Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinski i lepoglavski izviđači logorovali s više od tisuću kolega iz RH i svijeta

Objavljeno:

- dana

SMOTRA ZA PAMĆENJE

 

Na ovogodišnjoj 10. smotri Saveza izviđača Hrvatske, koja je trajala od 24. srpnja do 2. kolovoza u Kamanju na rijeci Kupi, sudjelovali su varaždinski i čakovečki izviđači iz Odreda izviđača “Sirius” te lepoglavski izviđači iz Odred izviđača “Lepoglava”.

Ukupno je sudjelovalo 50 izviđača iz navedene dvije udruge te deseci gostiju koji su ih vikendima posjećivali. Izviđači Siriusa i Lepoglave bili su smješteni u zajedničkom logorskom krugu sa koprivničkim izviđačima iz Odreda izviđača „Kamengrad“ i „Bijeli Javor“.  

Smotra je veliko logorovanje koje se održava periodički svakih 5-10 godina, a na njemu je ove godine sudjelovalo oko 1200 izviđača iz Hrvatske zajedno sa gostima iz Francuske, Belgije, Izraela, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Slovenije.

Kroz raznovrstan program Smotre izviđači su sudjelovali u plovidbi čamcem, planinarenju, noćenju na otvorenom, Scoutballu, orijentacijskom labirintu, topo radionicama, noćnom orijentacijskom natjecanju, izradi patenata od drvene građe i drugim programima posebno pripremljenim za najmlađe i one nešto starije. Izviđači su također razgledavali druge logorske krugove te njihove objekte od kojih su neki bili jako maštoviti kao npr. jarbol i vatrište u obliku broda i sl.

Osim brojnih aktivnosti iz programa Smotre i vlastitog programa, izviđači su imali mogućnost sudjelovati na Državnoj izviđačkoj olimpijadi (DIO) za starije izviđače te Izviđačkom olimpijskom višeboju (IOV) za mlađe izviđače.

Sama Smotra završila je svečanim zatvaranje na kojem je veliko hvala upućeno svim volonterima, donatorima i općinama domaćinima na nesebičnom radu i trudu koji je uložen u organizaciju ovako velike aktivnosti za djecu i mlade. Među volonterima koji su radili na programu Smotre nalazili su se i volonteri iz Siriusa i Lepoglave.

Zadnji dan prije samog odlaska kućama izviđači su morali srušiti šatore, blagavaonice, montažne kuhinje, jarbole i ostale objekte koji su život u prirodi činili ugodnijima. Na kraju su svim sudionicima podijeljene prigodne diplome za ostvarene programske rezultate na Smotri.

Odlazak varaždinskih i čakovečkih izviđača, putem projekata i donacija, potpomogli su grad Varaždin, grad Čakovec, Međimurska županija, Crveni križ grada Čakovca te mnogi privatni donatori kojima se ovim putem izviđači srdačno zahvaljuju.

Idućeg tjedna započet će nova školska godina, a time i mogućnost upisa u jednu od izviđačkih udruga koje djeluju na području naših gradova i županija.

Više o izviđačima može se doznati na internetskim stranicama krovnog Saveza izviđača Hrvatske www.scouts.hr ili na web i FB stranicama lokalnih izviđačkih udruga.

 

Izvor:
Foto: OIS

Život i društvo

Crveni križ Varaždin organizira besplatan prijevoz za starije od 65 godina na području Varaždina i njegovog prstena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin do kraja 2024. godine provodi projekt “Pelamo se? 3”.

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin u sklopu programa „Pelamo se? 3“ provodi uslugu besplatnog prijevoza za osobe starije od 65 godina na području Varaždina i varaždinskog prstena.

Mogućnost besplatnog prijevoza imaju osobe starije od 65 godina koje žive na području Varaždina ili okolnih 10 općina (Beretinec, Cestica, Jalžabet, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sveti Ilija, Sračinec, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica).

Zainteresirane starije osobe mogu se javiti i rezervirati slobodan termin radnim danom od 8 do 15 sati na broj telefona: 099/370 1570.

Usluga prijevoza u sklopu ovog programa je socijalna usluga namijenjena isključivo starijim osobama u potrebi koje si same ne mogu priuštiti ili organizirati prijevoz na njima važna mjesta kao na primjer odlazak liječniku, na terapiju, u crkvu, u posjet rodbini i slično. Usluga ne podrazumijeva pratnju korisnika, ona se može organizirati ukoliko korisnik za nju ima realnu potrebu (teže se kreće i sl.) te ukoliko je korisnik nikako ne može sam organizirati. Korisnik je obavezan pratnju unaprijed dogovoriti prilikom rezervacije termina. Usluga nije namijenjena osobama koje si same mogu osigurati plaćanje navedene usluge (npr. taxi prijevoz).

Program „Pelamo se? 3“ usmjeren je na unapređenje kvalitete života starijih osoba, a glavna aktivnost programa je pružanje usluge prijevoza za osobe starije od 65 godina (kojima te usluge nisu dostupne ili su im teško dostupne) na području Varaždina i varaždinskog prstena. Opći cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti i kvalitete života starijih osoba Varaždina i varaždinskog prstena.

Ukupna vrijednost programa, većinski ga financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, sa 30.360 eura, a ostatak iz vlastitih sredstava sufinancira GDCK Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Očekuje se pad cijene goriva idućeg tjedna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Vlada bi idućeg tjedna trebala objaviti nove cijene goriva.

Kako RTL neslužbeno doznaje očekuje se pad cijena za sve vrste goriva.

Eurosuper će od utorka, 18. lipnja, stajati 1,43 (smanjenje od 0,04 EUR/l), eurodizel 1,36 (smanjenje od 0,02 EUR/l), a plavi dizel 0,82 (smanjenje od 0,02 EUR/l).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje