Povežite se s nama

Crna kronika

Varaždinski vatrogasci sanirali curenje toksične otopine

Objavljeno:

- dana

CESTA ZATVORENA CIJELI DAN

Iz cisterne koja se jučer prevrnula na varaždinskoj obilaznici iscurio je toksični formaladehid, bezbojan otrovan plin koji je kancerogen. No otopina formaladehida koja se nalazila u cisterni bila je 10 postotna i nije bila toksična.

– Muškarac starosti 30 godina upravljao je teretnim vozilom s pridodanim priključnim vozilom – cisternom, istočnim kolničkim trakom istočne obilaznice grada Varaždina iz smjera Turčina prema Varaždinu. Zbog nekretanja sredinom obilježene prometne trake, u jednom je trenutku vozilom prešao u desnu stranu van kolnika, te sletio u cestovni jarak gdje se vozilo prevrnulo na desni bok. Tom je prilikom ozlijeđen, te je prevezen u Opću bolnicu Varaždin. Nakon pružene medicinske pomoći pušten je kući, a njegove su ozljede okvalificirane kao lakše. Prilikom prevrtanja vozila, došlo je do istjecanja jednog dijela sadržaja cisterne – otopine formaldehida, što je sanirano po vatrogascima Javne vatrogasne postrojbe Varaždin. Vezano uz navedeno, na mjesto događaja pristupila je inspektorica za zaštitu okoliša, kao i sve druge nadležne službe i inspekcije. Zbog saniranja mjesta događaja, te očevida prometne nesreće, promet istočnom obilaznicom u oba smjera bio je zatvoren za sav promet. U 23.20 sati otvorena je zapadna kolnička traka, a u 2 sata i istočna traka istočne obilaznice Varaždina – javila je varaždinska policija.

– Na terenu smo bili cijeli dan. Problem je bio što prilikom prevrtanja cisterne nismo znali o kakvoj se tekućini radi jer u cisterni nije bilo papira ni nikakvih oznaka. Tek nam je vozač cisterne kada su ga prevozili u kola hitne pomoći rekao o čemu se radi. Kako je iscurila tek manja količina otopine radili smo na prepumpavanju otopine u drugu cisternu – rekao nam je zapovjednik vatrogasaca Ivica Labaš.

Formaldehid je bezbojan otrovan plin oštra mirisa, topljiv u vodi.  Jako nadražuje sluzokožu (sluznice) i izaziva taloženje bjelančevina. Otrovan je ako se udiše i ako se proguta, jer bi moglo doći do vrlo teških i trajnih oštećenja. Kancerogen je. U dodiru s kožom može izazvati preosjetljivost. Koristi se obavezno u dobro prozračenim prostorijama i potrebno je nositi svu zaštitnu opremu kad se radi s njim.

Izvor:
Foto:

Crna kronika

Dvije osobe prevezene u bolnicu nakon sudara dva osobna vozila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 5. prosinca, oko 17.30 u Železnoj Gori u blizini Toplica sv. Martin došlo je do prometne nesreće, javlja Policijska uprava međimurska.

Sudarila su se dva osobna vozila. Dvije su osobe prevezene u Županijsku bolnicu Čakovec. Promet je privremeno bio obustavljen na navedenoj relaciji.

Očevid je u tijeku, a na teren su izašli i vatrogasci.

Nastavite čitati

Crna kronika

Izbio je požar na kući u Mađarevu, uzrok je kvar na kablu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: DVD Novi Marof/Facebook

Jučer, 2. prosinca, oko 10 sati u Mađarevu, izbio je požar na kući u vlasništvu žene starosti 60 godina.

Po dojavi su na mjesto događaja izašli vatrogasci DVD Novi Marof, koji su ugasili požar, javila je PU varaždinska.

Očevidom je utvrđeno kako je do požara došlo na krovnoj konstrukciji uslijed kvara na električnom visećem kablu, nakon čega se požar proširio na gorive dijelove krovne konstrukcije.
Ozlijeđenih osoba nije bilo, već je nastupila materijalna šteta koja će se utvrditi naknadno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje