Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinske Toplice, privatni smještaj, biciklisti i lokalna hrana u fokusu turizma Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini na današnjoj konferenciji za medije, u Županijskoj palači, najavili su najvažnije turističke projekte u 2019. godini, ali i dugoročno.

– Kada smo došli na vlast nismo krenuli s dobre pozicije. U prvom mandatu župana Čačića, 2006. godine, smo bili najuspješnija županija od pet županija u regiji po broju noćenja, a proteklih osam godina imali smo velik pad i pali smo na četvrto mjesto od navedenih županija. Cilj nam je povećati smještajne kapacitete – objasnila je Natalija Martinčević.

Prema brojkama koje su prezentirane, u Varaždinskoj županiji je 2006. ostvareno 153.845 noćenja, a 2017. godine 142.268 noćenja. Također, objašnjeno je da se u nama susjednim županijama 85 % noćenja ostvaruje u toplicama.

Upravo iz tog razloga Varaždinska županija ide na jačanje projekata i smještaja u Varaždinskim Toplicama.

– Naš najveći turistički biser u Varaždinskim Toplicama je Spinalni centar, projekt vrijedan 83 milijuna kuna, a finanancira se u stopostotnom iznosu novcem Europske unije. Zatim potpuna obnova naše bolnice Minerva, ukupno preko 400 ležajeva, i Kostantinov dom i Lovrina kupelj. U realizaciji su već “Kuće za odmor s pričom”, potpuno autentična priča iz naše županije – kazala je predsjednica Turističke zajednice.

U 2018. u ovaj se projekt uključilo 18 objekata, diljem županije.

Također, vodstvo Turističke zajednice Varaždinske županije najavilo je ove godine raspisivanje natječaja za potpore uređenju smještajnih objekata u iznosu od milijun kuna te potpore za manifestacije sa 150.000 kuna.

U narednom periodu, uz povećanje privatnih smještajnih kapaciteta, naglasak će biti na raznim manifestacijama, cikoturizmu i lokalnoj gastronomiji.

Na kraju se Natalija Martinčević pohvalila odličnim turističkim rezultatima za mandata župana Čačića. Prema sustavu evisitor u Varaždinskoj županiji u 2018. je u odnosu na godinu ranije ostvaren rast domaćih turista od 15 posto, stranih turista od 25 posti i broj noćenja od 19,47 %.

Natalija Martičević turizam u Varaždinskoj županiji

U fokusu

Poznat je datum kad kreće isplata povrata poreza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Porezna uprava objavila je da isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja. Pravo na povrat ima čak 830.122 porezna obveznika, a rješenje Porezne uprave počet će stizati od današnjeg dana.

-Na nivou Republike Hrvatske, sa stanjem na dan 15.04.2024. godine,  u postupku utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu kod ukupno 830.122 porezna obveznika utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 332.811.592,99 eura, dok je kod 97.512 poreznih obveznika utvrđena obveza za uplatu poreza na dohodak i prireza na dohodak u iznosu 35.290.255,23 eura – stoji u priopćenju Porezne uprave.

Temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu ukupno će 212.438 poreznih obveznika – mladih osoba ostvariti pravo na povrat više uplaćenog poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama, od toga 83.528  osoba do 25 godina života u iznosu od  75.881.564,42 eura, odnosno 128.910 mladih osoba od 26 do 30 godina života u iznosu od  100.127.481,51 eura.

Ostatak priopćenja donosimo u nastavku:

Obavijest o privremenim poreznim rješenjima u svezi povrata poreza na dohodak za 2023. građani će početi dobivati od 22. travnja 2024. u svoje Korisničke pretince u sustav eGrađani (https://gov.hr/?lang=hr), a Porezna uprava će tijekom svibnja započeti s dostavom rješenja poštom na adrese prebivališta ili uobičajenog boravišta.

Povrati poreza izvršavat će se onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat, kontinuirano prema redoslijedu kojim će se izdavati rješenja.

Visina povrata poreza ovisi o visini uplaćenog poreza i prireza, olakšicama na koje porezni obveznik ima pravo, te godinama života za mlade osobe (do 30 g.).

Očekuje se da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. godinu u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja 2023. godine.

Nastavite čitati

U fokusu

Gong: “Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gong smatra da se Ustavni sud svojim loše obrazloženim upozorenjem predsjedniku Milanoviću stavio iznad Ustava.  Ako predsjednik Republike podnese ostavku, ništa ne smije sprječavati izabrane zastupnike Sabora da odaberu Milanovića za predsjednika Vlade.

Tako u jučerašnjoj objavi ove organizacije civilnog društva koja je usmjerena unaprjeđenju demokratskih procesa i institucija te demokratske političke kulture podsjećaju da većina na Ustavnom sudu smatra da je predsjednik svojim sudjelovanjem u kampanji kontinuirao kršio Ustav.

. No Ustavni sud nikad nije donio odluku da je predsjednik kršio Ustav. Dapače, većina ustavnih sudaca ističe kako rezultati izbora nisu na bilo koji način sporni. Nejasno je stoga, kako izostanak bitne povrede može za posljedicu imati drakonsku kaznu koja nije predviđena nijednom odredbom Ustava. Svojim zaključkom prijete uskratom političkih prava Zoranu Milanoviću, i volji zastupnika da biraju tko će biti mandatar – ističu u Gongu.

I dodaju:

„U skladu s njegovom ulogom čuvara stabilnosti državne vlasti, Zoran Milanović morao je dati ostavku na mjesto predsjednika države kada se odlučio sudjelovati u parlamentranim izborima. Predsjednik države to nije učinio nego je čak i najavljivao svoje buduće ministre. Važna ustavna uloga predsjednika jest povjeravanje mandata za sastavljanje Vlade. Kako taj proces može biti nepristran, ako Milanović s pozicije predsjednika pomaže jednoj strani u sastavljanju većine?“

Tvrde i da je Ustavni sud po svojoj već ustaljenoj praksi, na koju su već upozoravali kroz slučaj Markovog trga, propustio kvalitetno i precizno argumentirati odluku.

– I to odluku koja je po svojoj formi upozorenje protiv kojeg nema pravnog lijeka, stoga ni mogućnosti predsjedniku da se eventualno obrati Europskom sudu za ljudska prava. Sud izriče zabrane na temelju paušalnog pozivanja na određene ustavne norme, dok u isto vrijeme navodi da tijekom cijelog predizbornog razdoblja predsjednik svojim ponašanjem nije napravio značajan utjecaj na ishod izbora – zaključuju u Gongu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje