Povežite se s nama

Crna kronika

Varaždinski vatrogasci sanirali curenje toksične otopine

Objavljeno:

- dana

CESTA ZATVORENA CIJELI DAN

Iz cisterne koja se jučer prevrnula na varaždinskoj obilaznici iscurio je toksični formaladehid, bezbojan otrovan plin koji je kancerogen. No otopina formaladehida koja se nalazila u cisterni bila je 10 postotna i nije bila toksična.

– Muškarac starosti 30 godina upravljao je teretnim vozilom s pridodanim priključnim vozilom – cisternom, istočnim kolničkim trakom istočne obilaznice grada Varaždina iz smjera Turčina prema Varaždinu. Zbog nekretanja sredinom obilježene prometne trake, u jednom je trenutku vozilom prešao u desnu stranu van kolnika, te sletio u cestovni jarak gdje se vozilo prevrnulo na desni bok. Tom je prilikom ozlijeđen, te je prevezen u Opću bolnicu Varaždin. Nakon pružene medicinske pomoći pušten je kući, a njegove su ozljede okvalificirane kao lakše. Prilikom prevrtanja vozila, došlo je do istjecanja jednog dijela sadržaja cisterne – otopine formaldehida, što je sanirano po vatrogascima Javne vatrogasne postrojbe Varaždin. Vezano uz navedeno, na mjesto događaja pristupila je inspektorica za zaštitu okoliša, kao i sve druge nadležne službe i inspekcije. Zbog saniranja mjesta događaja, te očevida prometne nesreće, promet istočnom obilaznicom u oba smjera bio je zatvoren za sav promet. U 23.20 sati otvorena je zapadna kolnička traka, a u 2 sata i istočna traka istočne obilaznice Varaždina – javila je varaždinska policija.

– Na terenu smo bili cijeli dan. Problem je bio što prilikom prevrtanja cisterne nismo znali o kakvoj se tekućini radi jer u cisterni nije bilo papira ni nikakvih oznaka. Tek nam je vozač cisterne kada su ga prevozili u kola hitne pomoći rekao o čemu se radi. Kako je iscurila tek manja količina otopine radili smo na prepumpavanju otopine u drugu cisternu – rekao nam je zapovjednik vatrogasaca Ivica Labaš.

Formaldehid je bezbojan otrovan plin oštra mirisa, topljiv u vodi.  Jako nadražuje sluzokožu (sluznice) i izaziva taloženje bjelančevina. Otrovan je ako se udiše i ako se proguta, jer bi moglo doći do vrlo teških i trajnih oštećenja. Kancerogen je. U dodiru s kožom može izazvati preosjetljivost. Koristi se obavezno u dobro prozračenim prostorijama i potrebno je nositi svu zaštitnu opremu kad se radi s njim.

Izvor:
Foto:

Crna kronika

S prostora nogometnog igrališta u Beretincu ukradene biljke japanske šljive

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

U vremenu od 4. do 24. travnja u Varaždinskoj ulici u Beretincu, na prostoru uz nogometno igralište, nepoznati je počinitelj iskopao i otuđio više komada biljke japanske šljive.

Visina materijalne štete procjenjuje se na oko 300 eura, javila je PU varaždinska.

Policijski službenici nastavljaju rad na otkrivanju počinitelja ovog kaznenog djela.

Nastavite čitati

Crna kronika

Kod Ivanca nastavio mlatiti svog brata i nakon što je ovaj pao u cestovni kanal te ga teško ozlijedio

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 19. travnja 2024., provelo prvo ispitivanje uhićenog hrvatskog državljanina starog 62 godine zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela teške tjelesne ozljede iz Kaznenog zakona.

– Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 62-godišnjak 17. travnja 2024., na cesti u mjestu kraj Ivanca, šakama više puta udario svojeg brata (rođenog 1951.) u glavu i tijelo te ga oborio u cestovni kanal gdje mu je zadao više udaraca po licu i nanio mu teške ozljede – objavio je DORH.

Državno odvjetništvo podnijelo je prijedlog da se protiv osumnjičenog 62-godišnjaka odredi istražni zatvor zbog opasnosti od nedopuštenog utjecaja na svjedoke u postupku i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela kojeg je sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu prihvatila i odredila mu istražni zatvor.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje