Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinski aerodrom zatvoren, Varaždin Airport čeka otvaranje stečaja

Objavljeno:

- dana

PRISILNO SLIJETANJE

– Ovo je prijelomni trenutak za varaždinski aerodrom, koji se danas zatvara za sve letačke operacije – rekao je Danijel Borović, direktor tvrtke Varaždi Airport danas, na hitno sazvanoj konferenciji za novinare.

Aerodrom se zatvara nakon što je račun Varaždin Airporta u blokadi još od rujna prošle godine, troje radnika osam mjeseci nije primilo plaće, a 12. ožujka ove godine je podnesen zahtjev za otvaranje stečaja u toj tvrtki.

Kao što je poznato, račun je blokirala tvrtka Winair koja na ime ulaganja u razvoj aerodroma od Airporta putem ovrhe potražuje oko tri milijuna kuna. Ta tvrtka je podnijela i prijedlog za otvaranje stečaja.

Zemljište na dražbu

Varaždin Airport je pak danas s Gradom Varaždinom raskinuo ugovor o zakupu aerodromske infrastrukture, piste, hangara i upravne zgrade. U njihovom vlasništvu je ostalo 27 hektara zemljišta.

– S obzirom da je cilj stečajnog postupka namiriti vjerovnike, imovina će biti prodana putem javne dražbe. No Winair, koji je blokirao račun Varaždin Airporta, a potom i dao prijedlog za otvaranje stečaja, neće se bolje naplatiti u odnosu na nagodbu koja im je nuđena. To pokazuje da je riječ o pritisku, zlouprabi i inatu – rekao je odvjetnik Hrvoje Petrić.

Borović je pojasnio da su sva potraživanja Winaira prema Varaždin Airportu proizašla iz ugovora o zajedničkoj suradnji u provedbi projekta ulaganja u razvoj aerodroma Varaždin.

– Winair je u vrijeme kada su oba društva bila pod kontrolom Davora Patafte, Varaždin Airportu davao pozajmice kako bi se kupovalo zemljište u okolici aerodroma. Od kupljenog zemljišta, 90 posto površine nema nikakvu uporabnu vrijednost za rad aerodroma. Društvo je dovedeno pred stečaj zbog neracionalnog zaduživanja od strane bivše uprave – naveo je Borović.

Odbijena nagodba

Istaknuo je da su početkom ožujka ove godine Winairu ponovno ponudili mirno rješavanje spora.

– Predlagali smo nagodbu na način da se dio duga od oko 450.000 kuna vrati isplatom u novcu koji je zaplijenjen na posebnom računu, a ostatak bi se namirio prijenosom vlasništva nad nekretninama koje je bivša uprava kupovala, po istoj cijeni po kojoj su kupljene, te s pravom da Winair izabere koje nekretnine želi da mu se prenesu u vlasništvo – naveo je.

Taj prijedlog je odbijen, što i ne bi trebalo čuditi s obzirom da je i sam odvjetnik Petrić danas procijenio da Winair svoja potraživanja neće uspjeti naplatiti prihodom od prodaje zemljišta oko aerodroma putem dražbe.

– Želim istaknuti da Winair kroz medije uporno provlači priču o svojim navodnim milijunskim ulaganjima u aerodrom Varaždin. Međutim, ta navodna ulaganja ovoj Upravi nisu nikada prezentirana, a niti o njima postoji bilo kakav trag – ustvrdio je Borović.

Zemljište prodali – Gradu Varaždinu!

Međutim, dug od 2,4 milijuna kuna koji datira iz 2012. godine ne osporavaju.

– Budući da evidentno ne postoji volja Winaira da se omogući normalno funkcioniranje varaždinskog aerodroma, osnivač društva, Grad Varaždin donio je odluku da se funkcioniranje osigura na drugi način. Stoga će u narednim danima u Hrvatskoj i inozemstvu biti objavljen poziv za davanje nekretnina koje čine aerodrom u dugogodišnji zakup zainteresiranim osobama – najavio je Borović.

Zemljište oko zračne luke vjerojatno će završiti na dražbi, no na dražbi se neće naći parcela koju je Varaždin Airport 2013. godine prodao vlastitom osnivaču, Gradu Varaždinu i to za čak 859.087 kuna.

– Kakve to veze ima s ovim o čemu mi danas govorimo? – protupitanjem je naše pitanje uzvratio Borović.

Te godine su primili i 150.000 kuna kapitalne pomoći iz gradskog proračuna kako bi pokrili gubitke iz prijašnjih godina.

Ništa od škole letenja

Iako su time primili milijun kuna iz gradskog proračuna, aerodrom je danas zatvoren, radnicima nisu isplaćene plaće, a vjerovnicima potraživanja.

Nažalost, ovoga proljeća zbog toga neće biti organizirane škole letenja, a ni Prometni fakultet u Zagrebu neće moći organizirati obuku za 20-ak studenata, budućih pilota. Vlasnici aviona će usluge hangariranja morati potražiti u nekoj drugoj zračnoj luci.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje