuće. No, kotač se sad nalazi tik do kuće koju trenutno renoviramo – rekao nam je šokirani vlasnik prof. Vladimir Andročec, inače poznati stručnjak za hidrodinamiku i predsjednik Akademije tehničkih znanosti.

Kaže kako je kuća oštećena u potresu, unutar objekta trenutno traju radovi, a sporno je i to na čemu je kotač postavljen.

– Oni nisu uopće provjerili što je ispod kotača. Pa tu se nalaze cijevi i instalacije od kuće. Ne znam ni kako su konzervatori ovo dopustili, ako ih je uopće netko i pitao – ističe Andročec. Pitao je u Turističkoj zajednici zašto kotač nije postavljen recimo malo dalje, na parkiralištu Banus placa.

– Rekli su mi da bi time ometali koncesionara, umjesto da su mu nadoknadili gubitak ako već nisu mogli naći drugo mjesto u Varaždinu. Tko će nama nadoknaditi štetu ako se nešto dogodi – kaže Andročec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje