Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinski branitelji pješače 960 kilometara, od Vukovara do Komarne

Objavljeno:

- dana

Klub varaždinskih branitelja prošlog je tjedna obavio sve potrebne pripreme kako bi na osebujan način obilježio povijesni značaj spajanja hrvatskog tla kopnenim putom. Naime, u sklopu projekta “Da se ne zaboravi – Varaždin za Hrvatsku” dvanestorica članova Kluba pješice su krenula na dalek put od Vukovara do mjesta Komarna.

Promicanje domoljublja

Odnosno, veterani Domovinskog rata su u subotu, 18. lipnja, krenuli na hodnju rutom dugom čak 960 kilometara. Kako doznajemo od Vladimira Leskovara, predsjednika Kluba varaždinskih branitelja 1991. – 1995., njegovi kolege namjeravaju stići na cilj u trenutku svečanog otvaranja Mosta Pelješac!

– Naša udruga djeluje od 2017. godine i članovi mogu biti bivši pripadnici 104. brigade HV-a ili drugih postrojbi. Važno je jedino da su dali svoj doprinos obrani RH kada je to najviše trebalo. Stoga su u našim redovima i ratni reporteri i snimatelji te pripadnici različitih kriznih štabova… Svima nam je zajednički cilj promicanje istine o Domovinskom ratu i pružanje pomoći braniteljima koji su u potrebi – objasnio je Leskovar.

Dodao je da već prva ruta hodnje od vukovarskog vodotornja do Osijeka jasno ocrtava namjeru organizatora da branitelji prolaze diljem bivših bojišnica.

– Pritom će odati počast na mjestima stradavanja i pogibija hrvatskih branitelja i civila, od Vukovara, Osijeka i istočne Slavonije do Pakraca i Lipika u zapadnoj Slavoniji. Hodači će potom nastaviti put prema Bjelovaru, Varaždinu, Zagrebu, Karlovcu, Korenici, Slunju, Splitu, Omišu, Pločama i mjestu Komarna. Završetak projekta bio bi obilazak Južnog bojišta i Dubrovnika, te u konačnici slijedi povratak u Varaždin. Sve do kraja srpnja dvanaestorica članova Kluba svakodnevno će za 8 sati svladavati put od oko 35 kilometara – rekao je Leskovar.

Tijekom prolaska kroz 13 županija evocirat će se uspomene koje promiču domoljubne i sportske vrijednosti, uz istovremeno prisjećanje na presudne trenutke Domovinskog rata te žrtava iznimno hrabrih ljudi koji su položili živote za hrvatsku slobodu.

– U večernjim satima i tijekom odmora u općinama i gradovima, dogovorno s koordinacijama braniteljskih udruga, ravnateljima osnovnih i srednjih škola te lokalnim političkim čelnicima, održat će se projekcije i promocije ratnoga dokumentarnog filma pod nazivom “Ivan Sokač – Život za Hrvatsku”. Štoviše, cijeli projekt ima i humanitarni značaj. Naime, preko posebnog žiro-računa do kraja srpnja prikupljat će se sredstva za ustanove koje skrbe za djecu s posebnim potrebama. Riječ je o nabavi potrebne opreme i igračaka od drveta koje izrađuju hrvatski branitelji. Time se ostvaruje još jedan cilj, vraćanje osmijeha na dječja lica, a usput se pomaže i hrvatskim braniteljima. Drugi dio spomenute humanitarne akcije usmjeren je prikupljanju financijskih sredstava za nabavu proteze našem članu kojem je amputirana desna noga do dijela polovice bedrene kosti. Cijena proteze iznosi oko 35.000 kuna i to je prevelik financijski izdatak za našeg kolegu – zaključio je Vladimir Leskovar, umirovljeni bojnik Hrvatske vojske.

Život i društvo

U subotu u Varaždin dolazi Hajduk pa je policija izdala niz uputa i upozorenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu igraju NK Varaždin i HNK Hajduk pa je policija izdala niz upozorenja.

U subotu, 24. veljače, s početkom u 15 sati u Varaždinu, na gradskom stadionu odigrat će se nogometna utakmica 24. kola SuperSport HNL, između NK Varaždina i HNK Hajduka.

Policija poziva sve navijače i gledatelje da se prije utakmice, na samom stadionu za vrijeme odigravanja i nakon utakmice ponašaju fer, korektno i sportski kako bi se utakmica odigrala u primjerenom sportskom duhu.

Također, pozivaju sve posjetitelje da se detaljno upoznaju s uputama i preporukama koje navodimo u nastavku priopćenja.

Obavijest za sve navijače, posjetitelje/gledatelje

•  Ulaz u stadion „Anđelko Herjavec“ biti će otvoreni od 13 sati

•  Radi izbjegavanja gužvi, pozivaju posjetitelje da na vrijeme krenu prema stadionu te da poštuju upute i pravila organizatora te upozorenja i naredbe policijskih službenika u prometu i na stadionu.

•  Sve ulaznice su personalizirane i prilikom ulaska provjeravaju se barkod čitačima.

• U vremenu od 13 do 18 sati bit će zatvorena Zagrebačka ulica od novog rotora kod trgovačkog centra Kaufland do raskrižja s ulicom Frana Supila. Iz smjera grada bit će dozvoljen prolaz gledateljima koji dolaze na utakmicu, do skretanja za Tehnološki park, i to samo poradi parkiranja o okolnim parkiralištima. Mole ostale sudionike u prometu da koriste zaobilazne ceste.

• Preporučju posjetiteljima koji dolaze svojim vozilima na utakmicu, da koriste parkirališta kod gradskih bazena i Tehnološkog parka u Zagrebačkoj ulici, kod trgovačkih centara Bauhaus i Lidl te prostor Autokluba Varteks.

• Ulaz na parkiralište Autokluba Varteks iz smjera Gospodarske ulice, bit će za navijače gostujućeg kluba dok će za sve ostale biti ulaz iz Biškupečke ulice.

Poštivanje Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima

Na ulazima u stadion zaštitarska služba provodi sigurnosne provjere.

Sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno je:

• unošenje  ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga te ulazak i boravak u prostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,

• unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja,

• paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,

• maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način s ciljem prikrivanja identiteta,

• unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,

• pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,

• pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sucima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju,

• bacanje predmeta u natjecateljski prostor,

• boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

Sva uočena navedena protupravna ponašanja biti će sankcionirana sukladno Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i drugim zakonskim i podzakonskim aktima.

Ulazak u stadion odbit će se pored ostalog:

•  posjetiteljima pod utjecajem alkohola,

•  osobama koje ne posjeduju personaliziranu ulaznicu,

•  posjetitelju za kojeg se utvrdi da posjeduje zabranjene predmete i

• osobama za koje postoji vjerojatnost da će ugroziti sigurnost drugih na utakmici. 

Foto i video snimanje javnog okupljanja

Policija će, na dan odigravanja utakmice, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima – prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice – audio i video snimati te fotografirati javno okupljanje i javna mjesta na stadionu te prilaznim pravcima.

Pozivamo posjetitelje i gledatelje da poštuju upute i pravila organizatora te upozorenja i naredbe policijskih službenika u prometu i na stadionu.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Medarica“ obišla mališane iz 9 vrtića i poklonila im 150 kilograma meda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članovi udruge Medarica iz Mađareva kod Novog Marofa obišli su sve vrtiće grada Novog Marofa i okolice, njih ukupno 9, odnosno 4 novomarofska vrtića, vrtić Leptirić u Ljubešćici, Pčelica u Bisagu,Zagonetna šuma u Šćepanju kod Brezničkog Huma, te još dva dječja vrtića u Varaždinskim Toplicama.

Podijelili su ukupno 150 kg meda najmlađim ljubiteljima ove slatke i nadasve zdrave namirnice te su mališanima upriličili prezentaciju košnice i svega što se u njoj nalazi, kako bi djeca što zornije vizualizirala priču o pčelama i medu.

– Svake godine s dolaskom proljeća počinjemo obilaziti najmlađe – djecu vrtićkog uzrasta, potom i polaznike osnovnih škola kako bi od najranije dobi djeca stekla naviku uzimanja ove zdrave i potrebne namirnice – govore predstavnici Medarice Vlekoslav Andrašek i Vlado Toplovec.

– Vezano uz to djeci objašnjavamo značenje i ulogu pčela u prirodi, pčelinjeg proizvoda meda, svojstava i dobrobiti meda općenito. Ovo je peta godina  kako naša udruga provodi ovu korisnu akciju i tako ćemo nastaviti i ubuduće – naglasili su predstavnici udruge Medarica.

Polaznici vrtića i njihove tete zahvalili su udruzi Medarica te ih počastili izvedbom prigodnoga dječjeg programa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje