Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinske Toplice, privatni smještaj, biciklisti i lokalna hrana u fokusu turizma Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini na današnjoj konferenciji za medije, u Županijskoj palači, najavili su najvažnije turističke projekte u 2019. godini, ali i dugoročno.

– Kada smo došli na vlast nismo krenuli s dobre pozicije. U prvom mandatu župana Čačića, 2006. godine, smo bili najuspješnija županija od pet županija u regiji po broju noćenja, a proteklih osam godina imali smo velik pad i pali smo na četvrto mjesto od navedenih županija. Cilj nam je povećati smještajne kapacitete – objasnila je Natalija Martinčević.

Prema brojkama koje su prezentirane, u Varaždinskoj županiji je 2006. ostvareno 153.845 noćenja, a 2017. godine 142.268 noćenja. Također, objašnjeno je da se u nama susjednim županijama 85 % noćenja ostvaruje u toplicama.

Upravo iz tog razloga Varaždinska županija ide na jačanje projekata i smještaja u Varaždinskim Toplicama.

– Naš najveći turistički biser u Varaždinskim Toplicama je Spinalni centar, projekt vrijedan 83 milijuna kuna, a finanancira se u stopostotnom iznosu novcem Europske unije. Zatim potpuna obnova naše bolnice Minerva, ukupno preko 400 ležajeva, i Kostantinov dom i Lovrina kupelj. U realizaciji su već “Kuće za odmor s pričom”, potpuno autentična priča iz naše županije – kazala je predsjednica Turističke zajednice.

U 2018. u ovaj se projekt uključilo 18 objekata, diljem županije.

Također, vodstvo Turističke zajednice Varaždinske županije najavilo je ove godine raspisivanje natječaja za potpore uređenju smještajnih objekata u iznosu od milijun kuna te potpore za manifestacije sa 150.000 kuna.

U narednom periodu, uz povećanje privatnih smještajnih kapaciteta, naglasak će biti na raznim manifestacijama, cikoturizmu i lokalnoj gastronomiji.

Na kraju se Natalija Martinčević pohvalila odličnim turističkim rezultatima za mandata župana Čačića. Prema sustavu evisitor u Varaždinskoj županiji u 2018. je u odnosu na godinu ranije ostvaren rast domaćih turista od 15 posto, stranih turista od 25 posti i broj noćenja od 19,47 %.

Natalija Martičević turizam u Varaždinskoj županiji

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

U fokusu

Lani u Varaždinskoj županiji 74 pokušaja samoubojstva, gotovo 20 % više nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stručnjaci konstantno upozoravaju da epidemija loše utječe na mentalno zdravlje.

Prema statistici Policijske uprave varaždinske građani s područja Varaždinske županije tijekom 2021. godine pokušali su počiniti 74 samoubojstva, a u svom su naumu uspjeli 32 puta.

To je 19,4 % više onih koji su pokušali počiniti samoubojstvo u odnosu na godinu ranije.

Brojke su još više porazne kada se pogledaju 2020. i 2019. godina. Predpandemijske 2019. pokušalo se ubiti 55 ljudi, a tragičan ishod je bio u 21 slučaju. Godine 2020. pokušalo se ubiti 62-voje ljudi, a preminulo ih je 36.

Godina 2021.

Vratimo se najnovijim podacima, onima za 2021. godinu.

Već druže vrijeme skloniji samoubojstvima su muškarci, pa je tako bilo i lani. Tijekom 2021. godine najviše stariji od 60 godina (njih 27) pokušali su samoubojstvo, a slijede ih ljudi u dobi od 20 do 30 godina (njih 14). Žalosti da su iste godine samoubojstvo pokušale i dvije osobe mlađe od 20 godina.

Najčešća metoda pokušaja samoubojstva bilo je vješanje, a nakon toga trovanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje