Povežite se s nama

Događanja

Varaždinski FOI dobitnik državne nagrade za volontiranje

Objavljeno:

- dana

VRIJEDNO PRIZNANJE

Pomažu osnovnoškolcima u savladavanju školskog gradiva i učenju stranih jezika, pružaju potporu sportašima s invaliditetom, druže se s djecom s poteškoćama u razvoju, rade na računalnom opismenjavanju osoba treće životne dobi, sudjeluju u kreativnim aktivnostima polaznika predškolskih ustanova, pripremaju hranu za beskućnike, pa čak i pomažu u poljoprivrednim radovima.

Oni su volonteri Fakulteta organizacije i informatike (FOI), poznatog varaždinskog fakulteta koji je u kategoriji pravnih osoba dobitnik ovogodišnje državne nagrade za volontiranje.

Trud se isplati

Riječ je o najvišem priznanju kojeg Republika Hrvatska dodjeljuje za volontiranje, doprinos promicanja volonterstva i razvijanju volonterskih aktivnosti, a da će je ove godine dobiti upravo FOI odlučio je Nacionalni odbor za razvoj volonterstava. Nagrada je dekanu FOI-a prof. dr. sc. Vjeranu Strahonji uručena na svečanoj sjednici Vlade na Međunarodni dan volontera, 5. prosinca, a primio ju je od potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić. Na svečanosti su uz dekana varaždinskog fakulteta bili prorektorica za studente i studije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Blaženka Divjak, koordinatorica volonterskih projekata FOI-a doc. dr. sc. Violeta Vidaček-Hainš, volonterka Neva Stipišek i Josip Hehet, predsjednik Gradskog vijeća Varaždina, inače, predstavnik predlagatelja.

Nedavno je FOI-u dodijeljena i međunarodna akreditacija Europske volonterske službe.

Ova nagrada je velika motivacija za nastavak, kao i odgovornost prema članovima lokalne i međunarodne zajednice, poručuju s FOI-a. Jer, samo u ovoj godini, 80-ak volontera ostvarilo je 850 radnih sati u okviru osam različitih aktivnosti od kojih su bila dva međunarodna projekta: Comenius projekt koji je vodila Varaždinska Županija s partnerima iz Ujedinjenog Kraljevstva i volontiranje na Sajmu volontera Sveučilišta Centralna Florida u Orlandu, SAD. Zbog toga mnogi korisnici volontiranja u Europi i Americi danas znaju da penkalo, kravata i njihov kućni ljubimac dalmatiner potječu iz Hrvatske.

Sve ovo vrijeme, brojni studenti ali i građani volonteri, strpljivo odlaze i na edukacije, vrednuju kvalitetu te sa svakim novim projektom promoviraju nove ideje i stručnost, a njihov je trud prepoznat i nedavno je FOI-u dodijeljena i međunarodna akreditacija Europske volonterske službe.

Studenti FOI-a su rezultate volonterskih projekata prezentirali i na međunarodnim studentskim konferencijama i istraživačkim simpozijima (ISRS i CECIIS). Tako se vrijednosti volontiranja, uz potporu informacijsko komunikacijske tehnologije, promovirala ne samo u zemljama Europe, nego i među studentima mnogih država sa svih kontinenata.

Pisma preporuke i riječi potpore su FOI-u dali brojne institucije iz lokalnog i međunarodnog okruženja, među kojima su Grad Varaždin kao predlagatelj, Varaždinska županija, Općina Petrijanec, Osnovna škola Petrijanec, Hrvatski paraolimpijski odbor, Atletski klub Sloboda Varaždin, Dom za stare i nemoćne osobe Varaždin, a među stranim partnerima su Institutu IDRICS, New Bucks Univesity iz UK, Program McNair Sveučilišta Centralna Florida iz Orlanda, SAD, Organizacija YMCA of Greater Toronto, Kanada, Sveučilište Cincinnati, Ohio, SAD.

Zbog volontera FOI-a o Hrvatskoj se zna u Engleskoj i Americi!

Volonteri FOI-a su i vrijedni promicatelji hrvatske kulture u svijetu. Evo nekoliko zanimljivosti: ako otvorite mrežne stranice partnerskog Sveučilišta u Americi, naići ćete na snimku web kamerom uživo s glavnog varaždinskog trga, A dočekat će vas i fotografije nacionalnih parkova i kulturne baštine Hrvatske. Nanese li vas pak put u prostorije partnerske škole u Engleskoj, na ulazu u školu ćete naići na veliki natpis “Naši prijatelji – volonteri iz Hrvatske”. Naime, važno je spomenuti da se radi o školi u kojoj nastavu polaze učenici čiji roditelji i potječu iz 30-tak zemalja svijeta i govore različite jezike. Poseban je doživljaj kad vas u ovakvom multikulturnom okruženju, 10-godišnji dječak, korisnik volontiranja, dočeka riječima: “Ja znam sve o Hrvatskoj, učili smo u školi. Pekli smo božićne kolače iz Hrvatske, jako su fini.”

Izvor:
Foto:

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje