Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Bogom dani gomolji – Primabelle ovogodišnji hit na Danima krumpira u Nedeljancu

Objavljeno:

- dana

Strateška namirnica

U Nedeljancu kod tvrtke Desyre održana je manifestacija Dani polja krumpira.

Ovo je 25. otkako se održava manifestacija. Prvotno manifestacija nije bila tako masovna, no u posljednjih desetak godina, kako su sve veći zahtjevi za boljom robom na tržištu, poprimila je veliki značaj.

– Važno je da vidimo koje su sorte prilagodljive za naše proizvodne uvjete, koje proizvođačima stvaraju profit, a s druge strane da kupci dobe bolji proizvod za svoj novac – rekao je Marko Hladika iz tvrtke Desyre.

Tvrtka godišnje uveze oko 600 do 700 tona sjemenskog krumpira nizozemske tvrtke HZPC, a proizvode i merkantilnog krumpira na 20 hektara vlastite zemlje, te od domaćih poljoprivrednika otkupe oko 3.000 do 4.000 tona, ovisno o godini.

Održan je tako pregled oglednog polja u Preknu i upoznavanje sorata krumpira, dok je mr. Milorad Šubić dao osvrt na ovosezonske specifične proizvodne uvjete.

– Hvale vrijedna manifestacija. Znamo da se izbacuju nove kulture, nove sorte krumpira. Ovako poljoprivrednici najbolje vide i čuju kako reagirati na zahtjeve tržišta – rekao je dožupan Tomislav Paljak.

Predstavljene su tako bijele sorte: KIN 04-18, Colomba, Fortus, Adora, HZA 05-112, Sunita, Carrera, Primabelle, Noblesse, Lucinda, Sifra, Gioconda, Sylvana, i crvene sorte: Sunred i Memphis.

Najveći prinos zabilježen je kod sorte Primabelle.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Pušenje trave može naštetiti sposobnosti dugoročnog razmišljanja i planiranja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Istraživanja su odavno pokazala da napušenost može naštetiti kognitivnim funkcijama.

Novo istraživanje, objavljeno u četvrtak u časopisu Addiction, otkriva da posljedice mogu biti i trajnije od inicijalne omamljenosti, posebno kod adolescenata.

– Naša studija omogućila je da istaknemo nekoliko kognitivnih područja narušenih upotrebom kanabisa, uključujući probleme s koncentracijom i poteškoće pri pamćenju i učenju, što može imati značajan utjecaj na svakodnevni život korisnika – rekao je koautor dr. Alexandre Dumais, izvanredni klinički profesor psihijatrije na Sveučilištu u Montrealu, piše index.hr.

– Korištenje kanabisa u mladosti može posljedično dovesti do smanjenog obrazovnog postignuća, a kod odraslih do lošeg radnog učinka i opasne vožnje. Te posljedice mogu biti gore kod redovitih i teških korisnika – rekao je Dumais.

Nedavno objavljena analiza proučavala je studije na više od 43.000 ljudi i otkrila negativan utjecaj tetrahidrokanabinola ili THC-a, glavne psihoaktivne komponente u kanabisu, na višu razinu razmišljanja u mozgu. Te izvršne funkcije uključuju sposobnost donošenja odluka, pamćenja važnih podataka, planiranja, organiziranja i rješavanja problema, kao i kontrole emocija i ponašanja.

Postoji li mogućnost oporavka od ovih nedostataka? Znanstvenici nisu sigurni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Odobreno 75.000 kuna za uređenje dvorišta zdravstvene ambulante u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU odobrilo je 75.000 kuna kroz Program za poboljšanje infrastrukture za 2021. godinu za projekt „Parterno uređenje dvorišta zdravstvene ambulante u Petrijancu.“

Dvorište ambulante je u cijelosti površinski ozelenjeno travom i s nekolicinom ukrasnog drveća, grmlja, raslinja. Kolni prilazi se trenutno koriste u vrlo maloj mjeri za pristup vozila na parcelu (parking za vozila zaposlenika zdravstvene ambulante i pristup vozila Hitne medicinske pomoći). Ovim projektom planirano je da se oploče postojeći ulazi (izlazi na parcelu), urede pješačke površine za komunikaciju unutar parcele te izgradi opločeni plato koji će prvenstveno služiti za parkiranje osobnih vozila s 10 parkirališnih mjesta.

Raspisan je postupak jednostavne nabave za ovaj projekt te ćemo uskoro imati potpisivanje ugovora s najpovoljnijim ponuditeljem. Procijenjena vrijednost ove investicije iznosi 308.656,25 kuna.

Ovim projektom omogućiti će se sukladno Pravilniku o jednostavnim građevinama siguran parking za vozila zaposlenika, ali i za korisnike ambulante te će biti uređen i prilaz za vozila sanitetskog prijevoza ili pak hitne pomoći.

– Naša je ambulanta bogatija za još jedan uređaj koji nam je doniralo Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin, a radi se o AVD uređaju – prenosivi defibrilator za kojeg su u tijeku edukacije kako i na koji način pomoći unesrećenoj osobi i koristiti sam uređaj. Nakon energetske obnove ambulante i obnove unutrašnjosti sanitarnog čvora slijedi nam nastavak ulaganja u prostor oko ambulante i Trga – navodi načelnik Željko Posavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje