Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinski folklorni ansambl vratio se iz Škotske sa sjećanjima za cijeli život

Objavljeno:

- dana

Sudjelovali na festivalu folklora

Varaždinski folklorni ansambl vratio se iz Edinburgha gdje je od 15. do 23. srpnja sudjelovao na 24. međunarodnom festivalu folklora Dunedin.

Ova turneja bila je najveće i najambicioznije inozemno gostovanje u povijesti Varaždinskog folklornog ansambla.

VFA je nastupao na dvije iznimno atraktivne i turistički popularne lokacije u samom srcu Edinburgha, The Mound na kojem se nalazi škotska Nacionalna galerija te The Grassmarket, povijesni trg ispod edinburškog dvorca. Na obje lokacije VFA je izveo polusatne programe koji su privukli više stotina, ako ne i tisuću gledatelja, među kojima se nalazio i značajan broj turista.

Na tim programima varaždinski folkloraši izvodili su koreografije zagorskih pjesama i plesova, a sve nastupe završili su tako da su gledatelje pozvali da im se pridruže u završnom plesu, zagorskoj polki koju je u nekim situacijama plesalo i više od 50 osoba.

Ambasadori Varaždina

Osim u Edinburghu, VFA je slične nastupe izveo i u nekoliko drugih škotskih gradova i lokacija. U nedjelju, 16. srpnja, nastupali su na popularnim izletištima u okolici grada Falkirka, podno monumentalne skulpture Kelpiesa te pokraj The Falkirk Wheel, brane koja spaja dva kanala između kojih je visinska razlika 30 metara.

U četvrtak, 20. srpnja, VFA je posjetio grad Perth te priobalni ribarski gradić Anstruther, popularno ljetovalište u kojem se može pojesti navodno najbolji fish and chips u Britaniji. Uz Varaždince, na spomenutim lokacijama nastupali su i domaćini, Dunedin Dancers, te španjolska folklorna skupina s Mallorce, Balladors des Raiguer.

Finale festivala bilo je rezervirano za gala koncert u edinburškom kazalištu Church Hill na kojem su uz škotsku, španjolsku i hrvatsku grupu nastupale i poljska te kineska nacionalna manjina iz Edinburgha. Na tom je koncertu VFA izveo koreografije prigorskih te pjesama i plesova sela Ždala u Podravini. Posljednjeg dana festivala, u subotu 22. srpnja, sve su grupe zajedno održale koncert u prekrasnom dvorcu Stirling Castle.

Upoznali škotsku kulturu

Osim što su dobili priliku nastupati na predivnim lokacijama diljem Škotske, članovi Varaždinskog folklornog ansambla iz prve su ruke upoznali škotsku kulturu.

Uz brojne nastupe, svakoga dana u školi u kojoj je bila baza festivala održavale su se radionice na kojima su folkloraši jedni drugima pokazivali svoje narodne plesove. Varaždinci su drugim grupama pokazali enzericu, staro sito, kuritare, prigorski drmeš i druge plesove. Večernji su sati bili rezervirani za ceilidh, tradicionalne škotske plesne zabave na kojima su se ovom prilikom osim škotskih plesali i hrvatski, poljski te španjolski plesovi. Radionice su održali i glazbenici koji su u svojevrsnom jam sessionu razmjenjivali melodije narodnih pjesama.

Program VFA za turneju pripremili i uvježbali su umjetnički voditelj ansambla Pjerino Hrvaćanin, plesni voditelji Tim i Fin Hrvaćanin, voditeljica pjevanja Maja Delić te voditelj tamburaške sekcije Matija Auker.

Izvor: VFA
Foto:

Život i društvo

Rekreirajte se i družite 30. svibnja na 17. Kneginečkoj biciklijadi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, u organizaciji općinske Športske zajednice, u utorak, 30. svibnja s početkom u 9,30 sati održat će se 17. Kneginečka biciklijada.

Start i cilj bit će na ribnjacima ŠRD „Ostriž Kneginec“ u Gornjem Knegincu.

Ruta biciklijade je ukupne duljine 20 kilometara i rekreativnog je karaktera. Bit će organizirana i postaja za osvježenje te odmor u šumi Krč, a istu će pripremiti Udruga vinogradara i voćara Varaždinbreg. Na cilju će svi sudionici biti počašćeni hranom i pićem.

Cilj biciklijade je potaknuti širu društvenu zajednicu na korištenje bicikla kao alternativnog prijevoznog sredstva, te potaknuti svijest o važnosti kretanja i zdravog načina života.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Ni jedan narod u Europi to nije preživio, komunistički režim ubio je 600 svećenika i redovnika”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kod spomen-obilježja na Kipišću u Možđencu u subotu je održana komemorativna svečanost za sve žrtve komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata.

Nakon svete mise koju je predvodio pater Michael Pavić, delegacija Grada Novog Marofa predvođena gradonačelnikom Sinišom Jenkačem te predstavnici udruga branitelja i policije položili su vijence i zapalili svijeće u spomen na žrtve komunističkog režima.

Gradonačelnik Jenkač podsjetio je kako se Grad Novi Marof svake godine prisjeća žrtava ubijenih od ruke komunističkog režima.

-Ovo je važan dan koji Grad Novi Marof svake godine obilježava kako bi se prisjetio svih žrtava koje je iza sebe ostvario nedemokratski režim. Prisjećamo se svih onih koji su ubijeni na novomarofskom području, ali ne samo njih, već i između 250 i 500 tisuća ljudi koji su pobijeni prve tri godine nakon rata. Ovo nije politički skup nego svjedočenje i poziv na pomirbu, ali i upozorenje i čuvanje sjećanja te povijesti hrvatskog naroda, jer narod koji nema i ne pamti svoju povijest, nema ni budućnosti – rekao je Jenkač.

Naglasio je i kako ovaj dan nije značajan samo zbog sjećanja na žrtve, nego i zbog podsjećanja javnosti na to koliko je važna kontinuirana borba za demokraciju.

– Želimo osvijestiti sve nas i osuditi sve one “izme” – fašizme, nacizme, komunizme, kao i sve one koji su na temelju zločina i ubojstava zadržavali vlast. Iako demokracija ima svojih mana, najvažnije je to što ona, za razliku od totalitarnih režima, iza sebe ne ostavlja ljudske živote i žrtve onih koji drugačije misle. Danas, u jeku rata u Ukrajini, postalo je važnije no ikad upozoriti kako borba za demokraciju nikada ne prestaje budući da je vidljivo kako ova ideologija, nažalost, još uvijek živi – poručio je Jenkač.

Zdravko Maltar, predsjednik Udruge ratnih veterana “Hrvatski domobran” Novi Marof napomenuo je kako ovakva mjesta nisu mjesta na kojima bi trebalo nešto govoriti, no naglasio je i da ako neće oni govoriti, tko će onda.

– Jedino na istini možemo graditi budućnost, a istina je da postoji više od tisuću ovakvih mjesta gdje su naši sugrađani izgubili živote i to poslije završetka Drugog svjetskog rata. Nema nijednog naroda u Europi koji je preživio ovakvu tragediju, a kao dokaz tome govori podatak da je u hrvatskom narodu, koji ima četiri milijuna stanovnika, poubijano oko 600 katoličkih svećenika i redovnika. Takvog primjera sasvim sigurno nema nigdje u Europi i to govori dovoljno o tome kakvu smo tragediju proživjeli – poručio je Maltar.    

Inače, komunistički režim doveo je do smrti otprilike 500 do 600 tadašnjih civila i vojnika koji su ubijeni u jamama u okolici Novog Marofa, a Grad im prigodnom komemorativnom svečanošću svake godine odaje počast.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje