Predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini na današnjoj konferenciji za medije, u Županijskoj palači, najavili su najvažnije turističke projekte u 2019. godini, ali i dugoročno.

– Kada smo došli na vlast nismo krenuli s dobre pozicije. U prvom mandatu župana Čačića, 2006. godine, smo bili najuspješnija županija od pet županija u regiji po broju noćenja, a proteklih osam godina imali smo velik pad i pali smo na četvrto mjesto od navedenih županija. Cilj nam je povećati smještajne kapacitete – objasnila je Natalija Martinčević.

Prema brojkama koje su prezentirane, u Varaždinskoj županiji je 2006. ostvareno 153.845 noćenja, a 2017. godine 142.268 noćenja. Također, objašnjeno je da se u nama susjednim županijama 85 % noćenja ostvaruje u toplicama.

Upravo iz tog razloga Varaždinska županija ide na jačanje projekata i smještaja u Varaždinskim Toplicama.

– Naš najveći turistički biser u Varaždinskim Toplicama je Spinalni centar, projekt vrijedan 83 milijuna kuna, a finanancira se u stopostotnom iznosu novcem Europske unije. Zatim potpuna obnova naše bolnice Minerva, ukupno preko 400 ležajeva, i Kostantinov dom i Lovrina kupelj. U realizaciji su već “Kuće za odmor s pričom”, potpuno autentična priča iz naše županije – kazala je predsjednica Turističke zajednice.

U 2018. u ovaj se projekt uključilo 18 objekata, diljem županije.

Također, vodstvo Turističke zajednice Varaždinske županije najavilo je ove godine raspisivanje natječaja za potpore uređenju smještajnih objekata u iznosu od milijun kuna te potpore za manifestacije sa 150.000 kuna.

U narednom periodu, uz povećanje privatnih smještajnih kapaciteta, naglasak će biti na raznim manifestacijama, cikoturizmu i lokalnoj gastronomiji.

Na kraju se Natalija Martinčević pohvalila odličnim turističkim rezultatima za mandata župana Čačića. Prema sustavu evisitor u Varaždinskoj županiji u 2018. je u odnosu na godinu ranije ostvaren rast domaćih turista od 15 posto, stranih turista od 25 posti i broj noćenja od 19,47 %.

Natalija Martičević turizam u Varaždinskoj županiji

Komentari

Komentara