Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinski folklorni ansambl vratio se iz Škotske sa sjećanjima za cijeli život

Objavljeno:

- dana

Sudjelovali na festivalu folklora

Varaždinski folklorni ansambl vratio se iz Edinburgha gdje je od 15. do 23. srpnja sudjelovao na 24. međunarodnom festivalu folklora Dunedin.

Ova turneja bila je najveće i najambicioznije inozemno gostovanje u povijesti Varaždinskog folklornog ansambla.

VFA je nastupao na dvije iznimno atraktivne i turistički popularne lokacije u samom srcu Edinburgha, The Mound na kojem se nalazi škotska Nacionalna galerija te The Grassmarket, povijesni trg ispod edinburškog dvorca. Na obje lokacije VFA je izveo polusatne programe koji su privukli više stotina, ako ne i tisuću gledatelja, među kojima se nalazio i značajan broj turista.

Na tim programima varaždinski folkloraši izvodili su koreografije zagorskih pjesama i plesova, a sve nastupe završili su tako da su gledatelje pozvali da im se pridruže u završnom plesu, zagorskoj polki koju je u nekim situacijama plesalo i više od 50 osoba.

Ambasadori Varaždina

Osim u Edinburghu, VFA je slične nastupe izveo i u nekoliko drugih škotskih gradova i lokacija. U nedjelju, 16. srpnja, nastupali su na popularnim izletištima u okolici grada Falkirka, podno monumentalne skulpture Kelpiesa te pokraj The Falkirk Wheel, brane koja spaja dva kanala između kojih je visinska razlika 30 metara.

U četvrtak, 20. srpnja, VFA je posjetio grad Perth te priobalni ribarski gradić Anstruther, popularno ljetovalište u kojem se može pojesti navodno najbolji fish and chips u Britaniji. Uz Varaždince, na spomenutim lokacijama nastupali su i domaćini, Dunedin Dancers, te španjolska folklorna skupina s Mallorce, Balladors des Raiguer.

Finale festivala bilo je rezervirano za gala koncert u edinburškom kazalištu Church Hill na kojem su uz škotsku, španjolsku i hrvatsku grupu nastupale i poljska te kineska nacionalna manjina iz Edinburgha. Na tom je koncertu VFA izveo koreografije prigorskih te pjesama i plesova sela Ždala u Podravini. Posljednjeg dana festivala, u subotu 22. srpnja, sve su grupe zajedno održale koncert u prekrasnom dvorcu Stirling Castle.

Upoznali škotsku kulturu

Osim što su dobili priliku nastupati na predivnim lokacijama diljem Škotske, članovi Varaždinskog folklornog ansambla iz prve su ruke upoznali škotsku kulturu.

Uz brojne nastupe, svakoga dana u školi u kojoj je bila baza festivala održavale su se radionice na kojima su folkloraši jedni drugima pokazivali svoje narodne plesove. Varaždinci su drugim grupama pokazali enzericu, staro sito, kuritare, prigorski drmeš i druge plesove. Večernji su sati bili rezervirani za ceilidh, tradicionalne škotske plesne zabave na kojima su se ovom prilikom osim škotskih plesali i hrvatski, poljski te španjolski plesovi. Radionice su održali i glazbenici koji su u svojevrsnom jam sessionu razmjenjivali melodije narodnih pjesama.

Program VFA za turneju pripremili i uvježbali su umjetnički voditelj ansambla Pjerino Hrvaćanin, plesni voditelji Tim i Fin Hrvaćanin, voditeljica pjevanja Maja Delić te voditelj tamburaške sekcije Matija Auker.

Izvor: VFA
Foto:

Život i društvo

‘Život na vagi’ preselio se u Međimurje: ‘Probudim se svako jutro i pomislim da sam u raju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nova sezona ‘Života na vagi’, osim snažne volje i ustrajnosti novih 16 kandidata, opet će pokazati ljepote jednog kraja Lijepe Naše. Još jednom ekipa je smještena u mjestu bogate kulture, povijesti i mnoštva prirodnih ljepota, ovaj put Međimurju!

Na krajnjem sjeveru Hrvatske snimanje je u punom jeku, a treneri Mirna Čužić i Edo Mehmedović te kandidati već su se naviknuli na novu svakodnevicu, javlja RTL.

Njihov novi dom nalazi se u neposrednoj blizini Toplica Sveti Martin koje nude wellness i bazene, kilometarske pješačke staze, sportske terene, a okruženi su prekrasnom prirodom…

-Kad sam vidjela gdje ćemo biti smješteni, poželjela sam da me netko uštipne jer sam mislila da sanjam. Oduševile su me kućice koje su u skladu s prirodom. Volim drvo i takvo uređenje interijera daje mi osjećaj topline i doma. Ali i cijeli okoliš je predivan; stari mlin, potočić posred kampa i gusto zelenilo koje ga okružuje idealno su okruženje koje treba i nama, a posebno kandidatima nakon napornih treninga. No svugdje gdje je lijepa priroda, vidim samo raj za dušu – rekla je Mirna.

Nastavite čitati

Život i društvo

Svi su pozvani na „6. španciranje po Varaždin Bregu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu programa obilježavanja Dana Općine Gornji Kneginec, pod pokroviteljstvom Općine, Udruga vinogradara i voćara Varaždinbreg organizira „6. španciranje po Varaždin Bregu“.

Početak programa i okupljanje sudionika je u subotu, 22. lipnja, u 16:30 sati u parku ispred Osnovne škole Kneginec Gornji.

Ruta šetnje je 5 kilometara uz tri postaje za osvježenje i druženje.

Kotizacija je 10 eura, a uključuje majicu s otisnutim logom Općine, udruge i nazivom programa, čašu, etui te gulaš i piće uz živu glazbu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje