Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinski branitelji pješače 960 kilometara, od Vukovara do Komarne

Objavljeno:

- dana

Klub varaždinskih branitelja prošlog je tjedna obavio sve potrebne pripreme kako bi na osebujan način obilježio povijesni značaj spajanja hrvatskog tla kopnenim putom. Naime, u sklopu projekta “Da se ne zaboravi – Varaždin za Hrvatsku” dvanestorica članova Kluba pješice su krenula na dalek put od Vukovara do mjesta Komarna.

Promicanje domoljublja

Odnosno, veterani Domovinskog rata su u subotu, 18. lipnja, krenuli na hodnju rutom dugom čak 960 kilometara. Kako doznajemo od Vladimira Leskovara, predsjednika Kluba varaždinskih branitelja 1991. – 1995., njegovi kolege namjeravaju stići na cilj u trenutku svečanog otvaranja Mosta Pelješac!

– Naša udruga djeluje od 2017. godine i članovi mogu biti bivši pripadnici 104. brigade HV-a ili drugih postrojbi. Važno je jedino da su dali svoj doprinos obrani RH kada je to najviše trebalo. Stoga su u našim redovima i ratni reporteri i snimatelji te pripadnici različitih kriznih štabova… Svima nam je zajednički cilj promicanje istine o Domovinskom ratu i pružanje pomoći braniteljima koji su u potrebi – objasnio je Leskovar.

Dodao je da već prva ruta hodnje od vukovarskog vodotornja do Osijeka jasno ocrtava namjeru organizatora da branitelji prolaze diljem bivših bojišnica.

– Pritom će odati počast na mjestima stradavanja i pogibija hrvatskih branitelja i civila, od Vukovara, Osijeka i istočne Slavonije do Pakraca i Lipika u zapadnoj Slavoniji. Hodači će potom nastaviti put prema Bjelovaru, Varaždinu, Zagrebu, Karlovcu, Korenici, Slunju, Splitu, Omišu, Pločama i mjestu Komarna. Završetak projekta bio bi obilazak Južnog bojišta i Dubrovnika, te u konačnici slijedi povratak u Varaždin. Sve do kraja srpnja dvanaestorica članova Kluba svakodnevno će za 8 sati svladavati put od oko 35 kilometara – rekao je Leskovar.

Tijekom prolaska kroz 13 županija evocirat će se uspomene koje promiču domoljubne i sportske vrijednosti, uz istovremeno prisjećanje na presudne trenutke Domovinskog rata te žrtava iznimno hrabrih ljudi koji su položili živote za hrvatsku slobodu.

– U večernjim satima i tijekom odmora u općinama i gradovima, dogovorno s koordinacijama braniteljskih udruga, ravnateljima osnovnih i srednjih škola te lokalnim političkim čelnicima, održat će se projekcije i promocije ratnoga dokumentarnog filma pod nazivom “Ivan Sokač – Život za Hrvatsku”. Štoviše, cijeli projekt ima i humanitarni značaj. Naime, preko posebnog žiro-računa do kraja srpnja prikupljat će se sredstva za ustanove koje skrbe za djecu s posebnim potrebama. Riječ je o nabavi potrebne opreme i igračaka od drveta koje izrađuju hrvatski branitelji. Time se ostvaruje još jedan cilj, vraćanje osmijeha na dječja lica, a usput se pomaže i hrvatskim braniteljima. Drugi dio spomenute humanitarne akcije usmjeren je prikupljanju financijskih sredstava za nabavu proteze našem članu kojem je amputirana desna noga do dijela polovice bedrene kosti. Cijena proteze iznosi oko 35.000 kuna i to je prevelik financijski izdatak za našeg kolegu – zaključio je Vladimir Leskovar, umirovljeni bojnik Hrvatske vojske.

Život i društvo

Općina Donja Voća sufinancirat će kupnju radnih materijala za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnica Općine Donja Voća Sanja Kočet donijela je Odluku o sufinanciranju troškova kupnje radnih materijala učenicima osnovnih škola na području Općine Donja Voća za školsku godinu 2022./2023.

Općina Donja Voća sufinancirat će kupnju radnih materijala svim učenicima Osnovne škole Andrije Kačića Miošića u Donjoj Voći i Područne škole Antuna Gustava Matoša u Gornjoj Voći. Sufinaciranje za učenike od 1. do 4. razreda iznosi 200 kuna po učeniku, a za one koji će polaziti od 5. do 8. razreda u iznosu 350 kuna po učeniku.

Isplata će se izvršiti na račun roditelja koji su roditelji dužni predati zahtjev za sufinanciranjem troškova kupnje radnih materijala za školsku godinu 2022./2023. te ih dostaviti
Općini Donja Voća do 31. srpnja.

Materijali se mogu naći na internetskoj stranici Općine Donja Voća.

Nastavite čitati

Život i društvo

GDCK Varaždin u partnerstvu s HGSS-om počinje s provedbom novog projekta „Budimo spremni“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin počinje s provedbom projekta „Budimo spremni“ koji se financira iz Europskog socijalnog fonda (85%) i Državnog proračuna (15%) ukupne vrijednosti 438.190,67 kuna, a potpisan je s Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva.

Ugovor je ispred GDCK-a Varaždin potpisala ravnateljica Sandra Mintas.

Projekt će se provoditi u partnerstvu s Hrvatskom gorskom službom spašavanja – Stanicom Varaždin u trajanju od 18 mjeseci.

Opći cilj projekta „Budimo spremni“ je osigurati razvoj civilnoga društva na području Varaždina i varaždinskog prstena za društveno – ekonomski rast i demokratski razvoj.

– Cilj projekta planiramo postići putem aktivnosti projekta koje će djelovati na sljedeća područja: Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva (OCD-a) za djelovanje u kriznim i izvanrednim situacijama kroz razvoj i provedbu ciljanih edukacija, osposobljavanje volontera/građana za djelovanje u kriznim situacijama kroz uvođenje novih alata za menadžment kriznih volontera i organiziranje malih građanskih akcija u kojima organizacije civilnog društva mogu primijeniti stečeno znanje i alate – rekli su iz GDCK-a Varaždin.

Dodaju da je cilj djelovati na području grada Varaždina i varaždinskog prstena koji obuhvaća općine Beretinec, Cestica, Jalžabet, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sveti Ilija, Sračinec, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica.

U sklopu projekta provodit će se edukativne radionice kojima je cilj osnaživanje lokalnih OCD-a za djelovanje u kriznim i izvanrednim situacijama:

Radionice „Budimo spremni – Pripremimo se prije“

Tečaj „Budimo spremni – Naučimo prvu pomoć“

Radionica „Budimo spremni – Upoznajmo svoje područje“

Radionice „Budimo spremni – Volonteri u pomoć zajednici“

Također će se provesti dvije građanske akcije kao podrška službama civilne zaštite i to organiziranje humanitarne akcije i organiziranje volonterske akcije – simulacije ugroze na području provedbe projekta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje