Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinski se obrtnici i poduzetnici po tko zna koji put osjećaju izigranima od gradske vlasti

Objavljeno:

- dana

Dok gradonačelnik i suradnici najavljuju manje račune za prikupljanje i odvoz smeća umirovljenicima i samcima, varaždinskim obrtnicima i poduzetnicima je račun već za najmanje 16 kuna.

Poslovnim je korisnicima, naime, udvostručen broj odvoza plastike, pa se ona od početka godine umjesto 26 puta godišnje odvozi 52 puta, što je rezultiralo skupljom režijom.

Grad ne zanima, niti su pitali poslovne korisnike Čistoće treba li im odvoziti plastiku svakog tjedna u godini. Umjesto njih, to su odlučili gradski vijećnici na sjednici u prosincu, kada je većina njih (gradonačelnikov Glas i partner mu HDZ) podizanjem ruku izglasala povećanje broja odvoza, a time i veću cijenu paušala za skupinu C, poslovne korisnike i obrtnike.

Na ideju o dvostruko većem broju odvoza plastičnog otpada u Gradu su došli neposredno nakon najave smanjivanja cijene odvoza otpada za umirovljenike i samce. Zbog toga varaždinski obrtnici smatraju da njihovo povećanje nije slučajno.

– Nismo ovce pa da ne razumijemo kako je Grad, da bi ispunio obećanje smanjivanja cijena jednima, novac odlučio uzeti od drugih. Preko naših se leđa vodi populistička politika gradonačelnika. Oni kojima će računi biti manji nisu krivi. Nije njihova ideja da se uzme nama i da njima, da se našim novcem plaćaju „njihovi“ računi. Zašto nas se podcjenjuje i smatra da ne znamo zbrojiti dva i dva? Čak je i suma gotovo jednaka. Nama su računi veći za 16 kuna i koju lipu, a njima smanjeni za 15 kuna – govori nam grupa obrtnika čiji su podaci poznati redakciji Regionalnog tjednika, ali žele anonimnost radi zaštite, kako kažu, još malo onoga što im je ostalo od poslovanja, a od čega žive s obiteljima.

Maćehinski odnos

Da Grad Varaždin nije dobronamjeran prema obrtnicima pokazuje i nedavno povećanje iznosa za komunalnu naknadu. I sve to u trenutku kad je velik broj obrtničkih radnji u središtu Varaždina zatvoren jer uz skupe namete Gradu teško je, kažu njihovi vlasnici, opstati.

Obrtnici kažu da je zbog iseljavanja iz Hrvatske i manjka naučnika i majstora povećana potražnja za njihovim uslugama. – Da ovisimo o Gradu Varaždinu, loše bismo se proveli – ogorčeni su.

Što se odvoza otpada tiče, nije im jasno zašto se nitko ne konzultira s njima o njihovim potrebama. Znaju da svaka odluka prođe javno savjetovanje, ali oni, kažu, nisu „vični takvom načinu komunikacije“ i ne vide razlog da, u trenutku kad je smeće goruće pitanje u Varaždinu, u Gradu smatraju da su formalnosti poput javnog savjetovanja zaista i dovoljne.
Također, javna savjetovanja se dosad nisu pokazala učinkovitima za građane. Jedan od najaktivnijih članova grupe „Varaždinsko smeće“, prof. Matija Mikac, na javnom je savjetovanju u vezi odvoza otpada dao desetak primjedbi, od kojih ni jedna nije prihvaćena.

Poslovnim korisnicima i obrtnicima se svakog tjedna odvozi i kanta s plavim poklopcem, papir i karton, iako ni za tim nemaju potrebu. Štoviše, oni s malo više papira radije pozovu Univerzal, pa pritom i zarade koju kunu. Iako, obrti s puno papirnog otpada su rijetki, a iz jednoga varaždinskoga arhitektonskog ureda nam kažu da čak ni oni ne napune kantu papira svakog tjedna, a služe se njime puno više nego frizeri, ugostitelji, stolari, kozmetičari, vodoinstalateri… Velike varaždinske tvrtke također uglavnom nemaju puno papirnog otpada, a rijetki izuzeci posežu za Univerzalom.

Regionalni tjednik pak svoj papirni otpad predaje Centru „Tomislav Špoljar“. Učenici s posebnim potrebama u pratnji nastavnika tehničkog odgoja dođu po papir, a škola ga potom prodaje i novac se koristi za osiguravanje kvalitetnijeg obrazovanja.
Međutim, Čistoću se ne može izbjeći. Neovisno komu predaju papir, Varaždinci su koncesionaru u cijeni paušala dužni platiti odvoz papira.

Nepotrebni odvozi

Kad je odvoz plastike udvostručen, gradski vijećnik SDP-a Neven Bosilj stvari je pokušao poravnati amandmanom o smanjenju broja odvoza papira s 52 na 26, čime bi cijena paušala ostala jednaka onoj u 2018. godini. Amandman je podnio na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća prošlog tjedna, međutim, bezuspješno.

Gradonačelnik je rekao da će Grad „pratiti dinamiku nekoliko mjeseci, pa kad u lipnju dobijemo pokazatelje o količini odvezenog papira i plastike tjedno, mogu se raditi korekcije“.

I vijećnik Bosilj smatra da je krivac za ovu, kao i niz drugih nelogičnosti u Gradu, gradonačelnikov populizam.

– Zbog velike, javne pobune FB grupe „Varaždinsko smeće“ obećana je manja cijena za pojedine grupe korisnika, pa je to trebalo kompenzirati. Zbog toga je povećan broj odvoza plastike, pa time i cijene poslovnim korisnicima i obrtnicima. Ako će se dovoljno buniti, možda i njima smanje, iako je to prelijevanje iz šupljeg u prazno. Nekomu se daju subvencije, a netko to treba pokriti. U ovom slučaju obrtnici i poslovnjaci – smatra Neven Bosilj.

Smatra da se biootpad i papir nepotrebno odvoze na tjednoj bazi i pita se: „Kako poslovni subjekti mogu stvoriti jednako biootpada kao i kućanstvo?“

– Štoviše, kućanstvima su zimi smanjili broj odvoza biootpada, pa ih je ukupno tijekom godine 39, ali poslovnim subjektima nisu. Zašto? – još jedno pitanje postavlja Neven Bosilj.
Smatra da je osnovni problem, kako kaže, prelijevanje iz šupljeg u prazno. – Totalno je neozbiljno. Ovo je treći put da se mijenja broj odvoza i cijene. U Gradu i Čistoći lutaju. Kako koja grupa napravi pritisak, Čehok im svojim populizmom krene podilaziti, ali zato neka druga grupa mora ispaštati. Nažalost su to ovog puta poslovni korisnici i obrtnici – zaključuje.

Pitanja bez odgovora

Udruženju obrtnika Varaždin stigla je samo jedna pisana primjedba na povećanje cijena odvoza smeća. Obrtnica je pitala krovnu cehovsku organizaciju za pojašnjenje razloga, uz napomenu da kao redovna članica koja podmiruje svoje obveze od Udruženja očekuje zaštitu u odnosu na Grad Varaždin, ali i uopće.

– Mnoge kolege u moru računa i nameta ovo povećanje nisu ni primijetili. Sad bi netko mogao reći da im onda valjda to ni nije puno kad im je promaknulo, međutim, računa je mnogo i letargija je sve veća, a unatoč svim obećanjima o potpori obrtnicima, mi tu potporu ne vidimo. Govorim sad o malim obrtnicima, među koje i ja pripadam, a koji ovaj grad čine živim. Odnos prema nama zrcali se na ulicama Varaždina. Mrtvo je – zaključuje naša sugovornica.

Provjerom u 15 općina i gradova Varaždinske županije u kojima Čistoća također ima koncesiju, saznajemo da nigdje nije povećan broj odvoza plastike, pa tako ni povećana cijena, osim u Varaždinu.

Upit o razlozima povećanja cijene za poslovne korisnike i obrtnike poslali smo i u Čistoću još prošlog tjedna, međutim, do zaključenja ovog broja odgovor nismo dobili.

U fokusu

Glas poduzetnika traži ukidanje poreza na kavu, smanjenje PDV-a na niz usluga, povećanje praga ulaska u sustav PDV-a…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga Glas Poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s Ministrom financija i Ministrom gospodarstva i održivog razvoja kako bi predložili nekoliko ključnih reforma za koje smatraju da će rasteretiti poduzetnike, povećati njihovu konkurentnost i olakšati poslovanje.

Na sastanku s Ministrima želimo iznijeti prijedloge za promjene koje smatramo nužnima za stvaranje poticajne poduzetničke klime, objavio je UGP 12. lipnja.

U nastavku donosimo popis onoga što UGP traži:

 1. Povećanje praga ulaska u sustav PDV-a s 40.000 € na 70.000 €
  • Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), službena inflacija za period od 2007 godine iznosi 52 %, a daleko je veći iznos ako se gledaju troškovi osnovnih usluga i proizvoda. Zbog toga smatramo da bi granica za ulazak u sustav PDV-a trebala biti prilagođena na 70,000 eura, kako bi se prvenstveno mikro i malim poduzetnicima omogućilo konkurentno poslovanje, prilagodba inflacijskim promjenama i šansa da uopće dođu u poziciju rasta! 
 2. Smanjenje PDV-a na ugostiteljske, frizerske i kozmetičke usluge na 13 %
  • Smatramo da bi smanjenje PDV-a na ove usluge potaknulo rast i konkurentnost u tim sektorima, olakšalo poslovanje poduzetnicima, smanjilo sivu ekonomiju, povećalo plaće zaposlenicima,  te omogućilo pristupačnije cijene za krajnje korisnike.
 3. Smanjenje PDV-a na proizvodnju hrane na 5 %
  • Smanjenje PDV-a na proizvodnju hrane doprinijelo bi smanjenju cijena osnovnih životnih namirnica i mogućnost investiranja u razvoj, što bi pozitivno utjecalo na životni standard građana i potaknulo razvoj domaće poljoprivrede.
 4. Neoporezivanje reinvestirane dobiti
  • Predlažemo da se dobit koja se reinvestira u poslovanje ne oporezuje, čime bi se potaknule investicije i unaprijedilo poslovanje poduzetnika, što bi dugoročno doprinijelo gospodarskom rastu.
 5. Smanjivanje parafiskalnih nameta
  • Zalažemo se za ukidanje parafiskalnih nameta kojima su poduzetnici opterećeni, a od kojih nemaju nikakve koristi u poslovanju. To uključuje i obvezne članarine u komorama i zajednicama kao što je npr. članarina turističkoj zajednici. 
 6. Ukidanje posebnog poreza na kavu
  • Trenutno se u Hrvatskoj kava oporezuje posebnim porezom koji, zajedno s PDV-om, iznosi približno 35 % po šalici, dok je u Sloveniji taj porez oko 9 %. Smatramo da bi ukidanje ovog poreza olakšalo poslovanje proizvođačima kave i smanjilo troškove za potrošače.
 7.  Redefiniranje Zakona o trgovini 
  • Smatramo da treba omogućiti svim malim poduzetnicima i obrtnicima iz sektora trgovine, suvenirnica, cvjećara i pekara rad nedjeljom i praznicima ako to oni to žele, odnosno da imaju pravo na izbor.

– Ovim mjerama posebnu pozornost želimo skrenuti na mlade u Hrvatskoj, koji se u mnogočemu razlikuju od generacije svojih roditelja. Da bi ih zadržala, krajnje je vrijeme da se Hrvatska počne prilagođavati svojom gospodarskom politikom. Otvaranje paušalnog obrta pruža tu slobodu omogućujući osobama da budu i radnici i poslodavci, uz manja izdvajanja za doprinose i poreze – pojasnili su iz UGP-a. 

Nastavite čitati

U fokusu

Kriminalci opet vrebaju – pojavio se opasan pokušaj prijevare vezan uz banke i portal e-Građani!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska udruga banaka (HUB) upozorava na niz aktivnih kampanja kriminalaca koji u posljednje vrijeme ciljaju klijente banaka, kako bi im ukrali podatke i tako stekli financijsku korist.

Prijevara koja se posljednja pojavila i vezana je za banke i portal e-Građani funkcionira tako da prevaranti u ime banaka šalju SMS u kojem tvrde da „Imate pravo na povrat poreza“ s poveznicom koja vodi na lažnu prijavu u sustav e-Građani.

Ako zaprimite takav SMS, nipošto nemojte kliknuti na poveznicu i nikako ne unosite podatke vezane uz Vaš mToken/token niti ikakve druge osobne podatke.

Preporučeno je  da o aktualnim vrstama prijevara građani informiraju svoje bližnje kako bi se zaštitili od potencijalnih prijevara, a ako sumnjate da ste žrtva prijevare i ako ste upisali bankovne podatke, odmah se obratite svojoj banci i prijevaru prijavite policiji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje